Паун Цонев: Русия загуби пропагандната война с Украйна

Огромна част от световните медии разпалват изключително успешно тотална антируска истерия, която доминира над реалните факти

Паун Цонев: Русия загуби пропагандната война с Украйна

8326 | 18 апр. 2022 | 11:34

Ако руският президент си е мислел, че войната ще бъде решена само от танковете и ракетите, то очевидно е направил капитална грешка. В днешно време информационната война често е по-важна от конвенционалната


Автор: Паун Цонев

 

За една седмица от началото на инвазията Русия превзе в Украйна територии, по –големи от Великобритания. Според военни експерти този темп на придвижване на руските войски е по-голям от този на Вермахта през 1940 г. при прословутите блицкриг, с които те покориха половин Европа. На фронта на пропагандата, обаче, Путин претърпя съкрушително поражение. Ако руският президент си е мислел, че войната ще бъде решена само от танковете и ракетите, то очевидно е направил капитална грешка. В днешно време информационната война често е по-важна от конвенционалната.


Във всяка война военни престъпления са извършват и от двете страни. Както се казва - а ла гер, ком ала гер…Но в случая световния потрес и обвиненията във военни престъпления, геноцид и пр. отиват само на сметката на Русия. Огромна част от световните медии разпалват изключително успешно тотална антируска истерия, която доминира над реалните факти и събития по бойните полета на Украйна.


В „Моята борба“ Хитлер отбелязва, че именно пропагандата е спечелила Първата световна война. Тогава Англия иска да вкара могъщите САЩ във войната срещу Германия, което ще гарантира победата на Антантата. И за целта специално създава Министерство на информацията със задача да направлява световното обществено мнение и най-вече американското, което не иска да се замесва в европейските войни. В отговор американския президент Уилсън изгражда първата щатска пропагандна агенция – Комитета за обществена информация.

 

Британският план сработва брилянтно. Координираната дейност на двете пропагандни англосаксонски ведомства само за няколко месеца превръща общо взето пацифистката американска нация в отявлени антигермански фанатици. Стига се дотам, че забраняват на Бостънския симфоничен оркестър да свири Бах. Сега пък в Италия свалят постановки на „Лебедово езеро“, а Лондонската национална галерия прекръсти картината на Дега „Руски танцьорки“ в „Украински танцьорки“…Нищо ново под слънцето.


При войната на НАТО срещу Югославия през 1999 г. картината бе идентична. Коалиция от 21 големи държави под командването на американския ген. Уесли Кларк нападна в центъра на Европа суверенна държава и три месеца я подложи на зверски бомбардировки, от които най-големи поражения понесе мирното население с хиляди убити и ранени. Но световната пропагандната медийна машина нарече войната „мироналагаща операция“, въпреки че де факто това си беше чиста проба военна агресия. /Апропо, 8 години по-рано и нахлуването на американската армия в Ирак не бе война, а операция „Пустинна буря“/. Тогава неколцината колеги у нас, които коментирахме войната срещу Сърбия извън „мироналагащия“ мейнстрийм и наричахме агресията – агресия и убийствата на беззащитни жени и деца - военни престъпления, ни гледаха като прокажени. Пет години по-късно, не друг, а най-авторитетния американски интелектуалец и най-цитиран автор в света Ноам Чомски в книгата си „Имперски амбиции“ каза истината за бомбардировките над Сърбия: „ Какъв беше смисълът? Дежурното обяснение беше, че САЩ се намесват за да предотвратят етническо прочистване…Но безспорно най-голямото етническо прочистване се проведе след бомбардировките. Смисълът на бомбардировките беше да се „поддържа доверие“. Да стане ясно кой командва парада. Сърбия не зачиташе заповедите на боса. А това не можеше да остане безнаказано. Сърбия беше беззащитна, така че нямаше никакъв риск.“ Тогава някои американци мислеха, че Косово, което толкова силно заплашва американските национални интереси, е име на бензиностанция в щатите…


Тези дни бившият шеф на швейцарското разузнаване Жак Бо публикува интересен и доста обективен анализ за войната в Украйна. В нея той разкри с факти колко погрешна е политиката на ЕС и САЩ към Русия и Украйна. Политика, която е в основата на днешната руско-украинска трагедия. Сегашните европейски лидери, не са по добри от тези, които мразим, заключва тъжно г-н Бо. И наистина няма рационално обяснение защо беше този многогодишен напън да плашат Русия, че ще приемат Украйна в НАТО? Какво щеше да спечели ЕС от това? Нищо. Но със сигурност щеше да избегне днешната война в Украйна. Тук ,обаче, се сещам за знаменитата фраза на американския геополитически гуру Хенри Кисинджър, че е „по-добре другите държави да се бият помежду си, отколкото да се бият срещу нас.“ Ами, да. Защо да не се сбият Русия и Украйна? Защо да не прекъснат доставките на газ от Русия към Европа. Нали щатите имат шистов газ в изобилие…И какво печели САЩ от силна Европа? Печели от слаба. Силна Европа, силен Китай…Е, става прекалено. Прочетете „Имперски амбиции“ на Чомски и нещата се изясняват.


Но в крайна сметка какво зависи от нас? Древногръцкият историк и военачалник Тукидид го е казал най-точно – „ Големите държави си правят каквото искат, а малките правят каквото им наложат“. На този етап големите ни налагат галопираща инфлация, ескалиращи цени и страх от спиране на тока и газа. Какво следва по-нататък, само Господ знае. А, може би, и Путин, и Байдън…


Единствената светлина в тунела е Германия. Тази голяма, богата, но и мъдра държава, едва ли ще допусне разрастване на руско - украинския конфликт и икономически колапс на Европа. Нека си спомним политическото завещание на бащата на германската нация Ото фон Бисмарк. В него той едно към едно към пише, че Германия никога не трябва да води война на два фронта в Европа и никога не трябва да воюва с Русия. Два пъти след това, по време на Първата и Втората световна война, политическите му наследници пренебрегнаха неговия завет и два пъти последваха опустошителни национални катастрофи за германската държава. Сигурно е, че трети път такава грешка няма да има.


От категорията

Методиев: В България върви пълзящ военен преврат. Извършва се фашизоидна чистка под диктата на Радев

Методиев: В България върви пълзящ военен преврат. Извършва се фашизоидна чистка под диктата на Радев-1660551121.png

Служебното правителство затъна в най-голямата чистка през последните 30 години, ...

15 авг. 2022 | 08:11

Кой ще направи компромис след 2 октомври? И защо?

-1593267964.jpg

Служебното правителство може да повлияе върху развитието на политическата криза ...

13 авг. 2022 | 08:35

Валерия Велева: Лили винаги има отговор на въпроса - за какво си струва да се живее

Валерия Велева: Лили винаги има отговор на въпроса - за какво си струва да се живее-1660577073.png

Именно в Пловдив Лили искаше да покаже, че никой няма власт над таланта и ...

15 авг. 2022 | 18:25

Година след хаоса в Афганистан никой не е поел отговорност за жертвите и загубите

Хаосът на летището в Кабул при изтеглянето на САЩ от Афганистан-1629144735.jpg

Тези уроци са особено важни сега - в момент, когато правителството на САЩ ...

15 авг. 2022 | 17:31