Необходими продукти за 12 порции:
за блата:
500 г брашно
240 г пудра захар
2 яйца
250 г краве масло
2 ванилии
1 яйце за намазване
за плънката:
850 г захар
50 г мед
400 мл животинска сметана
500 г печени орехи
Начин на приготвяне:
1. Маслото се оставя да омекне на стайна температура и след това се разбива в блендер с брашното, захарта и ванилиите, докато се получат трохи. Прибавят се яйцата, за да споят сместа. Готовото тесто се увива във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник за 20–30 минути.
2. Захарта и медът за плънката се слагат в касерола и се загряват, докато се разтопят.
3. Налива се сметаната и се добавят орехите. Когато се получи карамелен сос, съдът се сваля от огъня и плънката се оставя да изстине.
4. Тестото се разделя надве, разточва се и едната кора се разстила във форма, върху хартия за печене.
5. Престоява в хладилник за 10 минути и върху него се сипва плънката.
6. Отгоре се слага другата разточена кора, на която предварително се отрязват три малки дупчици с помощта на ринг. Паят се пече в загрята на 170 градуса фурна за 40 минути, с вентилатор. Малко преди да е готов, се намазва с разбито яйце.