Васил СИМОВ. Снимка - Елена Героска

Шефът на Софийската стокова борса Васил СИМОВ:

Пазарът затихва, когато има избори

8597 | 21 ян. 2015 | 12:25

Интервю на Цвета ДИНКОВА за влиянието на политиката върху цените


- Г-н Симов, каква е борсовата цена на политическата несигурност през 2014 година?

- Още в началото на миналата година изразихме негативните си очаквания, че 2014 г. ще бъде една от най-трудните в работата на Софийската стокова борса поради стагнацията на международните пазари, заради икономическата криза, която в Източна Европа и специално в България още не е отминала. Преди година прогнозирахме, че политическата ситуация ще има влияние, поради сътресения в страната пазарът може да бъде блокиран. За жалост прогнозите ни се сбъднаха, и то със сила, която не очаквахме. През миналата година имахме три правителства: „Орешарски“, служебен кабинет, „Борисов 2“. Винаги когато има избори в една държава, а не дай Боже и принудителна смяна на правителства, пазарът затихва, да не кажа, че се паникьосва. А ние през 2014 г. успяхме почти да влезем в Книгата на Гинес с нашите три правителства.

- В последните месеци можем да кажем - цените сигурно са полудели. Как ни повлия тази лудост?

- Нормално е да има движения нагоре-надолу. Обаче в рамките на 5-10% годишно. Да имаме поевтиняване или поскъпване в пъти на някои стоки, се отразява много лошо на целия пазар. А когато става въпрос за фундаментална стока като петрола, това рефлектира върху всички останали видове продукти - хранителни и нехранителни. Към това прибавяме и рязкото поскъпване на долара.

- Не се ли неутрализират движенията в цените - на петрола надолу, на долара на горе?

- За някои стоки да, но като цяло се травмира пазарът. Той работи най-добре при плавни, вълнообразни движения. А когато се отиде рязко нагоре или надолу, това действа стагниращо за всички пазарни играчи.

- Тоест няма сделки?

- Като брой сделките си вървят, но търгуваните количества намаляват, защото никой не иска да купува или продава поголеми обеми. Именно това видяхме през 2014 г. - обемът на сделките намалява.

- С колко?

- При нас повече от два пъти. От над 500 млн. лв. на около 230 милиона. Но да не забравяме: по-малките обеми се дължат и на намалените цени на горивата, а на нашата борса те са преобладаващи при търговията, формират 81% от сделките при нехранителните стоки.

- Много експерти твърдят, че поевтиняването на петрола е добро развитие, защото влачи след себе си по-ниски цени на много стоки. Животът ни става по-евтин.

- Точно така е. Това вече е факт. Поевтиняха бензинът, дизелът, газьолът. Добре е за хората, както и за бизнеса, който ползва горива за производството си. Но като цяло търговците на борсата са панирани от рязкото поевтиняване. Не е добре за пазара.

- Докъде може да стигне цената на петрола? Имаше прогнози за 25 долара за барел.

- Никой не вярваше, че цената ще падне под 100 долара, после не вярвахме, че ще се прекрачи границата от 50 долара, но това вече е факт. Нищо чудно да се свлече още надолу. Вече никой не може да прави прогнози. За производителите на много видове български стоки евтиният петрол е добре дошъл. Изгоден е за зърнопроизводителите и земеделците, например. Но в крайна сметка всеки намалява обема на работа, защото очаква след като махалото се е засилило в една посока, да се върне в другата. Затова не свалят цените на производството си толкова рязко.

- В началото на миналата година казахте, че очаквате понижение на цената на зърното.

- То е факт. Такава беше тенденцията още от 2013 г. Тогава зърното поевтиня, а през миналата година котировките продължиха да се смъкват.

- Дори наводненията не можаха да пречупят тази тенденция?

- Реколтата в света имаше исторически връх. Такова нещо не се е случвало. В България реколтата беше нормална, около 4,4 млн. т зърно.

- Добрата реколта в комбинация със спада в цената на петрола не трябва ли най-после да се отрази и върху цената на хляба? Да чакаме ли поевтиняване?

- Със сигурност се отрази на цената на брашното. Но при формирането на цената на хляба влияят много фактори. Тук можем да поразсъждаваме. По принцип по-евтината пшеница (а тя поевтиня с 30-40% през 2014 г.) намали цената на брашното. Хлябът се влияе от това, но поскъпна токът, минималната работна заплата също расте, така че секторът, който произвежда хляб, не можа да усети ефекта от по-евтиното брашно и съответно да коригира цената на насъщния. И още един фактор: години наред хлябът в България е подценен заради по-ниския стандарт на живот и сивия сектор. Той е над 30 на сто.

- Вярно ли е твърдението, че много зърнопроизводители избягват борсата, защото са в сивия сектор? Данъчните ги водят като рискови за събирането на ДДС.

- Така е. И то не само при зърното. Много търговци заобикалят борсата, защото там сделката е явна и се внася начислен ДДС. В страната, за съжаление, има търговци, които предпочитат да се договарят на четири очи, за да си спестят фактурите. Нещо, с което ние се борим, и това в крайна сметка e в подкрепа на държавността. Но от друга страна, не получаваме подкрепа от държавата.

- Каква подкрепа може да ви окаже тя?

- Няма стимул държавните ведомства да се интересуват от търговията на борсата. По-скоро ние чакаме при нас да дойдат коректните търговци. А тези, които са некоректни, не са санкционирани. От Франция например не може да се изнася зърно, ако сделката не мине през борсата.

- При нас това не е така.

- Не. Дори не се иска да докажеш произхода на стоката. През 30-те години на миналия век е имало закон, според който всеки износител на зърно от България е доказвал с договор от борсата от кого го е купил и каква цена е платил.

- Ако аз сега реша да изнасям зърно, никой няма да ме пита как съм се сдобила с него?

- Няма да ви питат нито как, нито кога, нито на какви цени или пък как стоката е стигнала до пристанището. Товари се корабът и това е. Фактически митниците са много по-ангажирани с контрола върху вноса и износа на стоки, а би могло борсата да играе ролята на филтър за големи сделки, за 10-15 хил. тона. Сега е загадка дали износителят е платил ДДС, но след това може да претендира той да му бъде възстановен.

- Да поговорим за друго - кога ще се продава ток на борсата?

- Вече е създадена държавна борса. Казвам го и се усмихвам, защото „държавна“ и „борса“ взаимно се изключват. Става нещо като дървено желязо или сладка сол. Но все пак „ държавната борса“ в България вече е създадена и дори има лиценз от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за търговия с електричество. Но... все още няма сделки. Ние сме си предложили услугите да направим нещо съвместно, така че държавната борса да получи публичност като пазарна институция.

- Говорите за борсова продажба на ток поне от 2007 година.

- Да, доста отдавна.

- Кой има интерес токът да не стане борсова стока?

- Различни управляващи на различни сектори се боят токът да стане пазарна стока. Но може би имат основание, защото сме имали периоди през последните десетина години, когато токът е бил подценяван като себестойност или пък е бил надценяван. Ако електричеството стане чисто пазарна стока, това ще изиграе лоша шега на ДКЕВР. Тя все пак трябва да следи за материалното положение на българина и неговата възможност да си плаща тока и парното. Така че, ако токът прекалено рязко поскъпне, ще има негативен ефект върху социално слабите.

- Това намирисва на планова икономика.

- По-скоро на „регулирана“.

- А как е по света? Например във Великобритания се продават ваучери за ток. Така всеки си плаща и крушките светят за колкото е платено.

- Точно така. Там цените на стоките се формират на чисто пазарни принципи, а социално слабите ползват подпомагане.

- Това не е ли по-чист модел от българския?

- По-чист е, но се прави в богатите държави. При нас освен това се работи на парче и затова години наред не можем да направим тока борсова стока. Но има и един друг фактор - нежеланието на определени специалисти или ръководители да пуснат кранчето. Ще се изкажа малко грубо - определени кръгове искат да държат и ножа, и сиренето, тоест те да определят къде и на кого колко ще се продава.

- Какви са тези кръгове?

- Икономически, разбира се, но те са свързани и с политически такива. Видяхте и през миналата година колко сътресения станаха на база на политически боричкания. Всичко това рефлектира върху икономиката. Аз на скоро участвах в една дискусия, на която индустриалните потребители на еленергия негодуваха, че плащат тока много по-скъпо, отколкото той се изнася от България. Ако имаме публичен пазар на електричество, това няма да е така.

- А как въобще държавната борса на ток ще работи, при положение че имаме регулирани цени? Те зависят от ДКЕВР.

- Това ще е много странно и аз чакам с нетърпение да видя как може хем да има борса, хем държавна комисия за регулиране на цените. Малко ще е сложно.

- Вероятно това е политически въпрос.

- Затова казвам, че токът е доста сложна стока.

- Тоест крушката е политически инструмент.

- Може би - да.

- Казахте, че е трудно да се правят прогнози, защото пазарът е почти френетичен. Но все пак какви събития очаквате да влияят на търговията през тази година?

- На първо място, политическото състояние на страната. Изборите за местна власт при всички положения ще доведат до затишие на пазара и намаляване на обемите на търговията. От друга страна, е много важно дали пак ще има политически катаклизми и боричкания. Това никой не може да го предвиди. Поне ние от борсата не можем. Колкото за пазарните тенденции, според водещите банки в света цените на зърното ще продължат да падат. Като сравним началото на 2015 г. с началото на 2014 г., сега цените са с около 20 на сто по-ниски.


ОЗК

Още по темата

Васил Симов е роден на 4 декември 1958 г. В момента е главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса и изпълнителен директор на Българо-американската кредитна банка. Завършил е статистика във ВИИ „Карл Маркс“. Преди основаването на първата стокова борса у нас (11 април 1991 г.) е бил финансов консултант в държавни и частни фирми.

Храните ще продължат да поскъпват

-2220_1024x768.jpg

Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса пред ...

11 септ. 2012 | 14:17

Най-важното

Все по-рядко чувам призиви за мир, а само за победа, без някой да е дефинирал какво значи победа, допълни той

Радев категоричен от Брюксел: Ще наложим вето, ако има санкции срещу ядрената енергетика на Русия
(Видео)

Румен Радев в Брюксел Снимка: БНТ-Rumen-Radev-v-Bryuksel-Snimka--BNT_1675933939.jpg

В момента сме състояние на вето за членството на Скопие в Европейския съюз, ...

9 февр. 2023 | 11:07

Надяваме се да се отварят повече пространства, в които да намираме оцелели, сподели той

Български пожарникар в Адана: Търсим оцелели в кухините, но откриваме само загинали

Български пожарникар в Адана: Търсим оцелели в кухините, но откриваме само загинали-Balgarski-pozharnikar-v-Adana--Tarsim-otseleli-v-kuhinite--no-otkrivame-samo-zaginali_1675933172.jpg

За голяма част от хората всичко се е случило в съня им. Откриваме ги в спалните ...

9 февр. 2023 | 10:54

Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали, много са пострадали

Ахмед Ахмедов: Тръгнаха първите три тира с помощи за Турция

Ахмед Ахмедов: Тръгнаха първите три тира с помощи за Турция Снимка: БНТ-Ahmed-Ahmedov--Tragnaha-parvite-tri-tira-s-pomoshti-za-Turtsiya-Snimka--BNT_1675937145.jpg

"Тази кампания ни показа, че българският народ е съпричастен към ...

9 февр. 2023 | 09:35

В Министерството на енергетиката сме защитавали интересите на държавата и гражданите, категоричен е той

Пламен Данаилов: Бащата на Кирил Петков е пътувал до Турция, за да договаря доставки на газ

Пламен Данаилов: Бащата на Кирил Петков е пътувал до Турция, за да договаря доставки на газ-1653461393.png

Той официално е пътувал до Турция за преговори заедно със съветника по външната ...

9 февр. 2023 | 11:32

Зад мерките за контрол на цените прозира обърканост и некомпетентност, смята той

Димитър Маргаритов: Служебният кабинет на Радев не се справя с ценовия шок

Димитър Маргаритов-Dimitar-Margaritov_1675930197.jpg

Бившият заместник-министър на икономиката припомни, че последният действащ ...

9 февр. 2023 | 10:08

Няма решение на МС за прекратяване на договора с "Газпром" и за неплащане по новите условия

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи-Borislav-Sarafov--Polovinata-ot-zadarzhanite-za-detska-pornografiya-sa-semeyni--s-detsa--Snimka-Novini-bg_1668768284.png

Отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. ...

9 февр. 2023 | 00:20

Уотърс се противопостави на западните доставки на оръжия за Киев

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана-Rodzhar-Uotars-pred-OON--Invaziyata-na-Rusiya-v-Ukrayna-e-protivozakonna--no-provokirana_1675929289.jpg

Заместник-постоянният представител на САЩ при ООН Ричард Милс призна ...

9 февр. 2023 | 09:46

Социалистите съзнават, че партията има нужда от „огън“, но няма да направят промяна на конгреса

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Гражданите каталясаха от избори, дори и гневът не ги мотивира

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели-1583697474.png

За да има редовно правителство някои червени линии трябва да се изтънят до ...

8 февр. 2023 | 12:20