Необходими продукти:
800 г картофи
1 бр. тиквичка
1–2 стръка пресен лук
200 г зелен боб (може и замразен)
2 бр. пресни домати
25–30 бр. бамя
по 1 шепа пресен магданоз и копър
100 мл доматено пюре
1 ч.л. червен пипер, сол, зехтин
Начин на приготвяне:
Картофите се нарязват на едри кубчета, тиквичката също. Прибавят се лукът, нарязан на полумесеци, зеления боб, пресните домати (обелени) на ситно и бамята. Слагат се копъра, магданоза, солта, зехтина, червения пипер и доматеното пюре. Всичко се разбърква добре, изсипва се в тава и се залива с вода, толкова, колкото почти да покрива зеленчуците.
Пече се за около час или до готовност на зеленчуците в предварително загрята фурна най–отдолу на 180С градуса.
Гювечът не трябва да остане воден, а на мазнина.