Какъв вкус са имали ястията в Древния Рим преди повече от 2000 години? Едно посещение на възстановена староримска гостилница в археологическия парк в Ксантен разпалва интереса на днешния ни гост. Драгомир Иванов живее в Германия от 25 години и работи в дъщерна фирма на голям австрийско-канадски автомобилен концерн. Желанието му да опознае древната римска култура с времето се превръща в нещо повече от хоби. В началото е ястие, сготвено по рецепта от прочутата книга на Апиций. Този разточителен ценител на гурме насладите е живял по времето на Тиберий през първата половина на I век. Автор е на трактата „За готварското изкуство“, смятан за най-старата запазена готварска книга в света. Днес, след години проучвания, открития и експерименти, Драгомир Иванов е може би единственият наш сънародник, който наистина познава богатството от вкусове, цветове и аромати, заключено там. Според него готвенето по древната книга се превръща в истинска кулинарна археология, тъй като в нея много рядко са посочени количествата на продуктите. Но удоволствието да съживиш един непознат вкус е голямо, уверява ни Драго, който в блога си „Римската кухня“ споделя с радост наученото и опитаното. На читателите на „Преса“ той предлага изпробвана от самия него автентична древноримска рецепта.
Печено агне или яре
Необходими продукти
Агнешко или ярешко според глада или апетита
зехтин
счукан на едро черен пипер
смляна качествена сол
зърна кориандър
Добавката от мен е ароматно масло със зелени подправки:
1 пакетче краве масло
1 шепа левурда (див чесън)
2-3 стръка джоджен или друга мента
2-3 стръка мащерка
1 малка стиска див лук
Начин на приготвяне
1. Намазваме филенцата със зехтин, солим, поръсваме с черен пипер и много обилно с цели зърна кориандър.
2. Печем на грила по шестседем минути от двете страни.
3. Нарязваме на ситно зелените подправки и ги разбъркваме с маслото. Завиваме го в кухненско фолио и го стягаме за малко във фризера.
4. Гарнираме месото с ароматното масло и го нападаме веднага, докато все още ни пари.