Талин, Естония, 17 октомври 2005 г. Членове на избирателната комисия проверяват пред наблюдатели резултатите от първото гласуване в интернет.

Pеферендумът – запънка или издънка?

10686 | 8 юни 2015 | 12:22

Единият въпрос е просто излишен, а другите два - със съмнителна стойност,


Плевнелиев предлага за 25 октомври „две в едно“ - местни избори и референдум за изборната система.


За първото е ясно - законът е разпоредил на всеки 4 години да избираме (или преизбираме) кметове и общински съвети.


Второто обаче ме кара да се губя в догадки и дори да съм песимист за изхода от референдума.


От една страна, хубавото е, че с един масраф ще свършим две работи - все пак това си е и икономия на държавни пари. От друга страна обаче, както казваше Тодор Колев, „икономията е майка на мизерията“.


Мизерни според мен ще бъдат и резултатите от референдума. Даже може да се окаже, че с тях можем „вместо да изпишем вежди, да избодем очи“.


Първата „запънка“ на г-н Плевнелиев е


в самата идея за съчетаване


на местни избори с референдум по въпроси от национално значение. В науката има желязно правило - смесването на двете равнища (местно и национално) е недопустимо. „Нормалната“ социология също е предпазлива, когато трябва да се вадят „национални изводи“ от резултати от местни избори, или пък обратното.


Още един въпрос. Съгласно ал. 1 на чл. 23 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, както е пълното му (и откровено лицемерно) название, „предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание“.


Е, как по повод на местни избори (все пак те са водещите на 25 октомври) ще прилагаме критерии от „последните национални“? И още нещо - кои точно от критериите?


Вече знам и отговора - само по тези гласове, подадени и за референдума. Питам се обаче някои неща.


Кметовете се избират по мажоритарната система, а общинските съвети - по пропорционалната. Във вече четвъртвековната ни „електорална история на прехода“ е имало маса случаи, в които резултатите от мажоритарния избор се разминават, понякога и драстично, с тези от пропорционалния.


Примерно 3,5 млн. българи


(толкова приблизително е границата, за да бъде признат референдумът за действителен) подкрепят кандидатите (си) за кмет, но не харесват партийните листи и не гласуват за тях. Или пък харесват „своите“ си партийни листи и гласуват за тях, но масово отхвърлят кандидатите за кмет (след „дроновата истерия“ е съвсем допустимо). Или пък не харесват нито едното, нито другото, но харесват самата идея за референдум.


И е възможно на 25 октомври да се окажем в парадоксална ситуация с три разминаващи се резултата. Един - от гласовете за кметове, втори - за общински съветници. И трети - от референдума.


Ще има и нещо общо - пак ще смаем европейците. Или просто ще потвърдим мнението им, че „тия пък, българите, изобщо не знаят какво искат“...


Втората „запънка“ на г-н Плевнелиев направо граничи с издънка. Тя е във въпросите, които подлага на допитване. Единият е просто излишен, а другите два - със съмнителна стойност, която обаче може да се превърне и в „бомба с часовников механизъм“.


Безсмислие е да се пита народонаселението да бъде ли въведено и гласуване по електронен път. Това е все едно да питаш „искат ли и българите да са в ХХI век“.
Ако дам за пример любимата си „електронна Естония“ (неслучайно я наричат „Е-стония“), в началото на тази година по този начин са гласували близо 17% от избирателите. По-слаби са резултатите в другите страни членки на ЕС, но далеч по-важното е, че тази практика присъства в почти всички от тях.


Е, ако искаме да ни броят за европейци,


нека парламентът заложи в Изборния кодекс


и електронното гласуване. Без каквито и да е референдуми, на които подобно решение да зависи от „Е-циганите“ и „Е-баба Гицка от Гинци“...


Впрочем, като стана дума за „Е-циганите“, лъсват и евентуалните опасности от втория въпрос в референдума - „да“ или „не“ на задължителното гласуване.


В полза на „за“ обикновено дават примерите с Белгия и Гърция. Да, но и в двете то не е просто „сухо“ законово изискване, а е съпроводено с редица условия.


В Белгия например задължителното гласуване е съчетано с правото да подадеш вота си и по електронен път. Освен това всеки избирател може да упълномощи свой роднина да гласува вместо него.


Ха сега си представете как ще се реализира това в България. Значи взема „делегираният“ цигански тартор парите за цялата си рода, „упълномощена“ от него да гласува „по електронен път“. Прибира Ӝ персоналните кодове за гласоподаване. И става още по-богат тартор. А подопечната му рая - още по-зависима...


В Гърция пък, ако пожелаеш да гласуваш не по настоящ, а по постоянен адрес, държавата е длъжна да ти поеме пътните разходи. Само като си помисля що пари биха се изпотрошили


за „екскурзиантите“ от Турция


с постоянен адрес в Кърджали и Търговище, както и за циганите „мигранти“ от София и другите големи градове към родните им места (кеф - държавата ти плаща, за да си видиш родата!), и оредялата ми коса настръхва...


Но освен финансовия аспект в спора около задължителното гласуване има и чисто морален. Защото базисен принцип на науката е, че и негласуването е вид гласуване. Алеко го е казал - „всички са маскари“, следователно и аз не мога да избера измежду тях. И доколкото за 25 години мнозинството българи се убедихме в тази максима, вече над 50% от нас гласуват, като... не гласуват!


Третият проблем, свързан със задължителното гласуване, е за санкциите, ако не упражниш правото си на вот. В Белгия глобата е 1000 евро, но е свързана с такива скъпоструващи на държавата съдебни процедури, че просто не се прилага. А фактът, че на последните евроизбори (2014 г.) в Гърция пред урните се явиха едва 58% от избирателите, е показателен за ефективността и на тамошните „наказания“ за негласуващите.


При всички случаи обаче - познавайки изборните „табиети“ у нас от последните 25 години - се чувствам длъжен да предупредя за едно. Евентуалното задължително гласуване ще доведе само и единствено до вдигане на цената на циганските гласове. А парите за тях идват от партийните субсидии. Които пък на свой ред идват от нас, данъкоплатците.


Та ще се окаже, че ще плащаме двойно - веднъж скъпите цигански социални, втори път - „поскъпналите“ цигански гласове...


Стигам сега и до третия „референдумен въпрос“ на г-н Плевнелиев -


за прословутия „мажоритарен елемент“


Ами, с извинение, също толкова излишен, че направо безсмислен...


Няма да припомням злощастния експеримент от 2009 г. с прословутите „31 мажоритари“, които тутакси се размиха в безличната тълпа на останалите 209 „пропорционали“, т.е. партийни депутати. Няма да питам и какво всъщност иде да рече самото понятие „мажоритарен елемент“?


Ако г-н Плевнелиев иска половината (120) депутати да се избират пропорционално, а другите 120 - мажоритарно, това в науката не е „мажоритарен елемент“, а си има своето име - МКС. Разшифровано, ще рече механично комбинирана система. По която впрочем „играхме“ още през 1990 г. в изборите за Велико народно събрание.


Резултатите сигурно ги помните - победа за управляващата партия. Е, ако това е целта и сега...


А иначе „мажоритарният елемент“ вече е заложен и в сега действащата „преференциална“ пропорционална система, в която можеш да разместваш кандидатите от партийната листа! Сиреч, да гласуваш хем за нея, хем за лич­ността, която предпочиташ!


Следователно и „мажоритарния елемент“ вече си го имаме. И значи и третият въпрос в допитването е абсолютно излишен!


Сега, че българинът и тук следва принципа на шопа „нема начин да нема начин“... Аз също станах неволен свидетел как миналата година в един от софийските избирателни райони човек, представящ се сега за безкрайно принципен депутат от левицата, директно си „купи“ преференциите. Но срещу нашенската андрешковщина бронебойни патрони наистина все още няма открити, дори и в световен мащаб.


Та с две думи, идеята за референдум на г-н Плевнелиев е абсолютно безсмислена, демек поредната му издънка. Или по-меко казано, поредният „шум в системата“...

***
Пишейки горното, не спирам да бъда отявлен привърженик на референдумите. Самия модел, който е избрала с конституцията си от 1991 г. България, е на „пряката демокрация“, в която народът участва чрез национални или регионални (местни) допитвания от властта до него.


Въпросът е те да са формулирани ТОЧНО и в ТОЧНИЯ МОМЕНТ. И от двете гледни позиции обаче референдумът от 25 октомври не изглежда такъв.


Поради което за съжаление и ще се провали. Но съжалението ми не е за него, а за правото на народа да участва пряко във властта...


От категорията

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото-Petar-Volgin-i-negoviyat--Zhivot-v-radioto----permanentna-bitka-sreshtu-statukvoto_1679575554.jpg

Седмица след решението на ВАС бяха уволнени и последните знакови лица на ...

23 март 2023 | 14:17

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна-Washington-Post--Bavnite-dostavki-na-zapadni-orazhiya-zadarzhat-Ukrayna_1679601031.jpg

"Очевидно времето е на страната на Русия, което означава, че тя разполага ...

23 март 2023 | 21:48

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета-Andrey-Raychev--Balgarinat-zapochva-da-shvashta-Zapada-kato-neobhodimo-zlo--koeto-e-golyama-belya_1677332365.jpg

Политическата класа е много уморена, въпреки че не се издава. С ужас гледа как ...

23 март 2023 | 17:09

Най-важното

За да произведе оръжия за Украйна ЕС ще използва т. нар. Европейски фонд за подпомагане на мира

Повратен момент! Лидерите на ЕС одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна. Радев подписа!

Европейските лидери одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна-Evropeyskite-lideri-odobriha-kupuvaneto-na-1-milion-snaryada-za-Ukrayna_1679603128.png

Съгласно сделката Украйна ще получи както прецизно насочвани ...

23 март 2023 | 21:19

17 държави сключиха споразумение с Европейската агенция за отбрана, България не е сред тях, поясни Радев

Радев: Даваме снаряди на другите, на Украйна - не! Но не можем да контролираме купувача

Радев: Даваме снаряди на другите, но не на Украйна!-Radev--Davame-snaryadi-na-drugite--no-ne-na-Ukrayna-_1679600250.jpg

Радев уточни, че страната ни ще попълва своите запаси и ще помага на другите ...

23 март 2023 | 21:37

Фалираха ни, обещаха ни завод в областта, оказа се лъжа, направиха цените в магазина по 3 и сега си мислят, че ще ни купят

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с лютеница и салам по вратите на къщите си

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с хранителни продукти по вратите на къщите си-Troyantsi-osamnaha-s-predizborni-torbichki-na-PP-s-hranitelni-produkti-po-vratite-na-kashtite-si_1679596827.jpg

Палка шпек салам, един кашкавал, вафли Боровец и една лютеница Дерони!!! Ей с ...

23 март 2023 | 20:31

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки-KZK-obrazuva-tri-proizvodstva-za-tayni-dogovorki-sreshtu-verigite-za-hranitelni-stoki_1679566957.jpg

Проверката е срещу "Била", "Кауфланд", ...

23 март 2023 | 12:05

Идваме да ви предупредим - октомври още 10 милиарда заем ще вземем заради ПП, посочи лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов в Благоевград: Правителство без участието на ГЕРБ не може да стане!
(Видео)

Ако аз бях управлявал в последните 2 години щяха да ме питат защо от всеки литър гориво, зареден от вас, да ви вземат по един лев от джоба, заяви Борисов.-Ako-az-byah-upravlyaval-v-poslednite-2-godini-shtyaha-da-me-pitat-zashto-ot-vseki-litar-gorivo--zareden-ot-vas--da-vi-vzemat-po-edin-lev-ot-dzhoba--zayavi-Borisov-_1679588451.jpg

Как се прави правителство на малцинството, без ГЕРБ да участва в него? Това не ...

23 март 2023 | 17:57

Служебният кабинет да не чака и минута повече, категорична е лидерът на БСП

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа-Ninova--Da-se-spre-vremenno-vnosat-ot-Ukrayna--a-vnesenite-yaytsa-da-ne-stigat-do-targovskata-mrezha_1679580977.jpg

На предизборната среща в Несебър присъстваха още водачът на листата в Бургас - ...

23 март 2023 | 16:13

На изборите българите трябва да избират между Бойко и Кирчо. Прост избор. При кой живяхме по-добре!?

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците и отново заложиха на Бойко!

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците! Разбраха, че заложиха на куц кон!-1611662196.jpg

В Германия ограничиха мажоритарния вот - тежък удар върху Баварската партия ...

23 март 2023 | 14:31

Очакването е на 2 април до избирателните урни да отидат между 2,4 и 2,7 млн. души

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Македонският премиер подчерта, че в Скопие може да се гледа БНТ

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?-Kovachevski--Parlamentat-mozhe-da-vzeme-reshenieto--s-koeto-shte-se-prodalzhi-evropeyskiyat-pat-_1668442462.jpg

Споразумение за оказване на съдействие при разпространението на БНТ Свят и МРТВ ...

23 март 2023 | 18:47