Очаква се Си Дзинпин да спечели безпрецедентен трети мандат като генерален секретар на партията

Форумът се открива на 16 октомври и ще събере 2300 партийни членове

Пекин се готви за ХХ конгрес на Китайската комунистическа партия: Да се сплотим около другаря Си

1987 | 11 окт. 2022 | 15:49

Широко разпространено е очакването Си Дзинпин да спечели безпрецедентен трети мандат като генерален секретар на партията


Едуардо Баптиста

Ройтерс

Пекин засили сигурността и антиковидните ограничения и украси столицата Пекин с червени транспаранти, подготвяйки се за конгреса на Китайската комунистическата партия (ККП), на който президентът Си Дзинпин се очаква да стане най-могъщия лидер на Китай след Мао Дзедун.

Конгресите на ККП се провеждат на всеки пет години. Двадесетият партиен конгрес, който се открива на 16 октомври, ще събере 2300 партийни членове. Заседанията ще се водят предимно при закрити врати в огромния Дом на народните събрания на площад „Тянанмън“.

Пекин е наел допълнителен персонал за сигурност, включително 42-ма охранители, които от 6 до 23 октомври да пазят денонощно "ключови хора" - термин, който властите използват за лица, за които се смята, че създават проблеми.
Тази седмица десетки допълнителни служители по сигурността даваха дежурства на равни интервали по протежение на булевард „Чанан“, главната улица, която пресича центъра на Пекин от изток на запад.

На бизнесите, които предоставят фотокопирни услуги, беше наредено да отказват услуги на хора, които подготвят петиции и които обикновено се събират в Пекин, когато там се провеждат важни форуми.
Служител във фотокопирен център близо до „Тянанмън“ каза, че е отпратил повече от 10 души, които са се опитали да отпечатат петиции или съдебни документи за конфликти с правителството или с държавни компании.
"Ако им позволя да ги разпечатат при мен, ще се окажа в трудна и опасна ситуация", заяви той пред Ройтерс, като отказа да назове името си, тъй като не е упълномощен да говори с чуждестранни медии. "Казаха ни да бъдем особено бдителни този месец", добави той.

Но това, което най-много дразни много жители на Пекин, е прилагането на ограниченията, свързани с политиката на Китай за нулев КОВИД, чрез която страната се бори с многобройни огнища на епидемията. На много жители е било забранено да се върнат в столицата, след като свършили неотдавнашните 8 почивни дни, свързани с национален празник.
Китайската социална мрежа Уейбо е залята от оплаквания на потребители, които твърдят, че са били неоснователно ощетени от здравното приложения в смартфоните си, което чрез "изскачащи прозорци" изисква да имаш PCR тест, за да може да се движиш без ограничения.

Хаштаг, свързан с този проблем, започна да се разпространява на 5 октомври и до днес е генерирал над 12 милиона показвания. Поне един подобен хаштаг беше цензуриран.
"Аз съм бременна и не съм направила нищо. Този "изскачащ прозорец" забави контролния ми преглед в Пекин. Как може хората живеят по този начин?", написа вчера потребителката monianOPQ.

През май Си призова критиците на ограниченията заради политиката на нулев КОВИД да приемат действията на властите. Това стана на фона на широко разпространен гняв от продължилия месеци наред и често хаотичен локдаун в Шанхай, най-големия град в Китай. Блокирането на Пекин по време на конгреса едва ли ще предизвика аплаузи за Си и непоколебимия ангажимент на партията към нулев КОВИД.

Освен "изскачащите прозорци" за КОВИД, властите в Пекин неотдавна въведоха и други мерки, за да покажат решимостта си вирусът да не се отрази на протичането на конгреса - от засилване на екипите за наблюдение на КОВИД на ключови летища и железопътни гари до увеличаване на честотата на тестовете за работещите.

Обединение около другаря Си

Червени транспаранти с лозунги, изписани с големи бели йероглифи, се появиха на мостовете над основните пътни артерии в Пекин. Един от тях гласи: "Сплотете се около другаря Си Дзинпин, ядрото на Централния комитет на партията."


Широко разпространено е очакването Си да спечели безпрецедентен трети мандат като генерален секретар на партията, поста с най-големи правомощия в Китай, и да се утвърди като най-могъщия лидер на страната. Тъй като преди голямото събитие властите се стремят да избегнат всеки потенциален риск, има признаци, че някои услуги в столицата са били ограничени.

"Заради партийния конгрес не можете да изпращате определени пратки от Пекин и няма да няма да можете да получавате определени пакети, пристигащи в Пекин", заяви в края на миналия месец пред Ройтерс служител на SF Express, голяма китайска куриерска фирма. SF Express не отговори веднага на запитване за коментар, посочва агенцията.

Банкер, който отказа да бъде назован поради деликатността на ситуацията, заяви пред Ройтерс, че заявленията за нови финансови продукти или бизнеси временно са били спрени преди конгреса. "Ако искате да кандидатствате за нов продукт или да подобрите нова система през октомври, няма да можете, всичко това е преустановено", заяви банкерът. "Регулаторните органи ще ви кажат, че новите продукти са свързани с рискове (и казват): "Не бихте ли могли просто да изчакате още 30 дни?".“

Източник: БТА

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм! 

 


От категорията

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Формулата на настоящото правителство и начинът му на формиране не дават особени ...

9 юни 2023 | 13:58

Кървавата ни история! 100 години от Деветоюнския преврат. Жестокост и канибализъм към държавен глава

На  9 юни 1923 г. в Царство България е извършен преврат, чрез който е свалено правителството на Александър Стамболийски. -Na-9-yuni-1923-g--v-Tsarstvo-Balgariya-e-izvarshen-prevrat--chrez-koyto-e-svaleno-pravitelstvoto-na-Aleksandar-Stamboliyski--_1686292654.jpg

В резултат на преврата е свалено законното правителство на Българския ...

9 юни 2023 | 09:36

Фондация "Нашият дом е България" подкрепя инициативата на "Месец на семейството" с концерт

Фондация "Нашият дом е България" подкрепя инициативата на "Месец на семейството" с концерт-Fondatsiya--Nashiyat-dom-e-Balgariya--podkrepya-initsiativata-na--Mesets-na-semeystvoto--s-kontsert_1686319033.png

Нека смело отстояваме всичко, което е праведно, истинно, чисто и благословено. ...

9 юни 2023 | 16:56

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години-1583697474.png

Президентът натрупа достатъчно символен капитал, за да го изостави толкова ...

9 юни 2023 | 16:52

Най-важното

Във връзка с конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние, посочва той

Гешев поиска да бъде изслушан в закрито заседание на НС по дела за корупция и търговия с влияние

Гешев поиска изслушване в НС за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние-1629385698.jpg

Главният прокурор посочва, че изслушването следва да се проведе при закрити ...

9 юни 2023 | 16:14

Никой не може да доминира в тази комисия, защото се касае за конституцията на България, поддчерта той

Пеевски след среща с правосъдния министър: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор

Делян Пеевски: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор-Delyan-Peevski--V-novata-konstitutsiya-predvizhdame-da-nyama-glaven-prokuror_1686311077.jpg

Никога не съм казвал, че се работи само върху проекта на конституция на ДПС, ...

9 юни 2023 | 14:09

БСП трескаво чете папките "Барселонагейт" в деловодството на парламента

Нинова: В парламента крият Борисов, внасяме проект за решение за сваляне на имунитета му

Депутатите от БСП се запознават с искането за имунитета на Борисов
Сн. БНР-Deputatite-ot-BSP-se-zapoznavat-s-iskaneto-za-imuniteta-na-Borisov-Sn--BNR_1686299841.jpg

След като те нищо не правят, той няма доблестта сам да си го даде, ...

9 юни 2023 | 11:34

След като Нинова видя документите по "Барселонагейт"

Маноил Манев, ГЕРБ: Лидерката на БСП се държи като асистентка на главния прокурор Иван Гешев

Маноил Манев, ГЕРБ: Лидерката на БСП се държи като асистентка на главния прокурор Иван Гешев -Manoil-Manev--Uvazhavam-mazhkite-salzi-na-Demerdzhiev--no-vinovnikat-Boyko-Rashkov-e-v-zalata_1668073522.png

Госпожа Корнелия Нинова стои, стои, и като някой натисне бутончето, тя започва ...

9 юни 2023 | 12:37

Тошко Йорданов уточни, че се е запознал с изпратените от прокуратурата в парламента материали по делото "Барселонагейт"

ИТН ще подкрепи искането за снемането на имунитета на Бойко Борисов

ИТН ще подкрепи искането за снемането на имунитета на Бойко Борисов-Toshko-Yordanov--PP-postapva-samovlyubeno-s-proektokabinet-s-Asen-Vasilev_1683267125.jpg

Това, което видях, е излизало по медиите, но е по-интересно, каза Йордамов за ...

9 юни 2023 | 15:15

Преди дни депутатът Даниел Александров заяви, че в основата на скандала е разводът му

Главният прокурор поиска имунитета на Даниел Александров от ГЕРБ

-Prokuraturata-poiska-imuniteta-na-deputata-Daniel-Aleksandrov-ot-GERB-za-bludstvo-s-14-godishno-dete-_1686138796.png

От прокуратурата посочиха преди дни, че има разследване, в което са събрани ...

9 юни 2023 | 14:16

След края на мандата си той може да излезе на партийния терен

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години-1583697474.png

Президентът натрупа достатъчно символен капитал, за да го изостави толкова ...

9 юни 2023 | 16:52

Турция се превърна в силен играч на глобално ниво, политическата конюнктура сближи Анкара и Москва

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Формулата на настоящото правителство и начинът му на формиране не дават особени ...

9 юни 2023 | 13:58

И ако ПП-ДБ играят за момента, при ГЕРБ ситуацията е точно обратната – те разчитат на бъдещи ползи

Димитър Ганев: Тези, които протестираха, направиха коалиция с тези, срещу които протестираха

Димитър Ганев: Тези, които протестираха, направиха коалиция с тези, срещу които протестираха-1641382969.jpg

ПП-ДБ в момента консумират власт, докато играта на ГЕРБ-СДС е точно обратната. ...

9 юни 2023 | 11:20