Коалицията ни не случайно се нарича "Обичаме Русе". Няма да водим кампания „против“, изтъква депутатът

Пенчо Милков, кандидат за кмет на Русе от БСП: Искам трите ми деца да живеят в красив модерен град!

28134 | 21 авг. 2019 | 16:27

Градът трябва да си върне статута, който е имал. Затова общината трябва да се ръководи от визионери, категоричен е секретарят на ПГ на "БСП за България"


- Днес бе издигната кандидатурата ви за кмет на Русе. На чия подкрепа ще разчитате, г-н Милков? 

- Нашата коалиция не случайно се нарича „Обичаме Русе“ - ще разчитам на подкрепата на всички мои съграждани. Искаме да обединим целия потенциал на русенци, да протегнем ръка на можещите хора, не да действаме на принципа „само ние знаем и можем“.
Винаги съм смятал, че русенци са особени, Русе има нужда от обединяване на силите. Няма да водим кампания „против“. В коалицията са „БСП за България“, АБВ, Политическо движение „Социалдемократи“, Движение „Българска пролет“ на Велизар Енчев и Съюз за Отечеството.

- Кои са каузите, които обединяват тези пет формации така че да се отвори ветрилото към широката обществена подкрепа, за която говорите?
- Водим разговори месеци наред, виждаме накъде върви градът и търсим начини как да променим развитието му. Така сформирахме тази местна коалиция. Искаме да върнем статута, който Русе е имал. Убедени сме, че кметската власт трябва да бъде много по-активна. Русе трябва да стане един от най-зелените и чисти градове, да бъде сочен за пример в това отношение. Да превърнем Русе в привлекателен град, защото сега той се обезлюдява. Ние непрекъснато губим население. Смятаме, че може да се постигне това хората да искат да идват да живеят в Русе. Сега не е така.

Искаме градът да възвърне статута си на модерен развоен център. Ние имаме университет, с развойни екипи – този потенциал сега не се използва.

Русе трябва да бъде достъпен град. В момента средата е „недружелюбна“, особено за хората с увреждания. Това трябва да се промени.

Смятаме, че когато се каже „Русе“, хората трябва да си представят красив град. Всички знаем, че той е на река Дунав, знаят за безценните стари сгради, но с годините те се занемаряват. Европейските проекти, които се изпълняват, не са качествени, резултатът не е красив. Искаме това да се промени. Чистотата и сигурността на града са нещо много важно за нас!

Сигурност. Градът трябва да е сигурен и спокоен, а не първенец в детската престъпност, както неотдавна го определи вътрешният министър. Имаме идеи как да използваме новите технологии, за да направим града си по-сигурен.

Русе и към момента е културен и духовен център, но този статут трябва да се задържи, да се надгражда.

Убеден съм, че кметският екип трябва да бъде модерен, дигитализиран, достъпен в работата си с бизнеса и с гражданите. Тук срещаме голяма подкрепа от зелените организации при срещите си с тях. Модерните технологии могат да направят работата на общината прозрачна като стъклена сграда!

- Разбра се, че петте партии от „Обичаме Русе“ ще излязат с единна листа за съветници? Кой ще я води?
- Председателят на общинския съвет на БСП в Русе Пламен Рашев. В момента той е успешен наш общински съветник, управител е на търговско дружество, изключително добър управленец. Постигнали сме консенсус за местата на коалиционните партньори. В листата ни обаче ще има и граждани, които не са обвързани политически.

- Кой е основният ви опонент в града?
- Основният ни политически опонент, разбира се, е ГЕРБ и присъдружните им партии, с които са в коалиция в Народното събрание. ГЕРБ управлява града два мандата. Ние обаче не искаме да водим състезание с партия ГЕРБ, а с модела, по който се управлява и държавата, и град Русе. За осем години в Русе да дошли 500 млн. лв. от европейски фондове, но нима това промени качеството на живот и нивото на доходи?! Голяма част от тези евросредства отиват във фирми, които не са русенски. Работниците на Русе избягаха. Средната заплата в Русе е с 200 лева по-ниска от средната за страната!

- Как смятате да промените това, след като на последните два местни избора – през 2011 и през 2015 г. БСП дори не беше втора в града, а трета – след ВМРО?
- Ключът е в хората, трябва да управляваме с компетентни хора, почтени. Трябва да бъдем открити. В Русе има изключително недоволство от много процеси, които са скрити.

- На национално ниво обаче няма икономически скандал с русенски адрес! Има политически – бунтът на местното ръководство на ГЕРБ срещу наложения им от центъра шеф.
- Няма да коментирам нито кандидата на ГЕРБ, нито техните проблеми. Смятам, че те заедно олицетворяват определен тип политика. В кампанията обаче трябва да отговорят на въпросите на хората защо досегашният кмет не беше издигнат за трети мандат. В Русе в момента са започнати едновременно много проекти, улиците са разкопани, но на ремонтите почти няма работници. Хората с право не са доволни от темпа и качеството на ремонтите. Но няма как да навлизам в детайли, защото не съм в администрацията, не съм чел документите. Аз съм доктор по право с дисертация „Договорните отношения в строителството“, години наред съм писал такива договори, затова не мога да говоря наизуст. Но виждам как улици с исторически павета, купени в началото на ХХ век, са залети с асфалт. Плочките по тротоарите на много места са заменени с асфалт.
Това променя облика на града, затова подчертавам колко е важна красотата на един град. Кметът на Русе трябва да бъде със способности, сила и енергия на визионер и стратег.

В работата си в Народното събрание разбрах, че, за да се решат проблемите на един град не може да се действа на парче. Русе е част от България. България е част от света. Затова кметът на Русе трябва да бъде визионер и стратег, а не просто да решава оперативни проблеми. Сега липсва стратегическият поглед къде е мястото на Русе. Русе винаги е бил град с национално значение – огромен и силен, в училищата ни са учили ярки личности. А къде сме сега? Възвръщането на тази гордост е наша мисия, защото градът загива! През 2012 г. в Русе са родени 1450 деца, те трябва да са първокласници на 15 септември. Но първокласниците са само 1000. Една трета от децата са заминали някъде с родителите си.

- Вашите деца къде живеят?
- В Русе, семейството ми не се премести в София, когато станах народен представител. Двама от синовете ми ще бъдат ученици в шести и във втори клас, най-малкото ми момченце е още в детската градина. Живеем в панелен блок. Съпругата ми е колежка от Юридическия факултет, имаме обща кантора. Ние не искаме да живеем в друг град. Пак ще го кажа - най-голямата ми болка е, че този толкова красив град обезлюдява. Искам синовете ми да вървят по неговите улици. Искам Русе да е привлекателно място, към което хората да се стремят да живеят.

Русе е голям и знаков град. Имаме уникалната възможност да покажем на цялата страна какво значи модерно ляво управление!

 

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Надплюване и целувачество

Загубихме инициативата в спора с македонците, коментира Кеворк Кеворкян-1460718675.jpg

Никита Хрушчов ще се окаже прав, знаменитата му фраза за българското ...

27 ян. 2022 | 10:19

Боян Чуков: Залогът за САЩ и Русия в драмата "Украйна" са новите сфери на влияние в света

-1542196322.jpg

България като член на НАТО ще трябва ясно да се определи. Дали играем с ...

26 ян. 2022 | 12:32

The New York Times: Русия не е мъртва държава и Путин няма просто да изчезне

Преходът към икономика на чиста енергия би засилил позицията на руския президент Владимир Путин-1616948638.jpg

С покачването на цените на енергията трябва да се подготвим за кризи, при които ...

28 ян. 2022 | 11:51

Петко Добрев: Политици, огледайте се, на Балканите се раждат и мъже. Някога имаше и такива българи

Петко Добрев: Политици, огледайте се, на Балканите се раждат и мъже. Някога имаше и такива българи-1643367249.jpg

Зеленият сертификат ще стане продукт на разума, когато от ЕМА преценят, че ...

28 ян. 2022 | 11:48