Екипажът на мисията „България около света“ в пълен състав (по часовниковата стрелка): Гаврил Гюров-Гицата, Марио Марков, Симеон Петков-Джим, Николай (Коко) Джамбазов и Павел Дойчев.

Пет сърдити старчета в океана

20452 | 21 март 2015 | 08:57

Четирима печени морски вълци и един режисьор тръгват на мисия „България около света“

Екипажът на мисията „България около света“ в пълен състав (по часовниковата стрелка): Гаврил Гюров-Гицата, Марио
Марков, Симеон Петков-Джим, Николай (Коко) Джамбазов и Павел Дойчев.-1426870825.jpgКоко Джамбазов пред яхтата красавица „Натали“.-1426870961.jpgДомакин и гид на приключенците в Папуа
Нова Гвинея ще е златотърсачът Любо
Тодоров (на преден план).-1426870930.jpgРъководителят Павел Дойчев-1426870904.jpgМарио Марков ще заведе приятелите си на среща с племето корогу (на снимката той е със светлозелен тишърт) в Папуа Нова Гвинея-1426870877.jpgКоко Джамбазов и капитан Джим на борда на яхта „Натали“.-1426870794.jpg

Пет сърдити старчета се гмурват в леговището на времето - така самоиронично наричат своята експедиция около света четирима капитани и един юнга режисьор. Общата възраст на екипажа е 350 години, което не е пречка за авантюрата, категорични са приключенците. Когато човек е мотивиран да прави нещо, му идва страхотна енергия, смятат те.


„Не го правим за пари или слава, а за да се срещнем със сънародниците си по света - бърза да уточни ръководителят на експедицията Павел Дойчев. - По данни на БАН на нашата планета живеят над 15 милиона българи - емигранти от различни поколения и техните наследници!“


„Най-важното е да се чуе, че има България, особено от тези, които не знаят изобщо за нас, а и да покажем на младите, че трябва да вярват в мечтите си. Всеки може да направи живота си интересен, щом едни старци могат… Силата на позитивния пример.“


Мисията


Стартът на експедиция „България около света“ е през пролет­та от Мексико, марина Чиапас в Пуерто Мадеро, и ще продължи около 2 години. Общата дължина на плаването е приблизително 37 хиляди морски мили, или 68 хиляди километра.


В обиколката около Земята екипът ще се среща с българските общности. Подготвя мултимедийно представяне за историята, обичаите, народната музика, танците и съвременния облик на България, което ще показва и на сънародниците, и на местните жители. Ще носи филми, брошури, знамена, осигурени от организации. Пътешествениците са се зарекли, че на всяка среща ще учат местните хора да играят ръченица. Планират да заснемат 10 филма и пълнометражна документална продукция за българската диаспора.


Режисьорът Марио Марков е написал родолюбиви стихове, които ще пуснат в бутилка на тръгване: „Великий Тангра тъй е повелил / да търсим българина около земята! / Родината далече сътворил, / но вярата запазил у децата, / родът вековен за да продължи, / с хилядолетната история във вените. / Езикът роден още ги държи, / Кубратови деца - благословените!“


Програмата


По време на мисията ще се излъчват репортажи чрез сателит заедно с организационен комитет оттук. Ще изпращат и репортажи за печатните медии. Целта е възможно най-много българи да следят експедицията и да я приемат като своя лична кауза.


В по-напреднал етап се планира тв шоу за деца и младежи. „Ще е познавателно предаване за знания по история и география, за местата, където ходим. А голямата награда ще е да качим победителите на борда, за да предадем щафетата на младите“, обяснява Дойчев.

 

Пътешествениците ще събират и информация по молба на Океанографския институт към БАН. Пуснали са сайт www.aroundtheworld.bg.

 

Имат подкрепата на Държавната агенция за българите в чужбина към Министерския съвет и лично на премиера Бойко Борисов. „Той ми каза: „Като дойде време за тръгване, обадете се, ще дадем едно рамо, мисията ви е важна“, сподели Дойчев.


Душата на компанията


“Плаването е куча работа, но морските бури няма да ни спрат. Аз съм най-младото момче, на 68 години, а екипажът е чуден! - хвали хората си Дойчев. - Четирима морски вълци, калени в бурите, имена легенди в плаването, и един суперпрофесионалист в документалистиката, продуцент, режисьор, оператор и писател, който ще придаде съвсем друга визия на цялото пътуване.“ Повечето са били каскадьори и луди глави.


Ръководителят на експедицията Павел Дойчев е легендарна личност - каскадьор, каратист, сценарист, режисьор, професионално крупие и мениджър на казина в меката на хазарта Лас Вегас. Завършил е двегодишен курс по режисура и продуцентство в Италия при проф. Силвано Агости. В САЩ е притежавал и фирма за филми Evergreen Video. Сменил е поне 10 професии. Завършва психология и школата в Симеоново. „След това сестра ми се омъжи за „враг на народа“, италианец, аз напуснах и станах каскадьор“, споделя той. Снимал се е в над 50 филма. Работил е и в театър, той е и първият съпруг на актрисата Ваня Цветкова, с която имат син, също Павел.


Известен е и като екстрасенс, открил е, че има дарба да лекува с ръце. „Правя го, като ме помолят, но най-смешното е, че се оказа, че помага“, шегува се той. Организира и сеанси по медитация, учи как хората да откриват себе си. В момента живее в село Фазаново до Лозенец, с двадесетина местни жители. Организира фестивали и спортни събития с екстремен характер. Има опит и в снимането на документални филми и писане на сценарии. Освен това е с тапия за управление на кораб до 40 тона.


Капитан като слънце


Яхтата ще се управлява от собственика й Симеон Петков-Джим. „Не сме туристи, тръгнали на забавление, а със сериозна мисия. Всеки ще трябва да прави всичко и ще се редуваме да даваме вахта“, казва Дойчев.


Джим е тихоокеански морски вълк, смел, авантюристичен и артистичен, с отлично чувство за хумор, хвали го Дойчев.


„С капитан Джим не се поз­навахме. Един ден той чул за експедицията, намерил ми телефона и ми се обади. Каза, че предоставя яхтата си безвъзмездно на фондация „България около света“, която регистрирахме заради мисията, и че е готов да се присъедини лично… Беше като дар от Бога!“, вълнува се Дойчев.


Яхтата „Натали“ е мечта за всеки пътешественик. Предназначена е за плавания в океански води. Дълга е 15 м и е много стабилна. Оборудвана е с всички необходими съоръжения според съвременните навигационни изисквания.


Да ти кацне Пегас през нощта


Третият човек в екипа Гаврил Гюров-Гицата е „свързващото звено между реалността и ентусиазма на останалите членове на екипажа“. Kаскадьор, известен с много уникални и опасни изпълнения, водолаз и подводен оператор. „Гицата е единственият каскадьор, скачал от петия етаж два пъти. Освен това от самото начало споделя заедно с мен идеята за плаването. С него през 1981 г. направихме едно плуване - забележете, плуване, а не плаване - от Видин до Русе за 5 дена през зимата, февруари, при температура на водата между 0 и 3 градуса, средно по 8 часа на ден. Та един ден пак заговорихме с Гицата за пътувания, през нощта ми дойде Пегасът, вдъхнових се и на сутринта беше готова цялата програма за мисията“, споделя Дойчев.


През септември двамата правят пробно плаване за 20 дни през Дарданелите и в едно село на остров Мармара в Мраморно море намират турски изселници, говорещи на български и наричащи се помаци. Накрая всички тропат ръченица, а Дойчев прави филм „Чановете на Яшар“, за мечтата на един местен козар да има чанове от родината на дедите си. Дойчев му изпраща няколко чана, един от които 150-годишен.


Четвъртият в екипа - капитан Николай (Коко) Джамбазов, е заслужил майстор на спорта, прекосил е Атлантика поне 50 пъти, а също и Тихия океан. Извършил е първото и единствено самотно околосветско плаване от българин около нос Хорн със саморъчно построена яхта. Автор е на две книги. Почетен гражданин на Бургас и София.


Режисьорът мечта


„Когато се запознах с Марио Марков, си казах: „Ето, това е дар от Бога - хвали го Дойчев. - Продуцент, режисьор, оператор, писател… Ние всички от екипа снимаме, но с Марио се сдобих­ме със съвършения професионалист.“ Марио Марков има богат опит в киното и телевизията, снимал е в повече от 60 страни по света. Основател е и собственик на филмова агенция „Синис“. Продуцент е на филма „Обречените“, със „Златна роза“ за документално кино. Автор е на много киносценарии и на романа „Дългият сън на крокодила“. Почетен гражданин е на Сайгон, Виетнам.
Преди години със Стефан Тодоров и Васил Станилов правят 7-сериен филм за Големия бариерен риф – „Изборът на делфините“. Там Марков се запознава с българина Любо Тодоров. Десет години по-късно го намира в интернет и разбира, че се е преместил в Папуа Нова Гвинея, защото „Австралия му се видяла прекалено цивилизована и отишъл при крокодилите, които пазят златото“. С режисьора Панчо Цанков правят филм за него, а след това излиза и романът. Тази невероятна страна ще е една от спирките на експедицията.


 

Маршрутът

 

Екипът е в кореспонденция със 17 български общности по света, маршрутът е готов. Стартът е от Пуерто Мадеро, Мексико, а първата спирка е в Ла Сейба, Хондурас (виж картата на маршрута). В тази страна има река с името България и пътешествениците искат да разучат всичко около нея. В Сейнт Питърсбърг, Флорида, САЩ (№2 на картата), ще имат срещи в българското неделно училище към читалище "Родина“. Третата спирка ще е Сао Паулу и ще има среща с Културната асоциация на българите в Бразилия. Четвъртият пристан ще е Монтевидео в Уругвай, където са във връзка с екипа на в. Noticias („Новини“) - издание на българската общност в Уругвай.


Петата спирка ще е Буенос Айрес в Аржентина, където са в контакт с Аржентинско-българската фондация и Българското културно дружество „Иван Вазов“. „Там българите са стотици хиляди. Веднъж срещнах негърче, което ме заговори на чист български, каза, че е българин. Ще е голяма атракция негърче да тропа ръченица“, коментира Дойчев.

 

В Чили, където ще акостират като шести обект, ще разкажат историята на емигранта Иван Цибулка. На седмо място в маршрута е Оуклънд, Нова Зеландия, където ги очакват хората от Българско дружество „Св. св. Кирил и Методий“.

 

Осма спирка на мисията е Сидни - Брисбейн в Австралия, където са във връзка с българската културна и социална асоциация „Родина - Сидни“ и австралийско-българското дружество „Младост“ в Канбера.

 

В града Уеуек в Папуа Нова Гвинея - деветия пристан, ще заснемат филм за традициите на папуасите, за добрите и лошите духове, за шаманите, които ги разбират, и ще разкажат историята как бедните хора стават богати, промивайки злато в реките. „Знаете ли, че в Южна Африка живеят над 200 хиляди българи?“, казва Дойчев по повод на десетата спирка от маршрута - Кейптаун. При завършващия етап на мисията ще посетят и още места и маршрутът може да бъде по-различен в зависимост от времето и природните влияния.

 

Пътешествениците все още не са събрали нужните средства, но са решили всичко, което остане след края на експедицията, да дарят за благотворителност и това дори е залегнало в устава на фондация „България около света“.

 

„Както вече казах, не го правим за пари и слава, а за да оставим своето родолюбиво послание на идващите след нас българи - да се държат заедно, където и да са по света“, казват приключенците.


 


От категорията

Победителите в годишните награди на Академията за мода представиха най-добрите си произведения

Носителят на „Златна игла 2022“ в категория „Дизайнер на годината“ – Стоян Радичев заедно с моделите, представили неговите предложения-Nositelyat-na--Zlatna-igla-2022--v-kategoriya--Dizayner-na-godinata----Stoyan-Radichev-zaedno-s-modelite--predstavili-negovite-predlozheniya_1669279412.jpg

„Най-добър млад дизайнер“ за 2022 година стана Пламена Мишева – дизайнер на ...

24 ноем. 2022 | 10:35

Ужас! За Коледа "Дисни" представя анимация с главен герой тийнейджър-гей
(Видео)

За Коледа "Дисни" представя анимация с главен герой тийнейджър-гей-Za-Koleda--Disni--predstavya-animatsiya-s-glaven-geroy-tiyneydzhar-gey_1669376245.jpg

Това, че е гей е само една част от него. Освен това той е смел и изключително ...

25 ноем. 2022 | 13:31

Круизът като приключение и избор за активна почивка
(Галерия)

Круизът като приключение и избор за активна почивка-Kruizat-kato-priklyuchenie-i-izbor-za-aktivna-pochivka_1669472051.jpg

Мая Косева за морските си преживявания в лукс из Средиземно море. Сватба по ...

26 ноем. 2022 | 16:13

В двореца Врана

Деца от Северна Македония и България се срещнаха със Симеон Сакскобургготски

Деца от Северна Македония и България се срещнаха със Симеон Сакскобургготски -Detsa-ot-Severna-Makedoniya-i-Balgariya-se-sreshtnaha-sas-Simeon-Sakskoburggotski-_1669388211.jpg

Младежите разгледаха двореца, оранжериите и парка, а в края на посещението си ...

25 ноем. 2022 | 16:56

Най-важното

ПП поставят ултиматуми и условия да изтеглим хартиената бюлетина, но това няма да стане, категорична бе тя

Нинова: Бях свидетел, когато Петков дойде и предложи кодовете на машините за гласуване
(Видео)

Корнелия Нинова Кадър: Нова тв-Korneliya-Ninova-Kadar--Nova-tv_1669560738.jpg

Имаме съмнения, че последните избори са фалшифицирани. Разговорът се е провел в ...

27 ноем. 2022 | 16:51

Според него в момента има опит за дискредитиране на машините за гласуване

Кирил Петков: Ако имаше вълшебни кодове, щяхме ли да дадем на г-н Борисов 25%?
(Видео)

Кирил Петков Снимка: бТВ-Kiril-Petkov-Snimka--bTV_1669535257.jpg

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" подчерта, че кодовете са ...

27 ноем. 2022 | 09:47

В Истанбул и в Одрин има борси за каналджийски услуги, посочи зам.главният прокурор

Борислав Сарафов: Цялата стратегия на МВР е сбъркана - преследват се мигрантите вместо каналджиите
(Видео)

Борислав Сарафов Кадър: бТВ-Borislav-Sarafov-Kadar--bTV_1669567276.jpg

Не мисля, че са необходими по-тежки санкции, а да се прилага законът, добави ...

27 ноем. 2022 | 18:40

Някой е решил да протестира, защото друг е депесар. Депесарят няма ли право на работа?, попита той

Карадайъ: Да си депесар е гордост! Истерици в НС ограничават изборните права на българските граждани
(Видео)

Мустафа Карадайъ-Mustafa-Karadaya_1669563919.jpg

Проблемът е много голям. Десният болшевизъм за нарушаване на Конституцията, ...

27 ноем. 2022 | 11:10

„Не търсим подкрепа от ПП", категоричен е депутатът

Делян Добрев: ГЕРБ трябва да започне преговори с ДБ преди връчването на мандата
(Видео)

Делян Добрев Кадър: Нова тв-Delyan-Dobrev-Kadar--Nova-tv_1669570463.jpg

"В Европа сме в едно политическо семейство. Там не се казваме ГЕРБ и ДБ, а ...

27 ноем. 2022 | 19:33

Имаме право да продаваме в България вторични продукти, получени при преработката на руски петрол, посочи той

Министър Стоянов: Инфлацията ще намалява. От ЕК се съобразиха със спецификите на българския пазар

Министър Стоянов: От ЕК са се съобразили със спецификите на българския пазар -Nikola-Stoyanov--Ne-mozhe-da-se-ochakva-ot-sluzhebniya-kabinet-v-takava-nestabilnost-da-vnasya-byudzhet_1668064387.png

Той бе категоричен, че не става дума за заобикаляне на санкциите, а освен това ...

27 ноем. 2022 | 19:11

Прав е поетът Стефан Цанев в тревогата си за "пълзящ преврат" срещу демокрацията българска…

Димитър Недков: Явлението "Кирил Петков" е невъзможно без президента Радев…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Няма по-голяма трагедия за народ в парламентарна република, чийто държавен ...

27 ноем. 2022 | 13:03

Неуки спекуланти

Кеворк Кеворкян: Намеци по телевизията

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Непрекъснато ни дават повод да си задаваме въпроса - Кога един ...

27 ноем. 2022 | 12:51

Меморандумът с Gemcorp и IP3 е учебник по схемаджийство

Калина Андролова: Схемата "Джемкорп" - или как ПП предаде национраната сигурност в частни ръце

Калина Андролова-1584904074.jpg

ПП се опитаха да продадат властовия център за вземане на решения в държавата ...

27 ноем. 2022 | 10:49