Пет впечатляващи филма на 13-я фестивал на българското кино в Чехия

От 22-и до 26-и април 2021 г. лентите ще се излъчват чрез онлайн платформата DAFilms.cz

Пет впечатляващи филма на 13-я фестивал на българското кино в Чехия

1886 | 14 апр. 2021 | 10:30

Почитателите на стойностното кино ще гледат пет заслужаващи внимание съвременни български филма, като могат да изберат субтитри на чешки или английски език


На 22 април 2021 г. в Чехия се открива 13-тото издание на Фестивала на българското кино.

 

„Не робуваме на фатализма, свързан с числото 13, а сме водени от желанието за тринадесети път да представим пред зрителите постиженията на съвременното българско филмопроизводство”, съобщават организаторите от екипа на Българския културен институт в Прага.


Непривичната ситуация, свързана с ковид пандемията, промени обичайния начин за популяризиране на родното ни кино сред любителите на седмото изкуство. От 22-и до 26-и април 2021 г. чрез онлайн платформата DAFilms.cz за втора поредна година фестивалът ще гостува в домовете на всички, живеещи на територията на Чехия, независимо дали се намират в Прага, Либерец, Хеб, Ческе Будейовице или Опава.

 

Почитателите на стойностното кино ще гледат пет заслужаващи внимание съвременни български филма, като могат да изберат субтитри на чешки или английски език – „Завръщане”, „Ятаган”, „Диви и щастливи”, „Дъвка за балончета” и „Писма от Антарктида”.

 

Организаторите са сигурни, че това са заглавия, които ще зарадват зрителите и ще внесат в домовете им интересни филмови приключения и порция забавления, от които хората се нуждаят в тези времена на силно ограничени социални контакти.


През годините в рамките на фестивала в Прага гостуваха известни български режисьори, актьори, сценаристи, оператори, продуценти. Коронавирусната епидемия попречи на традиционните срещи на живо с екипите на филмите от програмата, но Българският културен институт отново намери начин да срещне публиката с авторите на фестивалните филми. В навечерието на 13. Фестивал на българската кино и по време на неговото излъчване зрителите ще видят видео послания и поздрави, заснети от популярни и обичани лица от българското филмово изкуство, герои в от тазгодишната програма.


Организатори на 13. Фестивал на българското кино в Чехия са Посолството на Република България и Българският културен институт, в партньорство с платформата DAFilms.cz.


От категорията

Мариус Куркински: Заставам зад "Засукан свят" като човек, режисьор и актьор

-1461849140.jpg

След две години отлагане заради пандемията, филмът му "Засукан свят" ...

7 май 2021 | 14:25

„Баща ми бояджията“ се възражда в Софийската опера от 8 май
(Видео)

„Баща ми бояджията“ се възражда в Софийската опера от 8 май-1620198160.jpg

Популярните актьори Калин Врачански и Славчо Пеев участват в спектакъла

5 май 2021 | 10:02

Лили Иванова: Христос Воскресе! Пожелавам радост на всеки в този ден
(Видео)

-1611442931.jpg

Благодаря Ви, мили приятели! Бъдете здрави! Много щастие! С уважение! Лили ...

2 май 2021 | 09:28

Галерия "Сердика" представя изложбата „ХИБРИДИ“ на Стефан Петрунов
(Видео)

-1620209651.jpg

Безспорно, работите на Стефан Петрунов изненадват, провокират и магнетично ...

5 май 2021 | 13:13