Петър Чобанов: БНБ не е съгласна с анализа на "УниКредит" за надценените имоти в София

Бих посъветвал тази банка, ако наистина вярва в този анализ, да провизира всички кредити, каза подуправителят на БНБ

Петър Чобанов: БНБ не е съгласна с анализа на "УниКредит" за надценените имоти в София

8590 | 4 дек. 2023 | 07:59

Ние сме взели всички регулаторни мерки, така че банките да са подготвени и за сценарий, при който може да се види и намаление при цените на имотите, обясни Чобанов.


Анализът на "УниКредит Булбанк" за надценените имоти в София от миналата седмица разбуни сериозно духовете у нас. В неделя дойде и отговорът от Българската народна банка (БНБ), която изглежда, че не е съгласна с констатациите и смята, че е взела достатъчно мерки, за да не допусне "балон" на пазара, пише Медияпул.

 

През седмицата "УниКредит Булбанк" представи ежегодния доклад на икономистите си за достъпността на цените на жилищата в България. От него става ясно, че на национално ниво жилищата са сериозно недостъпни, но няма опасност от балон. Проблем обаче има в София. Ръстът на цените на жилищата в столицата е опасен, тъй като в 94% от кварталите имотите за жилищни цели са надценени, а в 35% от тях има балон по данни към третото тримесечие на 2023 г. За да се върне пазарът към равновесното си положение, в каквото той беше преди 10 години, вариантите са или цените на жилищата да паднат с 47%, или доходите да се повишат с 89%, сочи анализът.

 

Констатациите очевидно са предизвикали раздразнение в централната банка у нас, защото от данните косвено излиза, че тя не взима достатъчно мерки за охлаждане на пазара на жилищни кредити у нас. България се намира в абсурдната ситуация домакинствата да се финансират наполовина по-евтино от държавата. Лихвите по кредитите за жилище у нас са към 2.6%, а в Германия – към 4.7%. Затягането на паричната политика в еврозоната почти не се пренася в България, защото лихвите по заемите са вързани с потиснатите до почти нулеви нива лихви по депозитите на населението. Благодарение на тези неравновесия банките натрупаха 3 млрд. лв. печалба до края на октомври. В същото време забавеното вдигане на лихвите по кредитите крие за рискове за системата в момент, в който някои държави от ЕС навлизат в криза с недвижимостите, а през седмицата фалира голямата австрийска компания "Сигна".

 

"Ако трябва да дам директен отговор като регулатор, бих посъветвал тази банка, ако наистина вярва в този анализ, да провизира всички кредити - съответно да си избере с какъв процент от собствения им анализ", коментира в интервю за Нова телевизия в неделя подуправителят на БНБ Петър Чобанов.

 

По думите му, ако проблемът беше такъв, какъвто е представен в анализа, той щеше да бъде забелязан, защото България е част от Банковия съюз на ЕС, а цените на недвижимите имоти се следят непрекъснато от Европейската централна банка и останалите отговорни институции.

 

"Ако имаше подобен балон, досега това нямаше да остане извън вниманието на всички наши колеги в ЕС и ние щяхме да вземем мерки. Не е останало извън вниманието на БНБ, ние сме задължили банките на най-високото ниво на буфери, за да се предпазят от подобни рискове. Действали сме проактивно. Няма нужда да бием камбаната по такъв начин и да отблъскваме хората от пазара на недвижими имоти. Знаете, че столицата конкретно се развива, има различни икономически процеси, които текат. Хора от по-крайните квартали си търсят жилища в по-централни. Постоянно идват и нови хора, така че имаме динамика на пазара, високо търсене, което предполага и тези цени. Не мисля, че има балон към момента. Ние сме взели всички регулаторни мерки, така че банките да са подготвени и за сценарий, при който може да се види и намаление при цените на имотите", обясни Чобанов.

 

Той не коментира дали БНБ смята да вдигне допълнително задължителните минимални резерви на банките, за да охлади жилищното кредитиране. Централната банка вече веднъж предприе увеличение в средата на годината, когато те бяха повишени от 10% на 12%, но засега мярката няма достатъчно силен ефект.

 

По-рано в неделя темата с цените на жилищните имоти в София бе коментирана и от общинския съветник Борис Бонев. В интервю за БНТ той коментира, че на цената на двустаен апартамент в покрайнините на София може да се купи къща във Валенсия. За да не се стига до подобни неравновесия, Бонев смята, че е добра идея да се завишат общинските такси за разрешенията за строеж, така че да се укроти новото строителство и да влязат допълнителни приходи в бюджета на общината.

 

Петър Чобанов коментира и предложението на БСП за въвеждането на допълнителен данък върху свръхпечалбите на банките. В последните месеци темата влезе и в дневния ред на други европейски държави, но не се прие еднозначно. "Подобни идеи имаше в страни като Италия. Това доведе до рязко спадане на цените на акциите на банките. ЕЦБ реагира на тази намеса във финансовата стабилност", коментира Чобанов. По думите му и в момента не са малки средствата, които влизат в бюджета от банковата система. "Не мисля, че сега е моментът да бъдат облагани банките с допълнителен данък", заключи подуправителят.

 

В коментар за предложения проект на Бюджет 2024 Чобанов каза, че желанието на БНБ е да види поне минимален стремеж към сваляне на дефицита, дори това да е с 0.5 процентни пункта. Според Петър Чобанов не би следвало да има проблем за държавата дори да се наложи бюджетът да бъде изпълняван от друго правителство.
Споделяне


ОЗК

От категорията

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

МФ: Кадровите промени в Агенция "Митници" и АДФИ са съгласувани с премиера

МФ: Кадровите промени в Агенция "Митници" и АДФИ са съгласувани с премиера-Asen-Vasilev--Kanal-za-stoki-s-dvoyna-upotreba-minava-prez-Balgariya-kam-i-ot-Rusiya_1701706124.jpg

Заместник-директорите на Агенция "Митници" се назначават и се ...

21 февр. 2024 | 12:08

Лондон: Русия ще продължи да използва енергията като оръжие

В сводката си британското министерство на отбраната отбелязва намаляването на доставките от "Газпром"--Gazprom--s-rekordna-chista-pechalba-ot-2-5-triliona-rubli-za-parvoto-polugodie-na-2022_1661897178.jpg

Намалявайки притока на газ в Европа, ограничавайки износа по тръбопроводи и ...

26 февр. 2024 | 16:04

Асен Василев: Вече имаме напълно изпълнени 3 от 4 критерия за еврозоната

Асен Василев: Вече имаме напълно изпълнени 3 от 4 критерия за еврозоната-Asen-Vasilev-prehvarlya-na-premiera-direktsiyata-za-pokupki-na-bileti-i-kantselarski-materiali-na-MS_1705994777.jpg

Управителят на Хърватската централна банка Борис Вуйчич беше изслушан от ...

26 февр. 2024 | 14:20

Най-важното

Президентът очаква Денков да разясни готовността си за двустранно споразумение за сигурност

Радев: Пращането на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък
(Видео)

Радев пред Наташа Мусар: Пращането на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък
-Radev-pred-Natasha-Musar--Prashtaneto-na-voyski-ot-natovska-strana-v-Ukrayna-oznachava-globalen-sblasak-_1709028751.jpg

Големият проблем вече не е в оръжията, а че свършват хората на бойното поле. И ...

27 февр. 2024 | 11:57

Да се провери дали има и проруска пропаганда на територията на България, настоява председателят на ДПС

Пеевски със сигнал до прокуратурата за 400 роботизирани сайтове - водят дезинформационна война

-Peevski--PP-DB-tryabva-da-se-ovladeyat--da-se-nauchat--che-pisanite-neshta-tryabva-da-se-spazvat_1707468126.jpg

Има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат ...

27 февр. 2024 | 07:37

ГДБОП е наясно с източника на заплахите към съдия Цариградска - той е с прякор Червеният пират

Шефът на ГДБОП: Има заплахи и към госпожа Мария Габриел, и към други министри

Шефът на ГДБОП Явор Серафимов -Shefat-na-GDBOP-Yavor-Serafimov-_1709015989.jpg

български гражданин, води скитнически начин на живот, има данни че има ...

27 февр. 2024 | 08:38

Не понасям връзкарите, които си пробиват път с лакти, казва общинският съветник от ГЕРБ

Г. Георгиев: Така и не разбрахте, г-н Терзиев, че заместникът Ви по правни въпроси просто не е учил!

Георги Георгиев: Общинският съвет ще заседава по казуса със санирането--Georgi-Georgiev--Nyama-da-hodim-na-sreshta-s-Vasil-Terziev--otkazvame-pazarlatsi_1700292094.jpg

Заместникът на кмета е неправоспособен юрист, който му бе подготвил ...

27 февр. 2024 | 09:45

Евродепутатът изброи зачестилите наспоследък външнополитически гафове на премиера

Асим Адемов: Ники пътува, но Николай Денков е безполезен министър- председател!

Асим Адемов: Ники пътува, но Николай Денков е безполезен министър- председател!-1557836424.jpg

В Нидерландия - Денков се срещна с премиера в оставка Рюте. Благодари за ...

27 февр. 2024 | 10:40

Контролът по въздушните и морските граници ще бъде премахнат през март 2024 г.

Австрия втвърди тона срещу България и Румъния за Шенген по суша

Вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер -Vatreshniyat-ministar-na-Avstriya-Gerhard-Karner-povtori-nepromenenata-pozitsiya-na-stranata-sreshtu-priemaneto-na-Balgariya-i-Rumaniya-v-Shengen_1701984510.jpg

Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер потвърди досегашната позиция на ...

27 февр. 2024 | 08:47

"Зависимостта на Европа от САЩ вече е толкова голяма, че е непреодолима"

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината-1542353535.jpg

Битката за съдебната система и прокуратурата се скрива зад думата регулатори, ...

27 февр. 2024 | 09:30

Hа този етап "няма консенсус" за подобно решение,

Макрон: Изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще

Макрон-Makron--Frantsiya-shte-dostavi-na-Ukrayna-raketi-s-golyam-obseg_1689074075.jpg

Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да ...

27 февр. 2024 | 07:52

Според Искрен Иванов така трябва да се тълкува заявката на Макрон

Експерт: Европа мисли за пращането на войски в Украйна, но това да е под шапката на НАТО

Искрен Иванов, експерт-Iskren-Ivanov--ekspert_1709015758.png

Това е предупреждение и не мисля, че дори да има войски на НАТО под някаква ...

27 февр. 2024 | 08:34