В момента, в който служебният кабинет внесе проекта на бюджет в парламента, президентът на практика излиза от бюджетната процедура

Петър Ганев: Стига бюджетни игри - парламентът трябва бързо да свали дефицита

5120 | 9 май 2023 | 07:45

В условията на висока неопределеност, най-глупавото, което може да се направи, е бюджетът да бъде отхвърлен и да се върне за "преправяне" в служебния кабинет.


Петър Ганев

 

Анализът е от седмичния бюлетин

на Института за пазарна икономика (ИПИ).

 

България от поне две години е в политически хаос, като въртележката от постоянно задаващи се избори няма край. Невъзможността да се сформира мнозинство и стабилно правителство очаквано доведе до проблеми пред бюджета - до неговото забавяне, липсата на ясна средносрочна рамка и в крайна сметка по-лошо бюджетно салдо от това в наглед стабилни времена.

 

Допреди половин година обаче, въпреки политическата неопределеност, възможните ходове пред бюджета бяха по-скоро предвидими. Във всеки един момент, макар и с известна доза предпазливост, можеше да се каже какъв ход ще предприеме финансовото министерство, каква ще е стратегията (спрямо бюджета) на формациите в парламента и т.н. В последната половин година това се загуби, като политическият хаос с пълна сила се пренесе на територията на бюджета.

 

Всички искат бюджет с дефицит в рамките на 3% от БВП, но отказват да го изготвят. Служебното правителство прие бюджет с дефицит от над 6% и вече го внесе официално в парламента, заедно с меню от мерки за свиване на дефицита. Двете водещи формации в парламента пък, докато водят свръх ползотворни разговори за сформиране на правителство, обмислят всякакви екстравагантни идеи, като например да отхвърлят бюджета на първо четено и да го върнат за преправяне на служебния кабинет.

 

На този фон публичният дебат някак странно се опитва да обясни как този бюджетен хаос ще повлияе на един или друг критерий за членство в еврозоната. Всъщност темата за бюджета отива далеч отвъд дискусията за еврозоната и това би следвало да е ясно на всеки, който има поне минимален поглед върху стопанската история на страната.

 

В момента единственият печеливш ход от гледна точка както на икономиката, така и на политическото злободневие, е бюджетът да се изведе пред скоби и двете водещи формации в парламента скоростно да приемат рамка с 3% дефицит. В условията на висока неопределеност, най-глупавото, което може да се направи, е бюджетът да бъде отхвърлен и да се върне за "преправяне" в служебния кабинет.

 

Тук дори оставяме настрана нормативните пречки, като приемаме, че депутатите ще намерят начин да заобиколят ограничението за повторно внасяне на същия закон в кратък срок. Водещото е, че в момента, в който служебният кабинет внесе проекта на бюджет в парламента, президентът на практика излиза от бюджетната процедура. Освен ако накрая не наложи някакво вето разбира се, но това в случая не го обсъждаме. Водещите формации в парламента имат чисто поле пред себе си и да върнат насила инициативата в ръцете на президента би било безкрайно глупаво.

 

Вече няколко пъти коментирахме, че бюджетът сравнително лесно може да влезе в нормални рамки. Всяка комисия в парламента, в т.ч. Комисията по бюджет и финанси, може да образува работни групи от своя състав, които в много по-оперативен порядък да работят по даден законопроект. Точно такъв механизъм е възможно да се възприеме за държавния бюджет, като след приемането на проекта на служебното правителство на първо четене може да се образува работна група, която да преработи бюджета преди гласуването на второ четене.

 

В тази работна група е логично водеща роля да имат депутатите от големите формации, които само преди седмица бяха на среща във финансовото министерство и вече влязоха в ролята на колективен министър на финансите. Съвсем логично е да бъдат поканени и експертите от министерството, които да подпомогнат депутатите и също да понесат отговорността (разбирай "вината") от преработването или коригирането на бюджета.

 

Всичко това всъщност е съвсем очевидно, но необичайните политически времена водят след себе си и поредица от необичайни, нелогични и направо вредни ходове за финансовото здраве на държавата. Всеки последващ екстравагантен ход на водещите политически формации едва ли ще им донесе политически дивиденти, но със сигурност дава предпоставки съвсем да изпуснем дефицита и да стигнем до поредния удължителен закон. Въпрос на време е всичко това да постави под въпрос и кредитния ни рейтинг, което не се случи дори по време на пандемията.

 

В последния доклад на S&P от ноември 2022 г. ясно се посочва, че макар да се отчитат всички рискове, в т.ч. възможността за нови избори в началото на 2023 г. и негативни ефекти от политическата нестабилност върху фискалното салдо, очакването е, че бъдещото правителство все пак ще остане ангажирано с фискалната дисциплина. Казано по-просто, извеждането на финансовата стабилност пред скоби прави така, че не носим автоматично негативите на политическите неразбории.

 

Ако продължим обаче да си играем с бюджета, тази парадигма много бързо ще се наруши и това няма просто да отложи еврозоната, а ще накърни въобще доверието в стабилността на публичните финанси. В глобална среда на затягане на паричната политика и рязко повишаване на лихвите такава безотговорност няма да бъде пощадена.

 


От категорията

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Първан Симеонов: Битката за София е общополитическа. Очакваме балотаж

Първан Симеонов: Битката за София е общополитическа. Очакваме балотаж -1636960647.jpg

На въпроса дали ще продължи да съществува "сглобката", Симеонов ...

29 септ. 2023 | 14:41

Каракачанов: За счупените ракети, поповете-шпиони и нашенските лакеи

Каракачанов: За счупените ракети, поповете-шпиони и нашенските лакеи-1632208029.jpg

Нямам съмнение, че тази акция с поповете-шпиони е кьорфишек с цел отклоняване ...

29 септ. 2023 | 13:54

Най-важното

Неглижирате енергетиката, защото трябва да усвоите едни пари по ПВУ, заяви Павела Митова от ИТН

БСП и ИТН блокираха парламентарната трибуна, искат извънредно гледане на териториалните планове

Снимка: Фейсбук-Snimka--Feysbuk_1696004407.jpg

"Когато опозицията се опитва да блокира работата на Народното събрание и ...

29 септ. 2023 | 19:18

Протестите ще продължат, категорични са синдикалисти

Проходът на републиката и АМ "Тракия" остават блокирани, протестиращите ще останат и през нощта

Кадър: БНТ-Kadar--BNT_1696007517.jpg

Енергетиците и миьорите искат гаранции, че до 2030 г. няма да има ангажимент за ...

29 септ. 2023 | 20:10

Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи

Денков към миньорите: Спрете протестите! Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас-Denkov-kam-protestirashtite--Tsentralite-shte-rabotyat-do-2038-g--pravim-nay-dobroto-za-vas_1695994537.png

Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. ...

29 септ. 2023 | 16:34

Той призова властта да даде ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите

Румен Радев за протестите: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените им фирми
(Видео)

Румен Радев: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми-Rumen-Radev--Prioritetat-na-upravlyavashtite-sa-pechalbite-na-priblizhenite-firmi_1695993073.jpg

Налице са съмнения, и то основателни, че крамолите вътре в управляващата ...

29 септ. 2023 | 16:10

Финасовият министър обещал - всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г
(Видео)

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г-Na-speshna-sreshta-Peevski--Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-g_1695980497.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Вместо преговори, справедливо протестиращите за хляба си получават жандармерия и сълзотворен газ

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места-Ninova--Podkrepyayki-protestite--dali-Borisov-ne-iska-da-svali-pravitelstvoto_1694938683.jpg

Напрежението расте и в същото време премиерът Денков обявява категорично: ...

29 септ. 2023 | 13:24

Официалната причина е депутатската ваканция, която вчера парламента си удължи до 8 ноември

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни-Asen-Vasilev--Zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zarno-nanese-shteti-v-razmer-na-146-mln--lv-_1694599270.jpg

Нинова разкритикува управляващите и заяви, че за пръв път с проекторешение се ...

29 септ. 2023 | 18:57

В изборите влизаме с нагласа за победа, ще увеличим броя на кметовете си, заяви народният представител

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите
(Видео)

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите-Delyan-Peevski--Za-vsichki-vazhni-resheniya-e-nuzhno-uchastieto-na-DPS--taka-reshiha-izbiratelite_1695981330.jpg

По отношение на руския петрол Пеевски коментира: „Въпросът е решен вече, както ...

29 септ. 2023 | 09:25

БСП е против удължаване на срока за внасяне в парламента на проектобюджета за догодина

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция. Снимка БСП-Ninova-ostro--Tova-e-pogrom---sglobkata-otlaga-zakona-za-parite-na-horata-zaradi-vakantsiya_1695980935.jpg

Социалистите настояват правителството да поиска месец отсрочка от ЕК за Плана ...

29 септ. 2023 | 12:13