Снимка БНТ

Молбата на България за членство в НАТО била писана „на коляно”

Петър Стоянов: Георги Първанов не беше лош президент, той подписа членството ни в НАТО

6415 | 4 февр. 2016 | 19:23

Според Стоянов, българите не са били роби в юридическия смисъл на думата. Това, за което говорят великите българи от периода на Възраждането – Иван Вазов, Христо Ботев, Захари Стоянов, е по-скоро робството като състояние на духа.


"Георги Първанов не беше лош президент - казвам го за първи път" - това заяви в студиото на "Още от деня" президентът Петър Стоянов в периода 1997-2002 година.

"От гледна точка на членството ни в НАТО, ако аз бях станал президент втори път, щеше да се случи това, от което най-много се страхувах. Аз щях да казвам: България твърдо желае да стане член на НАТО. Георги Първанов като лидер на БСП щеше да води антинатовски демонстрации под моя прозорец.

 

Когато той  стана президент и подписа договора за членство в НАТО, нямаше кой да протестира срещу това, защото до вчерашния лидер на БСП, т.е. на антинатовски настроените българи, подписа договора за НАТО. За мен това беше много важно - за българския национален интерес. И нямам огорчение - искаше ми се да го подпиша аз, но се случи, че го подписа Георги Първанов", допълни още Петър Стоянов.

 

На историческата дата 4 февруари, на която през 1997 година БСП се отказва да състави втори кабинет след оставката на Жан Виденов, президентът Петър Стоянов (1997-2002) разказа какво си спомня от митологизираната вече сцена с размяната на папките.

Пред БНТ той сподели, че не е върнал веднага папката с предложението за нов кабинет, връчена му от социалистите Николай Добрев и Георги Първанов.

„Аз не отказах веднага. Аз я отворих в техните ръце, бяха формирали цял нов състав на Министерски съвет”, каза той. Стоянов призна, че с действията си не е спазил съвсем Конституцията.

 

„В Народното събрание БСП имаше своята абсолютна готовност да гласува своя втори кабинет. Вземайки папката и внасяйки я в Народното събрание, аз бях абсолютно наясно, че след 3 дни България щеше да има свое ново социалистическо правителство”, посочи Стоянов.

 

Той припомни, че действието се развива при невиждани протести, а в този момент хиляди хора са били под прозорците на президенството. „Тук ставаше въпрос за национална отговорност. Аз се страхувах много от някои случаен инцидент. Ние бяхме наистина на ръба на гражданска война. При една гражданска война се срутваше моята мечта като президент, аз затова се кандидатирах – членство на България в НАТО и ЕС”, обясни той.

 

Президентът отрече твърденията, че Добрев и Първанов влезли при него с две папки – едната с предложение за кабинет, а другата с отказ от мандата. По думите му, ако това беше вярно, той щеше да вземе втората и от прозореца на президентството да обяви на хората, че протестът им е победил. „Нямаше папка с отказ от мандата. Движех се по ръба на конституционните си правомощия. Конституцията ме задължаваше да взема тази папка и да я внеса в Народното събрание”, призна той.

 

Стоянов обясни и какво се е случило след като върнал папката на социалистите. „Първата ми идея беше да свикам Консултативен съвет за национална сигурност, надявайки се останалите партии да успеят да повлияят на БСП”, разкри той. Получило се точно така и в крайна сметка БСП се отказали да съставят второ правителство.

 

Президентът обясни, че разказва всичко това чак сега, защото се страхувал, че разкритията му могат да повлияят върху процеса по присъединяване на България към ЕС и НАТО. По думите му, това не можело да стане с политическо противопоставяне. „Аз не исках БСП да се чувстват унижени. Не исках към тях да се подхожда реваншистки”, разясни той.

 

Стоянов разказа още, че молбата на България за членство в НАТО била писана „на коляно”. Това се случило по време на служебния кабинет на Стефан Софиянски. „Нито аз, нито Стефан Софиянски бяхме писали молба за членство в НАТО”, каза той. Но срокът за подаването изтичал, а институциите у нас не работели – нямало парламент, нито парламентарни комисии. „Тази молба в членство в НАТО мина в последния момент”, добави той.

 

Президентът изказа мнение и по разразилия се дебат трябва ли думата „робство” да се употребява по отношение на османското владичество у нас. Според него, българите не са били роби в юридическия смисъл на думата. По думите му, това, за което говорят великите българи от периода на Възраждането – Иван Вазов, Христо Ботев, Захари Стоянов, е по-скоро робството като състояние на духа.

„Ние продължаваме да се държим така, сякаш не сме си доробували. Не можем да стоим в това състояние на обреченост”, заяви Стоянов.

 

„Не е вярно, че България не върви напред. Много пенсионери живеят зле, те ще паднат жертва на посткомунистическия строй. Но при по-младите не е така”, смята той. В днешно време ценностите на развитите страни са свързани с това техните граждани да се гордеят, че живеят в страна с много права и свободи и висок стандарт, а не с голяма територия и огромна армия. По думите на президента, българите също трябва да започнат да мислят по подобен начин.


Еврохолд

От категорията

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Малинов: Възможно е да остана министър на енергетиката в редовен кабинет, зависи кой би бил премиер

Малинов: Възможно е да остана министър на енергетиката в редовен кабинет, зависи кой би бил премиер-Malinov--Vazmozhno-e-da-ostana-ministar-na-energetikata-v-redoven-kabinet--zavisi-koy-bi-bil-premier_1718562839.png

Увеличението на тока от 1 юли ще бъде под 1,5% средно за трите оператора, заяви ...

16 юни 2024 | 21:33

Джамбазки: Може да си патриот, без да си русофил

Джамбазки: Може да си патриот, без да си русофил-Evrodeputatat-Angel-Dzhambazki-izprati-predlozhenie-do-vsichki-subekti--koito-mogat-da-sezirat-KS_1703079340.jpg

Има различни политически десни организации в различни държави и не може да ...

16 юни 2024 | 19:03

Най-важното

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята той

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35

Левицата! поиска консолидация на левите формации, вече можело и с БСП

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС-Rumen-Petkov--Poslednite-tri-parlamenta-sa-chast-ot-destabilizatsiyata-na-sadebnata-sistema_1666092582.jpg

Първи крачки вече се правят. Сега, повече от всякога - осъзнатата необходимост ...

16 юни 2024 | 16:47