Петър Витанов

Активните граждани имат нужда от икономически и политически послания и се интересуват от Визията, изтъква той

Петър Витанов: С "Визия за България" БСП показа, че е единствена опозиция и алтернатива

9927 | 22 авг. 2018 | 11:26

На извънредното заседание на парламента управляващите демонстрираха безпомощност в решаването на въпроси, засягащи стотици хиляди граждани, категоричен е депутатът от "БСП за България"


- Как ще коментирате дебатите в Народното събрание по време на извънредното заседание, инициирано от БСП, г-н Витанов, като се има предвид, че с тях на практика малко преждевременно стартира новият политически сезон?
- По време на извънредното заседание управляващите демонстрираха безпомощност в решаването на въпроси, засягащи стотици хиляди граждани ("Олимпик") и стопански субекти (Търговския регистър). Направи се груб опит за прехвърляне на отговорността от изпълнителната власт, службите за финансово разузнаване и държавните регулаторни органи към липсата на разпоредби в европейското законодателство, регулиращи случаи с фалирали застрахователни компании. Представителите на КФН и правителството оставиха впечатление, че нямат яснота кой ще покрие загубите от предварително платените вноски на коректните български платци към фалиралата застрахователна компания, а с приетото решение да се търсят възможности за възстановяване на платените суми се прави опит да се прикрие "проспиването" на институциите и държавата по отношение на съмнителните собственици и дейността на компанията. Неудовлетворителни бяха нескопосаните обяснения на министър-председателя да сведе двуседмичната неизправност на Търговския регистър, свързана със сигурността на стотици хиляди фирми, с техническата некомпетентност на поддържащата информационните масиви компания. Останаха висящи въпросите на БСП какви щети са нанесени на икономиката на държавата в следствие на нефункциониращия регистър и кой ще понесе политическата отговорност за тях.

- Властта влиза от скандал в скандал, а БСП дава заявка, че е алтернатива. Като партия готови ли сте да управлявате, заздравяха ли раните от предишните участия на социалистите във властта?
- През последните години БСП се утвърди освен като единствената реална опозиция в страната и като партията, която предлага вътрешно и външнополитически управленски алтернативи. Доказателство за това са близо 40-те законопроекта, които внесохме в рамките на 44-то Народно събрание, "Визията за България", в която акцентираме върху ключовите за развитието на страната ни сектори и не на последно място външнополитическите ни послания, които залегнаха в Приоритетите на България по време на Председателството на Съвета на ЕС.

Доколко са заздравели раните не мога да преценя, но е видно повишаващото се доверие на хората към БСП, като единствената възможност за промяна на вредния начин на управление, воден през последното десетилетие от партия ГЕРБ.

- Точно преди един месец – на 21 юли, излезе програмният за БСП документ „Визия за България“, с който социалистите се обявяват за смяна на системата на прехода и се обръщат към всички политически субекти, които биха подкрепили тези идеи. Как бихте обобщили отзивите за Визията през този един месец – вътре в партията и от останалите политически формации?
- "Визия за България" представлява един отворен документ, който очертава определени управленски рамки, основани на нашите разбирания за ролята на държавата в обществено-икономическите отношения и за начина, по който страната ни трябва да се развива, като гарантира просперитет на своите граждани. Тази дискусия активно се води както в обхвата на структурите на БСП, така и в далеч по-разширен формат, ангажиращ академична общност, професионални съюзи и други, като целта е максимално широк консенсус около заключителния текст на Визията. През последния месец наблюдавам неочаквано засилен интерес към документа, дължащ се вероятно на нуждата на активните граждани от реални икономически и политически послания.

- Във Визията БСП обявява за своя цел „да освободи икономиката от паяжината на организираната престъпност“, но не изминаха и десет дена от това и партията бе замесена в скандала „Бенчо Бенчев“. Какъв е вашият коментар?
- Смятам, че в БСП, а и в политическите партии изобщо, не би следвало да намират място хора, имащи контакти с представители на организираната престъпност. В този случай ние реагирахме навременно и категорично, като поискахме г-н Бенчев да напусне групата на общинските съветници от БСП в Бургас и публично се разграничихме от неговите действия. Държа обаче да припомня, че г-н Бенчев не представлява социалистите, а един от коалиционните ни партньори на местно равнище.

Все пак може би е редно да се установи някаква форма на контрол върху местните структури от страна на националното ръководство, когато се предлагат хора на публични длъжности, за да се пресекат всички опити за зависимости на регионално ниво.

- Какви трябва да бъдат отношенията между политиката и бизнеса? Имат ли място изявени бизнесмени в листите на социалистите – догодина се задават избори за Европейски парламент и местни избори?
- Считам, че между политиката и бизнеса трябва да се прави ясно разграничение, защото тяхната симбиоза ражда така характерното по нашите географски ширини понятие "олигархия".

В листите на БСП би следвало да могат да попадат всички, които следват принципите и програмата на партията, без значение от тяхното материално състояние, но е недопустимо да се използва политиката като инструмент за реализиране на определени лични икономически облаги. Тази тенденция в българския политически живот трябва да бъде пресечена, за да може да се възстанови доверието към всички политически партии.

- Какво е решението, което предлагате за справянето с битовата престъпност, особено в малките населени места?
- Битовата престъпност в малките населени места е един от най-големите проблеми пред съвременното българско общество през последните години, а неспособността за справянето с нея показва управленската немощ и безпомощност на партия ГЕРБ, която ръководи МВР от 2009 г. Тя откровено излъга своите избиратели преди година, когато обеща да назначи полицай във всяко село. БСП предложи промени в законодателството, свързани с криминализиране на т.нар. "маловажен случай", които не бяха прието от парламентарното мнозинство. Считаме, че тази мярка би имала сериозен превантивен ефект и би спомогнала за драстичното намаляване на набезите, особено по селата, ако престъпниците знаят, че за кражбата на една кокошка, могат да попаднат в затвора.

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Свинщина

Кеворк Кеворкян-1568320806.jpg

Водещата Цънцарова се държа достойно. Поне стана ясно – за всеки, който има ...

28 септ. 2022 | 22:38

Боян Чуков:Взривяването на "Северните потоци" е жесток удар срещу германската икономика и тази на ЕС

Боян Чуков-1588408438.jpg

"Сега остава заводите за LNG в Катар да се подпалят случайно, както и ...

28 септ. 2022 | 11:21

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро-1596104437.jpg

Опасно е за страната да ни управлява човек, който иска всичко да се опакова ...

29 септ. 2022 | 00:24

Огнян Минчев: Чалга партията наложи чл. 189 в ИК и ефирът се заля с примитивна путинистка пропаганда

Огнян Минчев: Чалга партията наложи чл. 189 в ИК и заля ефира с примитивна путинистка пропаганда-1506762417.jpg

Според този член, всяка партия, регистрирала национална листа за парламентарни ...

28 септ. 2022 | 17:23

Най-важното

Би Ти Ви трябваше да прекъсне дебата, още когато ПростоКирчо направи просташкия си номер

Кеворк Кеворкян: Свинщина

Кеворк Кеворкян-1568320806.jpg

Водещата Цънцарова се държа достойно. Поне стана ясно – за всеки, който има ...

28 септ. 2022 | 22:38

И това непораснало дете не умилява, а погнусява с претенциите и наглостта си

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро-1596104437.jpg

Опасно е за страната да ни управлява човек, който иска всичко да се опакова ...

29 септ. 2022 | 00:24

Внезапната" поява в ефир на Петков е била "обмислен ход" в ПП с цел той да "смаже" останалите в дебата

Гръмовен скандал в бТВ: Кирил Петков нахълта неканен в студиото, ГЕРБ напусна дебата
(Видео)

Гръмовен скандал в бТВ: Кирил Петков нахълта неканен в студиото, ГЕРБ напусна дебата-Gramoven-skandal-v-bTV--Kiril-Petkov-nahalta-nekanen-v-studioto--GERB-napusna-debata_1664385958.jpg

Бившият премиер на България Кирил Петков най-нахално нахлу в телевизията и ...

28 септ. 2022 | 20:02

Общини, училища, църкви, детски градини да се върнат на регулирания пазар на ток, настояват червените

Корнелия Нинова: Вярвам, че ще има кабинет, защото е ключово за България

-Korneliya-Ninova-Snimka--BSP_1662108903.jpg

Изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества и справедливото им ...

28 септ. 2022 | 17:46

Правителство трябва да се направи

Борисов: Безумното харчене на пари без сметка, контрабандата, доведе до тотална щета във финансите
(Видео)

Борисов: Ако спечелим изборите -  всеки, който не иска да бъде убиван в Русия, ще намери убежище тук-Borisov--Ako-spechelim-izborite---vseki--koyto-ne-iska-da-bade-ubivan-v-Rusiya--shte-nameri-ubezhishte-tuk_1664364598.jpg

От бедствието Асен Василев във финансите ще се излезе най-трудно. След като ...

28 септ. 2022 | 14:28

Трябва ни стабилно правителство и законодателство, за да може бизнесът да диша спокойно, изтъкна той

Карадайъ в Брезница: Властта трябва да създава ред и добри условия за бизнеса, не да бъде тояга

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664385869.jpg

"Когато ДПС беше във властта, имаше свобода за бизнеса и стабилно ...

28 септ. 2022 | 20:22

В неделя двата газопровода ще бъдат празни

По искане на Русия! Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък заради газопроводите

По искане на Русия! Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък за газопроводите-1523256274.jpg

По-рано Датската енергийна агенция алармира, че повече от половината газ, който ...

28 септ. 2022 | 22:35

Тръбите на "Северен поток" в Балтийско море вероятно са унищожени завинаги

"Tagesspiegel": ЦРУ предупредило Германия за възможни атаки срещу тръбопроводите "Северен поток"

"Tagesspiegel": ЦРУ предупредило Германия за възможни атаки срещу тръбопроводите "Северен поток"--Tagesspiegel--TsRU-predupredilo-Germaniya-za-vazmozhni-ataki-sreshtu-traboprovodite--Severen-potok-_1664396131.jpg

Една от теориите е, че водолази може да са поставили експлозиви в двете тръби ...

28 септ. 2022 | 23:13

Икономиката на Евросъюза ще тръгне бързо надолу. Засега няма да загине

Боян Чуков:Взривяването на "Северните потоци" е жесток удар срещу германската икономика и тази на ЕС

Боян Чуков-1588408438.jpg

"Сега остава заводите за LNG в Катар да се подпалят случайно, както и ...

28 септ. 2022 | 11:21