Петър Воденски: Премиерът рискува формулата на управление да се разпадне заради Северна Македония

Трябва да работим за писмено поети от Скопие ангажименти, които да станат част от преговорната рамка

Петър Воденски: Премиерът Петков рискува коалицията да се разпадне заради Северна Македония

17250 | 5 февр. 2022 | 14:16

Постъпващите от Скопие сигнали са обезпокоителни: техният президент прие представители на една партия, която у нас е незаконна поради сепаратистки уклон. Визитата на Петков не беше добре подготвена, за което говорят тези резултати – ако можем да говорим з


Петър Воденски е дипломат. Бил е генерален консул в Истанбул (1990) и посланик в Анкара (1991-1992), Кишинев (1995-2001) и Никозия (2005-2009). Два пъти е бил началник на Кабинета на министъра на външните работи (при Станислав Даскалов и Соломон Паси). 

 

- Посланик Воденски, по време на служебното управление Външно министерство работеше по „две писти“ в казуса със Северна Македония. Едната включва разговори със Скопие, втората е насочена към Брюксел. Правителството на Кирил Петков направи по-интензивни отношенията с РСМ, но какво става с така наречената „втора писта“?

- Най-общо казано, България винаги се е отнасяла приятелски и братски към тази тази държава – признахме ги първи на 15 януари 1992 г., дарихме им оръжие в труден момент, помагахме им икономически и т.н., да не изброявам. В същото време, за тези 30 години, от Скопие не получихме реципрочно отношение, а в повечето случаи към нас се постъпваше нелоялно. Когато те бяха „на зор“, обещаваха и подписваха всичко, за да се измъкнат от ситуацията, но после не изпълняваха – например Декларацията от 1999 г., Договора от 2017 г. и др.

От няколко години стои въпросът за започване на преговори на РС Македония за членство в ЕС, спирани от българското вето. Определено трябва да кажем, че нашето вето не бе разбрано от Брюксел и Вашингтон. Основните причини са две. Скопие от години е изградило добре смазана машина, която лобира в Брюксел, в страните от ЕС и във Вашингтон, докато на нашата дипломация не само не беше поставяна за изпълнение такава задача, но дори на моменти на посланиците ни беше забранявано да работят за популяризиране и разясняване на нашата позиция – да не дават интервюта по темата, да не правят изрични срещи по въпроса с местни политици и прочее.

Служебното правителство с външен министър Светлан Стоев пристъпи към осъществяване на следната политика: двустранни разговори със Скопие, и едновременно работа с Брюксел, партньорите в ЕС и Вашингтон (известни популярно като „работа по две писти“). Със Скопие се разговаряше на експертно ниво по въпросите, залегнали в Договора от 2017 г., а именно права на българите там, език на омразата, отваряне на архивите и намиране документи за жертвите от времето на Тито, пострадали заради българското си самосъзнание, транспортна свързаност, икономически отношения без политически спънки, обща история.

По другата писта обяснявахме какво правим в двустранен план със Скопие, и че след като постигнем съгласие по общи текстове, ще подпишем на политическо ниво Протокол, който ще стане част от преговорите на Скопие за членство – с ясно поети ангажименти и срок за изпълнение. Тази наша политика разчиташе на факта, че ако политиците на нашия съсед отново решат да манкират от поети задължения, те вече ще трябва да обясняват това пред Брюксел и членовете на ЕС, като по такъв начин нас няма да ни обвиняват както дотогава нито от Скопие, нито от Брюксел, в нежелание за сътрудничество.

След съставяне на коалиционното правителство в България и след идването в Скопие на Ковачевски за министър-председател, станахме свидетели на мълниеносни политически визити в двете страни. Същевременно постъпи „приятелски огън“ от различни страни за тези визити – че са прибързани и т.н.

- А така ли е?

- Според мен, въпросът има две лица – едното е протоколното, в смисъл дали Петков е трябвало да отиде първи при Ковачевски, или обратното, а другата страна са получените резултати. Протоколното, според мен, не е толкова важно, по-важното е какви резултати бяха постигнати, каква готова продукция беше дадена. Резултатите от гледна точка на показност са впечатляващи - красиви фамилни снимки на усмихнати хора, бодри изявления пред медиите, създаване на четири смесени комисии по икономически въпроси, говори се за 4+1. Но къде остана петата точка от 5+1? Коя тема отпадна, ако е отпаднала? Работи ли се въобще по другата писта, с нашите европейски и американски партньори и съюзници? Не става ясно, а ако се работи дискретно, не разбирам защо трябва да го крием от обществеността.

 

Междувременно, постъпващите от Скопие сигнали са много обезпокоителни: техният президент прие представители на една партия в България, която у нас е незаконна поради сепаратистки уклон; отправи се призив за смяна на българския състав на смесената комисия по история и образование, а след това и за преустановяване на работата й за година-две; лидерът на опозицията също отправи обвинения към България. Явно, визитата на премиера Петков в Скопие не беше добре подготвена предварително, за което говорят тези резултати – ако въобще можем да говорим за някакви резултати.

- Има ли риск според Вас отново да се предоверим на Скопие и да останем излъгани в очакванията, че и тяхното ново правителство полага усилия да реши проблемите с България? Ето два примера от последните дни – от македонска страна (проф. Драги Георгиев) бе направено предложение историческата комисия да спре да работи за година-две, а Пендаровски и Ковачевски предпочетоха да отидат в Брюксел вместо да присъстват на анонсираното общо честване на Гоце Делчев в Скопие.

- От страна на Скопие това е поредното „шикалкавене“ и отмятане от предварително поети към България ангажименти. Всеки, който се е занимавал с въпроса от наша страна, вижда ясно за какво свидетелства подобно поведение. Боя се, че ако продължаваме така, без работа по „втората писта“ и отмяна на ветото заради „хубавите очи“ на политиците ни на снимките, ще сгрешим жестоко. Трябва „да играем на сигурно“ – да настояваме и да работим за писмено поети от Скопие ангажименти, които да станат част от преговорната рамка на РСМ.

- Какви са гаранциите, че ако се стигне до подписване на протокол между България и РСМ като част от преговорната рамка с ЕС, той ще се изпълнява от македонска страна?

- Гаранциите са, че РСМ вече ще трябва да обяснява пред Брюксел и партньорите ни от ЕС защо не са изпълнили в срок поетите ангажименти, което пък би преустановило за определен срок преговорите, а това вече правителството в РСМ ще трябва да обясни на собствените си граждани.

- След като президентът Стево Пендаровски разговаря с представители на ОМО „Илинден“ въпросът за евентуални претенции на РСМ за признаване на македонско малцинство в България стана много актуален. Каква трябва да е линията, която българският политически елит да следва?

- Нашата Конституция не предвижда групови права за българските граждани по някакъв признак, но и по тези непрекъснати инсинуации от страна на Скопие трябва да работим сега, „както по първата, така и по втората писта“, за да не се налага един ден децата ни  да обясняват, че не са македонци в България, както аз вече обяснявам, че дядо ми Пешо, родом от Воденско, не е бил македонец, а се е бил в Илинденско-Преображенското въстание, защото е бил българин.

- Застрашено ли е правителството от развитието на отношенията с РСМ?

- Към момента четирите партии, които са съставили управляващата коалиция, имат споразумение, в което ясно е разписано каква да е линията по отношение на РСМ. Има консенсус сред всички политически сили, взели участие в Консултативния съвет за национална сигурност при Президента. Виждаме, че за момента един от лидерите в коалицията  (б.р. Корнелия Нинова) изрази несъгласие с досегашната линия на правителството и отказа да води в Скопие делегация по един от икономическите компоненти на договорените смесени комисии. Президентът също изрази резерви.

Ако премиерът не се вслуша в сигналите, които идват както от страна на Скопие, така и от страна на вътрешнополитически свои партньори в България, и не коригира фокуса, то той рискува разпадане на досегашната формула на управление, а това би било жалко, защото това правителство има мисия да започне разграждане на досегашния мафиотски модел у нас и трябва – ако не изпълни тази мисия, поне да я започне сполучливо.

- Кабинетът се сблъска с много кризи от различен характер – инфлация, ток, сблъсък НАТО-Русия. Ако трябва да направим ранглиста на проблемите пред новата власт, къде бихте поставили отношенията с РСМ?

- По принцип, не е лесно да се управлява, още повече в сегашната ситуация. Сблъсъкът НАТО-Русия, поне засега, се изразява в „преброяване на лоялните партньори на НАТО“ – и като държави, и като личности по телевизиите, защитаващи една определена теза.

На този фон, РСМ е един проблем, който, както вече споменах, е стоял за решаване пред редица български поколения – дядо ми, баща ми, сега аз. Не бих се наел да прогнозирам кога ще бъде решен и дали децата ми също ще се занимават с него.

Икономическите тежести за населението са наистина беда, надявам се правителството да си дава ясна сметка за това.

С две думи – правителството трябва да решава едновременно всички изброени, а и още много, много други въпроси.


От категорията

Die Welt: Тайните сделки на президента Зеленски

Тайните сделки на президента Зеленски-1660215313.jpg

Разследване на Sledstvie.Info показа, че комикът, заедно с братята Шефир и още ...

11 авг. 2022 | 13:54

Политически анализатор: Няма логика партийните лидери да се оттеглят преди избори

 Емил Соколов - историк и анализатор-1660210298.jpg

При добра кампания БСП може да спре изтичането на гласове към „Възраждане“ и ...

11 авг. 2022 | 12:30

АЯР: При авария в Запорожката АЕЦ потенциална опасност може да има за крайните североизточни райони

Руски войник охранява района на окупираната Запорожка АЕЦ Снимка: БТА/АП-1660226633.jpg

Извършената оценка показва, че времето за достигане на замърсяването до ...

11 авг. 2022 | 16:58

Консервативна "културна революция" е в ход в Русия

Консервативна "културна революция" е в ход в Русия-1542879274.jpg

Основни стълбове на култа към консервативните ценности са православната вяра, ...

11 авг. 2022 | 15:47