Вместо да накажат ГЕРБ, избирателите наказаха БСП. На какво се дължи това?

Петър Волгин: Предсрочните избори са неизбежни

22278 | 10 апр. 2021 | 16:21

Тези политици, които тръгнат да правят правителство в това Народно събрание просто ще се изплюят върху всичко, което говореха в предизборната кампания.


Петър Волгин

БНР/ „Политически НЕкоректно“

 


Разпределението на мандатите в новото Народно събрание е такова, че, на практика, работещо правителство не може да бъде съставено.

 

Да, при едно голямо напъване би могла да се пръкне някаква коалицийка. Само че тя ще бъде толкова нефелна и безпринципна, че продължителността й вероятно ще бъде по-кратка, отколкото добрите чувства между Мая Манолова и Николай Хаджигенов.

 

Ако българските политици, без значение дали са нови или стари, искат избирателите поне малко да ги уважават, са длъжни да отидат на нови избори. Тези политици, които тръгнат да правят правителство в това Народно събрание просто ще се изплюят върху всичко, което говореха в предизборната кампания.

А иначе резултатите от парламентарния вот откроиха някои твърде интересни тенденции.

 

Първо, видя се, че слуховете за политическата смърт на Бойко Борисов са силно преувеличени. След чекмеджетата, кюлчетата, записите, след многохилядните протести, всеки друг премиер отдавна щеше да се е преселил в политическото небитие. Борисов не просто оцеля, той спечели изборите. И обяснението с използването на административния ресурс никак не е достатъчно, защото всички партии, когато са на власт, правят същото.

Тук има нещо много по-важно. Може и да не искаме да си го признаем, но Бойко Борисов, точно както и Тодор Живков, за когото ще говорим по-късно в предаването, е физическото въплъщение на основни български черти. Тези двамата са плът от плътта на българския народ. Това е и основната причина за дългото им управление.

Високият резултат на Слави Трифонов за пореден път показа нещо, което е отдавна известно. Политиката е спектакъл. Съответно в нея успява този, който може да прави най-доброто шоу.

Безспорно Слави Трифонов е най-добрият шоумен в България през последните 30 години. Следователно е нормално да бъде и успешен политик. Има и още нещо много важно, което трябва да бъде казано тук.

 

В продължение на години „Шоуто на Слави“ беше буквално сатанизирано. Най-вече от страна на хора, които претендираха да са велики интелектуалци и гениални творци. Тези претенциозни лица обвиняваха Слави и екипа му в какво ли не – „чалгализирали“ нацията, „опросточавали“ я, налагали „пошъл“ вкус. Тези глупави приказки дадоха резултат. Беше наложена тезата, че всеки, който харесва Слави, е някакъв лузър. Сигурен съм, че в социологическите допитвания преди изборите много хора не са казали, че ще гласуват за „Има такъв народ“ от страх да не ги помислят за прости. На изборите обаче са дали гласовете си за Слави, изненадвайки, както социолозите, така и системните партии.

Като говорим за социологически изненади, задължително трябва да споменем и „Демократична България“, защото формацията също получи по-голяма подкрепа отколкото се очакваше. И ако коалицията заслужава поздравления за добрия изборен резултат, симпатизантите й отново се издъниха. Имам предвид реакциите им по отношение на гласуването на българите в чужбина.

Първоначално, когато започнаха да пристигат снимките от опашките пред изборните секции в другите страни, „градската десница“ изпадна в небивал възторг. За отрицателно време напълни социалните мрежи с възторжени постове от типа – „Ето кой ще ни спаси!“, „Браво на българите в чужбина!“, „Преподават ни урок по гражданско поведение!“

 

Обаче цялата тази безконтролна еуфория беше отрязана като с нож в момента, в който се разбра при кого е отишла по-голямата част от гласовете на чужбинските българи.

Отиде не при „Демократична България“, а при Слави Трифонов.

И „градската десница“ за секунди смени плочата. Пак наводни социалните мрежи, само че със съвсем други послания, изпълнени с обиди, сарказъм и директни хули към чужбинските българи. Така, де, не са гласували „за когото трябва“, съответно задължително е да бъдат обиждани.

Слабото представяне на БСП е другата голяма новина от тези избори. След като четири години си бил непримирима опозиция, най-логичното нещо е да спечелиш без никакъв проблем изборите. А какво се оказа на практика?

Вместо да накажат ГЕРБ, избирателите наказаха БСП. На какво се дължи това? Ако ръководството на партията намери адекватния отговор на този въпрос, БСП би могла и занапред да играе решаваща роля в българската политика.

Ако обаче партийният елит предпочете шикалкавенето, ако тръгне да търси причините за поражението навсякъде другаде, но не и в себе си, движението надолу няма да може да бъде спряно.


ГЕРБ
Костадинов
БСП
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Сарафов след Вашингтон и Люксембург категоричен: Следствие и прокуратура с реформи по модела на ФБР!

Сарафов след Вашингтон и Люксембург: Следствие и прокуратура ще се реформират по модела на ФБР-Sarafov-sled-Vashington-i-Lyuksemburg--Sledstvie-i-prokuratura-shte-se-reformirat-po-modela-na-FBR_1717062592.jpg

Фактът, че Сарафов е награден с почетна грамота от директора на ФБР Кристофър ...

30 май 2024 | 12:48

Симеон Николов: На 23 май Европа е била на ръба за задействане на ядрената защита на Русия

-1472586819.jpg

Омаловажаване на новината, че на 23 май е била ударена руска радарна система в ...

29 май 2024 | 17:38

Черният пиар и омаскаряването на противника са запазена марка за ПП-ДБ

Кирил Петков и Асен Василев, промотирани в началото като "умни, модерни, чисти, смели и енергични", се оказаха брутални политически типове, които не подбират средства за омаскаряване на противника. -Cherniyat-piar-i-negativnata-kamaniya-sa-sa-zapazena-marka-za-PP-DB_1717070246.jpg

През ноември 2021 година Кирил Петков и Асен Василев хвърлиха един милион евро ...

30 май 2024 | 14:53

Боян Чуков: Оказва се неистов натиск върху Русия да посегне към тактическото ядрено оръжие

Боян Чуков-1588408438.jpg

Ако Кремъл се подаде на провокациите, това най-вероятно ще промени отношението ...

30 май 2024 | 13:25

Най-важното

Нищо не може да се случи в България без нашето участие и всички останали вече го знаят.

Пеевски от Кърджали: Готови сме да управляваме, заедно с хората - имаме какво да дадем на България!

Пеевски от Кърджали: Готови сме да управляваме, заедно с хората - имаме какво да дадем на България!-Peevski-ot-Kardzhali--Gotovi-sme-da-upravlyavame--zaedno-s-horata---imame-kakvo-da-dadem-na-Balgariya-_1717080935.jpg

Ние ще решаваме кой може да управлява, кой може да е премиер, кои да са ...

30 май 2024 | 17:45

"Пълна мобилизация! Да покажем, че сме ГЕРБ и СДС!", призова лидерът на ГЕРБ

Борисов пред ГЕРБ-София: Ако имаме 121 депутати, правим правителство и ставам премиер!
(Видео)

-Borisov_1717083943.jpg

ПП-ДБ щедро ми предлагаха да разделим държавата 50:50. Как да се съглася на ...

30 май 2024 | 17:46

Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост

Главчев се отметна от грамата си за геноцида в Сребреница: България не е променила позицията си!

МС: България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница-Premierat-Glavchev-podari-na-ministrite--Prikazka-za-stalbata--na-Hristo-Smirnenski_1716369088.jpg

Разпространената грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню ...

30 май 2024 | 16:45

ГЕРБ не се намесва в работата на служебния кабинет и няма такива намерения.

Даниел Митов: Позицията на ГЕРБ по казуса "Сребреница" не подлежи на съмнение
(Видео)

Даниел Митов: Позицията на ГЕРБ по казуса "Сребреница" не подлежи на съмнение-Daniel-Mitov-otnovo-stava-vanshen-ministar_1713209038.jpg

Интерпретациите по този тема са на политически партии, които губят обществено ...

30 май 2024 | 15:24

От Столична община обясниха, че е нямало време да се разграфят нови паркоместа

Нов скандал с "Патриарха": Заличени са личните паркоместа за инвалиди

Нов скандал с "Патриарха": Заличени са личните паркоместа за инвалиди-Ot--Spasi-Sofiya--zashtitavat-promenite-kato-kazvat--che-kosoto-parkirane-ne-zatrudnyava-shofyorite_1714672112.jpg

Няма ли къде да паркираме, ние не можем да слезем, коментира Павел Савов, ...

30 май 2024 | 09:19

Настоявам веднага Терзиев да покаже „законния“ си проект!

Георги Георгиев: Васил Терзиев "нямал време" да маркира паркоместата за инвалиди? Потресаващо!

Георги Георгиев-Georgi-Georgiev-Snimka--Feysbuk_1700483046.jpg

И докато хора в инвалидни колички обясняват за изчезналите паркоместа на бул. ...

30 май 2024 | 10:56

Никой не се интересува от поредните клетви за реформи, всеки иска реални действия и реални резултати

Сарафов след Вашингтон и Люксембург категоричен: Следствие и прокуратура с реформи по модела на ФБР!

Сарафов след Вашингтон и Люксембург: Следствие и прокуратура ще се реформират по модела на ФБР-Sarafov-sled-Vashington-i-Lyuksemburg--Sledstvie-i-prokuratura-shte-se-reformirat-po-modela-na-FBR_1717062592.jpg

Фактът, че Сарафов е награден с почетна грамота от директора на ФБР Кристофър ...

30 май 2024 | 12:48

В нощта на изборите всеки да си види секцията - има видеонаблюдение по време на броенето

Калоян Методиев: Тандемът Ваня Григорова и Мая Манолова нямат шансове на изборите

Калоян Методиев, кандидат за депутат от БСП-Kaloyan-Metodiev--kandidat-za-deputat-ot-BSP_1717076606.jpg

Наливат се милиони в кампанията на Григорова и Манолова, после ще ги връщат с ...

30 май 2024 | 16:42

Дотук няма индикации, че негативната кампания сработва, напротив рейтингът на "Промяната" се срива

Черният пиар и омаскаряването на противника са запазена марка за ПП-ДБ

Кирил Петков и Асен Василев, промотирани в началото като "умни, модерни, чисти, смели и енергични", се оказаха брутални политически типове, които не подбират средства за омаскаряване на противника. -Cherniyat-piar-i-negativnata-kamaniya-sa-sa-zapazena-marka-za-PP-DB_1717070246.jpg

През ноември 2021 година Кирил Петков и Асен Василев хвърлиха един милион евро ...

30 май 2024 | 14:53