Петков: Даваме 40 млн. за тестове заради очакваните нови вълни и 54 млн. за медиците на първа линия

За летище "Русе" ще бъдат инвестирани 2.6 млн., за да започне да функционира, заяви той

Петков: Даваме 40 млн. за ковид-тестове и 54 млн. за медиците на първа линия, правителството ще НС

3455 | 22 дек. 2021 | 10:14

Даваме на Народното събрание да разпредели допълнителните приходи, вместо както в миналото е било традиция Министерски съвет да решава това. Този път Народното събрание ще определи по най-добрия начин, посочи премиерът

Петков: Даваме 40 млн. за тестове заради очакваните нови вълни и 54 млн. за медиците на първа линия-1640165147.pngПетков: Даваме 40 млн. за тестове заради очакваните нови вълни и 54 млн. за медиците на първа линия-1640165095.jpg

Даваме 40 млн. за тестове заради очакваните нови вълни в следващите месеци и 54 млн. за медиците на първа линия. Това каза премиерът Кирил Петков в началото на днешното правителствено заседание, предаде Агенция „Фокус“.

„Днес имаме много точки да приемем. Даваме 60 млн. към въздушните превозвачи, като това ще бъде едно от решенията ни днес. Даваме 40 млн. за тестове, което е много важно за следващите няколко месеца, когато се очакват нови вълни. Даваме на Народното събрание да разпредели допълнителните приходи, вместо както в миналото е било традиция Министерски съвет да решава това. Този път Народното събрание ще определи по най-добрия начин“, посочи Петков.

 

 Министрите ще вземат решение, с което предлагат на депутатите възможно разпределение на допълнителните разходи в края на годината.

Според неофициални и предварителни оценки допълнителните харчове на държавата през декември могат да стигнат 8 млрд. лв.

Досега харченето на излишъка се определяше само от правителството, но новата коалиция иска да го направи прозрачно, обясни Петков.

Правителството все пак ще разпредели днес само над 150 млн. лв. допълнителни разходи, обясни Петков.

„Даваме и няколко регионални допълнителни инвестиции. За летище "Русе" ще бъдат инвестирани 2.6 млн., за да започне да функционира“, заяви Петков.

Актуализираме социалните пенсии, което не е правено отдавна. 54 млн. даваме за медиците на първа линия“, каза още той.

„Вкарваме доста средства в посока здраве и социални политики, в посока регионално развитие и най-вече даваме възможността на парламента да реши по най-добрия начин как да разходва останалите в бюджета средства“, допълни премиерът.

 

„В дневния ред на заседанието е включена точка за актуализация на социалните пенсии, което не е правено отдавна. Вкарваме доста средства в посока здраве и социални политики, в посока регионално развитие и най-вече даваме възможността на парламента да реши по най-добрия начин как да разходва останалите в бюджета средства“, допълни премиерът.

 

Четворната коалиция постигна съгласие всяко разходване на бюджетни средства, формирани от излишъци и по-висока събираемост на данъци да става със санкцията на парламента. 

 

В дневния ред на правителственото заседание са предвидени още одобряване на допълнителни разходи за 2021 г. за изплащане на стипендии и на еднократно финансово подпомагане по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2021 година.

 

Правителството ще разгледа и одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на образованието и науката, както и допълнителни разходи по бюджета на МВР.Петков: Даваме 40 млн. за тестове заради очакваните нови вълни и 54 млн. за медиците на първа линия

Даваме на Народното събрание да разпредели допълнителните приходи, вместо както в миналото е било традиция Министерски съвет да решава това. Този път Народното събрание ще определи по най-добрия начин, посочи премиерът

От категорията

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, ветото остава

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, решение под натиск кабинетът няма да взима-1652365165.jpg

Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна ...

20 май 2022 | 18:03

Асен Василев: Няма да вдигнем ветото над РСМакедония

Нашата позиция по отношение на РСМ остава непроменена. Ние държим на спазването на договора, каза още министърът.-1653071473.jpg

България не отстъпва от Договора и задълженията на Скопие към неговото ...

20 май 2022 | 20:09

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България-1652949152.jpg

Съюзниците отговориха категорично, противопоставяйки се на руската агресия. ...

20 май 2022 | 22:36

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас, която е контрапродуктивна

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас-1653072036.png

Западният човек не знае какво е да живееш в комунизъм и пропагандата. В същото ...

20 май 2022 | 21:39