Петков: Ще си получим цялото количество от азерски газ, преди гръцката връзка да бъде финализирана

България ще започне да получава азерски газ от 1 юли, обяви премиерът

Петков увери, че идват два кораба американски газ, но отказа да съобщи на коя фирма и на каква цена

5791 | 13 май 2022 | 10:54

Енергийната сигурност зависи от нашите диверсифицирани доставки на природен газ. Както знаете, ние успяхме да договорим много добри цени от САЩ, много под европейските пазарни цени, коментира Петков


Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече няма да е факт. Ще можем да си получим цялото количество от азерски газ, преди връзката да бъде финализирана, още от 1 юли. Това съобщи премиерът Кирил Петков на въпрос от "Продължаваме Промяната" по време на блицконтрола в парламента, предаде БТА.

 

По думите му това показва, че, когато има истински устрем и желание за диверсификация, нашите партньори са готови да подадат ръка. Той посочи, че връзката през Неа Месемврия дава пълната възможност да вкарваме цялото количество на азерския газ. 

 

Енергийната сигурност зависи от нашите диверсифицирани доставки на природен газ. Както знаете, ние успяхме да договорим много добри цени от САЩ, много под европейските пазарни цени, коментира Петков.

 

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС попита на каква цена ще дойде газът в България и кой е доставчикът. България няма как да резервира капацитет на терминала в Ревитуса, защото капацитетът за юни е изцяло пълен, посочи депутатът.

 

В отговор премиерът Кирил Петков потвърди думите си, че цената е по-ниска от тази, на която купувахме от "Газпром", и от сегашната пазарна цена на "Газпром". Ще бъде директна доставка от американска компания без посредник, посочи той, но не нзова името на тази компания.

 

Премиерът каза, че между "Булгаргаз" и американската компания има в момента сключен договор, който позволява тази доставка да бъде факт. А това, че не сте открили начин как тези кораби да бъдат вкарани в газовата система, значи нямате цялата информация. Мога да ви уверя, че и двата кораба ще бъдат не само доставени, но и вкарани в нашата енергийна система, заяви Петков. Двата кораба ще бъдат доставени и вкарани в енергийната система на цена под тази на "Газпром", обобщи той, но така и не каза коя американски фирма и на каква цена ще доставя американсия втечнен газ .  

 

"Това, че сте отишли до Одрин и сте видели, че паламудът е с 10 ст. на килограм по-евтин, не означава, че сте договорили по-евтина риба за България", репликира го Жечо Станков.

 

Наистина признавам, че нямам никаква идея за паламуда в Турция, отговори му премиерът. Той обаче увери, че българското правителство ще покаже, че през всичките тези години диверсикация е нямало не защото не е могло да има, а защото е нямало желание за това.  

 

На въпрос на "Възраждане" във връзка с предложената от ЕК поетапна забрана за руския петрол, премиерът каза, че в този момент от ЕК разбират, че България не е в позиция да диверсифицира и биха сложили България в списъка на страните с възможност да продължат вноса на петрол поради факта, че нашата рафинерия наистина е зависима в този момент от доставките на руски петрол. Ние сме в постоянна връзка с рафинерията на "Лукойл" и те ни уверяват, че имат план и няма да останем без гориво, но не искаме да влизаме в този сценарий, каза още премиерът.

 

Нека го кажа така – да построиш Руски поток и дадеш толкова много пари… ясно всички са били в тази корупционно мотивирана схема.

„Нашата рафинерия наистина е зависима от доставките на руски петрол. В постоянна връзка сме с рафинерията на „Лукойл“ и те ни уверяват, че имат вариант и план да не останем без гориво.

Наистина не искаме да влизаме в този сценарий и всичко, което зависи от нас, го правим“, допълни премиерът във връзка с доставките на петрол у нас.


От категорията

Асен Василев призна за фашисткия закон, лично дал "технически бележки как да се случва процесът"

Асен Василев призна за мракобесния закон, лично дал технически бележки как да се случва процесът-1653653549.jpg

Когато някой е санкциониран и това поставя проблем пред финансовата система и ...

27 май 2022 | 15:07

Кирил Петков: Въвеждаме еврото от 1 януари 2024 г., БСП и ИТН са против! (ВИДЕО)
(Видео)

Кирил Петков: Планът за въвеждате на еврото влиза на днешното правителствено заседание-1653646003.jpg

Тази сутрин от ИТН остро възразиха, че в коалицията има договорка първо да се ...

27 май 2022 | 13:06

Лена Бориславова: Коалицията потвърждава, че темата за РСМ ще мине задължително през парламента
(Видео)

Лена Бориславова Снимка: БНТ-1653681883.png

Важно е да имаме актуализация на бюджета, заяви Бориславова и подчерта, че тя е ...

27 май 2022 | 23:04

Министър Денков: Трябва да премахнем частните уроци от българската образователна система
(Видео)

Министър Николай Денков Снимка: БНТ-1653677193.png

"Програмите и учебниците трябва бъдат променени, трябва да намерим време ...

27 май 2022 | 21:46