Петков/Василев: Един от двама ни ще е премиер, ако спечелим изборите

Даже Живков не си е позволявал да концентрира толкова много власт като президентска република

Петков/Василев: Един от двама ни ще е премиер, ако спечелим изборите

4968 | 26 авг. 2022 | 21:22

Петков уточни, че кой точно ще оглави правителството, ще решат двамата помежду си, защото си имат взаимно доверие.


Един от двама ни ще е премиер, ако спечелим изборите", заяви бившият премиер Кирил Петков, който заедно с Асен Василев говори в студиото на "Още от деня" по БНТ.

Петков уточни, че кой точно ще оглави правителството, ще решат двамата помежду си, защото си имат взаимно доверие.

Бившият вицепремиер Асен Василев коментира предложения от Слави Трифонов референдум за президентска република. "Слави Трифонов досега е инициирал три референдума и резултатът е никакъв", каза Василев.

"Даже Тодор Живков не си е позволявал да концентрира толкова много власт като президентска република, а е запазил България като парламентарна република", допълни още Василев.

"Слави Трифонов спечели няколко избора, разруши няколко правителства, разруши няколко парламента. Този човек е човек от прехода", заяви от своя страна Кирил Петков.

 

Според бившия премиер Слави Трифонов е бил "троянски кон" в предходното правителство.

Двамата лидери на "Продължаваме промяната" коментираха тежкия инцидент от четвъртък сутрин, при който двама полицаи загинаха в Бургас, в опит да спрат автобус с нелегални мигранти.


При арбитраж с "Газпром" можело да загубим многоцифрена сума


"Те дадоха живота си за сигурността на всички ни, никой политик не трябва да използва тази трагедия за политически цели", категоричен бе Кирил Петков по повод смъртта на полицаите от Бургас.

 

Оградата по границата бе инвестиция на ГЕРБ за стотици милиони левове, която бе компрометирана толкова лесно. Ако средствата на данъкоплатците се използваха по-правилно, щяхме да имаме по-добра ограда. И смятаме да го правим след 2 октомври. И по наше време имаше огромна миграционна вълна - от Украйна и ние се справихме, така че да няма безредици, майки с деца по гарите", посочи още бившият премиер.


"Нашето правителство направи първа стъпка на "Капитан Андреево" - най-големия пункт на българската граница беше завзет от една частна фирма. Години наред беше един корупционен канал - не само за хора и мигранти, но и за плодове и зеленчуци, които бяха с високи нива на пестициди и реално тровеха децата на България, посочи още той.

 

Асен Василев пък отново коментира скандалите, които се вихрят у нас, като посочи, че със седемте танкера, договорени от тяхното правителство, се покриват напълно всички топлофикации и всички битови потребители на газ. По думите му за двата оставащи дни на правителството тогава са успели да договорят двата слота за доставката на втечнения газ.

"Всеки ден си изпращахме заявката към "Газпром", на следващия ден получавахме нула. Ние си искахме газа и не го получаваме. Правим плащането към "Газпромбанк" и те ни го връщат. Ако служебният кабинет е спрял да подава заявките, това вече ни поставя нас в неизпълнение на договора, но докато ние бяхме на власт всеки ден си подавахме заявките, за да сме напълно в изпълнение на договора", обясни Асен Василев.

Това, което реши съдът, не оневинява Борисов. Има ужасно много доказателства. Арестът беше само първата стъпка. След 2-ри октомври всеки в България, който е извършил престъпление, ще трябва да върви към истинско правосъдие. Това е нашата мисия, това означава да продължим промяната, закани се Кирил Петков.

"Бойко Рашков бе от малкото хора, които имаха смелостта, и под негово ръководство се случи ареста на Бойко Борисов. Хората се разочароваха, че беше само за 24 часа", добави той и намекна, че  има събрани факти по делото.

 

Имаше миграционна вълна от Украйна. Хиляди хора дойдоха и ние се справихме", похвали се още съпредседателят на ПП.

Според него, за 7 месеца от ПП са направили една много добра първа стъпка. "Лошото финансиране, лошата уредба, частните интереси са били толкова много в последните 30 години, че трябват много следващи стъпки. Обещаваме, че това ще бъде огромен приоритет за следващото ни правителство", гарантира Кирил Петков.

"Българският съд вече осъди Борисов за лъжа, това ще е вторият път", категоричен е експремиерът. Според него, проблемите с газа идват от "Турски поток" и 12-те години забавяне на осъществяването на интерконектора с Гърция.

Кирил Петков добави, че вчера е разговарял с гръцкия министър на енергетиката. А той му е казал, че след като правителството на "Продължаваме промяната" си е отишло, не е имало истински ентусиазъм за взимане на слотове за доставка на газ в гръцките пристанища.

Той гарантира, че при изборна победа на “Продължаваме промяната”, ще приложат компесационна схема за електроенергията, подобна на тази за газа. “Виждаме, че хората ни подкрепят. Всички знаят, че сме направили добра първа стъпка. Всеки казва да си довършим работата”, добави Кирил Петков.

"Имам голямо доверие към Асен Василев, той има към мен", посочи още Петков, но бе категоричен, че ако ПП спечелят изборите, премиер ще бъде или той, или Асен Василев.

 

„Допуснахме много грешки, но направихме и много добри първи стъпки. Хората това ни казват – довършете си работата”, каза още Кирил Петков.

 

По думите му пречка през последните седем месеца са били депутатите на ИТН.

„Искаме властта отново и го правим“, каза Василев.

Петков добави, че са решили да вкарат повече съветници в системата, защото корупцията е навсякъде.

Двамата бяха помолени да коментират идеята на Слави Трифонов за референдум за президентска република:

По думите им вратата на ПП към ИТН е завинаги затворена.

 

„Искаме да им благодарим. Те се отдадоха изцяло на каузата и тези стари мутренски похвати се опитаха да ги очернят. Няма да ги видите в листите като депутати. Не знам дали те ще останат в политиката, те сами ще решат и ще ви кажат“, каза Петков по повод напускането на Лена Бориславова и Яна Балникова.

Петков проговори и за отцепниците от ИТН, които вече са в листите на ПП и обясни, че техните избиратели сами са ги посъветвали да ги сложат там.

„Ицо Хазарта пенсионира Борисов в 25 МИР в София и сега ще е така“, закани се Петков.

Петков призна, че баща му и Борисов са астрални близнаци и баща му се е пенсионирал вече, и е време и на Борисов.

 

Екшън се разигра в Българската национална телевизия тази вечер, час след участието на Кирил Петков и Асен Василев в предаването “Още от деня”, в което те заявиха, че един от тях двамата ще е следващият министър-председател.

Оказа се, че бившият премиер в бързината е забравил папка с документи в тв студиото.

Служители на НСО на пожар се втурнали в сградата на телевизията, за да открият безценните бумаги преди някой да се докопа до тях

Работещи във ведомството също хвърчали из етажите наред с гардовете. В крайна сметка папката била открита.

Какво има в нея — остава тайна. Също и какво е разконцентрирало бившия министър-председател.

 


От категорията

Илияна Йотова: Асен Василев беше разкрит - в многото цифри е прикрил продажбата на държавна земя

Йотова: В управлението и в подкрепящите партии има тежки съмнения как са правени сметките в държават-Iliyana-Yotova-Snimka--BTA_1700128071.jpg

Финансовият министър беше разкрит, каза вицепремиера. Според нея Асен Василев ...

28 ноем. 2023 | 17:47

Бюджетът мина в комисията! БНБ с критики: Липсва буфер, създава дисбаланси, дефицитът е голям

Управителят на БНБ Димитър Радев препоръча 10-процентен буфер в бюджета. Снимка БНТ-Upravitelyat-na-BNB-Dimitar-Radev-preporacha-10-protsenten-bufer-v-byudzheta_1701170056.png

С този бюджет искаме България да се придвижи напред по доходи. Не трябва да ...

28 ноем. 2023 | 12:19

Терзиев: Обмисляме гратисен период на забраната за влизане в центъра на най-замърсяващите автомобили

Васил Терзиев Снимка: БТА-Vasil-Terziev-Snimka--BTA_1701194891.jpg

Продължава разчистването на снега и падналите клони и дървета. Има прекалено ...

28 ноем. 2023 | 20:07

Венко Сабрутев: Радев говори за бюджет? Финансовият му министър говореше за фалит на държавата

Венко Сабрутев Кадър: бТВ-Venko-Sabrutev-Kadar--bTV_1701194302.jpg

Ако той наложи вето на този бюджет, това означава, че тръгва срещу хората, ...

28 ноем. 2023 | 19:56

Най-важното

По-голяма безхаберност и безпомощност в София не съм виждала последните години, заяви тя

Илияна Йотова: Асен Василев беше разкрит - в многото цифри е прикрил продажбата на държавна земя

Йотова: В управлението и в подкрепящите партии има тежки съмнения как са правени сметките в държават-Iliyana-Yotova-Snimka--BTA_1700128071.jpg

Финансовият министър беше разкрит, каза вицепремиера. Според нея Асен Василев ...

28 ноем. 2023 | 17:47

Любомир Дацов, председател на Фискалния съвет, посочи, че споделя критиките и препоръките на БНБ (На живо)

Бюджетът мина в комисията! БНБ с критики: Липсва буфер, създава дисбаланси, дефицитът е голям

Управителят на БНБ Димитър Радев препоръча 10-процентен буфер в бюджета. Снимка БНТ-Upravitelyat-na-BNB-Dimitar-Radev-preporacha-10-protsenten-bufer-v-byudzheta_1701170056.png

С този бюджет искаме България да се придвижи напред по доходи. Не трябва да ...

28 ноем. 2023 | 12:19

Според нея Василев е допуснал "груби грешки по отношение на вноската от транзит на газ с руски произход"

Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа: Намерението му да продава земя е престъпление към държавата!

Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа: Намерението му за продажба на земя е престъпление към държавата-1489390488.jpg

Идеята на Асен Василев да продава държавна земя е абсолютно недопустима и ...

28 ноем. 2023 | 13:27

Когато в списъка има човек, който е включен в санкционните списъци на ЕС, той няма право да пътува

Габриел: Не всички членове на делегацията на Лавров са получили разрешение да прелетят над България

Мария Габриел ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните членки на НАТО-Mariya-Gabriel-Snimka--BTA_1698395453.jpg

Габриел ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните ...

28 ноем. 2023 | 13:57

Хюсменова беше гост на кръгла маса, организирана от екипа на детската градина на тема „Заедно за децата ни!“

Филиз Хюсменова стана посланик на дарителска кампания

Филиз Хюсменова  стана посланик на дарителска кампания-Filiz-Fyusmentsva-stana-poslanik-na-daritelska-kampaniya_1701182766.jpg

Филиз Хюсменова подчерта, че подкрепя всяка образователна институция, която ...

28 ноем. 2023 | 16:44

Най-възрастният общинар е Грети Стефанова от ПП - ДБ

Нинова с идея как да се реши кризата в СОС: Да се избере най-възрастният общинар за председател

Корнелия Нинова: БСП се събира с 16 партии, за да прави политики-Korneliya-Ninova--BSP-se-sabira-s-16-partii--za-da-pravi-politiki_1701185688.jpg

Ние сме против знамето, което развява в последните години ПЕС - за трети пол, ...

28 ноем. 2023 | 17:33

Констатациите, направени от „Вътрешен одит“ към МЗ трябва да се потвърдят от външен одит, каза той

Костадин Ангелов: Готвят политическа чистка в "Пирогов"

Костадин Ангелов: Готвят политическа чистка в "Пирогов"-Prof--Kostadin-Angelov-pozdravi-meditsite-za-Denya-na-balgarskiya-lekar_1697696773.png

По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че има ...

28 ноем. 2023 | 17:03

Към месец ноември 2023г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000лв.

Шефът на "Пирогов" уличи в лъжа министър Хинков: Нямаме нито лев задължения, болницата е на печалба

Шефът на "Пирогов" уличи в лъжа министър Хинков: Нямаме нито лев задължения, болницата е на печалба-Shefat-na--Pirogov--d-r-Valentin-Dimitrov--Postradaloto-rumanche-ot-Bansko-e-s-frakturi-na-preshlen--tri-rebra-i-kolyanoto_1677221753.jpg

Във връзка с негативната кампания която се води срещу болница „Пирогов“ и лично ...

28 ноем. 2023 | 19:17

Лечебното заведение е в лошо финансово състояние, посочи проф. Хинков

Здравният министър: Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов", очаквам прокурорски проверки

Здравният министър: Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов"-Prof--Hristo-Hinkov-Snimka--MZ_1693925166.jpg

Докладът е представен на премиера акад. Николай Денков и на проф. Костадин ...

28 ноем. 2023 | 12:32