Петков и Василев взривиха Нинова с искането за спешното избиране на Рашков за шеф на КПКОНПИ Колаж: Епицентър.бг

С тон на политически екзекутор Асен Василев нареди на БСП да намери мнозинство за Рашков

Петков и Василев взривиха Нинова с искането за спешното избиране на Рашков за шеф на КПКОНПИ

36533 | 19 юли 2022 | 15:52

Кирил Петков признава, че иска да използва Бойко Рашков "за други неща". ПП всъщност искат да предизвикат предсрочни избори като стоварят върху БСП отговорността за провала на третия мандат.


Условието на "Продължаваме промяната" - първо да бъде приет новия закон за КПКОНПИ и Бойко Рашков да бъде избран за шеф на антикорупциорната комисия, а после да се мисли за кадровия състав на управлението, се превръща в непреодолимо препятствие пред сформирането на правителство с третия мандат, връчен на БСП.


Казано простичко - Петков и Василев буквално взривяват усилията на Корнелия Нинова да осъществи дори и малките шансове за реализирането на третия мандат.

Защо?


БСП имат едноседмичен срок да представят на президента името на кандидат-премиера - този срок изтича в понеделник, 26 юли, в 17.00 часа.
За този период има само три работни парламентарни дни. Абсурдно е в това време да бъде гласуван закон, още повече такъв, който не е минал през комисии и не е получил всебщо обедрение.

 

НЯМА МНОЗИНСТВО ЗА ПРОЕКТОЗАКОНА ЗА КПКОНПИ

Преди две седмици управляващите се опитаха да пробутат законопроекта за разделянето на КПКОНПИ на заседание на правната комисия. Но тъй като, в противоречие с правилата, законопроектът не бе преминал през обществено обсъждане, депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН напуснаха заседанието ѝ.

Това означава, че гласуването на новите положения за Антикорупционната комисия се отлагат за неопределено време, защото освен през обществено обсъждане, те трябва да преминат през две гласувания на комисията и в пленарната зала.
И едва след приемането им кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на едната половина от разделената КПКОНПИ може да бъде предложена за обсъждане на депутатите. А дали ще бъде избрана, е отделен въпрос - засега е с отрицателен знак.

"Въпрос на мандатоносителя БСП е как ще се сглоби мнозинство, така че да бъде приет закона за КПКОНПИ и да бъде избран г-н Рашков", заяви днес с тон на политически екзекутор Асен Василев след първите консултации с БСП за ново правителство.

И поясни: "Единственото условие, което ние поставихме, е да сме сигурни, че има работещо антикорупционно мнозинство в парламента, което да се докаже - като по време на преговорите се приеме Закона за КПКОНПИ и се избере г-н Рашков за шеф на Комисията за противодействие на корупцията".

Асен Василев много добре знае, че в парламента такова мнозинство няма и затова шест месеца проектозаконът стои на трупчета, а Рашков вероятно дори и в сънищата си вече не се вижда като шеф на тази комисия.

ПП не си свършиха работата по този закон, не успяха да съберат подкрепа и сега искат Нинова да им вади горещите кестени.

 

Да не говорим, че е абсурдно и недемократично издигането на една личност като условие за съставяне на правителство. Това никога досега не е било. Това бакалско мислене разбива на пух и прах всички вричания, че програмата ще е обединяващият фактор за формирането на управленска коалиция с третия мандат, както твърди Нинова.

 

Нещо повече, от ПП за пореден път искат да изнасилят Конституцията.

"Колегите от ПП поставиха едно искане - мандатът да бъде държан толкова дълго, за да бъде прието антикорупционното законодателство - законът за КПКОНПИ и да бъде избран Бойко Рашков за председател., разкри днес лидерът на БСП поставената нова червена линия вътре в коалицията. Никой не може да каже колко време ще продължи процесът на гласуването на един закон - месец-два, година. И това не може да бъде обвързано с времето на мандата, което все пак е конституционно ограничено. 

 

И за капак - признак на лоша коалиционна култура е когато едни преговори започват с условия, а не с това, което ги обединява. Думите на Лена Бориславова: "Ако не бъде приет Антикорупционният закон и Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ, няма да дадем съгласие за участие в коалиционно управление“ са знак, че ПП с пълното съзнание изправят публично Нинова до стената. 

На политически език това се нарича ИЗНУДВАНЕ!

  

БОЙКО РАШКОВ СЪБИРА ВНУШИТЕЛНО МНОЗИНСТВО СРЕЩУ СЕБЕ СИ

Името на Бойко Рашков взривява общественото пространство, още когато на 08.06.2022 г. премиерът Кирил Петков обяви: "Ние казахме, че министър Рашков е човекът, който трябва да оглави КПКОНПИ и вместо да се бавим и да се чудим, да започнат истинските разследвания. Обещанията ни да реформираме КПКОНПИ ще се случат и г-н Рашков ще бъде начело на тази организация, за да можем да променим България. Ето защо няма да обсъждаме повече! Още утре внасяме Закона за КПКОНПИ. Днес е Денят на водораздела“.

Така месец и половина тече Денят на водораздела, който вече е сложен и пред новия кабинет, отговорност за който обаче носи БСП.
Още тогава Петков призна, че правителството му не може да осигури нужните гласове за избирането на Рашков.

Срещу кандидатурата на проваления МВР шеф се събира внушително мнозинство от гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане". Като политическа цветарка Петков пробва с натиск върху различни депутати да пробута Рашков, предлагайки различни сделки, но все удря на камък.

"Петков ми се обади да подкрепим Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ, обяви на 05.06.2002 г. лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

И разказа: „Разговорът беше 15-минутен. Лицето Петков ми се обади, за да поиска подкрепата ни за издигането на Бойко Рашков за шеф на КПОНПИ. В първите 30 секунди на разговора му казах, че няма за какво да говорим. Харесваме работата на Бойко Рашков като министър на вътрешните работи. Това не означава, че ще го подкрепим за шеф на КОНПИ поради същата причина, поради която не подкрепяме практиката главният прокурор да определя прокурорите, които ще разследват него самия. Петков го удари на молба и каза, че ако ние подкрепим Рашков, те ще подкрепят Бойко Атанасов за заместник-председател на КПКОНПИ".

Трудоустраяването на 67-годишният вътрешен министър в оставка Бойко Рашков като шеф на КПКОНПИ е затворена тема и за ИНТ.
КПКОНПИ и предложението за Бойко Рашков разтърси всички коалиционни партньори, не само нас. Беше предложено на масата и беше изискано само и само да е той, Рашков да бъде скрит от МВР, където не е извършена реформа. А в КПКОНИ ще бъде използван „за други неща“. Уважавам Рашков, но не зная какво е достойнството му, когато очевидно бе използван за инструмент и това не направи хубаво впечатление.“, разказа Станислав Балабанов на 16.06.2022 г.

 

КИРИЛ ПЕТКОВ ИСКА ДА ПОЛЗВА РАШКОВ ЗА "ДРУГИ НЕЩА"

Истината е, че Рашков не можа да се справи с реформата в МВР.
Затова преди месец на един от коалиционите съвети премиерът обявил на партньорите си гениалната идея - да скрием Бойко Рашков в КПКОНПИ. "Бойко Рашков е прекалено възрастен човек и не е в състояние а извърши реформата в МВР и не му стиска да уволни 7000 души полицаи. Затова ще го скрием в КПКОНПИ, защото той така или иначе е следовател по професия и там ще го използваме за някакви други неща", казал Петков.

Самият Рашков отдавна искал да оглави КПКОНПИ, защото комисията има разследващи фунции, за които той твърдял, че е специалист.

Само че, да не не забравяме - на 27 януари 2022 г., председателят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров заяви в парламента: “Да, срещу вътрешния министър Бойко Рашков има проверка в комисията заради недекларирани имоти и средства по влогове.”
Става въпрос за имоти в чужбина, които Рашков, прочул се с 12-те апартамента, "пропуснал" да обяви. Разследванията по декларацията на вътрешния министър продължава от 7 месеца.

И сега борците с корупцията ни пробутват същия този Рашков да оглавия комисия, която трябва да го разследва!?!

БСП заявиха, че подкрепят МВР-шефа в това начинание, което той определи като "предизвикателство". Днес и от ДБ добавиха, че застават зад Рашков. Но това не е достатъчно.

Ако кандидутарата на Бойко Рашков бъде внесана в парламента за шеф на КПКОНПИ, тя ще получи подкрепата на ПП, БСП и ДБ, а тези гласове ще са недостатъчни за избора му.

 

ОПОЗИЦИЯТА ОБЕЩАВА "ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА"

Кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ обаче ще изкара опозицията на "протести до дупка".

Това сочи проучване на Епицентър. бг сред политическите сили в парламента след като министър-председателят обяви, че Бойко Рашков напуска МВР, за да оглави КПКОНПИ.
"Избирането на Байко Рашков с 22-та имота за шеф на КПКОНПИ за нас е недопустимо! Излизаме веднага на протести "до дупка", докато не разрушим самата комисия", заяви високопоставен източник от ГЕРБ.
Борисов никога няма да прости на сегашния шеф на МВР, че му спретна унизителен арест пред очите на внуците му.

"Бойко Рашков - шеф на КПКОНПИ е червена линия за нас", добавиха от от ръководството на ДПС, които преди две седмици отнесоха дори до ЕП сигнали за репресиите на подчинените на Рашов по време на изборите.

ПРОЕКТОЗАКОНЪТ ЗА КПКОНПИ - ПОРЕДНИЯТ ПРОВАЛ НА ХАРВАРДЦИТЕ

Проектозаконът за КПКОНПИ се оказа поредният провал в законотворческата дейност на „новите“ политици.

Първата рецепта за реформа е Антикорупционната комисията да се раздели на две, едната да поеме противодействието на корупцията, а другата - конфискацията на незаконно придобито имущество. Идея, лансирана още при служебните правителства, която незнайно защо е втасвала 6 месеца.

Втората е в КПКОНПИ да има разследващи инспектори със свръхправомощия, които да извършват разследване по НПК на десетки видове престъпления (включени в одобрен още през 2017 г. от Върховния касационен съд класификатор на Единен каталог на корупционните престъпления), така че Комисията да се превърне в нещо като втора прокуратура.
Разследващите инспектори хем ще могат да извършват оперативно-издирвателна дейност и да действат при неотложност (сега това е в обхвата на МВР), хем ще имат право да обжалват отказите за образуване на досъдебно производство от прокурорите, които по закон осъществяват ръководство и надзор на разследването.

Широкият кръг от правомощия говори за опит за съсредоточаване на власт и ресурси, които биха превърнали Комисията в „бухалка“, а нали обещанията бяха бухалки да няма. Не е случайно, че Рашков упорито отрича тези намерения на вносителите от „Продължаваме промяната“.

Показателно е, че проектозаконът за Антикорупционната комисия бе остро критикуван и от ИТН, и от депутати от други партии, противници на модела „ГЕРБ“. Бившият председател на парламента Ива Митева каза: „Този закон е пример как не се прави законодателство… Тук просто един председател (на КПКОНПИ-б.р.) ще прави каквото си иска. Трябва да се работи професионално. Кое не е противоконституционно от първия ден, което сме приели?


Тошко Йорданов обяви, че ПП искат „собствен Гешев, което е също толкова неморално, колкото това, което направиха ГЕРБ и ДПС“.

 

Критики не спести дори и Атанас Славов от „Демократична България“, от когото се разбра, че консултации с ДБ изобщо не са правени по отношение на предложените текстове. Славов постави въпроса как отсега нататък ще се събират гласове по принципни и важни теми, част от коалиционното споразумение, или просто ще се пускам законопроекти в пленарна зала и ще „се надяваме по някакъв мистичен, почти трансцедентен начин да възникне воля, която да ги подкрепя“.

Обиграната в политиката Татяна Дончева пък директно заяви: „Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ беше една импровизация…КПКОНПИ не може да замести прокуратурата и управляващите се занимават с глупости“.

Смущаваща е мудността и липсата на диалогичност при подготовката на проектозаконите и скоростта, с която те се внасят при промяна на политическата ситуация, за да закърпят пробойните или да захлупят гафове на управлението. Това показва тотален провал на правосъдния министър Надежда Йорданова. Заден даде дори и бившият правосъден министър Иван Демерджиев, чието име преди време бе спрягано за председател на КПКОНПИ. Той заяви, че сега, дори да му предложат поста, не би приел, докато не се гласува „закон, който да създава правилата“.

Изборът на кадри, които да прокарват писаните на парче закони и да ги изпълняват, остава впечатлението, че решенията не идват от хора с експертиза след дебати и анализ на практиката, а се вземат при липса на прозрачност, напълно задкулисно и то в последния момент, както се казва „в 12 без 5“.

 

ПП ИСКАТ ДА ПРЕДИЗВИКАТ ИЗБОРИ, ЗА КОИТО ОТГОВОРНОСТ ДА НОСИ БСП

Проектозаконът за КПКОНПИ и спорните номинации за неин шеф, макар и неофициални, показват, че сред политиците от доскорошното мнозинство цари или пълно неразбиране на смисъла на правовата държава или има тежки зависимости, от които трудно се излиза.

С днешна дата обаче възниква въпросът - защо ПП не поеха отговорнаст за провала на законодателната си програма, а сега прехвърлят на Нинова горещия картоф "Рашков" с пълното съзнание, това ще я взрви.
Може би харвардците, въпреки гръмките обещания за диалогичност и желание за създаване на работещ кабинет, всъщност искат да предизвикат предсрочни избори като стоварят върху БСП отговорността за провала на третия мандат.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение-1568320806.jpg

Изтърбушена държава, абсолютно – това никак не е преувеличено. Но никой от ...

6 юни 2023 | 10:37

Брат Галев посмъртно доказа будната кома на българските служби

Брат Галев посмъртно доказа будната кома на българските служби-Brat-Galev-posmartno-dokaza-budnata-koma-na-balgarskite-sluzhbi_1685954989.jpg

Кой е Боса е ясно – този, който вече две години кадрува в службитe, ...

5 юни 2023 | 11:48

Борис Попиванов: Разумна политика без изхвърляния би закрепила новия кабинет

Борис Попиванов: Разумна политика без изхвърляния би закрепила новия кабинет-1621927637.jpg

"Сегашният формат на мнозинство, който стои зад правителството, беше ...

6 юни 2023 | 18:08

Димитър Ганев: Радев иска да измести БСП

Димитър Ганев: Радев иска да измести БСП-1641382969.jpg

ПП беше припозната като политическия проект на президента, което ги изкара ...

6 юни 2023 | 15:06

Най-важното

Това създава много проблеми, защото има много преписки, които минават през заместниците преди да стигнат до министрите

Денков: Разочарован съм от Радев. Не знам за друг случай на пълно освобождаване на зам.министри

Акад. Николай Денков-Nikolay-Denkov--Ima-shans-za-mnogo-kompromisi--no-ima-i-nevazmozhni-kompromisi_1683314834.jpg

Най-меката дума, която можем да кажем за днешното освобождаване на заместниците ...

6 юни 2023 | 19:06

Помощта нямало да уврежда българските отбранителни с особености, уточни новият министър на отбраната

Тагарев: България ще предостави нова военна помощ за Украйна да продължи своята контраофанзива

Новият министър на отбраната Тагарев-VVS-s-ostro-pismo-sreshtu-Tagarev--Iska-da-dadem-tehnika-v-polza-na-chuzhdi-darzhavi_1680008194.jpg

Няма как докато до нашите граници е толкова мощна държава като Русия и тя ...

6 юни 2023 | 18:40

Ние няма да пречим на колацията ГЕРБ-ПП да излъчат редовно правителство, посочиха от ДПС

Пеевски и Карадайъ: Не подкрепяме правителството, а подкрепяме само конституционната реформа

Карадайъ: С Пеевски гласувахме "за" кабинета. Това е крачка към преодоляване на политическата криза-Balgariya-ima-novo-pravitelstvo---132-ma--zaedno-s-Karadaya-i-Peevskii--izbraha-Denkov-za-premier_1686056787.png

Не подкрепяме правителството като състав, а подкрепяме само конституционната ...

6 юни 2023 | 16:07

Делян Добрев: Гласувах "против", защото продължавам да смятам, че ПП са сбирщина от измамници

Делян Добрев: Гласувах "против", защото продължавам да смятам, че ПП са сбирщина от измамници-Delyan-Dobrev--Asen-Vasilev-chaka-Boyko-Borisov-da-go-napravi-premier_1682784758.jpg

Чакам с нетърпение да гласувам "за" при първият вот на недоверие към ...

6 юни 2023 | 16:08

Гроздан Караджов щеше да е министър, да не си отварям устата повече..., посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ако г-жа Нинова не се беше дръпнала, щеше да има правителство с първия мандат

Бойко Борисов след гласуването в пленарната зала за кабинета "Денков"-Boyko-Borisov-sled-glasuvaneto-v-plenarnata-zala-za-kabineta--Denkov-_1686056950.jpg

Не искам да критикувам президента, който трябва да е обединител, коментира той ...

6 юни 2023 | 16:08

Когато водехме разговори, изобщо не е ставало дума за г-н Гешев, беше въпросът да кредитираме г-жа Габриел, посочи тя (ВИДЕО)

Нинова към Борисов за първия мандат: Знам, че сте лъжец, но че сте толкова голям лъжец, не знаех
(Видео)

Нинова опроверга Борисов за кабинета с първия мандат: Лъжец! Това е пълна лъжа!-Ninova-oproverga-Borisov-za-kabineta-s-parviya-mandat--Lazhets--Tova-e-palna-lazha-_1686061512.jpg

Тя определи като "неморална" постигнатата договореност за кабинет ...

6 юни 2023 | 17:21

Днес г-н Борисов подарява цялата власт на ПП

Радев още по-остър: Новата коалиция във властта обезсмисли изборите, измамиха избирателите си

Днес г-н Борисов подарява цялата власт на ПП-Dnes-g-n-Borisov-im-podaryava-tsyalata-vlast_1686045601.png

Надявам се правителството да не предава националните интереси, както лидерите ...

6 юни 2023 | 12:59

Никой не е водил никакви преговори по никакъв начин за никакви хора между ГЕРБ и „Има такъв народ"

Слави Трифонов: Борисов е патологичен лъжец! Не е имало договорка Караджов да става министър

Слави Трифонов-1658757760.jpg

Гроздан Караджов би бил перфектен министър на транспорта, но никой не е водил ...

6 юни 2023 | 18:30

Кабинетът не го подкрепяме като кабинет, като състав, подчерта той

Пеевски: С Карадайъ влизаме в комисията по конституционни въпроси

Пеевски: С Карадайъ влизаме в комисията по конституционни въпроси-Peevski--S-Karadaya-vlizame-v-komisiyata-po-konstitutsionni-vaprosi_1686059371.jpg

Той и лидерът на Движението Мустафа Карадайъ бяха единствените депутати от ДПС, ...

6 юни 2023 | 16:49