Петков и Василев взривиха Нинова с искането за спешното избиране на Рашков за шеф на КПКОНПИ Колаж: Епицентър.бг

С тон на политически екзекутор Асен Василев нареди на БСП да намери мнозинство за Рашков

Петков и Василев взривиха Нинова с искането за спешното избиране на Рашков за шеф на КПКОНПИ

35351 | 19 юли 2022 | 15:52

Кирил Петков признава, че иска да използва Бойко Рашков "за други неща". ПП всъщност искат да предизвикат предсрочни избори като стоварят върху БСП отговорността за провала на третия мандат.


Условието на "Продължаваме промяната" - първо да бъде приет новия закон за КПКОНПИ и Бойко Рашков да бъде избран за шеф на антикорупциорната комисия, а после да се мисли за кадровия състав на управлението, се превръща в непреодолимо препятствие пред сформирането на правителство с третия мандат, връчен на БСП.


Казано простичко - Петков и Василев буквално взривяват усилията на Корнелия Нинова да осъществи дори и малките шансове за реализирането на третия мандат.

Защо?


БСП имат едноседмичен срок да представят на президента името на кандидат-премиера - този срок изтича в понеделник, 26 юли, в 17.00 часа.
За този период има само три работни парламентарни дни. Абсурдно е в това време да бъде гласуван закон, още повече такъв, който не е минал през комисии и не е получил всебщо обедрение.

 

НЯМА МНОЗИНСТВО ЗА ПРОЕКТОЗАКОНА ЗА КПКОНПИ

Преди две седмици управляващите се опитаха да пробутат законопроекта за разделянето на КПКОНПИ на заседание на правната комисия. Но тъй като, в противоречие с правилата, законопроектът не бе преминал през обществено обсъждане, депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН напуснаха заседанието ѝ.

Това означава, че гласуването на новите положения за Антикорупционната комисия се отлагат за неопределено време, защото освен през обществено обсъждане, те трябва да преминат през две гласувания на комисията и в пленарната зала.
И едва след приемането им кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на едната половина от разделената КПКОНПИ може да бъде предложена за обсъждане на депутатите. А дали ще бъде избрана, е отделен въпрос - засега е с отрицателен знак.

"Въпрос на мандатоносителя БСП е как ще се сглоби мнозинство, така че да бъде приет закона за КПКОНПИ и да бъде избран г-н Рашков", заяви днес с тон на политически екзекутор Асен Василев след първите консултации с БСП за ново правителство.

И поясни: "Единственото условие, което ние поставихме, е да сме сигурни, че има работещо антикорупционно мнозинство в парламента, което да се докаже - като по време на преговорите се приеме Закона за КПКОНПИ и се избере г-н Рашков за шеф на Комисията за противодействие на корупцията".

Асен Василев много добре знае, че в парламента такова мнозинство няма и затова шест месеца проектозаконът стои на трупчета, а Рашков вероятно дори и в сънищата си вече не се вижда като шеф на тази комисия.

ПП не си свършиха работата по този закон, не успяха да съберат подкрепа и сега искат Нинова да им вади горещите кестени.

 

Да не говорим, че е абсурдно и недемократично издигането на една личност като условие за съставяне на правителство. Това никога досега не е било. Това бакалско мислене разбива на пух и прах всички вричания, че програмата ще е обединяващият фактор за формирането на управленска коалиция с третия мандат, както твърди Нинова.

 

Нещо повече, от ПП за пореден път искат да изнасилят Конституцията.

"Колегите от ПП поставиха едно искане - мандатът да бъде държан толкова дълго, за да бъде прието антикорупционното законодателство - законът за КПКОНПИ и да бъде избран Бойко Рашков за председател., разкри днес лидерът на БСП поставената нова червена линия вътре в коалицията. Никой не може да каже колко време ще продължи процесът на гласуването на един закон - месец-два, година. И това не може да бъде обвързано с времето на мандата, което все пак е конституционно ограничено. 

 

И за капак - признак на лоша коалиционна култура е когато едни преговори започват с условия, а не с това, което ги обединява. Думите на Лена Бориславова: "Ако не бъде приет Антикорупционният закон и Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ, няма да дадем съгласие за участие в коалиционно управление“ са знак, че ПП с пълното съзнание изправят публично Нинова до стената. 

На политически език това се нарича ИЗНУДВАНЕ!

  

БОЙКО РАШКОВ СЪБИРА ВНУШИТЕЛНО МНОЗИНСТВО СРЕЩУ СЕБЕ СИ

Името на Бойко Рашков взривява общественото пространство, още когато на 08.06.2022 г. премиерът Кирил Петков обяви: "Ние казахме, че министър Рашков е човекът, който трябва да оглави КПКОНПИ и вместо да се бавим и да се чудим, да започнат истинските разследвания. Обещанията ни да реформираме КПКОНПИ ще се случат и г-н Рашков ще бъде начело на тази организация, за да можем да променим България. Ето защо няма да обсъждаме повече! Още утре внасяме Закона за КПКОНПИ. Днес е Денят на водораздела“.

Така месец и половина тече Денят на водораздела, който вече е сложен и пред новия кабинет, отговорност за който обаче носи БСП.
Още тогава Петков призна, че правителството му не може да осигури нужните гласове за избирането на Рашков.

Срещу кандидатурата на проваления МВР шеф се събира внушително мнозинство от гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане". Като политическа цветарка Петков пробва с натиск върху различни депутати да пробута Рашков, предлагайки различни сделки, но все удря на камък.

"Петков ми се обади да подкрепим Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ, обяви на 05.06.2002 г. лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

И разказа: „Разговорът беше 15-минутен. Лицето Петков ми се обади, за да поиска подкрепата ни за издигането на Бойко Рашков за шеф на КПОНПИ. В първите 30 секунди на разговора му казах, че няма за какво да говорим. Харесваме работата на Бойко Рашков като министър на вътрешните работи. Това не означава, че ще го подкрепим за шеф на КОНПИ поради същата причина, поради която не подкрепяме практиката главният прокурор да определя прокурорите, които ще разследват него самия. Петков го удари на молба и каза, че ако ние подкрепим Рашков, те ще подкрепят Бойко Атанасов за заместник-председател на КПКОНПИ".

Трудоустраяването на 67-годишният вътрешен министър в оставка Бойко Рашков като шеф на КПКОНПИ е затворена тема и за ИНТ.
КПКОНПИ и предложението за Бойко Рашков разтърси всички коалиционни партньори, не само нас. Беше предложено на масата и беше изискано само и само да е той, Рашков да бъде скрит от МВР, където не е извършена реформа. А в КПКОНИ ще бъде използван „за други неща“. Уважавам Рашков, но не зная какво е достойнството му, когато очевидно бе използван за инструмент и това не направи хубаво впечатление.“, разказа Станислав Балабанов на 16.06.2022 г.

 

КИРИЛ ПЕТКОВ ИСКА ДА ПОЛЗВА РАШКОВ ЗА "ДРУГИ НЕЩА"

Истината е, че Рашков не можа да се справи с реформата в МВР.
Затова преди месец на един от коалиционите съвети премиерът обявил на партньорите си гениалната идея - да скрием Бойко Рашков в КПКОНПИ. "Бойко Рашков е прекалено възрастен човек и не е в състояние а извърши реформата в МВР и не му стиска да уволни 7000 души полицаи. Затова ще го скрием в КПКОНПИ, защото той така или иначе е следовател по професия и там ще го използваме за някакви други неща", казал Петков.

Самият Рашков отдавна искал да оглави КПКОНПИ, защото комисията има разследващи фунции, за които той твърдял, че е специалист.

Само че, да не не забравяме - на 27 януари 2022 г., председателят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров заяви в парламента: “Да, срещу вътрешния министър Бойко Рашков има проверка в комисията заради недекларирани имоти и средства по влогове.”
Става въпрос за имоти в чужбина, които Рашков, прочул се с 12-те апартамента, "пропуснал" да обяви. Разследванията по декларацията на вътрешния министър продължава от 7 месеца.

И сега борците с корупцията ни пробутват същия този Рашков да оглавия комисия, която трябва да го разследва!?!

БСП заявиха, че подкрепят МВР-шефа в това начинание, което той определи като "предизвикателство". Днес и от ДБ добавиха, че застават зад Рашков. Но това не е достатъчно.

Ако кандидутарата на Бойко Рашков бъде внесана в парламента за шеф на КПКОНПИ, тя ще получи подкрепата на ПП, БСП и ДБ, а тези гласове ще са недостатъчни за избора му.

 

ОПОЗИЦИЯТА ОБЕЩАВА "ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА"

Кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ обаче ще изкара опозицията на "протести до дупка".

Това сочи проучване на Епицентър. бг сред политическите сили в парламента след като министър-председателят обяви, че Бойко Рашков напуска МВР, за да оглави КПКОНПИ.
"Избирането на Байко Рашков с 22-та имота за шеф на КПКОНПИ за нас е недопустимо! Излизаме веднага на протести "до дупка", докато не разрушим самата комисия", заяви високопоставен източник от ГЕРБ.
Борисов никога няма да прости на сегашния шеф на МВР, че му спретна унизителен арест пред очите на внуците му.

"Бойко Рашков - шеф на КПКОНПИ е червена линия за нас", добавиха от от ръководството на ДПС, които преди две седмици отнесоха дори до ЕП сигнали за репресиите на подчинените на Рашов по време на изборите.

ПРОЕКТОЗАКОНЪТ ЗА КПКОНПИ - ПОРЕДНИЯТ ПРОВАЛ НА ХАРВАРДЦИТЕ

Проектозаконът за КПКОНПИ се оказа поредният провал в законотворческата дейност на „новите“ политици.

Първата рецепта за реформа е Антикорупционната комисията да се раздели на две, едната да поеме противодействието на корупцията, а другата - конфискацията на незаконно придобито имущество. Идея, лансирана още при служебните правителства, която незнайно защо е втасвала 6 месеца.

Втората е в КПКОНПИ да има разследващи инспектори със свръхправомощия, които да извършват разследване по НПК на десетки видове престъпления (включени в одобрен още през 2017 г. от Върховния касационен съд класификатор на Единен каталог на корупционните престъпления), така че Комисията да се превърне в нещо като втора прокуратура.
Разследващите инспектори хем ще могат да извършват оперативно-издирвателна дейност и да действат при неотложност (сега това е в обхвата на МВР), хем ще имат право да обжалват отказите за образуване на досъдебно производство от прокурорите, които по закон осъществяват ръководство и надзор на разследването.

Широкият кръг от правомощия говори за опит за съсредоточаване на власт и ресурси, които биха превърнали Комисията в „бухалка“, а нали обещанията бяха бухалки да няма. Не е случайно, че Рашков упорито отрича тези намерения на вносителите от „Продължаваме промяната“.

Показателно е, че проектозаконът за Антикорупционната комисия бе остро критикуван и от ИТН, и от депутати от други партии, противници на модела „ГЕРБ“. Бившият председател на парламента Ива Митева каза: „Този закон е пример как не се прави законодателство… Тук просто един председател (на КПКОНПИ-б.р.) ще прави каквото си иска. Трябва да се работи професионално. Кое не е противоконституционно от първия ден, което сме приели?


Тошко Йорданов обяви, че ПП искат „собствен Гешев, което е също толкова неморално, колкото това, което направиха ГЕРБ и ДПС“.

 

Критики не спести дори и Атанас Славов от „Демократична България“, от когото се разбра, че консултации с ДБ изобщо не са правени по отношение на предложените текстове. Славов постави въпроса как отсега нататък ще се събират гласове по принципни и важни теми, част от коалиционното споразумение, или просто ще се пускам законопроекти в пленарна зала и ще „се надяваме по някакъв мистичен, почти трансцедентен начин да възникне воля, която да ги подкрепя“.

Обиграната в политиката Татяна Дончева пък директно заяви: „Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ беше една импровизация…КПКОНПИ не може да замести прокуратурата и управляващите се занимават с глупости“.

Смущаваща е мудността и липсата на диалогичност при подготовката на проектозаконите и скоростта, с която те се внасят при промяна на политическата ситуация, за да закърпят пробойните или да захлупят гафове на управлението. Това показва тотален провал на правосъдния министър Надежда Йорданова. Заден даде дори и бившият правосъден министър Иван Демерджиев, чието име преди време бе спрягано за председател на КПКОНПИ. Той заяви, че сега, дори да му предложат поста, не би приел, докато не се гласува „закон, който да създава правилата“.

Изборът на кадри, които да прокарват писаните на парче закони и да ги изпълняват, остава впечатлението, че решенията не идват от хора с експертиза след дебати и анализ на практиката, а се вземат при липса на прозрачност, напълно задкулисно и то в последния момент, както се казва „в 12 без 5“.

 

ПП ИСКАТ ДА ПРЕДИЗВИКАТ ИЗБОРИ, ЗА КОИТО ОТГОВОРНОСТ ДА НОСИ БСП

Проектозаконът за КПКОНПИ и спорните номинации за неин шеф, макар и неофициални, показват, че сред политиците от доскорошното мнозинство цари или пълно неразбиране на смисъла на правовата държава или има тежки зависимости, от които трудно се излиза.

С днешна дата обаче възниква въпросът - защо ПП не поеха отговорнаст за провала на законодателната си програма, а сега прехвърлят на Нинова горещия картоф "Рашков" с пълното съзнание, това ще я взрви.
Може би харвардците, въпреки гръмките обещания за диалогичност и желание за създаване на работещ кабинет, всъщност искат да предизвикат предсрочни избори като стоварят върху БСП отговорността за провала на третия мандат.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Свинщина

Кеворк Кеворкян-1568320806.jpg

Водещата Цънцарова се държа достойно. Поне стана ясно – за всеки, който има ...

28 септ. 2022 | 22:38

Боян Чуков:Взривяването на "Северните потоци" е жесток удар срещу германската икономика и тази на ЕС

Боян Чуков-1588408438.jpg

"Сега остава заводите за LNG в Катар да се подпалят случайно, както и ...

28 септ. 2022 | 11:21

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро-1596104437.jpg

Опасно е за страната да ни управлява човек, който иска всичко да се опакова ...

29 септ. 2022 | 00:24

Огнян Минчев: Чалга партията наложи чл. 189 в ИК и ефирът се заля с примитивна путинистка пропаганда

Огнян Минчев: Чалга партията наложи чл. 189 в ИК и заля ефира с примитивна путинистка пропаганда-1506762417.jpg

Според този член, всяка партия, регистрирала национална листа за парламентарни ...

28 септ. 2022 | 17:23

Най-важното

Би Ти Ви трябваше да прекъсне дебата, още когато ПростоКирчо направи просташкия си номер

Кеворк Кеворкян: Свинщина

Кеворк Кеворкян-1568320806.jpg

Водещата Цънцарова се държа достойно. Поне стана ясно – за всеки, който има ...

28 септ. 2022 | 22:38

И това непораснало дете не умилява, а погнусява с претенциите и наглостта си

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро-1596104437.jpg

Опасно е за страната да ни управлява човек, който иска всичко да се опакова ...

29 септ. 2022 | 00:24

Внезапната" поява в ефир на Петков е била "обмислен ход" в ПП с цел той да "смаже" останалите в дебата

Гръмовен скандал в бТВ: Кирил Петков нахълта неканен в студиото, ГЕРБ напусна дебата
(Видео)

Гръмовен скандал в бТВ: Кирил Петков нахълта неканен в студиото, ГЕРБ напусна дебата-Gramoven-skandal-v-bTV--Kiril-Petkov-nahalta-nekanen-v-studioto--GERB-napusna-debata_1664385958.jpg

Бившият премиер на България Кирил Петков най-нахално нахлу в телевизията и ...

28 септ. 2022 | 20:02

Общини, училища, църкви, детски градини да се върнат на регулирания пазар на ток, настояват червените

Корнелия Нинова: Вярвам, че ще има кабинет, защото е ключово за България

-Korneliya-Ninova-Snimka--BSP_1662108903.jpg

Изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества и справедливото им ...

28 септ. 2022 | 17:46

Правителство трябва да се направи

Борисов: Безумното харчене на пари без сметка, контрабандата, доведе до тотална щета във финансите
(Видео)

Борисов: Ако спечелим изборите -  всеки, който не иска да бъде убиван в Русия, ще намери убежище тук-Borisov--Ako-spechelim-izborite---vseki--koyto-ne-iska-da-bade-ubivan-v-Rusiya--shte-nameri-ubezhishte-tuk_1664364598.jpg

От бедствието Асен Василев във финансите ще се излезе най-трудно. След като ...

28 септ. 2022 | 14:28

Трябва ни стабилно правителство и законодателство, за да може бизнесът да диша спокойно, изтъкна той

Карадайъ в Брезница: Властта трябва да създава ред и добри условия за бизнеса, не да бъде тояга

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664385869.jpg

"Когато ДПС беше във властта, имаше свобода за бизнеса и стабилно ...

28 септ. 2022 | 20:22

В неделя двата газопровода ще бъдат празни

По искане на Русия! Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък заради газопроводите

По искане на Русия! Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък за газопроводите-1523256274.jpg

По-рано Датската енергийна агенция алармира, че повече от половината газ, който ...

28 септ. 2022 | 22:35

Тръбите на "Северен поток" в Балтийско море вероятно са унищожени завинаги

"Tagesspiegel": ЦРУ предупредило Германия за възможни атаки срещу тръбопроводите "Северен поток"

"Tagesspiegel": ЦРУ предупредило Германия за възможни атаки срещу тръбопроводите "Северен поток"--Tagesspiegel--TsRU-predupredilo-Germaniya-za-vazmozhni-ataki-sreshtu-traboprovodite--Severen-potok-_1664396131.jpg

Една от теориите е, че водолази може да са поставили експлозиви в двете тръби ...

28 септ. 2022 | 23:13

Икономиката на Евросъюза ще тръгне бързо надолу. Засега няма да загине

Боян Чуков:Взривяването на "Северните потоци" е жесток удар срещу германската икономика и тази на ЕС

Боян Чуков-1588408438.jpg

"Сега остава заводите за LNG в Катар да се подпалят случайно, както и ...

28 септ. 2022 | 11:21