Петков за актуализацията на бюджета: Целта е да няма българи под линията на бедност

Има и външни фактори, които искат това правителство да падне, обяви премиерът

Петков: Ние се бием с мафията, а срещу нас се води сериозена пиар кампания

11551 | 7 юни 2022 | 17:12

Има едни хора, които много добре знаят, че ще отидат в затвора, ако нашето правителство остане и трябва да направят всичко възможно това да не се случи, коментира премиерът


Когато се бием с мафията, тя се опитва да отговори обратно, заяви министър-председателят Кирил Петков пред журналисти след участието си във форума на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) на тема "Бъдещето на Европа и България през призмата на кризите", който се провежда днес в София, предаде БТА. 

 

Премиерът коментира в отговор на журналистически въпрос поставянето под охрана на заместник-министър на земеделието.

"Този заместник-министър взе много лично въпроса за изчистването на границата между България и Турция, която е втората най-затруднена граница в света откъм трафик", каза Петков.

 

Това, че беше разбита една схема на лабораторията, която от много години беше там, е предизвикало обратна реакция. Получих сведения, заради които трябваше веднага да реагирам и този човек да бъде под охрана, каза министър-председателят.

 

По-рано днес премиерът отбеляза, че срещу правителството се води сериозна пиар кампания. Има едни хора, които много добре знаят, че ще отидат в затвора, ако нашето правителство остане и трябва да направят всичко възможно това да не се случи, каза Петков в Садово.

 

Според него има и външни фактори, които искат това правителство да падне, "защото не им харесва, че заставаме твърдо зад позициите си, включително и да не ни извиват ръцете за газа". Рано или късно тази мъгла от негативен пиар ще свърши, каза още Петков.

 

Още тази седмица слагаме на заместник-министъра на земеделието охрана във връзка с работата по казуса с лабораторията на границата, каза премиерът на среща със земеделски производители.

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов обяви в края на май, че са били отправяни заплахи към него. В началото на юни, след заседание на парламентарната комисия за превенция и противодействие на корупцията по казуса с фирма "Евролаб 2011 и граничен пункт „Капитан Андреево“, Христанов коментира, че на заседанието е била предоставена информация, която „хвърли повече светлина по темата и защо всъщност се налага държавата да встъпи в своите задължения и да поеме контрола над границата“. По повод изказването си, че срещу него са били отправени заплахи, когато е започнал да работи по сигнали, свързани с пункт „Капитан Андреево“, Христанов тогава каза, че е сезирал компетентните органи и по случая се работи.

Днес премиерът Кирил Петков коментира, че за пръв път българско правителство имаше смелост да застане срещу една мафиотска група, която беше окупирала границата. Като отидох там, не можах да повярвам - в тази лаборатория на някои от местата не беше стъпвал човек, в лабораторията за животни нямаше една сламка на пода, коментира Кирил Петков и допълни, че това бяха "едни фиктивни лаборатории голяма част от тях, които бяха там само да контролират вноса, кой да влиза и кой да излиза".

 

Според премиера с работата по случая е поет риск, тъй като се спират парите на хора, "които са получавали много години милиони".

В момента имаме 4,5 процента растеж на икономиката в една от най-големите кризи, посочи пред производителите Петков. Той коментира, че проблемът сега е с инфлацията, която идва отвън - от енергийните източници и от храните. Според Петков инфлацията при горивата няма да продължава да влияе на цените им. Той посочи, че следващият проблем е продоволствената криза и прогнозира инфлация при храните.

 

За актуализацията на бюджета:

 

„Актуализацията на бюджета в момента решава базов проблем.  Въпреки, че  икономиката в последните 4 месеца е с позитивен растеж, инфлацията застрашава хората с най-ниски доходи. Акцента на актуализацията е да покрием именно тези хора. Нашето обещание е да няма никой под линията на бедност и искаме да си го изпълним. Това е първият ни приоритет". Това заяви премиерът Кирил Петков след събранието на Националното сдружение на общините.

 

По думите му „работодателите знаят, че това, което е обещано, ще бъде изпълнено". „Допълнителните средства, които се акумулират в енергийната система, ще бъдат върнати обратно на бизнеса”, поясни министър-председателят. 

 

За Сергей Лавров

 

„Имаме ясни санкции за руски полети. Няма да бъдем тези, които нелегално да пускаме нечии външни министри, само защото те си мислят, че имат право. Има закон, има правила и страната ни ще ги следва. Оттук нататък ще бъдем един партньор в ЕС, от който не може да се очакват неприятни изненади”, каза премиерът.

 

За готовността на Макрон да организира среща София-Скопие


Европа започна изяло да разбира проблематиката и иска да помогне нашата ясна позиция да бъде защитена. Когато говорим за защита на българите в Северна Македония, да има ясни и конкретни мерки преди да се стигне до каквото и да е споразумение. Г-н Макрон се опитва да види дали ЕС може да бъде гарант за тези изисквания, които България отдавна е поставила”, каза още Петков.

 

За Битоля

 

„Става въпрос за абсолютно недопустимо действие от страна на този човек, който беше задържан. Получих лично обаждане от Димитър  Ковачевски. Той ми каза, че трябва да покажем, че ние наистина искаме да махнем всякакви отделни провокации и че заставаме твърдо срещу езика на омразата.  Благодарих му за бързите действия”, обясни Кирил Петков.


От категорията

Кой ще направи компромис след 2 октомври? И защо?

-1593267964.jpg

Служебното правителство може да повлияе върху развитието на политическата криза ...

13 авг. 2022 | 08:35

Боян Чуков: Американците държат света в мъртва хватка. Засега

Боян Чуков-1647952113.jpg

Когато САЩ загубят чувствително своите предишни позиции в света, то тогава ще ...

14 авг. 2022 | 11:21

Проф. Светлана Шаренкова: Просто Киро, или лицемерие, облечено във власт

Проф. Светлана Шаренкова-1517831377.jpg

Храните, горивата, токът, парното, водата растат от ден на ден, на прага сме на ...

14 авг. 2022 | 18:46

Димитър Недков: О, задрямалий някогашен "Аспарухов електорат"…

Димитър Недков-1637040086.jpg

И не на последно място - кой български действащ парламент одобри ...

14 авг. 2022 | 17:46