„За мен голямото удоволствие от готвенето е в свободата“, казва художничката Венера Константинова и бързо добавя, че това всъщност важи за всичко.
Завършила стенопис в Националната художествена академия, през последвалите близо три десетилетия днешната гостенка в рубриката „Гурме“ е изпълнила множество витражи и стенописи в обществени и частни сгради, а създаденото в живописта е показано в успешни изложби у нас и в чужбина.
С топлите си и меки багри, толкова съзвучни с родната природа и душевност, маслените й платна, особено пейзажите, сгряват душата. Не само душата на българина, а всяка чувствителна душа. Затова и картините й са пръснати по света - в частни домове и колекции в Америка, Италия, Япония, Русия, Канада, Холандия, Гърция, Франция, Англия, Австрия, Германия, Румъния, Сърбия, Нова Зеландия.
Венера Константинова има не едва и две награди от национални конкурси - за витраж, за синтез на архитектурата с монументалните изкуства. От 1999 г. насам е секретар на секция „Монументални изкуства“ към СБХ и в момента подготвя голяма изложба на СБХ „Съвременният български витраж“, в която ще участвува не само като организатор, но и като автор.
Пиле по гръцки
Необходими продукти
1 пиле
3 шепи ориз
1 глава лук
1 чушка
1 домат
малко гъби (по желание)
джоджен
магданоз
кашкавал
За пюрето
картофи
прясно мляко
масло
Начин на приготвяне
1. Пилето се сварява, обезкостява и се накъсва на малки парченца.
2. Оризът се сварява отделно и се смесва с пилето.
3. Нарязаните на ситно лук, чушка, домат и евентуално гъби се задушават и към тях се прибавя джодженът.
4. Правим картофено пюре от изброените продукти.
5. Пилето, оризът и зеленчуците се смесват и се оформят в средата на кръгла тава като купчинка.
6. Около купчинката се разстила картофеното пюре.
7. Поливаме всичко с бульона от пилето и печем в умерена фурна, на 180 градуса, около половин час.
8. Преди да извадим от фурната, поръсваме с наситнен магданоз и с настърган кашкавал.
9. При поднасяне ястието се реже като торта.