Свързваме днешната ни гостенка в рубриката „Гурме“ по-скоро с блясък, разкошни рокли, силни страсти и шампанско, отколкото с тихите кулинарни тайнства на умела кулинарка. Тя е Добрина Икономова.
Като малко момиче мечтае да стане балерина и учи в Балетното училище. Само че се налага да го напусне поради бързото си порастване, от което пък печели певческото ни изкуство. Добрина постъпва в Музикалния театър „Стефан Македонски“ веднага след Консерваторията. Следват аплодисменти, турнета с трупата в Европа и в Япония, два диска, престижни награди. Любителите на оперетата обичат красивия й глас и нейното винаги емоционално, меко женско присъствие на сцената.
Добрина Икономова е изпълнявала централните роли в почти всички оперети, поставяни през последните 20 години. Още при старта си се превръща в Силва Вареску от „Царицата на чардаша“, която наред с Анна Главари от „Веселата вдовица“ на Лехар си остава знакова роля за нея.
У дома обаче Добрина Икономова не играе роли - там тя е просто майка, съпруга, дъщеря. С удоволствие приготвя за близките си какво ли не, стига да е вкусно и не особено трудно за приготвяне. Сега можем да изпробваме една от нейните коронни рецепти.
Пиле в палачинка
Необходими продукти
1 пиле
майонеза
хрян или хрянова паста
1-2 гъби
1-2 кисели краставички
1/2 лимон
черен пипер
сол
За палачинките
4 яйца
2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
1/3 ч.л. сода
щипка сол
Начин на приготвяне
1. Първо се правят палачинките по класическия начин в голям тиган.
2. Сварява се пилето, обезкостява се и се нарязва на дребни парченца.
3. Добавят се майонезата, мъничко от настъргания хрян (или хрянова паста), лимоновият сок, черният пипер, нарязаните на ситно гъби и краставички. Всичко се разбърква добре.
4. Във всяка палачинка се слага по малко от сместа и се прави пакетче.
5. Всички пакетчета се нареждат в намаслена тава с краищата надолу, за да не се отварят. Отгоре се настъргва кашкавал и се запича.
6. Пълнената палачинка се сервира, украсена с кръгче домат и стръкче магданоз.