С изобилие от вкусни гозби, народни песни и танци и гости от Гърция, Турция и Франция премина четвъртият международен фестивал на традиционните храни, поминък и занаяти "Кулинарното наследство на Тракия" в Ивайловград.
Ястията на бабите от околните села и на младите булки от града се допълваха от вкусовете на Турска Тракия, събрани от организацията за автентични храни на Slow Food International в Къркларели, от блюдата на посетителите от Микри Доксипара (Гърция) и артистизма на побратимите от френския град Лонго.
Фестивалът в Ивайловград, организиран от кметицата Диана Овчарова, заедно с възстановената антична римска вила „Армира“ и още много други забележителности привличат все повече български и чуждестранни туристи.
От фестивала ви предлагаме ивайлоградската рецепта
Пиперки с царевица
Продукти :
млечна царевица 400 г (2 ч.ч.)
растително масло 100 мл (1/2 ч.ч.)
кромид лук 200 г (3-4 глави)
сушени пиперки 10 бр
черен пипер
сол
Приготвяне :
Царевицата се кисне 7-8 часа в студена вода, претрива се с ръце, за да се отделят люспите, измива се с няколко пъти, залива се със студена вода и се сварява на умерен огън. Пиперките се накисват в студена вода и се почистват от семето. В 2/3 от мазнината и малко вода се задушава ситно нарязания лук. Прибавят се отцедената сварена царевица, черния пипер и сол на вкус. Със сместа се пълнят пиперките. Нареждат се в плитък широк съд, заливат се с подсолена вода и останалата мазнина и се варят докато останат на мазнина.