Необходими продукти
25 г мая
1 кофичка кисело мляко
1 кафена чашка захар
50 мл олио
3 яйца
700 г брашно,
сок и кора от половин портокал
стафиди, накиснати в коняк
100 г течен шоколад
1 жълтък за намазване
3 с. л. течен шоколад за намазване
сусам за поръсване
боровинки за декорация
Начин на приготвление
Маята се разтваря в 50 мл топла вода с 1 с. л. захар и се оставя да шупне. Замесва се меко тесто с останалите продукти и се оставя да втаса 50 минути.
Една топка тесто се разделя на 4 части. Всяка от тях се разточва на обла кора и се намазва с течен шоколад, отгоре се нарежда втората разточена топка, намазана с шоколад, и накрая третата. Тя не се намазва. От четвъртото топче се откъсват малки топчета и се оформят на фитили.
Намазваме питката с разбит жълтък и залепваме по края фитилите и две малки цветенца от топченца.
Останалото тесто се ползва за оформяне на глава, тяло, уши и лапи на зайчето. За очи поставяме две боровинки, за два зъба отпред - също. Намазваме отново с жълтък и поръсваме със сусам, цветни пръчици или други семена. Печем питката в умерена фурна – 180 градуса, около 35 минути.