Планински и ски туризъм на световно ниво в Рила, Пирин и Родопите

Изживяването може да бъде обогатено с културен, екологичен и, разбира се, с уелнес и СПА-туризъм

Планински и ски туризъм на световно ниво в България! Дължината на пистите надхвърля 210 км.

7917 | 23 ян. 2023 | 11:55

В страната има четири големи и световно признати зимни курорта и няколко по-малки ски зони, които бързо се развиват и с право привличат вниманието на туристите. Общата дължина на пистите в България надвишава 210 км.


Зима е! Любимият сезон на скиори и сноубордисти. А запалените приключенци със сигурност знаят, че именно януари и февруари са най-добрите месеци за практикуване на авантюристични спортове.

 

Ето защо в следващите редове ще ви запознаем с най-атрактивните дестинации на наша територия. Защото пистите на Витоша, Рила, Пирин и Родопите са на световно ниво, инфраструктурата е отлична, а изживяването може да бъде обогатено с културен, екологичен и, разбира се, с уелнес и СПА-туризъм.

 

33

 

Знаете ли, че около 30% от територията на България е заета от планини? И те са изключително разнообразни по релеф и предлагат на посетителите богата гама от възможности за почивка, спорт и развлечения. В тях има чудесни условия за туризъм. Продължителността на ски сезона в средно високите и във високопланинските курорти е около 130 дни. Хотелите и местата за отдих пък са многобройни и предоставят възможност за настаняване според вкуса и предпочитанията на гостите.

 

В страната има четири големи и световно признати зимни курорта и няколко по-малки ски зони, които бързо се развиват и с право привличат вниманието на туристите. Общата дължина на пистите в България надвишава 210 км.

 

Най-високите писти започват от 2600 м надморска височина, като максималната денивелация достига 1630 м. Всички писти се обслужват от модерни седалкови и кабинкови лифтове, както и от влекове.

 

Съвременните съоръжения и развитата инфраструктура гарантират добри условия за спорт през целия активен зимен сезон. Отлични условия за практикуване на зимни спортове има от началото на декември до април. Повечето големи ски зони са снабдени със съоръжения за сняг и гарантират наличието на качествена снежна покривка.

 

Ски училищата в основните ски зони ползват услугите на квалифицирани инструктори, които предлагат обучение както за деца, така и за възрастни. Курортите предлагат пакетни оферти, включващи карта за съоръженията, настаняване, изхранване и допълнителни екстри, което прави зимната почивка в България достъпна и разнообразна.

 

Ето какво предлагат най-големите курорти в страната:

 

Витоша

 

Надморска височина на пистите: от 1512 до 2290 м

Обща дължина: 11,8 км

Максимална денивелация: 725 м

Най-дълга писта: 3.8 км

Лифтове и влекове: 14

 

Ски зоната в планината Витоша се намира най-близо до столицата София - само на 30-40 мин. път от центъра на града. Витоша е едно от найпопулярните места за почивка и отдих, разположени в близост до столицата. На най-голямо разнообразие от писти тук се радват средно напредналите и напредналите скиори и сноубордисти.

 

vitosha

 

Ски център „Алеко” е най-старият в България и вероятно най-популярната дестинация на Витоша през зимата. Намира се на надморска височина 1800 м, а пистите са разположени на северния склон на планината.

 

Ски зона „Алеко” предлага добри възможности и за сноубордистите, а в района има условия и за freestyle спускания. Витоша е домакин на многобройни състезания по ски алпийски дисциплини, ски бягане и сноуборд. Прекрасни възможности има и за нощно каране - писта „Витошко лале 1” е осветена през цялата седмица.

 

Изключително удобно за сноубордистите и скиорите е използването на една карта за достъп до всички ски съоръжения. В ски зоните на Витоша се предлага групово и индивидуално ски и сноуборд обучение на няколко езика. Отлични са и условията за първите стъпки на децата в света на зимните спортове. Създадени са специални програми за ученици и деца в предучилищна възраст. В курорта се предлага и ски екипировка под наем.

 

Освен спортни занимания по пистите, Витоша предлага и други вълнуващи преживявания. Най-високият връх на планината носи името Черни връх и покоряването му е възможно дори през зимата. Преходът до него е еднодневен и сравнително лесен. Височината на Черни връх е 2290 м и това планинско приключение ще ви покаже красотата на планината извън ски зоните.

 

В границите на планината се намира Природен парк Витоша – най-старият на Балканския полуостров. Непосредствената му близост до столицата го превръща в една от най-популярните дестинации за любителите на планината и природата.

 

В парка се опазва голямо богатство от растителни и животински видове, някои от които редки или ендемични. Красивата природа на парк Витоша е достъпна за туристи благодарение на мрежата от пътеки и маршрути, хижи, лифтове и места за почивка. Паркът е атрактивен както през лятото, така и през зимните месеци.

 

444

 

Близостта на ски зоните на Витоша до София предоставя на скиорите и сноубордистите неограничени възможности за почивка, туризъм и развлечение. София разполага с много хотели, безброй ресторанти с най-разнообразна кухня, дискотеки, пиано барове и клубове. Тук ще откриете и богат културен живот - театри, кино салони, концерти и изложби, и други интересни културни мероприятия. София е известна и с църквите, и музеите си. Ако се интересувате от история и религия, задължително посетете храм-паметника „Св. Ал. Невски”, Боянската църква, Руската църква, Националния исторически музей, Националната художествена галерия, музея „Земята и хората”, Археологическия, Антропологическия и Природонаучния музеи.

 

Пирин

В границите на Пирин се намира едноименният национален парк. Резерватите, разположени на територията му са два - Баюви дупки – Джинджирица и Юлен. Първият е създаден през 1934 г. и е включен в листата на биосферните резервати към програмата на ЮНЕСКО "Човек и биосфера". Резерватът Юлен опазва находища от редки, застрашени и ендемични животински и растителни видове. Множество туристически маршрути позволяват на посетителите да се запознаят подробно със забележителностите на парка. Опитните планинари могат да опознаят красотите на Пирин, ако предприемат двудневен преход до връх Полежан (2851 м). Може да се пренощува в някоя от пиринските хижи, а снегоходките са задължителни, както и присъствието на опитен водач.

 

Pirin

 

Пиринските хижи са начални точки на маршрути до многобройните забележителности на тази планина. Красивата природа на Пирин може да бъде опасна през зимата, затова се подгответе добре преди преход и се консултирайте с планински водач за маршрута.

 

 

Банско

 

Надморска височина на пистите: от 990 до 2600 м

Обща дължина: 75 км

Максимална денивелация: 1570 м

Най-дълга писта: 16 км

Лифтове: 10-14

Ски влекове: 8-10

 

Пиринският ски курорт Банско е един от най-популярните в страната. Намира се в Югозападна България, на 150-160 км от София и на 57 км от Благоевград. Освен че предлага модерни условия за спорт, Банско е красив град, запазил своята автентичност и историческото си наслед­ство. В Банско снежната покривка се за­държа от декември до април, а повечето писти са оборудвани и със съоръжения за сняг. В ски зоната на курорта има много до­бри условия както за начинаещи, така и за напреднали скиори и сноубордисти.

 

Голямото предизвикателство на ски цен­тър Банско е пистата Томба - най-атрактивната и най-трудна писта на курорта. Тества­на е от своя кръстник - легендата Алберто Томба, както и от други величия в зимните спортове, сред които Франц Кламер, Рози Митермайер и Марк Жирардели.

 

Ски центърът предлага 16 км ски трасе, за­почващо от най високата част на курорта - връх Тодорка, и стигащо до самия град Бан­ско, като последните 7 километра са освете­ни и дават възможност за нощни спускания.

 

r

 

Доказателство за качествата на Банско като ски курорт е редовното провеждане на кръго­ве от Световната купа по ски алпийски дисци­плини, както и на други международни спортни прояви. През 2016 година, за четвърта поред­на година Банско бе удостоен с приза „Най- добър зимен ски курорт в България" на Све­товните ски награди (World Ski Award)-npизнание, което нарежда курорта в една група с големите знакови зимни дестинации.

 

Пистите над Банско предлагат и чудесни условия за сноуборд. Тук бе открит първият сноуборд fun park в Източна Европа, който е подходящ за freestyle спускания. Банско често е домакин на републикански и други сноуборд състезания.

 

Ски училищата на Банско предлагат разнообразни услуги и курсове за възрастни и деца. Обучението може да бъде както в групи, така и индивидуално. Предлагат се уроци по ски, сноуборд и ски бягане. На разположение на гостите има и екипировка под наем.

 

Банско предлага и голяма, съвременна, открита, ледена пързалка, която е на разположение на гостите на курорта и след падането на нощта. С хеликоптер ще достигнете някои от най-красивите и недостъпни пирински върхове. Възможно е също наемането на моторна шейна, организиране на преход със снегоходки или просто да релаксирате в някой от многобройните спа центрове в курорта. Когато слънцето залезе и ви обхване приятна умора от спортния ден, може да се отдадете на заслужена почивка.

 

Атмосферата в Банско ще ви заплени – спортният дух владее пистите, а веселието и доброто настроение царуват в многобройните механи в града. Централната част на Банско пази автентичната си архитектура от времето на Българското Възраждане. Ще останете омагьосани от красивите стари къщи, от църквите и музеите.

 

bansko

 

Ще ви впечатлят и механите, предлагащи местни пирински деликатеси, сред които капама, шашлик, чомлек, Катино мезе и бански старец. Повечето хотели тук предлагат разкрасяващи и възстановителни процедури, което носи на Банско популярност и като много добър спа курорт.

 

 

Добринище

 

Надморска височина на пистите: от 1412 до 2240 м

Обща дължина: 5 км

Максимална денивелация: 826 м

Лифтове: 1

Влекове: 2

 

На 6 км от Банско и на 156 км от София се намира ски комплекс Добринище, който включва едноименния хотел и две хижи. Пистата е една, с дължина 5 км и денивелация 826 м. Обслужва се от двуседалков лифт и влекове. Добринище се намира на 850 м надморска височина. Настаняване е възможно както в двете хижи, така и в град Добринище.

 

ff

 

Рила

Национален парк Рила е най-големият национален парк в България. Намира се на около 100 км южно от София. На негова територия се намират резерватите Парангалица, Централен Рилски резерват, Ибър и Скакавица. Паркът обхваща вековни гори от смърч, бяла мура и бял бор.

 

В границите на Национален парк Рила са разположени над 100 върха, скални стени, пещери, каньони, водопади и езера. От езерата 70 имат ледников произход.

 

rila

 

Рила планина е красива както през лятото, така и през зимата. Природата й е достъпна за туристите благодарение на мрежа от маршрути и маркирани пътеки. Сред най-популярните дестинации в Рила е връх Мусала – най-високият на Балканския полуостров (2925 м). Зимният преход до върха е сериозно предизвикателство и изисква подготовка и присъствието на опитен водач. Преходът трае няколко дни, като освен Мусала може да покорите и някои от по-ниските върхове на Рила. Възможна е почивка в хижа „Мусала”.

 

Преходът до красивите Седем рилски езера е относително лесен. Ако се чувствате достатъчно подготвени и имате желание да видите повече от планинската природа, може да продължите прехода до водопад Скакавица. Рилските хижи са отправни точки за различни маршрути в планината.

 

Боровец

 

Надморска височина на пистите: от 1350 до 2560 м

Обща дължина: 58 км

Максимална денивелация: 1230 м

Най-дълга писта: 12 км

Съоръжения: 15

 

Боровец е разположен в подножието на найвисокия връх на Балканския полуостров – Мусала, в Рила планина. Създаден за царското семейство още в края на XIX в., курортът е само на 70 км от София.

 

Ски сезонът в Боровец продължава от декември до април. Курортът разполага с три свързани ски зони – Ситняково /Централен Боровец/, Ястребец и Маркуджик, и 24 писти с различна степен на трудност, като повечето се заснежават изкуствено, а 8 писти са осветени за нощно каране.

 

borovets

 

Във високия ски център Маркуджик снежната покривка достига 2 м и има добри условия за екстремно каране, ски туринг и фрирайд. Любителите на фристайла се радват на два фън парка - “Borosport Snow Park” в ски-център център Ястребец и “Promo Snow Park Borosport” в Централен Боровец.

 

Боровец разполага и с детски снежен парк “Борокидс”, който предлага занимания за най-малките, както и специализирано ски обучение. Боровец традиционно присъства на сцената на големите състезания по ски алпийски дисциплини. През годините курортът е бил домакин на две световни купи и дванадесет европейски купи, последната от които през 2016 г.

 

Построени в алпийски стил и оборудвани с модерни спортни и спа центрове, хотелите в Боровец са разположени в самото подножие на пистите. Вечер курортът пулсира с безброй светлини, а вариантите за забавления са много – от уютните ресторанти с българска и световна кухня до нощни клубове и дискотеки. Регионът около курорта е богат на исторически и природни забележителности.

 

В близост до Боровец са Белчинските минерални бани, както и Цари Мали Град – духовен център по времето на Траките и реставрирана антична Римска крепост. Красивите планински села Бели Искър и Говедарци са само на 16 км.

 

В Боровец има няколко ски и сноуборд училища, както и спортни клубове, а повечето хотели разполагат със ски гардероб. Предлага се индивидуално и групово ски и сноуборд обучение. Инструкторите са повече от 150, всички признати специалисти. Децата могат да бъдат записани на ски уроци или пък в ски детската градина. Освен ски и сноуборд, в Боровец можете да карате моторна шейна или да предприемете преход със снегоходки из красивата планина.

 

Мальовица

 

Обща дължина: 4 км

Най-дълга писта: 1.2 км

Лифтове: 1

Ски влекове: 5

 

Курортът Мальовица се намира на малко повече от 80 км от София, също в планината Рила, в подножието на връх Мальовица (2729 м.). Гостите в курорта могат да се възползват от три писти, които се обслужват от влекове. Създадени са и съоръжения за деца. Пистите започват от 1600 м надморска височина.

 

maliovitsa

 

Родопи

Това е една от най-живописните планини в България, богата на природни, културни и исторически забележителности, с климат подходящ за практикуване на различни видове спорт през четирите сезона. С най-голямо икономическо и туристическо значение за региона са големите зимни ски курорти с най-благоприятните условия за практикуване на всички зимни спортове – Пампорово и Чепеларе.

 

През останалата част от годината могат да бъдат посетени едни от най-големите забележителности с международно значение – природен феномен Чудните мостове, Ягодинска пещера, пещера Дяволското гърло, пещера Ухловица, Момчилова крепост.

 

Типичните родопски селца с традиционна архитектура предлагат на посетителите гостоприемство, уют и невероятно разнообразие от кулинарни изкушения – с. Широка лъка, Момчиловци, Смилян и др.

 

semkovo

 

Пампорово

 

Надморска височина на пистите: от 1440 до 1926 м

Обща дължина: 37 км

Максимална денивелация: 476 м

Най-дълга писта: 3.9 км

Лифтове и влекове: 9-13

 

Пампорово е най-големият ски курорт в Родопите. Пистите в ски зоната са с различна степен на трудност подходящи за всички възрасти и възможности – от зелени за начинаещи до черни за професионалисти. Ски центровете Автогарата, Малина, Студенец, Стойките, Мечи чал (Чепеларе), са точките с най-голяма концентрация на туристи, където са съсредоточени лифтовите съоръжения, най-големите ски училища, ски гардероби и заведения за хранене. Те са отправна точка към връх Снежанка, откъдето започват повечето ски писти в ски зона Пампорово.

Вече има осигурена връзка между ски зоните на Пампорово и Чепеларе.

 

Целодневната лифт карта за ски зона Пампорово дава достъп до ски зона Мечи чал при подходящи за ползване условия, като за целта е осигурен специален транспорт чрез ски шатъл бусове по график. Ски бусовете могат да бъдат използвани безплатно от всеки, който притежава валидна лифт карта за деня на ползване на транспортната връзка.

 

mechi cal

 

В курорта функционират над 15 ски училища, които разполагат с висококвалифицирани ски инструктори, предлагащи професионално обучение в групи или индивидуално на начинаещи и напреднали туристи. Специално обособена зона за деца от 4 до 12 години при ски център „Малина”, позволява и на най-малките да направят първите си стъпки в ски спорта с подкрепата на квалифицирани педагози и инструктори.

 

Наскоро изграденият Фън парк печели все по-голяма популярност сред екстремните скиори и сноубордисти, а халф пайп пистата и про-линията са ежегоден домакин на редица престижни състезания. Пет поредни години се организира най - голямото съ - битие в България за сноубордисти и скиори в дисциплина свободен стил – Pamporovo Freestyle Open.

 

Курортен комплекс Пампорово разполага с над 40 хотела от различни категории – къщи за гости, семейни, бутикови хотели, които предоставят и богатство от предлагани допълнителни услуги – ресторанти, механи, спа центрове, конферентни зали, зали за забавление и развлечение, детски центрове, боулинг зали, билярд, магазини за сувенири и спортна екипировка, Апрески барове, дискотеки и други.

 

На ски център „Студенец“ може да се насладите на една истинска арктическа атракция, подходяща за възрастни  и деца – шейна с хъски впряг, която е емблематична за Пампорово. Така гостите в курорта, които не карат ски, могат да запълнят времето си отдавайки се на пълноценна почивка.

 

Чепеларе

 

Надморска височина на пистите: от 1150 до 1873 м

Обща дължина: 20 км

Максимална денивелация: 710 м

Най-дълга писта: 6 км

Лифтове: 1

Влекове: 2

 

Една от най-новите ски зони в страната се намира в близост до родопския град Чепеларе, разположен на 220 км от София и на около 70 км от Пловдив. Чепеларе е град с традиции и дълга история в ски спорта. Първата ски школа в града е открита през 1954 г. Подготвените там спортисти бележат големи успехи в ски дисциплините за България.  Всички писти се разширяват, за да отговарят на международните изисквания. В ски зоната се проектират нови трасета, с цялостна обработка и маркировка по европейските стандарти и се обособява финална зона, така че да се приемат международни състезания и голям поток от туристи.

 

Chepelare

 

Чепеларе предлага добри условия и за любителите на сноуборд спусканията, ски бягането и биатлона. Ски зона Мечи Чал разполага с близо 20 км различни по трудност писти и ски пътища, които предстоят да се разширят и категоризират, така че да отговарят на всички международни изисквания в следващите няколко години. Подготвя да функционира една от най-дългите писти за алпийски дисциплини в България - писта за напреднали „Мечи Чал“ 1 с дължина 3 000 метра.

 

Ски център Мечи Чал предлага ски и сноуборд обучение за начинаещи, средно напреднали и напреднали. Инструкторите ще ви преведат през всички етапи на обучението. Предлага се както индивидуално обучение, така и инструктаж по групи. В курорта има и ски детска градина.

 

Стара планина

Балкана е дълга и многолика планина. Национален парк Централен Балкан е част от нея и пази величествено красиви природни забележителности в централната част на планината. Паркът обхваща вековни букови гори, пасища, множество върхове и девет резервата – Боатин, Царичина, Стенето, Джендема, Козя стена, Северен Джендем, Стара река, Пеещи скали и Соколна. Освен съхраняване на природата, паркът има за цел и да я показва на туристите в пълното й великолепие. Гъста мрежа от екопътеки превеждат гостите на планината през красиви местности. Информационните табели дават допълнителна информация относно растителните и животинските видове, опазвани в района.

 

Stara planina

 

Ком – Берковица

 

Обща дължина: 1500 м

Влекове: 2

 

Ски център Ком-Берковица се намира в подножието на връх Ком (2016 м), на 15 км от град Берковица и на 100 км от София. Регионът е изключително красив, а снежната покривка се задържа стабилна през целия зимен сезон. Курортът разполага с алпийска писта, чиято дължина е 1.5 км. Започва от връх Малък Ком, който е разположен на 1959 м надморска височина. Пистата се обслужва от модерен влек тип „котва” и от детски влек.

 

В региона има добри условия и за практикуването на други спортове освен ски и сноуборд. Може да полетите с парапланер или да разучите един от многобройните пешеходни маршрути с начална точка близката хижа. Хижата е обновена и предлага добри условия за настаняване.

 

Узана

 

Надморска височина на пистите: от 1300 до 1400 м

Обща дължина: 8 км

Максимална денивелация: 256 м

Най-дълга писта: 1.3 км

Влекове: 8

 

Курорт Узана се намира в Стара планина, в географския център на България и предлага отлични условия за ски почивка. Надморската височина е от 1220 до 1350 м. В ски зоната има няколко писти, сред които Узана Тур (дължина 1100 м), Еделвайс и Импулс. Повечето от пистите са подходящи за начинаещи скиори.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!   


Намери своята история

От категорията

Страхотен Везенков влезе от пейката и помогна на Сакраменто да обърне Голдън Стейт

Снимка: Сакраменто Кингс в "Екс"-Snimka--Sakramento-Kings-v--Eks-_1701286650.jpg

Треньорът на Сакраменто Кингс Майк Браун сравни Александър Везенков с ...

29 ноем. 2023 | 21:31

Скандал! Отстраняват Джокович от тениса заради отказана допинг проба?

Отстраняват Джокович от тениса заради отказана допинг проба?-1642324152.jpg

Отказа тест преди мача, направи го и след това. В колоезденето, ако откажете ...

28 ноем. 2023 | 11:19

Рафаел Надал се завръща в тениса на турнир с Григор Димитров

Рафаел Надал се завръща в тениса на турнир с Григор Димитров-1485347490.jpg

Иначе Надал не е играл от Откритото първенство на Австралия този януари, когато ...

1 дек. 2023 | 15:43

Нургюл Салимова и Надя Тончева в топ 10 на ранглисти в шахмата

Нургюл Салимова и Надя Тончева в топ 10 на ранглисти в шахмата-Nurgyul-Salimova-i-Nadya-Toncheva-v-top-10-na-ranglisti-v-shahmata_1701416193.jpg

Европейската шампионка с отбора на България Салимова е втора в света на блиц с ...

1 дек. 2023 | 09:30

Най-важното

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Оставих работещ завод за отпадъци, каза тя, притеснена от "спекулации по темата"

Фандъкова: Терзиев трябва да влезе в ролята си на лидер и да осигури мнозинство, с което да работи

Фандъкова: Терзиев трябва да влезе в ролята си на лидер и да осигури мнозинство, с което да работи-Fandakova--Terziev-tryabva-da-vleze-v-rolyata-si-na-lider-i-da-osiguri-mnozinstvo--s-koeto-da-raboti_1701529442.jpg

Трябваше по-добра координация между различните служби за справяне със снега, ...

2 дек. 2023 | 17:01

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Президентът Радев да свика КСНС за конституционните промени и да покаже своя проект, заяви лидерът на БСП

Нинова пред кметове и общински съветници: Сглобката държи като заложник цял един народ

Нинова пред кметове и общински съветници: Сглобката държи като заложник цял един народ-Ninova-pred-kmetove-i-obshtinski-savetnitsi--Sglobkata-darzhi-kato-zalozhnik-tsyal-edin-narod_1701531865.jpg

Когато едно управление си отива, изважда опорката, че няма алтернатива. Да ...

2 дек. 2023 | 14:49

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Патриархът е лекуван от най-добрия екип във ВМА

Светият синод: Състоянието на патриарх Неофит се подобрява

Светият синод: Състоянието на патриарх Неофит се подобрява-Svetiyat-sinod--Sastoyanieto-na-patriarh-Neofit-se-podobryava_1701516886.jpg

Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит бе хоспитализиран ...

2 дек. 2023 | 13:33

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25