Пленум на "Позитано" 20 решава за участие на БСП в ново правителство. Нинова с план от 4 точки

Очаква се позиция и за това какви да са стъпките след края на кабинета на Кирил Петков.

Пленум на "Позитано" 20 решава за участие на БСП в ново правителство. Нинова с план от 4 точки

10649 | 26 юни 2022 | 08:53

Дневният ред на пленума ще включва отчет за свършената работа от министрите в оставка на БСП и даване на мандат за преговори за съставяне на правителство, съобщиха от партията.


Изпълнителното бюро на БСП свиква Национален съвет днес в централата на партията на столичната ул. “Позитано“ 20.

Дневният ред на пленума ще включва отчет за свършената работа от министрите в оставка на БСП и даване на мандат за преговори за съставяне на правителство, съобщиха от партията.

Очаква се позиция и за това какви да са стъпките след края на кабинета на Кирил Петков.

 

"Едно от условията за преговори за бъдещо правителство ще бъде подновяване на преговорите с "Газпром", заяви вчера по Нова нюз проф. Румен Гечев, депутат от БСП.

 

„Очакваме покана за преговори, защото г-н Петков изрази публично че с БСП работят добре, че сме разумни, можем да водим диалог, свършихме добра работа“, обяви вчера лидерът на партиятаа Корнелия Нинова.

 

„БСП имаме план какво трябва да се направи“, каза тя и посочи какви са стъпките по него:

„Първо – този парламент спешно да приеме актуализацията на бюджета, не можем сега да оставим хората. Да оставим пенсионерите без увеличение на пенсиите, земеделците без помощта, защото трябва да ни осигурят храната за есента, младите семейства без помощите за деца, да се изземат свръхпечалбите от енергийните дружества и да се помогне на фирмите. Част от парите от Плана са включени в бюджета като приходи, тоест ако има служебен кабинет, това не може да се случи“, обясни Нинова.
Втората задача - тези закони по Плана вървят със сериозни промени. „Как това ще се случи без парламент и в политическа криза?“, попита икономическия министър. И даде пример с парите за напоителни системи, които ще дойдат по Плана за възстановяване и устойчивост, но докато това стане, трябва да се направят проекти, предпроектно, проектно финансиране, отчуждаване на терени.

 

Третата задача – подготовка за проекти, а

четвъртата е подготовка на бюджет за 2023 година.


„Предлагаме да се съберем и да разпишем тези 4 неща, да ги сложим в срокове, да направим правителство в рамките на този парламент с конкретни срокове за изпълнение на тези точки. Правим това, осигуряваме държавата и след това да ходим на избори. Ние го предложихме това на нашия Национален съвет, предложихме го и публично. Ако първата политическа сила ни покани на преговори, ще го предложим отново“, обясни Корнелия Нинова.

 

Преди Съвета представители на столетницата коментираха предоставя ли България оръжия за Украйна.

 

„Категорично - не. Няма такава теза. Ясно и видно е от всички документи и комисии. Не знам за кой път повтаряме това нещо, че няма износ на оръжия за Украйна или за Русия”, посочи Филип Попов.

 

Той коментира и документа за оръжейна пратка на секретаря на Румен Радев Димитър Стоянов: „Съветникът на президента простреля президента с този документ. Видно е, че документът не е от настоящото министерство, а от служебния кабинет”, подчерта Попов.

 

„Позицията и истината е една - България не изнася оръжия за Украйна. България има над 65 страни, към които изнася оръжие. Оттам нататък кой какво прави с това оръжие ние не знаем и няма как да знаем”, уточни Христо Проданов.

 

Предполага се, че начело на групата на БСП, която ще работи за стабилно мнозинство, в евентуален следващ кабинет ще застане лидера на партията Корнелия Нинова. Спрягат се и имената на Кристиан Вигенин и Георги Свиленски.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!
От категорията

Провал! Договорен е слот само за един танкер с втечнен газ през октомври, другите два са отказани
(Видео)

Служебният министър на енергетиката Росен Христов Снимка: БНТ-1660926600.jpg

За ноември и декември не можахме да намерим слотове, които са на икономически ...

19 авг. 2022 | 19:29

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство
(Видео)

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство-1660945219.jpg

Аз съм неудобна в политиката от много време, много бой съм понасяла, и това ще ...

19 авг. 2022 | 18:31

10 милиарда лева несъбрани данъци след Асен Василев
(Видео)

Просрочени данъчни задължения на фирми за над 10 млрд. лв. остави след себе си бившият министър на финансите Асен Василев-1656911400.jpg

По време на управлението на бившия финансов министър в списъка на големите ...

19 авг. 2022 | 21:38

Каримански, ИТН: Ние не свалихме кабинета, концентрацията на властта беше при финансовия министър
(Видео)

Любомир Каримански Кадър: БНТ-1660930441.jpg

Неразбираемо е защо в един момент партиите твърдят, че служебният кабинет ...

19 авг. 2022 | 20:32