Плевнелиев: Нямаме излишни очаквания.Паси: За министър-председател се търси или Том Круз, или Брус Уилис

За министър-председател се търси или Том Круз, или Брус Уилис, пошегува се Соломон Паси

Плевнелиев: Има желание в политическите сили да има правителство, но не са готови за лидерски срещи

2477 | 24 окт. 2022 | 15:49

Бяхме свидетели на падение за българската демокрация - действащ министър-председател незаконно да арестува своя опонент, каза Росен Плевнелиев


Евроатлантическите партии разполагат с конституционно мнозинство в 48-ото НС, но са крайно противопоставени една на друга. Това каза Росен Плевнелиев, президент в периода 2012-2017 година след срещата на контактната група с ДПС.

Той представи проект на декларация, която ще внесе в парламента с надеждата тя да бъде обсъдена в пленарна зала. Плевнелиев бе категоричен, че не обслужват тяснопартийни интереси и призова за програмно правителство, базирано на евроатлантически ценности.


"Оставаме реалисти. Знаем колко е трудно и тежко. Нямаме излишни очаквания. Същевременно ще продължим да работим, защото вярваме, че единственото решение за България днес е да има работещи институции, включително Народно събрание и правителство. За нас каузата е каузата на европейското и демократично развитие на България, а това означава работещи институции. Намерихме много пресечни точки. Виждаме много силна мотивация и мобилизация на евроатлантическите сили.

 

Неслучайно от самото начало казахме, че ако има решение в този труден момент, то може да бъде единствено евроатлантическо. Голяма част от политическите сили говориха за антикризисни мерки, антикризисно правителство. Считаме, че когато е трудно и тежко, само ценностите ще ни помогнат. Ще се борим за силна България в силен ЕС и НАТО", добави той.


Виждаме желанието на политическите сили да има правителство. Но засега не са готови за лидерски срещи и дебат за правителство. Формули има всякакви. Независимо каква ще е формулата, ние ще се борим, ако можем да допринесем за работещо правителство, отсече Плевнелиев.

 

Считаме, че едно антикризисно правителство, ще бъде по-неустойчиво, отколкото програмно правителство, базирано на евроатлантическите ценности, заяви Плевнелиев.

 

В документа се осъжда идеята за цялостна промяна на конституционния модел с цел президентска република.


С г-н Паси, с когото споделяме обща кауза, се бяхме обадили на лидера на ПП ГЕРБ и на изпълнителна комисия по един и същи начин, с абсолютно идентичната идея в комисията и в ГЕРБ, разкри Плевнелиев.

Соломон Паси заяви, че тъй като геополитиката диктува дневния ред на България и на света, отново геополитиката е решаваща. По думите му всички, които искат да видят България по пътя, по който върви вече 33 години, трябва да се стремят към евроатлантическите ценности.

 

Бяхме свидетели на падение за българската демокрация - действащ министър-председател незаконно да арестува своя опонент. С оглед на желанието ни да има работеща държава и правителство, се обадих на ИК на ГЕРБ и предложих да направим тази контактна група, обясни Плевнелиев.


За министър-председател се търси или Том Круз, или Брус Уилис, заяви шеговито бившият външен министър Соломон Паси,  като продължение на репликата си от началото на разговорите, когато той определи задачата като нещо по средата между "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно".

 

Ето и текста на декларацията, която по думите на Плевнелиев, отразява постигнатото до момента от контактната група: 

"Ние, народните представители от 48-ото Народно събрание, водени от разбирането, че България е парламентарна република, основана на принципа на разделение на властите и на системата на взаимен контрол в управлението на държавата, като съзнаваме належащата необходимост от стабилни институции, гарантиращи демокрацията, включително действащо Народно събрание, осъществяващо законодателната дейност и парламентарен контрол върху изпълнителната власт, като отчитаме геополитическите предизвикателства, пред които сме изправени с партньорите в ЕС и съюзниците ни в НАТО, както и всеобхватните последици за икономиката, мира и сигурността за България и Европа от непровокираната и неоправдана руска агресия в Украйна, съзнавайки своя дълг в защита на Конституцията и парламентарната демокрация, декларираме готовност да работим по следните приоритети:

- Вътрешнополитически действия: да се положат усилия политическите сили в 48-ото Народно събрание да се върнат към духа на парламентаризма, да се даде път на аргументите, взаимното уважение, на диалога и на отговорното лидерство;

- В този особено труден момент хората разчитат на работещи институции, действащ парламент и редовно правителство. Да възстановим реда и добрия тон, защото хаосът в тези особено тежки времена може да роди антисистемно, дори авторитарно управление. Да се положат усилия за намиране на решения за избор на редовно правителство, което да преведе България през кризите. Съзнаваме, че членството ни в ЕС не може да бъде удобно извинение за национални провали.

 

Затова ще адресираме честно и отговорно наболелите проблеми и ще търсим работещи решения. Ще положим всички усилия да приемем пакет от законопроекти в изпълнение на поетите ангажименти за реформи по Плана за възстановяване и устойчивост с цел ускоряване на модернизацията чрез механизмите на европейската солидарност. Ще подкрепим ефективна борба с корупцията, което означава пълна прозрачност и прогнозируемост в работата на администрацията.

 

Настояваме всички договори, анекси, плащания, тръжни процедури да бъдат публични на принципа: който управлява обществения ресурс, няма какво да крие. Съзнаваме, че най-ефективната борба с корупцията е тази, която дава на гражданското общество пълната информация така, че то да бъде коректив на управляващите.

- Обединяваме се за провеждане на всеобхватна реформа в сектор ""Правосъдие", която да доведе до бързо и ефективно правоприлагане, прозрачност и отчетност за преодоляване на усещането за криза на справедливостта в обществото, зад която да застане конституционно мнозинство. Ще подкрепим правна реформа, като до 6 месеца ще организираме широко обсъждане с всички заинтересовани страни, включително Венецианската комисия.

 

До 1 година ще извършим необходимата конституционна промяна, базирана изцяло на институционален, а не субективен подход.

 

Категорично осъждаме идеята за цялостна промяна на конституционния модел с цел въвеждане на президентска република, защото това може да създаде предпоставки за тоталитарно управление в страната. Изразяваме своята силна политическа воля за по-нататъчна интеграция на България в ЕС и НАТО, като единствена гаранция за нашата сигурност и просперитет.

- Потвърждаваме националната цел за присъединяване на България към Шенген и Еврозоната, както и членството на страната в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Подкрепяме програмата за ускорено превъоръжаване на Българската армия с цел да се изградят и поддържат способности на Въоръжените сили, адекватни на средата за сигурност и в съответствие на поетите ангажименти към колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Убедени сме в решимостта на Народното събрание да одобри втората част от покупката на F-16 за изграждане на пълна ескадрила за нашите ВВС.

- Външнополитически действия: Осъждаме ескалиращата военна агресия на Русия и незаконното анексиране на украински територии в нарушение на Устава на ООН и международното право. Препотвърждаваме позицията на България за категорично непризнаване на тази анексия, както и пълната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, на военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна в защита на нейната териториална цялост в международно потвърдените ѝ граници.

Сформирането на контактната група беше обявено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Да участват в разговорите писмени откази изпратиха от „БСП за България“, „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“. В събота Паси и Плевнелиев се срещнаха с представители на ГЕРБ-СДС и "Български възход".

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!   


ГЕРБ
Илия Лазаров СДС
ГЕРБ СДС
Еврохолд

От категорията

Шефът на ФБР награди Сарафов за принос в борбата срещу трансграничната организирана престъпност

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов-Glaven-prokuror-Sarafov-izprati-do-ministara-na-pravosadieto-stanovishte-ot-imeto-na-Prokuraturata_1713514827.png

Постигната е договореност в офиса на ФБР в София да бъде изпратено аташе, чийто ...

23 май 2024 | 09:05

След 76 години: Ковчегът на Фердинанд поема към България в понеделник

Цар Фердинанд -1537534543.jpg

След смъртта му Фердинанд е поставен в т. нар. пътуващ ковчег, защото ...

23 май 2024 | 08:39

Ченчев: БСП насочи към хората 22 милиарда социална подкрепа във време на криза

Ченчев: БСП насочи към хората 22 милиарда социална подкрепа във време на криза-Chenchev--BSP-nasochi-kam-horata-22-miliarda-sotsialna-podkrepa-vav-vreme-na-kriza_1716458902.jpg

„ГЕРБ и ПП довчера заедно натискаха бутоните за избор на министрите си в ...

23 май 2024 | 13:06

Страшен скандал в СОС! Общинските съветници се хванаха за гушите

Страшен скандал в СОС! Общинските съветници се хванаха за гушите-Stolichniyat-obshtinski-savet-prie-byudzheta-na-Sofiya-za-2024-godina_1711629563.jpg

Извънредното заседание не може да започне заради нова порция нападки и ...

23 май 2024 | 12:57

Най-важното

Така работим ние - ЗАЕДНО С ХОРАТА, в името на една по-добра България и Европа!, заявиха те

Делян Пеевски и Йордан Цонев осигуриха 800 000 лв за джамията Ибрахим паша в Разград

Делян Пеевски и Йордан Цонев осигуриха 800 000 лв за джамията Ибрахим паша в Разград-Delyan-Peevski-i-Yordan-Tsonev-osiguriha-800-000-lv-za-dzhamiyata-Ibrahim-pasha-v-Razgrad_1716457031.jpg

Подкрепата за вероизповеданията и религиозните храмове - паметници на културата ...

23 май 2024 | 12:22

С разделителни линии и без спазване на правилата на демокрацията няма как да успеем

Рая Назарян: Нужни са ярки политически фигури с ясна програма за пълен управленски мандат

Рая Назарян: Нужни са ярки политически фигури с ясна програма за пълен управленски мандат-Raya-Nazaryan--Nuzhni-sa-yarki-politicheski-figuri-s-yasna-programa-za-palen-upravlenski-mandat_1716454981.jpg

„От всички партии има експерти, с които имаме общи инициативи, общи решения, ...

23 май 2024 | 11:55

Нека вашите млади хора да бъдат по-силно вкоренени в България, казал Светият отец

Румен Радев: Папата пожела повече деца на България (Видео)

Румен Радев: Папата пожела повече деца на България (Видео)-Rumen-Radev--Papata-pozhela-poveche-detsa-na-Balgariya--Video-_1716457534.jpg

С папа Франциск обсъдихме, че най-голямото предизвикателство в момента е да се ...

23 май 2024 | 12:43

Ще бъде изложен за сбогуване в енорийската църква "Свети Августин"

След 76 години: Ковчегът на Фердинанд поема към България в понеделник

Цар Фердинанд -1537534543.jpg

След смъртта му Фердинанд е поставен в т. нар. пътуващ ковчег, защото ...

23 май 2024 | 08:39

Димитър Главчев даде на ДАНС спирането на последния лифт

Извънредно заседание на Столичния съвет! На фокус - лифтовете и движението по "Патриарха"

Извънредно заседание на Столичния съвет! На фокус - лифтовете и движението по "Патриарха"-Snimka--BTA_1711647308.jpg

Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен парк ...

23 май 2024 | 08:29

И.ф. главен прокурор е на работна визита в САЩ по покана на Департамента по правосъдие

Шефът на ФБР награди Сарафов за принос в борбата срещу трансграничната организирана престъпност

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов-Glaven-prokuror-Sarafov-izprati-do-ministara-na-pravosadieto-stanovishte-ot-imeto-na-Prokuraturata_1713514827.png

Постигната е договореност в офиса на ФБР в София да бъде изпратено аташе, чийто ...

23 май 2024 | 09:05

Устройството очевидно е вътре в стаята в старата ни партийна централа, която вече не ползваме

Андрей Цеков от ПП-ДБ потвърди за скандалните записи: Правени са в старата ни партийна централа

Андрей Цеков от ПП-ДБ потвърди за скандалните записи: Правени са в старата ни партийна централа-Tsekov--Sredstvata-za-sanirane-nyama-da-stignat-za-vsichki-kandidatstvashti_1705224303.jpg

Една политическа кампания се случва чрез пари от субсидии и от дарения. Аз ...

23 май 2024 | 09:49

Христо Иванов довърши картината с думите, че Пеевски никога няма да се освободи от санкциите

Как се влиза в "Магнитски" по български - чрез доноси. Кирил Петков и Христо Иванов ги уреждат

Как се влиза в "Магнитски" по български - чрез доноси. Кирил Петков и Христо Иванов ги уреждат-Kak-se-vliza-v--Magnitski--po-balgarski---chrez-donosi--Kiril-Petkov-i-Hristo-Ivanov-gi-urezhdat_1716448537.jpg

Неудобните за ПП и ДБ и олигархичният им създател и покровител Иво Прокопиев ...

23 май 2024 | 10:14

Скандалът КЕШ, който застигна “Продължаваме промяната”, не трябва да ни изненадва

Валерия Велева: Вонята под юргана. Въпросът е да има кеш!

Валерия Велева: Вонята под юргана на Промяната. Въпросът е да има кеш.-1638786584.jpg

Проблемът е, че Киро, Асен и Лена бяха натресени като отрицание на порочните ...

22 май 2024 | 13:11