По-добре „Овал 69“!

10865 | 17 апр. 2015 | 12:55

Задните мисли се прикриваха в ъглите на нашето гостоприемство


Не Господ, човекът е измислил правата линия. Както и ъглите. Господ се е кефил да създава овали, възвишения, завои, извивки, ждрела, кладенчета, бутончета, върху които е инсталирал 8000 нервни окончания, както и връхчета с по-малко окончания, което вече не е справедливо. Мъжете имат само 4000. Мамка му! Но кой смее да съди Господ. Единствено националното политическо съкровище.


Какво е това съкровище? Квадрат със зъби. Ъглоустройчик. Четец на правата линия. Не забелязва жени. Освен ако не иска да ги прави депутатки. Плямпа. Така си присвива хоризонта, че се превръща в самотен изтребител. В логопедичен пациент. В съдружник на санкции. В гранично настръхнал издухвач на повече плът, например. Най-вече синеока. Която пълнеше Черноморието както никой друг. Да, руската експанзия с всичките си възвишения, ждрела и гърла. Бяла, с красиво-кафеникави бенки, забогатяла, щастливо нахлуваща в нашите ширини. Да се разбира - и в наште теснини.


Съкровището, този недолюбващ овалите ерзац, очерта правите линии на западната пропаганда, запокити чувствата и спомените, за да вкара чертите си в неизчерпаемата туристическа природа. В която, вече уточнихме, не съществува права линия. Съществуват визи, девойки, песни, среднощни напивки и набивки.


Съкровището засили тревогата на туроператорите, на хотелиерите, на цяла една индустрия, тъй важна за овалната ни държава. Тази индустрия освен възвишения, завои, извивки, ждрела, както и 8000 нервни окончания на глава от населението носи приходи. Вярно, валутата ни дебне отвсякъде. И по билото на дюните дори. Които българинът изкачва открай време с преклонение, с топли чувства и топла благодарност - защото са вкусни, нямат задни цели: задните цели са предимно наши.


И никак, никак не беше трудно да бъдат постигнати след няколко водки, след няколко блатни песни, след няколко стъпки по плажа, който ни предоставаше великата си щедрост, като ни постилаше необятните си чаршафи. Някои, по-смелите и по-благодарните, отнасяха русата плът и по-нататък: я по лунната пътека, я в гражданското. В тази работа никой не съзираше ни права линия, ни край. Само задните мисли се прикриваха в ъглите на нашето гостоприемство и изскачаха, за да постигнат задните си цели. От тези мисли и тези цели се родиха стотици спомени. А спомените са приходи за туризма. Реклама. Плътски просперитет. Това лято пак ще се радваме на английските ръбове, които идват в алкохолен рай. Според една началничка на Слънчев бряг те вече не падат от балконите. Вярно! Падат от терасите. Вместо сигурно застопорени дюни с розови топчета най-отгоре пак ще наблюдаваме падащи предмети.


Съкровището е отявлен кубист, проповедник на лъчизма, на квадратите на Алберто Манели, Бен Никълсън, Пийт Мондриан и други абстракционисти с увлечения по ъглите. Нашето съкровище недолюбва Рубенсоновите форми, овалите на полегналите тела, извивките на танцуващите балерини или ваянията на похотливия дим в „Мулен руж“. Много стеснено творческо кредо. Силно избирателно. Според него всяка бенка е атомен заряд. Вярно! Който се бори с бенките, сам пада в тях. Като не иска да се взре в древните форми, съкровището не успява да се въведе и в съвременните. Проституцията винаги е обла. Туризмът винаги е вагина: ела, изконсумирай и си тръгни олекнал във всяко отношение. Всеки туризъм е отворена касичка. Смуче. Бута. Наслаждава. Ако в една почивка няма оргазми, значи е учение на НАТО.


Нашият кубист се бои да не бъде съден от правата линия. Не изрази никаква геометрия към оправдателната присъда на Берлускони, например. Този всесветски любител на овалната природа, понякога и по-млада от 18. Върховният съд на Италия свали обвиненията срещу експремиера (78 години), станал популярен с прочутите бунга бунга партита във вила „Чертоза“. Нито една права линия не видя съдът в непълнолетната мароканка Карима ел Махруг, по-известна като Руби. Не съзря никакви доказателства - доказателствата също са обли, - че дон Силвио е организирал схема за доставка на проститутки. С това приключи близо петгодишната сага на зализания политик. Магистратите признаха, че Руби е част от туристическия пейзаж, посещавала „Чертоза“ като любителка на историческите паметници, срещу което била възнаграждавана със 7000 евро на всяка визита. Завиден интерес към миналото. Дай боже всекиму! Ама за тая работа трябват повече воали. Руби ги има. Има ги и съдът, който не призна консуматорите за виновни - призна ги за гидове в тъй сложните, изискващи опит пътешествия в археологията. Съставът постанови, че всеки политик е учител по история. Най-вече собствената си. Че изучаването на този предмет започва с подходящо музикално антре. Руби се оказа не само добра любителка на миналото - а дон Силвио е паметник, наистина, - оказа се и с добър апетит. Хейтърите на експремиера пуснаха снимки на музикалната във всяко отношение Руби, която предпочита да закусва с вурстери.

 

Все пак на 78 години, дори и да си Берлускони, остават само вурстери. Стотици съвременни политици паднаха от политическите тераси заради секс афери. Аристократически издънки, министри, разузнавачи и висши държавни чиновници се облякоха със славата на неудържими бикове. Дори и Китай не остана назад. Ма Дзиен (59 години), заместник- министър на държавната сигурност, имал шест любовници едновременно, обяви в. „Ню Йорк таймс“. В знак на благодарност обдарил овалите им с пари, маркови тоалети. И толкоз се увлякъл, че купил на всяка от тях по една шикарна вила в Пекин. Това, разбира се, е лош пример. Объркване на природата. И то в едно от най-силовите ведомства на държавата. Все едно от МВР да изковем харем.


За жалост, у нас никой не пада заради прекомерна и обществено-видима консумация на ждрела. Всички следват правата линия на президента. Предпочитат да се правят на ръбове, на ъгли, на руини, на тухли, на правоъгълници, но не на извивки. Затова се стигна и до „Квадрат 500“ - името на нашия нов музей за национално и чуждо изкуство. Плювачите в мрежите много се смяха. Но това наименование има поддържници. Вярвам, че ще свикнем с него. Трябва ни време. „Квадрат“ не бива да ни тревожи като обозначение на експозиция.

 

Тревожи ни определението му върху туризма. Ако ще го правим ъглов, ако ще му отнемем чара на извивките, по-добре да го превърнем в руина. Тогава няма да има падащи предмети. Природата ще се очисти от пришълци, с вековете бетоновите хотели ще се скапят, а службите няма да се кахърят дали да издават визи на руската синеока армия.


Затова да спасим туризма, като го обкичим с всички дарове на природата! Господ е бил българин, когато е сътворявал Черноморието. Навъртял заливи, заливчета, острови и островчета, все овални творения за радост на окото и на всичко кръгло. Предстои да изберем и нова емблема на държавата. Сегашната уж трябва за изобразява жълтеникаво-кафява роза. Всъщност прилича на баница, което не е толкоз лошо, ако не наподобява на нещо друго. Пак жълтеникаво-кафяво.

 

Да се надяваме, че съкровището на националния паритет на закръгленостите ще се
обяви против квадратите. Защото е тъпо една държава да е квадратна. Или обозначена с „Внимание! Падащи англичани“. Новата емблема и новата природа на тази държава е по-справедливо да бъдат извити. Нещо като „Овал 69“. Многозначно, атрактивно, привлекателно. Туристически издържано.


От категорията

Линда Петкова: С Кирил сме отделни хора, той си има свой живот

Линда Петкова: С Кирил сме отделни хора, той си има свой живот-Linda-Petkova--S-Kiril-sme-otdelni-hora--toy-si-ima-svoy-zhivot_1685349499.jpg

Заобичах готвенето, когато се преместихме от Канада в Белгия. Бяхме младо ...

29 май 2023 | 11:37

Принц Хари загуби дело, ще плаща сам за полицейска охрана на Острова

-1614837507.jpg

Решението за снемане на охрана, плащана с обществени средства беше взето от ...

25 май 2023 | 13:15

Крейг Кохон мина през 82 града, вървейки пеш от Лондон до Истанбул

Крейг Кохон мина през 82 града, вървейки пеш от Лондон до Истанбул-Kreyg-Kohon-mina-prez-82-grada--varveyki-pesh-ot-London-do-Istanbul_1685387313.jpg

Канадецът дава над $ 1 милион от пенсионния си фонд за елиминиране на ...

29 май 2023 | 22:07

Мария Бакалова ще участва във филм на продуцентската компания на Сталоун

Мария Бакалова ще участва във филм на продуцентската компания на Сталоун-1659708120.jpg

"Моят шедьовър" ще бъде предложен на купувачи в Кан, където в рамките ...

22 май 2023 | 10:32

Най-важното

Мандатът е опорочен заради изтеклите записи, подчерта държавният глава (ВИДЕО)

Безпрецедентно! Радев връчи на Денков втория мандат и го призова: Не го оползотворявайте! Опорочен е
(Видео)

Радев връчва мандат--_1685368939.jpg

Срещата в президентския кабинет продължи едва няколко минути. След връчването ...

29 май 2023 | 16:51

Ако имат малко останало достойнство

Делян Добрев: ПП нямат морал за мандат! Да напуснат политиката завинаги!

Делян Добрев: ПП нямат морал за мандат! Да напуснат политиката завинаги!-Delyan-Dobrev-e-tazgodishniyat-nositel-na-golyamata-nagrada--Ikonomika-na-svetlo--na-AIKB_1678735849.jpg

Първа реакция от средите на ГЕРБ

29 май 2023 | 19:08

ПП не заслужават този мандат, трябва да се върви към третия или към нови избори написа лидерът на ИТН

Слави Трифонов: Кирил Петков и Асен Василев трябва да бъдат арестувани за държавна измяна

Слави Трифонов: Най-унизителното даване на мандат, Денков да го връща
-1658757760.jpg

Аз тези хора ги познавам. Направих всичко възможно те да не управляват. Тогава ...

29 май 2023 | 17:58

5-6 национални задачи, срок за изпълнение, непартиен премиер и министри експерти, е формулата й за третия мандат

Нинова: Вторият мандат е пропилян. Радев не може да бъде съдник, той създаде ПП

Нинова: Вторият мандат е пропилян. Раден не може да бъде съдник, той създаде ПП-Ninova--Vtoriyat-mandat-e-propilyan--Raden-ne-mozhe-da-bade-sadnik--toy-sazdade-PP_1685373917.jpg

Вие създадохте проблемите в държавата и няма как да сте част от тяхното ...

29 май 2023 | 18:20

Изборът (за)сега е в ръцете на парламента, написа съпредседателят на ПП

Асен Василев: Залогът е диктатура или парламентарна република

Асен Василев: Залогът е диктатура или парламентарна република-Asen-Vasilev--Zalogat-e-diktatura-ili-parlamentarna-republika_1685375635.jpg

Радев призова Денков да преосмисли изцяло целесъобразността от ...

29 май 2023 | 18:52

Само за три месеца повече от 360 000 души бяха принудени да изоставят домовете си, припомня той

Карадайъ: Навършват се 34 години от депортацията, цинично наречена "голямата екскурзия"

Карадайъ: Навършват се 34 години от депортацията, цинично наречена "голямата екскурзия"-Karadaya--Navarshvat-se-34-godini-ot-deportatsiyata--tsinichno-narechena--golyamata-ekskurziya-_1685368308.jpg

Наред с откраднатите им имена, език, религия, минало и настояще, тоталитарната ...

29 май 2023 | 16:46

Кирил Петков разяснява как получава инструкции отвън за собствената ни държава

Прокуратурата подхваща Кирил Петков и Асен Василев за престъпление против републиката

Прокуратурата подхваща Петков и Василев за престъпление против републиката -Prokuraturata-podhvashta-Petkov-i-Vasilev-za-prestaplenie-protiv-republikata-_1685374028.jpg

От записите разбираме още, че службите в страната и техните ръководства се ...

29 май 2023 | 18:23

Почти сигурно е, че бъде пропилян шансът и с втория мандат да се състави правителство

Няма вразумяване - няма правителство! Кирил и Асен не отстъпват от болшевишкия си инат

Няма вразумаване - няма правителство! Кирил и Асен не отстъпват от болшевишкия си инат-Nyama-vrazumavane---nyama-pravitelstvo--Kiril-i-Asen-ne-otstapvat-ot-bolshevishkiya-si-inat_1685360338.jpg

В екипа на Борисов до последно чакат сигнали от ПП, че е възможно сближаване на ...

29 май 2023 | 14:38

"Продължаваме промяната" вече са тотатални дискредитирани пред партньорите ни

Кирил и Асен омаскариха образа на България пред света

Кирил и Асен омаскариха образа на България пред света-Kiril-i-Asen-omaskariha-obraza-na-Balgariya-pred-sveta_1685301532.jpg

Външните фактори оценяват, че Борисов си изпълни обещанието да прокара закона ...

28 май 2023 | 22:15