По-добре „Овал 69“!

11293 | 17 апр. 2015 | 12:55

Задните мисли се прикриваха в ъглите на нашето гостоприемство


Не Господ, човекът е измислил правата линия. Както и ъглите. Господ се е кефил да създава овали, възвишения, завои, извивки, ждрела, кладенчета, бутончета, върху които е инсталирал 8000 нервни окончания, както и връхчета с по-малко окончания, което вече не е справедливо. Мъжете имат само 4000. Мамка му! Но кой смее да съди Господ. Единствено националното политическо съкровище.


Какво е това съкровище? Квадрат със зъби. Ъглоустройчик. Четец на правата линия. Не забелязва жени. Освен ако не иска да ги прави депутатки. Плямпа. Така си присвива хоризонта, че се превръща в самотен изтребител. В логопедичен пациент. В съдружник на санкции. В гранично настръхнал издухвач на повече плът, например. Най-вече синеока. Която пълнеше Черноморието както никой друг. Да, руската експанзия с всичките си възвишения, ждрела и гърла. Бяла, с красиво-кафеникави бенки, забогатяла, щастливо нахлуваща в нашите ширини. Да се разбира - и в наште теснини.


Съкровището, този недолюбващ овалите ерзац, очерта правите линии на западната пропаганда, запокити чувствата и спомените, за да вкара чертите си в неизчерпаемата туристическа природа. В която, вече уточнихме, не съществува права линия. Съществуват визи, девойки, песни, среднощни напивки и набивки.


Съкровището засили тревогата на туроператорите, на хотелиерите, на цяла една индустрия, тъй важна за овалната ни държава. Тази индустрия освен възвишения, завои, извивки, ждрела, както и 8000 нервни окончания на глава от населението носи приходи. Вярно, валутата ни дебне отвсякъде. И по билото на дюните дори. Които българинът изкачва открай време с преклонение, с топли чувства и топла благодарност - защото са вкусни, нямат задни цели: задните цели са предимно наши.


И никак, никак не беше трудно да бъдат постигнати след няколко водки, след няколко блатни песни, след няколко стъпки по плажа, който ни предоставаше великата си щедрост, като ни постилаше необятните си чаршафи. Някои, по-смелите и по-благодарните, отнасяха русата плът и по-нататък: я по лунната пътека, я в гражданското. В тази работа никой не съзираше ни права линия, ни край. Само задните мисли се прикриваха в ъглите на нашето гостоприемство и изскачаха, за да постигнат задните си цели. От тези мисли и тези цели се родиха стотици спомени. А спомените са приходи за туризма. Реклама. Плътски просперитет. Това лято пак ще се радваме на английските ръбове, които идват в алкохолен рай. Според една началничка на Слънчев бряг те вече не падат от балконите. Вярно! Падат от терасите. Вместо сигурно застопорени дюни с розови топчета най-отгоре пак ще наблюдаваме падащи предмети.


Съкровището е отявлен кубист, проповедник на лъчизма, на квадратите на Алберто Манели, Бен Никълсън, Пийт Мондриан и други абстракционисти с увлечения по ъглите. Нашето съкровище недолюбва Рубенсоновите форми, овалите на полегналите тела, извивките на танцуващите балерини или ваянията на похотливия дим в „Мулен руж“. Много стеснено творческо кредо. Силно избирателно. Според него всяка бенка е атомен заряд. Вярно! Който се бори с бенките, сам пада в тях. Като не иска да се взре в древните форми, съкровището не успява да се въведе и в съвременните. Проституцията винаги е обла. Туризмът винаги е вагина: ела, изконсумирай и си тръгни олекнал във всяко отношение. Всеки туризъм е отворена касичка. Смуче. Бута. Наслаждава. Ако в една почивка няма оргазми, значи е учение на НАТО.


Нашият кубист се бои да не бъде съден от правата линия. Не изрази никаква геометрия към оправдателната присъда на Берлускони, например. Този всесветски любител на овалната природа, понякога и по-млада от 18. Върховният съд на Италия свали обвиненията срещу експремиера (78 години), станал популярен с прочутите бунга бунга партита във вила „Чертоза“. Нито една права линия не видя съдът в непълнолетната мароканка Карима ел Махруг, по-известна като Руби. Не съзря никакви доказателства - доказателствата също са обли, - че дон Силвио е организирал схема за доставка на проститутки. С това приключи близо петгодишната сага на зализания политик. Магистратите признаха, че Руби е част от туристическия пейзаж, посещавала „Чертоза“ като любителка на историческите паметници, срещу което била възнаграждавана със 7000 евро на всяка визита. Завиден интерес към миналото. Дай боже всекиму! Ама за тая работа трябват повече воали. Руби ги има. Има ги и съдът, който не призна консуматорите за виновни - призна ги за гидове в тъй сложните, изискващи опит пътешествия в археологията. Съставът постанови, че всеки политик е учител по история. Най-вече собствената си. Че изучаването на този предмет започва с подходящо музикално антре. Руби се оказа не само добра любителка на миналото - а дон Силвио е паметник, наистина, - оказа се и с добър апетит. Хейтърите на експремиера пуснаха снимки на музикалната във всяко отношение Руби, която предпочита да закусва с вурстери.

 

Все пак на 78 години, дори и да си Берлускони, остават само вурстери. Стотици съвременни политици паднаха от политическите тераси заради секс афери. Аристократически издънки, министри, разузнавачи и висши държавни чиновници се облякоха със славата на неудържими бикове. Дори и Китай не остана назад. Ма Дзиен (59 години), заместник- министър на държавната сигурност, имал шест любовници едновременно, обяви в. „Ню Йорк таймс“. В знак на благодарност обдарил овалите им с пари, маркови тоалети. И толкоз се увлякъл, че купил на всяка от тях по една шикарна вила в Пекин. Това, разбира се, е лош пример. Объркване на природата. И то в едно от най-силовите ведомства на държавата. Все едно от МВР да изковем харем.


За жалост, у нас никой не пада заради прекомерна и обществено-видима консумация на ждрела. Всички следват правата линия на президента. Предпочитат да се правят на ръбове, на ъгли, на руини, на тухли, на правоъгълници, но не на извивки. Затова се стигна и до „Квадрат 500“ - името на нашия нов музей за национално и чуждо изкуство. Плювачите в мрежите много се смяха. Но това наименование има поддържници. Вярвам, че ще свикнем с него. Трябва ни време. „Квадрат“ не бива да ни тревожи като обозначение на експозиция.

 

Тревожи ни определението му върху туризма. Ако ще го правим ъглов, ако ще му отнемем чара на извивките, по-добре да го превърнем в руина. Тогава няма да има падащи предмети. Природата ще се очисти от пришълци, с вековете бетоновите хотели ще се скапят, а службите няма да се кахърят дали да издават визи на руската синеока армия.


Затова да спасим туризма, като го обкичим с всички дарове на природата! Господ е бил българин, когато е сътворявал Черноморието. Навъртял заливи, заливчета, острови и островчета, все овални творения за радост на окото и на всичко кръгло. Предстои да изберем и нова емблема на държавата. Сегашната уж трябва за изобразява жълтеникаво-кафява роза. Всъщност прилича на баница, което не е толкоз лошо, ако не наподобява на нещо друго. Пак жълтеникаво-кафяво.

 

Да се надяваме, че съкровището на националния паритет на закръгленостите ще се
обяви против квадратите. Защото е тъпо една държава да е квадратна. Или обозначена с „Внимание! Падащи англичани“. Новата емблема и новата природа на тази държава е по-справедливо да бъдат извити. Нещо като „Овал 69“. Многозначно, атрактивно, привлекателно. Туристически издържано.


От категорията

Тамара Глоба предрече: Четири зодии ще забогатеят внезапно в най-скоро време

Тамара Глоба предрече: Четири зодии ще забогатеят внезапно в най-скоро време-1483353651.jpg

За представителите на зодия Телец финансовите постъпления ще бъдат приятна ...

10 дек. 2023 | 10:54

Тейлър Суифт изпревари Путин и Си Дзинпин в класацията на сп. Time за "Личност на годината"
(Видео)

Тейлър Суифт е първата жена в класацията на сп. Time, обявена за втори път за Личност на годината-Teylar-Suift-e-parvata-zhena-v-klasatsiyata-na-sp--Time--obyavena-za-vtori-pat-za-Lichnost-na-godinata_1701925048.jpg

Певицата е първият автор на песни, който получи седем номинации за ...

7 дек. 2023 | 06:57

Принц Уилям и Кейт Мидълтън показаха годишната си коледна картичка

Принц Уилям и Кейт Мидълтън показаха годишната си коледна картичка-Prints-Uilyam-i-Keyt-Midaltan-pokazaha-godishnata-si-koledna-kartichka_1702208439.png

Черно-белият портрет се разграничава от миналогодишните коледни картички на ...

10 дек. 2023 | 13:39

Чарлз III избра снимка от коронацията за коледната си картичка

Чарлз III избра снимка от коронацията за коледната си картичка-Charlz-III-izbra-snimka-ot-koronatsiyata-za-kolednata-si-kartichka_1702202912.png

Фотографията е направена от Юго Бернар в тронната зала, допълват от ...

10 дек. 2023 | 12:07

Най-важното

Ще спазваме европейските правила. Да има допълнителни правила за България и Румъния е неприемливо, каза той

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген, това e неприемливо!
(Видео)

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген-Nikolay-Denkov--Nikoga-ne-sme-obsazhdali-migranti-sreshtu-Shengen_1702226131.jpg

По отношение на продажбата на "Лукойл" Денков заяви, че е възможно да ...

10 дек. 2023 | 18:35

С промените в Конституцията този срамен епизод приключва, заяви председател на ПГ на ДПС

Пеевски остро: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, да прочете отново правомощията си

Пеевски: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, добре е отново да прочете правомощията си-Peevski--Radev-se-opitva-da-obarka-posokata-na-darzhavata--dobre-e-otnovo-da-prochete-pravomoshtiyata-si_1702217068.jpg

Нещата, всъщност, са прости - на Президента не му харесва, че България повече ...

10 дек. 2023 | 15:16

Той каза, че няма как да участва със свои предложения

Радев: Не е нормално парламент с рекордно ниско представителство да посяга на Конституцията
(Видео)

Радев: Не е нормално НС с критично ниско гражданско представителство да посяга на Конституцията-Radev--Ne-e-normalno-NS-s-kritichno-nisko-grazhdansko-predstavitelstvo-da-posyaga-na-Konstitutsiyata_1702205070.jpg

Относно възможността за налагане на вето на Бюджет 2024, Радев заяви, че има ...

10 дек. 2023 | 12:24

Сглобката скърца на оперативно ниво, но големите цели ни държат заедно

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

Ако всяка година трябва да плащаме по дълга 2,5 милиарда евро или 5 милиарда ...

10 дек. 2023 | 16:48

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото под условие

Виена ни пуска в Шенген по въздуха, ако приемаме сирийци и афганистанци. Радев: Това е неприемливо!

Виена ни пуска в Шенген по въздуха срещу приемане на търсещи убежище сирийци и афганистанци-Viena-ni-puska-v-Shengen-po-vazduha-sreshtu-priemane-na-tarseshti-ubezhishte-siriytsi-i-afganistantsi_1702207535.jpg

В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на ...

10 дек. 2023 | 13:21

Облекчаването само на въздушния трафик няма да реши истинския проблем, смята депутатката от НЕОС Клаудия Гамон

Скандал в Австрия!Опозицията недоволна от министъра, който може да пусне България и Румъния в Шенген

Скандал в Австрия! Опозицията недоволна от министър, който може да пусне България и Румъния в Шенген-Skandal-v-Avstriya--Opozitsiyata-nedovolna-ot-ministar--koyto-mozhe-da-pusne-Balgariya-i-Rumaniya-v-Shengen_1702227627.jpg

Говорителят на АПС по въпросите на сигурността Ханес Амесбауер обвини ...

10 дек. 2023 | 18:28

Д-р Димитров отрече да има декапитализация на дружеството

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време
(Видео)

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време-Shefat-na--Pirogov--Finansovata-zaguba-na-bolnitsata-ne-e-po-moe-vreme_1702224377.jpg

Аз работя в "Пирогов" при 5 правителства. С всяко едно правителство ...

10 дек. 2023 | 18:05

Нито може да се сяда на нея, нито е арт инсталация, обикновен нашенски прогресивен булшит, написа Милана Фучеджиева

Граждани недоволни: Странни талпи препречват тротоар в София, Общината: Ще станат пейки,не са готови

Странни талпи препречват тротоар в столицата! Граждани: Това коледна украса ли е или нова арт-инсталация-Stranni-talpi-preprechvat-trotoar-v-stolitsata--Grazhdani--Tova-koledna-ukrasa-li-e-ili-nova-art-instalatsiya_1702218052.jpg

За новата "арт"-инсталация сигнализираха потребители в социалната ...

10 дек. 2023 | 16:20

На страж пред “Вечния огън” се извисява коледна елха - като доказателство за днешната ни Безпросветност, Безродност и Безсъщност.

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21