Действието е планирано за първата седмица на май, ако метереологичните обстоятелства позволяват

По план: ТЕЦ- Перник изгражда инсталация за омокряне на изсушените участъци на шламохранилището

1730 | 4 май 2021 | 12:18

Имаме дежурни телефони, гражданите и институциите могат да ни пишат и на мейла – много начини да получат достоверна информация от нас, а не от предположения, каза изпълнителния директор на топлофикация Перник Ясен Кацаров


След края на дъждовния сезон “Топлофикация - Перник” пристъпва към изграждане на инсталация за омокряне на сухите участъци на шламохранилище “Седми септември”. Действието е планирано за първата седмица на май, ако метереологичните обстоятелства позволяват.

Съоръжението ще използва съществуващи води и е временна мярка до приключване на документалните процедури и започване на дейностите по рекултивацията. Целта на тази стъпка е предотвратяване на запрашаване при ветровито време.


Шламохранилища и по – чисто производство – близка цел
За рекултивацията на шламохранилището „Седми септември“ е изготвен проект, който да се осъществи в 9 етапа. Същият започва с рекултивация на площите в най – северната част и завършва с рекултивация на дигите. От началото на март проектът се съгласува с отговорните институции. От РИОСВ София е изискано преминаване на процедура за преценка или оценка на въздействието върху околната среда преди издаване на разрешителното за строеж.


Забавянето на затварянето на старото шламохранилище и пристъването към изграждане на ново се забави с години заради обжалване от неправителствена организация.


„Под натиска на времето, защото процедурата много се забави с обжалването работим по няколко проекта – движим процедурата по рекултивация на старото шламохранилище, започнахме новото и сме си поставили амбициозни цели за намаляване на въглеродните емисии, чрез микс от суровини. Знаете, че сме на финала на монтирането и изграждането на спомагателните съоръжения на газовите когенерации. Това е проект с високи разходи и е стартиран през миналата година. След монтиране на когенераторите същите ще осигурят около 20% по – чиста енергия за Перничани.


Призовавам жителите на Перник и институциите да не се подават на внушения. Ние сме тук 24 часа. Не сме отказали отговори на зададени въпроси. Изпълняваме си обещанията въпреки сложната за нас ситуация. Правим го с отговорност за града, защото топлофикация е важна за всеки един от нас. Перник не е проектиран да издържи на отопление на ток затова и нашата задача е толкова важна. Имаме дежурни телефони, гражданите и институциите могат да ни пишат и на мейла – много начини да получат достоверна информация от нас, а не от предположения“, каза изпълнителния директор на топлофикация Перник Ясен Кацаров


ОЗК

От категорията

Кремен Георгиев: Парното и топлата вода би трябвало да поскъпнат от юли между 5 и 138 %

Кремен Георгиев: Парното и топлата вода би трябвало да поскъпнат от юли  между 5 и 138 %-1621058347.jpg

Само за последния едногодишен период цените на емисиите са надхвърляли два пъти ...

15 май 2021 | 08:58

Служебният кабинет започва подготовка за дългова емисия

Асен Василев-1600633330.png

Тази година страната ни не е излизала на външния пазар, но миналата година ...

14 май 2021 | 13:31

Изпълнено обещание:

Пернишката топлофикация изгради и пусна участък от оросителната инсталация на сгуроотвал "7септември

Пернишката топлофикация изгради и пусна участък от оросителната инсталация на сгуроотвал "7септември-1621071095.jpg

Ясен Кацаров, директор на "Топлофикация Перник" посочи, че те работят ...

15 май 2021 | 12:26

ВАС отмени решението, което забраняваше на "Инерком" да купи ЧЕЗ

ВАС отмени решението, което забраняваше на "Инерком" да купи ЧЕЗ-1620967448.jpg

Върховните съдии приемат, че пазарният дял на обединената група на ...

14 май 2021 | 07:40