БСП и Манолова внесоха предложенията си за преизчисляване на пенсиите

Помощта от 120 лв. за храни да се даде и на възрастните с минимална пенсия, искат от ИБНИ

Нинова и Манолова внесоха законопроекти за преизчисляване на пенсиите

4218 | 21 юли 2021 | 15:26

Социалистите отново внесоха Закон за възрастните хора и предлагат майчинството през втората година да е 650 лв.


Пенсиите да се преизчислят още от 1 септември с осигурителния доход от 2018 г. Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване внесоха още в първия работен ден от БСП и "Изправи се БГ. Ние идваме".

 

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, да се преизчислят от 1 септември 2021 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната на 2018 г., проект на БСП за поправка в Кодекса за социално осигуряване.

Преизчисляването на тези пенсии да се прилага, ако е по-изгодно за лицето, уточняват вносителите.

Според тях не е справедливо при еднакъв осигурителен принос пенсионерите да получават различни пенсии, следствие на единия от компонентите при изчислението им - средномесечен доход за страната през последните 12 месеца към датата на пенсионирането. Затова предложението е всички стари пенсии да се преизчислят предвид средния доход за една и съща година - 2018. Тогава той е бил 890,90 лева.

БСП се мотивират с факта, че много от възрастните хора живеят със средства под линията на бедността и на границата на физическото оцеляване.

За 2021 г. линията на бедността бе определена на 369 лева (месечно), а социалната пенсия е 300 лева. Средната пенсия е около 490 лева. Над 1,3 млн. пенсионери живеят със средства под линията на бедността, подчертават от левицата.

 

Това предложение мина на първо четене в предишния парламент, но заради краткия му живот не успя да стане факт. Сега БСП го внасят отново, тъй като това бе едно от основните им предизборни обещания.

 

Според разчетите на "Изправи се БГ. Ние идваме" увеличение ще получат 75% от пенсионерите. При преизчисление обаче 929 990 пенсионери ще останат без стотинка увеличение на пенсията, показват изчисления на НОИ. Те бяха правени и за законопроектите на социалистите при предишния парламент. Служебното правителство пък подготвя различни варианти за по-високи пенсии.

 

Първият е точно преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход за 2018 или 2019 г. При него обаче цената е 3 млрд. лв. на година и не всички пенсионери ще получат увеличение.

 

Вторият по-евтин вариант с цена около 140 млн. лв. на месец е вдигане през коефициента за година стаж. Той е предпочитан от служебният социален министър Гълъб Донев, защото ще даде увеличение на всички пенсионери. Преизчислението обаче вече се смята с увеличение на коефициента от 1,2 на 1,35. Така увеличението на пенсиите трябва да е около 17 %. Вероятно малко по-високо до 350 лв. ще е вдигането на минималната пенсия. Този вариант предвижда и увеличение на тавана на пенсиите със 17 %. Последното преизчисление на пенсиите бе през 2008 г., като оттогава ножицата между старите и новите пенсии става все по-широка.

 

Преизчисляването на пенсиите ще струва на държавния бюджет допълнително 185 млн. лв. на месец, а за 2022 г. - 2,286 млрд. лв, пишат хората на Мая Манолова.

 

"Целта е да се създаде баланс между пенсиите на хората, пенсионирали се преди 2018 г. и тези след това. В същото време ще се намалят диспропорциите в размера на пенсиите заради големите разлики в средния осигурителен доход през годините", пише в мотивите към законопроекта.

 

От "Изправи се БГ. Ние идваме" предлагат помощта от 120 лв. за хранителни продукти да се изплати и на пенсионерите с минимална пенсия. Предишното правителство я отпусна на хората с пенсии между 300,01 и 369 лв. По този начин допълнителна подкрепа ще получат 733 000 пенсионери, показват сметките им. В мотивите им пък е записано, че това ще струва около 88 млн. лв.

 

Хората на Мая Манолова са внесли и промени в Закона за личната помощ. Майчинството през втората година да стигне 650 лв., колкото е и минималната заплата, са внесените още предложения от БСП. Според разчетите им пази помощ ще са нужни още 32 млн. лв. в бюджета за от септември до декември.

 

В деловодстото вече са и предложенията на социалистите да се отпуска по-висока еднократна помощ при раждане на второ и трето дете. Предложението им е тя да е 10 минимални заплати, но условието е родителите да са се осигурявали минимум 24 месеца преди раждането.

 

Помощта от 250 лева пък да се дава не само за първокласници, но и за родители с ниски доходи на деца в начален курс. Сметките на социалистите показват, че ще са нужни още 90 млн. лв. От БСП отново предлагат да има и закон за възрастните хора. Той се отнася за българите над 65 г.

 

Социалистите предлагат мерки за социално включване и културно сближаване, както и такива в здравеопазването, образованието и обучението. Новост е предлаганата грижа за възрастни хора в приемно семейство.

 

По отношение на тавана на пенсиите също се работи по различни варианти. Ще бъде предложен вариант с и без нарастване на максималния осигурителен доход, със запазване на размера на максималната пенсия на 1440 лева или вдигане на тавана на пенсиите с процента, с който ще се вдигнат всички пенсии.

 

Управителят на НОИ Ивайло Иванов каза, че е допустимо и вдигане на максималния осигурителен доход, подготвят се различни разчети, за да се види колко допълнително ще са приходите, реализирани в бюджета на ДОО, при увеличаване на максималния осигурителен доход.

 

Дадени са варианти и с 3300 лева, и с 3600 лева, но политическото решение предстои. Възможно е и да се вземе друго такова - със сумата, с която са увеличени средно пенсиите, да се увеличи и максималната.

 


От категорията

Провал на кабинета на ИТН? Освен ако Слави Трифонов и Христо Иванов не се прегърнат...

-1628172382.jpg

Разбира се това ще бъде с цената на тежки електорални щети за ДБ и подигравки, ...

5 авг. 2021 | 17:53

Алма матер започва проверка за плагиатството на Петър Илиев

-1627650253.jpg

Според правилника на СУ плагиатството е причина за прекратяване на трудовите ...

5 авг. 2021 | 13:56

Д-р Дечо Дечев се връща начело на болница „Свети Иван Рилски“

Д-р Дечо Дечев Снимка: бТВ-1628188505.jpg

По-рано над 200 медици от лечебното заведение защитиха бившето вече ръководство

5 авг. 2021 | 21:34

Съпругът на предложената от ИТН за екоминистър излежава присъда за грабеж

Силвия Бакърджиева Снимка: БТА-1628185489.jpg

Живомир Бакърджиев е осъден ефективно на 4 г. затвор. Присъдата е произнесена ...

5 авг. 2021 | 20:43