Критериите за баланс между свободата на словото и защитата на личните данни бяха обявени за противоконституционни

По жалба на БСП: Конституционния съд защити свободата на словото!

7682 | 15 ноем. 2019 | 13:32

Президентът Румен Радев наложи вето на същите текстове, с аргумента, че въпросните критерии за упражняване на журналистическа, художествена, академична дейност създават "ненужна свръхрегулация"


Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна разпоредбата от Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД), с която бяха въведени 10 критерии, по които ще се преценява дали журналистите са спазили баланса между правото на информация и това на защита на личните данни, когато са използвали такива в свои материали, пише „Лекс“. Изданието посочва, че решението е взето с 8 на 4 гласа. На особено мнение са Павлина Панова, Красимир Влахов, Гроздан Илиев и Анастас Анастасов.

 

Темата коментира и "Правен свят".

В публикация на изданието се посочва: Правилата в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛС), въведени миналата година с цел улесняване на журналистическата дейност, както и академичното, художественото или литературното изразяване са противоконституционни. Това реши Конституционният съд по дело № 4/ 2019 г., което бе образувано по искане на 55 депутати от БСП за обявяване за противоконституционен на чл. 25з, ал. 2 от ЗЗЛД." 

Във връзка със същата законова разпоредба и президентът Румен Радев наложи вето, като се мотивира с това, че въпросните критерии за упражняване на журналистическа, художествена, академична дейност създават "ненужна свръхрегулация", напомня още "Правен свят". "Изискването да се изпълняват тези критерии, дори и поотделно, представлява ограничение. То засяга същностното ядро на свободата на изразяване и информация като основно право, признато още в епохата на Просвещението в Европа, изпразва го от съдържание и неговото упражняване губи смисъл", изтъкна държавният глава.

В искането си до КС пък 55-те народни представители от левицата определиха правилата, като "прекалено казуистични, абстрактни, неясни, обтекаеми и субективни", което, според тях, криело рискове за свободата на словото.

А според самите правила, по които журналистите, научните работници и писателите трябваше да се ръководят при спазването на баланса между свободата на изразяване и защитата на личните данни са: естеството на личните данни; влиянието, което разкриването на личните данни или тяхното обществено оповестяване би оказало върху неприкосновеността на личния живот на субекта на данни и неговото добро име; обстоятелствата, при които личните данни са станали известни на администратора; характерът и естеството на изявлението, чрез което се упражняват правата по ал. 1; значението на разкриването на лични данни или общественото им оповестяване за изясняването на въпрос от обществен интерес; отчитане дали субектът на данни е лице, което заема длъжност по чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, или е лице, което поради естеството на своята дейност или ролята му в обществения живот е с по-занижена защита на личната си неприкосновеност или чиито действия имат влияние върху обществото; отчитане дали субектът на данни с действията си е допринесъл за разкриване на свои лични данни и/или информация за личния си и семеен живот; целта, съдържанието, формата и последиците от изявлението, чрез което се упражняват правата по ал. 1; съответствието на изявлението, чрез което се упражняват правата по ал. 1, с основните права на гражданите; други обстоятелства, относими към конкретния случай.

Според осем от дванадесетте присъствали на заседанието на КС съдии обаче тези правила противоречат на основния закон. Съдиите Анастас Анастасов, Гроздан Илиев, Павлина Панова и Красимир Влахов са подписали решението с особено мнение.

Предстои публикуването на мотивите към решението на конституционните съдии, заедно с особените мнения към него.

 


От категорията

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"-1660198900.png

Недостигът на газ е около 30% от планираното отопление. Ако не осигурим газ и ...

11 авг. 2022 | 08:49

Делян Добрев: Посредниците, които ни продават газ, са руски. Избраха ги Петков и Василев

Делян Добрев: Посредниците, които ни продават газ, са руски-1657018320.png

Според него Кирил Петков и Асен Василев трябва да се притесняват от затвор, а ...

11 авг. 2022 | 09:00

Рабие Кьосева, БСП-Смолян: Искам да видя Румен Радев как ще ме погледне в очите

 Рабие Кьосева бе освободена от поста в сряда без никакви мотиви.-1660225113.jpg

Рабие Кьосева бе освободена от поста директор на Бюрото по труда в града без ...

11 авг. 2022 | 16:30

Протестът пред президентството #ГАZwithme се отменя, иска да съхрани енергията си

Недоволните ще се съберат чак другата сряда-1660224775.jpg

Не можем да позволим президент, избран с исторически рекордна ниска активност, ...

11 авг. 2022 | 16:28