Сн. Pixabay

Ездата е перфектен спорт за малки и големи, тъй като няма значение каква е възрастта или какво е здравословното състояние на ездача

Подходящи излети с коне

1546 | 22 март 2021 | 12:18

Районът на Деветашкото плато е подходящ и за начинаещи. „Тракийската езда“ пък е за хора с авантюристичен дух през необятни поля, гори и балкани. Отлични условия за конен спорт се намират също край Девин в Родопа планина

Сн. Pixabay-1616408562.pngСн. Pixabay-1616408582.pngСн. Pixabay-1616408575.pngСн. Pixabay-1616408569.pngПодходящи излети с коне-1616408363.pngСн. Инстаграм-1616408350.pngСн. Инстаграм-1616408344.png

Ездата е позната още от древността. В миналото конете основно са използвани за предвижване от една точка до друга. Първите исторически сведения за използването, опитомяването и обяздването на коне от хората, датират от времето на Бронзовата епоха. Конната езда като спорт се развива през Средновековието от рицарите. Древните римляни са първите, които организират конни надбягвания, а впоследствие и гърците, и византийците организират надбягвания и с колесници. Модерният конен спорт се появява на Олимпийските игри през 1900 година.

С появата на парната машина и двигателите с вътрешно горене ездата се практикува основно като тренировка или като състезателен спорт.

Съвременният конен спорт включва различни видове дисциплини, които са популярни в различни части на света. През 1921 година е създадена и Международната федерация по конен спорт (FEI). Всяка национална федерация определя кои дисциплини от конния спорт ще развива в своята страна.

На пара-олимпийските игри присъства и дисциплината пара-обездка. Това е единственият олимпийски спорт, в който човек се състезава заедно с животно и няма полово разделение за участието. Основните стилове на езда в съвременния конен спорт са Английският стил езда и Уестърн ездата.

Ездата е перфектен спорт за малки и големи, тъй като няма значение каква е възрастта или какво е здравословното състояние на ездача.

Ползата от общуването с благородните животни е забелязана още в древността. Древногръцките лекари твърдели, че конната езда укрепва целия организъм. Най-известният доктор в античността Хипократ направил наблюдения и установил, че ранените и болните се оправят по-бързо, ако яздят кон.

Известният шведски астроном, математик и физик Целзий пък препоръчвал конната езда при лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт.

Френският философ Денис Дидро пише през 1751 г. трактат за конната езда и нейното значение. Трудът носи следното заглавие: „Как да съхраним здравето и отново да го намерим?”

Съвременните лекари потвърждават, че ездата въздейства положително върху функциите на храносмилателната, нервната, дихателната и ендокринната система, подобрява и кръвообращението както на деца, така и на възрастни. Педиатрите дори насочват към практикуване на спорта от малчугани с леки умствени проблеми или аутизъм. Контактът с конете, заради излъчването и енергията им, спомага за успокояване, учи децата на концентрация и ги прави по-координирани.

Препоръчително е първата езда да се случи около 4-годишната възраст на детето. Разбира се, се започва с лек ход върху пони, така малчуганът привиква с животното докато усеща неговия темп на движение. След няколко месеца тренировки малкият любител на коне може да започне същинското обучение. Добре е това да стане с оторизиран инструктор по 2 пъти седмично. Причината е, че децата лесно губят концентрация и езда повече от 30 минути не е продуктивна.

Тренировките по езда със стандартни породи коне започват около 10-ата година на детето. Преди това съществуват предпоставки за увреждане на неукрепналата костна система на малчуганите или риск от наранявания при падане.

След тази полезна информация предоставяме на вашето внимание няколко маршрута, с които ще изживеете незабравими мигове в едни от най-красивите места в страната.

- Районът на Деветашкото плато е подходящ и за начинаещи в ездата. В района можете да посетите Деветашката пещера, невероятно красивите Крушунски водопади, да се разхладите във вировете на р. Осъм или да си направите пикник край яз. Пустията или яз. Крамолин. И най-важното – подгответе се да опознаете света с помощта на конете. Можете да съчетаете изживяването със слънчева баня на открит басейн. И не забравяйте да усъвършенствате уменията си с езда на корд или в корал. По желание и по преценка на инструктора ездата на корд, може да бъде заменена от кратък поход свободна езда.

Ако се чувствате добре на гърба на кон, обичате лагерния огън и нощуването на открито в компанията на приятели, то за вас е преходът в Еленския балкан - чудесна възможност да се избяга от шумното и натоварено градско ежедневие.


Преходът до Христовски водопад минава през местността Руховска копка, продължава до село Нийчовци (в подножието на връх Острец), където на подходящо място може да се построи палатков лагер. Храната се приготвя под игривите пламъчета на запаления огън. Вечерта продължава с танци, игри и песни.

Незабравими преживявания предлага преходът до река Бързица (местност Синия вир), който може да продължи до Марянския манастир.
Вълнуващо приключение може да си подарите с поход на кон сред дивата природа на Орфей - Родопа планина - през местностите Баш Мандра, Лилковско плато, Лопатарева чешма до хижа Персенк. Тук предизвикателството е езда по горски пътеки и стари римски пътища.

- И в Средна гора се предлагат маршрути, съобразени с възможностите на ездачите, както по преодоляване на сложни терени, така и по времетраене. Всички пътеки тръгват от долината на Тракийските царе, осеяна с множество селищни могили. Маршрутите, по които се язди от незапомнени времена, са познати на населението. Това е място в сърцето на България и Розовата долина с богата история, предлагащо възможност на всеки да избяга от сивото ежедневие и да се наслади на неповторими моменти - там горе в нищото, където всъщност е всичко!
Още по времето на траките, а по-късно и в периода на Римската империя по тези стари друми са минавали кервани с търговци. Старите дъбове, покрай които се извиват пътеките, нашепват легенди за царе, хайдути и воеводи. Трасетата са леки и приятни, преминават през дълбоките сенки на вековни гори, покрай стари чешми и извори със студена вода.

„Тракийската езда“ е за хора с авантюристичен дух през необятни поля, гори и балкани. Тя може да бъде редувана с разходки с файтон и каручка, с няколко дневни палаткови лагери, с плуване с коне в язовир, с фотосесии и всички приятни изживявани, с които природата може да ни възнагради.

В този район на страната се използват спортни коне, които могат да задоволят изискванията и най-добрите ездачи – те са породите: Източно-Българска, Арабска и др. Стройни, красиви, те са с височина от 160 до 170 см.

- Отлични условия за конен спорт се намират край Девин в Родопа планина. Само на 2 км. южно от града, в местността „Равня“ има самoбитно ваканционно място за хора, които търсят здраве и жизненост, близост с природата и неповторими преживявания.
Екзотична разходка може да направите и по живописния път за село Триград, който се вие в серпентини покрай река Триградска. Тя ще ви отведе до величественото Триградско ждрело и пещерата Дяволското гърло.


Маршрутът от Доспей до Рилски манастир и обратно се препоръчва в месеците – юни, септември, октомври и ноември за средно напреднали и напреднали ездачи. Той се движи по долината на река Искър и Черни Искър, минава през с. Мала църква, с.Маджаре, с.Говедарци и достига хижа Мечит, която се намира на 1900 н.в. Преходът е 25 км.
От хижата може да се потегли към връх малък и голям Мечит на 2568 н.в, после пътят води към Кобилино бранище и към Сухо езеро, Кирилова поляна и достига да Рилски манастир. Тази отсечка е около 35 километра.


За любителите на препятствия е друг, по-тежък маршрут - от Пчелин към връх Баучер на 2152 н.в., малко по-нагоре се открива уникалната панорама от връх Върла – 2594н.в. и връх Дамга на 2670 н.в. Красотите спират дъха, но желанието за още и още изживявания може да ни отведе до непокътнатите Урдини езера или Седемте Рилски езера. Връщането е през Зелени рид - спускаме към Яворова поляна, а от там и към местността Гьолечица. Следват – Говедарци с. Доспей . Преходът изисква усилия - ездата е около 40 км.


На конния спорт могат да се насладят и жителите на Пловдив и региона.
На разходка на кон за двама може да се насладите в района на село Ягодово сред дебрите на необикновени природни забележителности - в непосредствена близост до изключително красивите поречия на реките Чая и Марица. Близостта с тях предлага на посетителите екзотична езда по бреговете, обрасли с красива растителност. Цветните поляни по маршрутите дават възможност за организиране на пикници и много снимки. Без значение дали вече имате опит или сте напълно начинаещи, конете ще ви отведат по поречието на р. Чая или по еко пътека Чая. Погледът ви ще се напълни с красиви гледки, които от гърба на коня са още по-привлекателни. Подгответе се и за едно ново приятелство. Защото който веднъж се е качил на кон, никога не забравя чувството и новия си приятел!

- Западна Стара планина и планинския курорт „Ком“ също предлагат отлични възможности за конна езда и туризъм.
Мястото разполага с места за настаняване в непосредствена близост и в новата част на Клисурския манастир, кратки пътувания до интересни забележителности, както и голям избор от планински занимания по време на престоя. Маршрутите минават край църкви, манастири, хижи, водопади, езера, реки, полета с малини, къпини и други диворастящи плодове и билки.

- Присъединете се за „конна ваканция“ в едно от най-красивите и спокойни места на България град Елена, живописно място с богата култура и много древни корени, на 35 км от Велико Търново – старата столица на България.

Районът е изключително богат с музеи, археологически обекти, крепости и манастири. Но най-ценни за нас са величествената планина, безкрайните зелени полета, приятелски настроените хора и съхранената природа.

Тук конната езда може да бъде редувана с преходи с коне и карети, планински байкове, АТВ и др. И начинаещи, и напреднали, и млади и „стари“ ездачи, и възрастни и деца ще намерят удовлетворение в заниманията.

Не по-малко емоции създава и конната езда край морето. Ездата на плажа извън пиковия сезон, в началото на пролетта, през есента и в не толкова студените месеци на зимата, може да бъде също добра идея. В такъв случай не забравяйте да проверите и таблиците на приливите, тъй като няма да можете да яздите на плажа, ако морето се разбива по морската стена!

Преди да планирате деня си на пясъка, първо трябва да намерите подходящ плаж, по който да се движите. Трябва да сте сигурни, че плажът е безопасен и подходящ за вашия кон. Трябва да проверите дали повърхността е подходяща – тя не трябва да е твърде скалиста или покрита с остри отпадъци и да е съставена от твърд пясък. Също така, ще трябва да се уверите, че плажът има достъп, за да можете да изкарате коня си на пясъка, както и да имате подходящо място за паркиране на ремаркето или камиона, ако е необходимо.

Когато пристигнете на плажа, е важно да отидете до пясъка и да проверите отново, за да оцените безопасността на пътуването. Ако има твърде много хора, много отломки, има прилив или има други рискове, трябва да опитате отново друг ден. Ако времето е студено и морето е студено, не бива да правите конна разходка край морето. Плуване в морето и пръскане може да бъде забавно, но не всички коне ще го вземат, така че не ги тласкайте. Отделете внимание за опасностите и потенциално силните течения или приливи и отливи, ако планирате да влезете с коня по-дълбоко от глезена.

Не позволявайте на коня си да се умори от разходката, тъй като ходенето по пясък изисква повече усилия и поставя повече натоварване върху мускулите, отколкото качването по твърда повърхност. Проверявайте краката и копитата внимателно, когато излизате от плажа, за всякакви повреди, отломки, изрезки, отоци или горещи точки. Ще трябва да изплакнете пясъка и солената вода от краката на коня и всички други области, които са мокри и да ги подсушите.

Нощната езда край морето – това е изискано удоволствие, което може да ви предложат големите ни крайморски градове.

Където и да сте – в планината, в полето или край морето, ездата винаги е емоция. Защото ездата е свобода. Ездата е полет. Ненапразно арабска поговорка гласи: "Господ не дал на човека крила, но за сметка на това му дал кон."


Намери своята история

От категорията

Илиана Раева: Ансамбълът не трябва да се успокоява, малко съм ядосана на Боряна Калейн

-1467870741.jpg

Следващото състезание за нашите момичета ще е в края на седмицата на държавното ...

10 май 2021 | 13:28

Грациите ни триумфират с шест медала, от които три златни, в Баку

Снимка: Официална страница във Facebook на БФХГ
-1620563017.jpg

Равносметката на България от турнира до момента е четири медала - два златни на ...

9 май 2021 | 15:23

Бербатов зове за бърз извънреден конгрес на БФС, редовен може да бъде манипулиран

Бербатов зове за бърз извънреден конгрес на БФС, редовен може да бъде манипулиран -1620390202.jpg

Всъщност как държавата да иска да работи с този БФС, когато парите, дадени от ...

7 май 2021 | 15:22

Триградското ждрело - величественият пролом

Сн. Министерство на туризма-1619518763.jpg

Пътят през ждрелото води до живописното родопско село Триград. То е ...

9 май 2021 | 10:17