Д-р Петър Берон, бивш председател на СДС:

Политическото нахалство на Радан няма граници

29719 | 15 дек. 2015 | 14:40

Кънев иска да става президент – ще стане колкото аз станах навремето. Костовистите са зловредни за държавата

-1450184107.jpgБерон пред храма "Св. Александър Невски" на митинг, ноември 1989 г.-1450184640.jpg

- Г-н Берон, вие бяхте един от първите председатели на СДС, днес наследниците му са във властта, но тези дни стават поредните сини драми. Радан Кънев и някои от неговите колеги в ДСБ настояват за излизане от управлението. Ето преди малко стана ясно, че Кънев е предложил на премиера Борисов да подаде оставка и да направи нов кабинет. Как ще коментирате тази какофония при част от реформаторите?
- От СДС не ми искаха да давам акъл, когато им бях началник, камо ли сега – хептен няма как да стане. Но като чувам тази поредна безумна идея ми идва да им кажа нещо цветисто, ама ще се въздържа. Как ще иска от премиера Радан това, като са една шепа хора? Той има ли въобще съзнание, че са няколко човека и ще дават акъл, не дори ще заповядват едва ли не на министър-председателя какво да прави. Та тези хора съвсем са се самозабравили! Когато станат 120 души в парламента реформатори – да заповядат! То политическото нахалство все пак трябва да има граница, какво си мисли Радан Кънев?

- Май реформаторите се връщат в годините на костовизма, да не говорим пък по времето на Филип Димитров какво беше – люспене, сини мравки, които са вече позабравени в политиката.
- Като се люспи една глава лук, нали знаете какво остава накрая. Още като се сглоби Реформаторския блок – тази странна коалиция, се виждаше, че това нещо е толкова разнородно, че няма как да се хомогенизира. Хората обаче си поставят първо друг въпрос - защо се раздели СДС – някои го напуснаха и направиха ДСБ. Защо станаха две отделни партии – нали уж са представители на едни и същи тенденции в обществото?

Да не говорим, че сегашното СДС въобще не бива да се нарича така То не е наследник на старото СДС, което беше коалиция от разнообразни партии – някои малко по-леви, някои по-десни. А това сега е една групичка, която като се яви на избори, се вижда колко получава – двайсетина депутати. И те ще дават акъл, ще заповядват с протести и разни други форми какво да се прави. За това се иска да имаш реална представа кой си и къде си. Ама те го нямат.

- Защо?
Аз съм човек с малко по-старо мислене – и годините ми са такива. Но пък познавам много от нещата, имам памет за всичките тези години. Всеки от реформаторите си има своите странности. Ето, г-жа Кунева също е с дертовете си, няма да използвам и за нея някоя цветиста дума, но помня и всички други какво направи с АЕЦ „Козлодуй“. Така че тя няма да отстъпи в никакъв случай вицепремиерското място в кабинета. За нищо на света! И то да ходи да угажда на Радан Кънев или на който и да е друг. Реформаторите ще останат във властта, защото повече няма и да я помиришат.

Ами какво да кажем за огромната маса хора, назначени като представители на реформаторите на не толкова ниски нива във властта – това са областни управители, шефове на дирекции и отдели в министерства, на държавни агенции, в общини... Та същите тези хора ще си останат. Така че Радан, Атанасов и още неколцина и да си подават оставките, другите няма да ги последват.

- Министрите от Реформаторския блок решиха да останат. Как тълкувате това?
- Здравният министър Москов обяснява, че трябва да има лостовете на властта, за да си прокарва реформите - и е прав. Той може да направи нещо само ако е във властта. Иначе „Сърдитко Петко – празна му торбичка“.

- Докога Борисов ще ги търпи?
- Той им уйдисваше на повечето неща, за да види докъде ще стигнат. Борисов знае, че неговата сила не е в тези 23-ма депутати от РБ, а е в много по-голямата безмълвна подкрепа на останалите. Основната му сила е в цялата мрежа назначения, които бяха направени, защото те ще служат на него – на министър-председателя. Въпреки че са уж излъчени от реформаторите. Така че Борисов си и е направил много добре сметката и т.нар. западни партньори държат тук да има стабилност, а не дали са пет или шест души в някаква си фракция на съдебната система. Това са едни микроскопични неща, които в Брюксел въобще не се забелязват. А тук вдигат гюрултия единствено разни коментатори или пък съдии, които мислят, че ще променят нещо. Но това ще е ден до пладне, след което ще дойде Коледа и всичко ще престане.

- Как тълкувате действията на реформаторите - само от инат ли го правят, от болни амбиции или наистина така мислят?
- Това е болен костовизъм. Помните Костов как навремето се разсърди на народа, че не го оцени, и мълча 2 години. Това са зловредни хора. Веднъж, когато срещнах Радан, му казах: „Не направихте реформата, когато имахте пълно мнозинство в парламента и цялата власт беше ваша, а сега с една шепа хора какво искате. Просто сте толкова малко...“ Той веднага ми каза, че не са имали достатъчно време. А, не са имали – време цял мандат. Смениха тогава всички. Сега някой им е виновен. Така им е уйдисвало.

Андрей Райчев каза в един коментар тези дни - може да са млади, красиви и умни, но са малко. А като сте малко не можеш да прокараш нищо. Навремето във Великото народно събрание от БСП идваха при нас (от СДС) само двама души – проф. Драго Драганов и един много едър човек, който го наричаха бай Иван Сталиниста. Той беше лежал във всички затвори преди и след 9 септември 1944-а. Такъв юнак беше! Ние от СДС бяхме малцинство – 144 души, а от БСП - 211. И когато искахме да си прокараме нещо, червените гласуваха „против“, а ние им отвръщахме с думкане по банките и викове „болшевики“.

Тогава бай Иван идваше при нас и казваше: „Абе, какво сте се раздумкали, тука има демокрация, ей... То това не става с думкане, става с гласуване. Съберете сили, съберете хора, направете избори, после мнозинство и ще си гласувате каквото искате.“ Беше 100 процента прав. С думкане, викове и разни фокуси не става. Радан Кънев иска да става президент – горе-долу ще стане колкото аз станах навремето (смее се).

- Къде бъркат реформаторите?
- Те са си отделни партии – решенията в РБ обаче стават по обратния алгоритъм на този, по който трябва да се случат. Вижте действията им: първо ръководителят на партията казва – „аз излизам“. И кочът скача в пропастта, а след него скача и стадото. Така не се прави. Първо се взема общо решение – ако ще са блок да са блок, второ – отделните партии се съвещават и гласуват, и трето – ръководителят казва думата си. При тях обаче такова нещо няма.

- Трябва ли министрите от РБ да напуснат управлението?
- Не може да се каже министри-Те. Тези, които са за смяна, да си ги смени Бойко Борисов. А тези, които не са, и са читави – защо да си отиват? Но разни такива „юнаци“ като военния министър Ненчев – който ще праща наши войски в Чад и други дивотии – са за незабавно напускане.

- Колко опасно за управлението е едно решение на ДСБ за напускане на властта?
- Това не е опасно въобще. Бойко ще си кара докато реши дали да участва в президентските избори. В момента, когато реши да се кандидатира за президент, той ще стане държавен глава и тогава ще има и предполагам промени в държавата. Дотогава – т.е. до към края на следващата 2016-а, правителството ще си работи поживо-поздраво. Защото както казаха много коментатори вече, и да се направят нови избори – например януари или февруари - което е смешно, ще се получи подобна картинка. Дори има риск т.нар. реформатори да ги няма вътре. Но дори и да влязат, ще имат двайсетина депутати. И какво ще направят? Пак същото. За какво тогава ще сме ги яли жабетата – за да дадем 30-40 милиона за нови избори.

- Какво изпитвате днес, като гледате какво се случва със синята идея? Ето, наскоро беше 7 декември – денят на създаването на СДС, а като че ли никой не си спомня вече тази дата.
- От 25 години никога, когато е чествана годишнина на СДС, никой не ме е поканил да дойда. Нито веднъж, представяте ли си! А тази година нямаше и никакво честване. И с право. Как да честват нещо хора, които въобще не са свързани с нищо със СДС. Но каквото и да правят, гледам на тях с тъга. Защото си спомням за огромните маси хора, които ни носеха на ръце, и плачеха навремето. Но това време вече отмина. Хората видяха, че всичките се извървяха на власт - едни приватизирааха, за да си напълнят джобовете, други предателствуваха, трети свързваха в разни нечестиви споразумения. Сега вече няма такива девствени организации. Всичко е забъркано в тази тиня и е оцапано без изключение.


Еврохолд

От категорията

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада-Radio-France-za-situatsiyata-u-nas--Borisov---nezaobikolim--PP-DB-letyat-nadolu--Radev-debne-v-zasada_1721476274.jpg

Изборите през юни бяха белязани от ръст на силите, благосклонни към Кремъл - ...

20 юли 2024 | 14:21

Георги Марков: Тръмп не се предаде и е на 110 дни от победата!

Георги Марков: Тръмп не се предаде и е на 110 дни от победата!-1614159340.jpg

Републиканската партия е вече в ръцете на млади тръмписти: Ванс и Доналд Тръмп ...

19 юли 2024 | 15:30

Джевдет Чакъров, чрез сина си Сами, притежава фотоволтаици колкото половин блок на АЕЦ “Козлодуй”

Джевдет Чакъров – енергиен олигарх в сянка-Dzhevdet-Chakarov---energien-oligarh-v-syanka_1721306646.png

Синът му Сами сред най-маститите играчи във ВЕИ сектора, фотоволтаиците му с ...

18 юли 2024 | 15:43

Антон Гицов: Евроатлантически екстремизъм

Антон Гицов: Евроатлантически екстремизъм-1640078063.jpg

У нас българските евроатлантици с трепет очакват резултата от президентските ...

19 юли 2024 | 21:16

НАЙ-ВАЖНОТО

Хеликоптери и алпинисти участват в гасенето на огъня

Премиерът Димитър Главчев и министър Калин Стоянов на пожара на Беклемето: Ситуацията е много сложна
(Видео)

Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден, заявиха премиерът Димитър Главчев и министър Калин Стоянов
Снимка БНР-Dva-helikoptera-gasyat-na-Beklemeto--dva---kray-Voden--zayaviha-premierat-Dimitar-Glavchev-i-ministar-Kalin-Stoyanov-Snimka-BNR_1721473803.jpg

Огънят се разпростира на територия от 1000 декара и ще се гаси с помощта на ...

20 юли 2024 | 11:21

!Къде е превенцията срещу човешката глупост?И 300 кугари да извадим, малко ще са, каза Борисов за пожарите

Борисов: За нас тези избори трябва да са последни, защото ще дойде по-лошо!
(Видео)

Ние не сме самохвалци, ние не сме самонадеяни, ние сме ГЕРБ - тези, които вършат работа, заяви Бойко Борисов-Nie-ne-sme-samohvaltsi--nie-ne-sme-samonadeyani--nie-sme-GERB---tezi--koito-varshat-rabota--zayavi-Boyko-Borisov_1721461143.jpg

Борисов се обърна към политиците с призив: Не минавайте червените линии! А на ...

20 юли 2024 | 09:40

Инцидентът се разигра пред кметството

Жителите на село Воден изгониха Петков и Денков: Изчезвайте екскурзианти такива!

Кирил Петков пред кметството на с. Воден-Kiril-Petkov-pred-kmetstvoto-na-s--Voden_1721476846.jpg

Съпредседателят на ПП-ДБ и депутатът от групата облетяха засегнатите райони с ...

20 юли 2024 | 14:58

Монтираха къщите, дарени от Пеевски за възрастните от Воден, загубили всичко в огнените пламъци

Монтираха къщите, дарени от Пеевски за възрастните от Воден, загубили всичко в огнените пламъци-Montiraha-kashtite--dareni-ot-Peevski-za-vazrastnite-ot-Voden--zagubili-vsichko-v-ognenite-plamatsi_1721476781.jpg

„Ние сме тук при реалните хора и техните проблеми. ДПС и Делян Пеевски винаги ...

20 юли 2024 | 14:54

Президентът е в засегнатите от огъня райони

Радев в Болярово за пожарите: В момента е време за действия, а не за анализи и доклади
(Видео)

Радев в Болярово: На дневен ред е справянето с природните бедствия, с политическите - после-Radev-v-Bolyarovo--Na-dneven-red-e-spravyaneto-s-prirodnite-bedstviya--s-politicheskite---posle_1721456956.jpg

Държавният глава алармира, че армията се "обезлюдява с аварийни ...

20 юли 2024 | 09:28

Хеликоптерите от Чехия са на мястото и вече гасят

Премиерът Главчев: Алпинисти ще се включат в гасенето на пожара в Беклемето
(Видео)

Премиерът Главчев: Алпинисти ще се включат в гасенето на пожара в Беклемето-Premierat-Glavchev--Alpinisti-shte-se-vklyuchat-v-gaseneto-na-pozhara-v-Beklemeto_1721479633.jpg

Пред социалните служби няма заявени потребности от настаняване на хора

20 юли 2024 | 15:45

Младежите препотвърдиха безусловната си подкрепа за автентичното ДПС начело с лидера д-р Доган

Младежите на ДПС: Ние сме двигателят на енергия в ДПС, за нас ДПС е д-р Ахмед Доган

Младежите на ДПС: Ние сме двигателят на енергия в ДПС, за нас ДПС е д-р Ахмед Доган-Mladezhite-na-DPS--Nie-sme-dvigatelyat-na-energiya-v-DPS--za-nas-DPS-e-d-r-Ahmed-Dogan_1721480685.jpg

Младежите призоваха своите колеги от цялата страна да спрат да си затварят ...

20 юли 2024 | 16:03

Архивът на ДПС, за който Чакъров обави, че липсва, бил изнесен от Касим Дал при скарването му с Доган

Скандалът в ДПС! Чакъров – със суперлуксозен кабинет в централата, Доган – с уникална баня

Нациолна конференция на ДПС - избърът на новото ръководство-Natsiolna-konferentsiya-na-DPS---izbarat-na-novoto-rakovodstvo_1721469031.jpg

Решението да започнат обновителни строителни дейности в сградата на ...

20 юли 2024 | 12:19

България затъва в политическа криза и нови избори изглеждат неизбежни наесен

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада-Radio-France-za-situatsiyata-u-nas--Borisov---nezaobikolim--PP-DB-letyat-nadolu--Radev-debne-v-zasada_1721476274.jpg

Изборите през юни бяха белязани от ръст на силите, благосклонни към Кремъл - ...

20 юли 2024 | 14:21