Politico: Споразумението между САЩ и Украйна няма да продължи и десет месеца, ако Тръмп се завърне

Споразумението се сключва единствено между настоящите администрации на САЩ и Украйна и не подлежи на ратификация от Конгреса

Politico: Споразумението между САЩ и Украйна няма да продължи и десет месеца, ако Тръмп се завърне

10597 | 14 юни 2024 | 12:38

Пактът не задължава Съединените щати да изпратят войски в Украйна и да я защитават директно от руските сили, но формализира продължаващата подкрепа на Вашингтон за Киев за поне още десет години.


САЩ и Украйна сключиха десетгодишно споразумение за сигурност, пише Politico. Проблемът обаче е, че то беше подписано между настоящите администрации на Вашингтон и Киев. Споразумението няма да продължи и десет месеца, ако Тръмп дойде на власт.

 

Съединените щати удължиха гаранциите за сигурност на Украйна за десет години, в очевиден опит да дадат знак за дългосрочна подкрепа за Киев срещу Русия преди изборите в САЩ, които биха могли да хвърлят съмнение относно по-нататъшната помощ за Украйна.

 

Двустранното споразумение за сигурност, обявено в знойната четвъртък вечер на срещата на Групата на седемте в Италия, ще позволи на САЩ да укрепят отбранителната индустриална база на Украйна, да координират бъдещите искания на Киев за оръжия и да приближат Украйна до членство в НАТО.

 

Важно е да се отбележи, че пактът не задължава Съединените щати да изпратят войски в Украйна и да я защитават директно от руските сили, но формализира продължаващата подкрепа на Вашингтон за Киев за поне още десет години.


Но има една уловка: споразумението се сключва единствено между настоящите администрации на Съединените щати и Украйна и не подлежи на ратификация от Конгреса.

 

Ако бившият президент Доналд Тръмп поеме отново Овалния кабинет през януари, той може да прекрати споразумението, като по този начин изостави ангажимента на Вашингтон.

 

Това прави съобщението на президента Джо Байдън да изглежда изключително рисковано: той поставя на карта доверието в Америка с надеждата да успокои Украйна и европейските съюзници, въпреки че не може да гарантира, че сделката ще продължи десет месеца, да не говорим за обещаните десет години. От друга страна, това може да изостри контраста с републиканския му опонент, представяйки Байдън като защитник на трансатлантическото единство, а Тръмп като ненадежден съюзник.

 

След като подписаха документа, двамата лидери отидоха да разговарят с репортери, като се ръкуваха на маса, украсена със знамена на САЩ и Украйна.

 

„Трайният мир за Украйна трябва да дойде от нейната способност да се защитава сега и да възпира бъдеща агресия“, каза Байдън. Зеленски го повтори, като нарече деня „исторически“ и добави, че сделката „ще бъде от полза за целия свят“.

 

Целта на Байдън в Европа е да се представи като безспорен лидер на Запада, да спечели световните сили на страната на Украйна и да укрепи глобалния си имидж преди изборите през ноември. Споразумението едновременно служи на тази цел и демонстрира неговата решителност, въпреки че явната украинска победа над Русия изглежда все по-малко вероятна.

 

Споразумението от 21 страници включваше няколко плана: от това как да защитим Украйна днес до създаването на бъдещи сили, способни да сдържат бъдещи руски атаки. Ключовият елемент е, че САЩ ще продължат да обучават украинските войски, за да гарантират, че въоръжените сили на Киев продължават да отговарят на западните стандарти, необходими за официалното присъединяване към алианса.

 

„Ние не чакаме края на процеса на НАТО и поемаме дългосрочен ангажимент за сигурност към Украйна, за да се справим с непосредствените заплахи, пред които е изправена, и да възпираме всяка агресия, която може да възникне днес“, каза администрацията на Байдън във факт лист.

 

Байдън и неговият екип не искат Украйна да се присъедини към алианса точно сега – въпреки че Киев изисква членство – тъй като продължаващите руски атаки могат да принудят американските сили да защитават Украйна директно. Президентът от своя страна многократно е заявявал, че на бойното поле няма да има американски войски.

 

Друг стълб на споразумението е ангажиментът на САЩ да работят със западните партньори в подкрепа на украинската икономика за частично възстановяване на нейния военно-промишлен капацитет. Това ще позволи на Киев да разчита по-малко на дарени оръжия и повече на продукти местно производство. Вашингтон също ще предостави техническа и технологична помощ за защита на ключова инфраструктура от кибератаки.

В споразумението се посочва, че ако Русия напредне още повече в Украйна, висши служители от двете страни ще се опитат да се срещнат в рамките на 24 часа, за да обсъдят как най-добре да защитят суверенитета на страната.

 

Страните от Г-7 също се очаква да обявят обширна сделка тази седмица, според която конфискувани руски активи на стойност 50 милиарда долара ще отидат за възстановяване на Украйна, въпреки че окончателните подробности по схемата няма да бъдат финализирани на срещата на върха в Италия. Но важното решение дойде след две години усърдни преговори, като някои европейски сили бяха нервни относно законността на този ход и перспективата да бъдат призовани да действат като гаранти.

 

Украински официални лица - без съмнение благодарни - вече дадоха да се разбере, че тези средства не са достатъчни за възстановяване на разрушените градове и разрушената инфраструктура, въпреки че Зеленски благодари на ръководството на Байдън за подписването на споразумението. Самият Байдън в четвъртък го нарече „значителен резултат“.

 

Говорейки пред репортери на Air Force One в сряда, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза, че средствата, когато бъдат разпределени, „ще осигурят на Украйна ресурсите, от които се нуждае за нейната икономика, енергия и други нужди, за да изгради устойчивостта, от която се нуждае, за да устои на продължаващите руска агресия”.
Байдън се надява, че забележките, съчетани с възхвалата му на демокрацията на възпоменателната церемония за десанта в Нормандия по-рано този месец, ще подчертаят големите различия между неговия мироглед и този на опонента му. Тръмп отдавна поставя под въпрос подкрепата на САЩ за Украйна и самата европейска сигурност. През февруари той каза, че ще позволи на Русия да „прави каквото си иска“ със съюзниците от НАТО, които не плащат достатъчно за собствената си отбрана.

 

Украйна, въпреки че не е член на НАТО, получава постоянен поток от помощ от САЩ и техните западни съюзници, включително боеприпаси, артилерия, системи за противовъздушна отбрана и др. Преди две седмици Байдън позволи на Киев да стреля с осигурени от Америка оръжия директно по руска територия. Тази стъпка ще засили защитата на украинските градове и райони, изложени на преки атаки.


Еврохолд

От категорията

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

Георги Марков: КС да ни каже какво прави. Ако не знае, да пита Христо Иванов…

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Много мил комплимент от посланика на Щатите: “България процъфтява.” За жалост, ...

23 юли 2024 | 11:14

Васил Тончев: Ситуацията е бременна да се появи нов много голям политически субект

Васил Тончев: Ситуацията е бременна да се появи нов много голям политически субект-Vasil-Tonchev--Glavchev-i-Radev-shte-se-razberat-za-treti-variant-za-vanshen-ministar_1713452735.jpg

Ситуацията е бременна да се появи нов много голям политически субект и от ...

23 юли 2024 | 18:11

Кеворкян: Кой ще натисне спусъка

Кеворкян: Кой ще натисне спусъка-1633510993.jpg

Обама пък нареди да го снимат, докато, заедно с Хилари Клинтън, наблюдаваше на ...

21 юли 2024 | 09:20

НАЙ-ВАЖНОТО

„На 13 юли ние се провалихме”, допълни тя.

Директорът на „Сикрет сървис” Кимбърли Чийтъл подаде оставка заради покушението срещу Тръмп

Директорът на „Сикрет сървис” Кимбърли Чийтъл подаде оставка заради покушението срещу Тръмп-Direktorat-na--Sikret-sarvis--Kimbarli-Chiytal-podade-ostavka-zaradi-pokushenieto-sreshtu-Tramp_1721747116.jpg

В момента се водят няколко разследвания за това как стрелецът е успял да се ...

23 юли 2024 | 18:03

Благодарение на всички вас не допуснахме човешки жертви

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас-Ministar-Stoyanov-kam-cheshkite-i-ispanski-pozharnikari--Dalbok-poklon--Mozhe-da-razchitnate-i-vie-na-nas_1721743559.jpg

Ситуацията с пожара на границата се владее. Ако огънят тръгне към България, ...

23 юли 2024 | 14:41

Министерството е предприело действия в спешен порядък да се създаде организация за бърз опис на щетите

Министър Тахов обеща подкрепа на пострадалите стопани в Свиленградско

Министър Тахов обеща подкрепа на пострадалите стопани в Свиленградско-Ministar-Tahov-obeshta-podkrepa-na-postradalite-stopani-v-Svilengradsko_1721736642.jpg

В Свиленград той бе посрещнат от кмета арх. Анастас Карчев и заедно посетиха ...

23 юли 2024 | 15:10

МВнР реши да назначи Николай Ненчев за нов „временно управляващ“ посолството ни в страната

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача -Radev-se-yadosa--Nikolay-Nenchev-nyama-kachestva-i-podgotovka-za-poslanik--otkazah-da-go-naznacha-_1721711845.jpg

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и ...

23 юли 2024 | 08:16

Нямам основание да сменя министър Калин Стоянов, прекрасно си върши работата, заяви премиерът (Видео)

Главчев отговори на Радев: Ненчев отива в мисията ни в Украйна, спазена е процедурата!
(Видео)

Служебният премиер Димитър Главчев отговаря на въпроси на граждани във Фейсбук -Sluzhebniyat-premier-Dimitar-Glavchev-otgovarya-na-vaprosi-na-grazhdani-vav-Feysbuk-_1721718566.png

Няма нарушение на Конституцията и правилата при назначаване на Николай Ненчев ...

23 юли 2024 | 08:09

Депутатът от ГЕРБ-СДС възмутен от хвалбите на "Промяната"

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор-Dobrev-otgovori-na-Vasilev--Koyto-iska--da-si-nosi-rozovite-ochila-i-rozovite-rizi--vapros-na-izbor_1721742848.jpg

Само лихвите по държавния дълг след 2026 г. ще са по една магистрала ...

23 юли 2024 | 16:39

Христо Иванов, Атанас Славов, Йонко Грозев, Андрей Янкулов са в яростна атака срещу висшите магистрати

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

Според него кандидатурата ѝ ще улесни Доналд Тръмп

Мартин Табаков: Камала Харис не е електорално апетитна за избирателите в САЩ
(Видео)

Мартин Табаков Снимка: Нова тв-Martin-Tabakov-Snimka--Nova-tv_1721671999.jpg

Когато беше избрана за вицепрезидент на Байдън, нейната роля беше ясна – да ...

22 юли 2024 | 21:12

Ако Главчев хвърли кърпата, че е тежко да си пожарогасител, оставаме без Премиер

Георги Марков: КС да ни каже какво прави. Ако не знае, да пита Христо Иванов…

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Много мил комплимент от посланика на Щатите: “България процъфтява.” За жалост, ...

23 юли 2024 | 11:14