Експертите обаче са песимистично настроени за шансовете на Киев в евентуална война

Politico: Украинската армия днес е по-голямо предизвикателство за Русия от 2014 г.

5469 | 14 апр. 2021 | 17:37

През последните години западните съюзници предоставиха на Украйна значителна логистична помощ, инструктори и оръжия, които помагат за подобряване на отбранителната способност на страната


Когато преди седем години избухна война в Източна Украйна между правителствените сили и подкрепяните от Русия сепаратисти, украински войници се биеха в окъсани маратонки и закупени с дарения бронежилетки. А техните неопитни командири често проявяваха нерешителност, което понякога водеше до фатални последици в борбата срещу опитния руски противник, пише американското издание Politico, цитирано от Агенция "Фокус".

Днешната украинска армия е закалена в битки и по-добре оборудвана благодарение на дългогодишното участие в конфликти с ниска интензивност, както и нарастващата вътрешна и външна подкрепа.

Но на фона на нарастващите страхове от възобновяване на военните действия, които според американските власти се потвърждават от най-голямата концентрация на руски войски близо до границата от 2014 г. насам, експертите губят оптимизма си. Те казват, че за Украйна ще бъде много трудно да отблъсне мащабно руско нашествие.

Според редактора на цензор.net и военен коментатор Юрий Бутусов, украинската армия може да устои и да причини големи жертви на руските военни, но все още се сблъсква с много сериозни организационни проблеми и трудности.

„За съжаление, ако нещо се случи, ще има много повече героизъм, отколкото професионализъм“, каза той.

Разлика във военните разходи

През 2019 г. Украйна e похарчилa 3,4% от БВП за отбрана, в сравнение с 2,2% през 2014 г. Такива данни се цитират от Стокхолмския международен институт за изследване на мира. Русия през 2019 г. е похарчила 3,9% за тези цели. Но процентите не трябва да подвеждат: говорим за различни числа. В долари Украйна харчи 5,2 милиарда, а Русия - 65 милиарда.

Миналата седмица генерал Руслан Хомчак, главнокомандващ на украинските въоръжени сили, се опита да успокои притеснените от бойната готовност на Украйна, заявявайки, че страната е "готова за адекватен отговор" на различни сценарии.

Всъщност днешната украинска армия е по-голяма и по-добре организирана. Много е радостно, че тя не се нуждае от подкрепата на набързо събрани доброволчески батальони, както беше през 2014 г., когато руските войски започнаха да оказват помощ на местните бунтовници. За щастие през последните години западните съюзници предоставиха на Украйна значителна логистична помощ, инструктори и оръжия, които помагат за подобряване на отбранителната способност на страната.

В момента 225 000 военнослужещи са на активна служба в украинската армия. Освен това има 900 000 резервисти, според уебсайта Global Firepower Index. В Русия има един милион души на активна военна служба и два милиона резервисти.

Украйна се нарежда на 13-то място в света по брой танкове с 2430, и на седмо по бронирана техника и мобилна артилерия (11 435 и 2040 единици). Но Русия е първата в света по танкове (13 000), трета по бронирани превозни средства (27 100) и първа по теглена артилерия (4465 оръдия).

Уви, базата на украинската армия все още е съставена от танкове, самолети и бронирани превозни средства от съветската епоха. За Киев е трудно да модернизира въоръженията си, въпреки постоянната заплаха от Русия, която, за разлика от Украйна, следва обширна програма за модернизация от 2008 г. насам.

Например миналата година Украйна е изнесла оръжия и военно оборудване на стойност около милиард долара, но не успя да произведе или закупи модерно оборудване и оръжия, които не отстъпват по своите характеристики на руските аналози. Това се отнася за зенитни и противоракетни оръжия, способни да защитят инфраструктурата и критичните стратегически цели от удари с прецизно оръжие.

Според ветерана от украинските въоръжени сили Тарас Чмут, който оглавява базираната в Киев организация с нестопанска цел „Украински военен център“, координираните въздушни и ракетни удари срещу цели като мостове, железопътни линии и електроцентрали могат да спрат украинската икономика напълно. "Това означава, че руснаците няма да имат нужда да окупират голяма територия, за да постигнат целите си", каза той.

Чмут добави, че украинските ВВС имат за съжаление ниска бойна готовност. Миналата година командирът на ВВС призна, че цялата авиация след 10 години ще бъде напълно остаряла.

До голяма степен използването на смъртоносното оръжие от Украйна ще зависи от руската тактика. Както пише по-рано изданието, получените от тази държава американски противотанкови ракетни системи „Джавелин“ (противотанкови ракетни системи) ще бъдат безполезни, ако Русия направи скрито и ограничено нашествие без използването на танкове.

Военният анализатор Николай Сунгуровски от киевския Център „Разумков“ казва, че подобни модерни оръжия са изиграли огромна роля. В същото време за Украйна е по-изгодно да получава технологии, за да установи високо качество на вътрешното производство и да натрупа знания

„Можем сами да го разберем“, каза Сунгуровски за слабо развитата военна индустрия. "Но това ще отнеме много време."

Корупцията е сериозна пречка. Държавният концерн "Укроборонпром" отдавна се смята за развъдник на корупция. В съвместно изявление, публикувано в края на миналата година с Националното бюро за борба с корупцията на Украйна, монополът обеща да направи отбранителния сектор „прозрачен и отговорен“.

Но освен военната техника има опасения относно професионализма на военнослужещите.

Командване

Чмут, който е бил на активна служба от 2015 до 2017 г., каза, че командирите са се отървали от психологическите си комплекси за военните действия с руската армия, които са имали през 2014 г. В резултат на това днешната армия е „готова за бой“. В същото време наскоро мотивирани и опитни войници напускат армията поради бюрокрация и спад в качеството на командването и контрола.

Ветеранът полковник Сергий Собко, получил титлата Герой на Украйна за своите заслуги, заяви в интервю за украинските медии миналия месец, че офицери, които са се представили слабо в боевете през 2014 г. или са избягвали да участват в бойни действия, са се завърнали на ключови командни позиции.

Президентът Владимир Зеленски отправи апел към НАТО да приеме Украйна. Но все още има много малко надежди за това и е въпрос на далечно бъдеще.

През първите 18 месеца от президентството на Зеленски украинските въоръжени сили приеха 96 стандарта на НАТО. През петте години от управлението на неговия предшественик са приети 196 такива стандарта, както се посочва в доклада на киевския център „Нова Европа“.

Това са най-разнообразните стандарти, като се започне с привеждане на военните чинове в съответствие с тези на Алианса и завърши с приемането на стандартите на НАТО за логистика и планиране. Авторите на доклада наричат тези постижения „положителен момент“, но отбелязват, че при този темп ще отнеме поне 13 години, преди Украйна да спази напълно стандартите и правилата на НАТО.

Това означава, че в случай на военна конфронтация между Украйна и Русия подобни промени няма да са от голяма полза.

Някои са песимисти по отношение на опитите на Украйна да модернизира армията.

Според Николай Воробьов, украински журналист, който преди е работил като научен сътрудник в университета „Джонс Хопкинс“, командирите често се обезсърчават от огромния обем ежедневни документи, тъй като те трябва да отговорят на огромен брой искания и да отчитат дори най-основните решения.

"Войниците се шегуват, че украинската армия се превръща в хартиена армия", каза Воробьов.

Като повтаря Собко, той каза, че такава бюрокрация смущава дори и най-способните командири. Например, понякога им се налага да чакат с часове, за да получат заповед да отвърнат с огън по врага.

На фона на ескалиращото напрежение през последните дни, Зеленски се опитва да се представи като решителен лидер. Миналата седмица той пътува до фронтовите линии в Източна Украйна.

Но критици като редактора Бутусов твърдят, че украинското ръководство, разсеяно от належащи политически въпроси, не е в състояние да мисли напред, когато става въпрос за армията.

"Що се отнася до подготовката за война, нашият проблем е, че не можем да изготвим план за действие, не можем да организираме разпределението на силите и средствата, не можем да мобилизираме човешки и интелектуални ресурси за вземане на решения", каза той.

 


От категорията

Проф. Огнян Герджиков: Неграмотност, облечена във власт - най-страшното съчетание

-1509605176.jpg

Няма съмнение, че държавата ни ще бъде осъдена и ще плащаме всички ние, вместо ...

22 юни 2021 | 23:13

Симеон Николов: Европа все още е силно зависима от САЩ

Симеон Николов-1472586819.jpg

"Има редица вътрешни проблеми, които пречат на Европа да бъде ...

22 юни 2021 | 15:45

Der Spiegel: Истинското лице на Путин и лицемерието на Запада

-1604657579.jpg

Русия многократно е подавала ръка на Запада и е получавала пренебрежителен ...

23 юни 2021 | 20:05

Д-р Войн Божинов: Македонизмът се строи върху антибългаризма

Д-р Войн Божинов-1604923342.jpg

"Поведението на приятелите ни от Берлин не е дипломатично. Лошо ...

23 юни 2021 | 16:04