Политологът Христо Панчугов: Правителството се е фокусирало върху задачата да оцелее

Липсата на генерален план подкопава основите на управлението

Политологът Христо Панчугов: Правителството се е фокусирало върху задачата да оцелее

5626 | 20 май 2022 | 09:08

„Правителството решава криза след криза, по-голямата част от които си създава само, вместо да се фокусира върху дълбоките реформи", коментира той


"Това правителство се е фокусирало единствено и само върху задачата да оцелее. На фона на това всеки публичен натиск, който се упражни върху това правителство, ще е награждаван." Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Христо Панчугов.

"Когато има слабо и несправящо се правителство, единственият сигнал, който се излъчва, е, че всеки, който поиска нещо, на него ще му бъде дадено."

Липсата на генерален план подкопава основите на това управление, смята политологът.  

"Единственото, което има значение, е сигналът, който оставя в българското общество това правителство. Сигнал за това, че идвайки със заявката за тежки, дълбоки реформи, единственото, което успява да произведе, е скандал след скандал. И това започва да доминира над всичко друго, което се чува."

"Това правителство изглежда изключително нестабилно, на това правителство липсва ясен дневен ред, дори основа, върху която то да гради някакво единение. Хората ще подхождат с недоверие към всичко, което излиза от това правителство и това е най-големият проблем на управляващото мнозинство", посочи още Панчугов.

Той акцентира върху "усещането, че се действа на парче – правителството решава криза след криза, по-голямата част от които си създава само, вместо да се фокусира върху дълбоките реформи".

Обществото не мисли за изборите като за механизъм, през който да решава своите проблеми, да наказва тези, които не се справят, коментира политологът в предаването "Преди всички".
"През годините се наслои нагласата, че българите смятат всички политици за еднакви."

Голямото разочарование, което виждаме, се дължи "не толкова на конкретната политика на това правителство, въпреки че те се стараят истински да подкопават доверието в себе си", колкото на получаването на същото за пореден път след заявката за фундаментална промяна, отбеляза в анализа си Панчугов.


"Всеки изминал ден, в който това правителство се опитва да остане на власт, да превърне управлението в самоцел, ще е ден, в който подкрепата за него ще се свива."

Големият въпрос е дали правителството ще успее да произведе някакъв план за управление, дали ще успее да отговори на въпроса какво държи тези партии заедно и каква е крайната цел на това управление, подчерта Христо Панчугов.

"Тоест как изглежда промяната в крайна сметка. Вече 6 месеца виждаме повече от същото. (...) Изглежда те се занимават само със себе си и това е най-отблъскващото за българските граждани."


От категорията

"Взгляд": Българите изгониха премиера си русофоб

Факсимиле: Взгляд-1656096728.jpg

"Все още е трудно да се каже в каква посока ще се завърти българският ...

24 юни 2022 | 21:43

Андрей Райчев: Партията на Кирил Петков загуби 350 000 души. Нямат никакъв шанс за нов кабинет!

Андрей Райчев-1638601546.jpg

Според него "Продължаваме промяната" няма никакъв шанс в рамките на ...

24 юни 2022 | 21:10

"Дойче веле": Ще се отклони ли България към Русия - как чужди медии коментират ситуацията в България

Правителството на Кирил Петков стана първото в най-новата българска история, което загуби вот на недоверие-1655918119.jpg

Падането на правителството на Петков става в един от най-неподходящите моменти ...

25 юни 2022 | 15:41

Отново избори в Израел, ще се върне ли Нетаняху на власт

Отново избори в Израел, ще се върне ли Нетаняху на власт-1620131643.jpg

Според анализатори противниците и привържениците на бившия премиер ще имат ...

25 юни 2022 | 13:45