Снимка: БГНЕС

Очаква се най-масовият протест досега

Полицаи от цялата страна блокират парламента

3680 | 8 ноем. 2015 | 08:24

Исканията им са за незабавно оттегляне на законопроекта на Закон за държавния бюджет за 2016 г. в частта, засягаща социални права на служителите в Сектор „Сигурност”.


Полицаи от цялата страна ще протестират днес от 13.00 ч. пред Народното събрание. Очаква се протестът да бъде един от най-масовите досега.

Исканията на протестиращите полицаи са незабавно оттегляне на законопроекта на Закон за държавния бюджет за 2016 г. в частта му, засягаща социални права на служителите в Сектор „Сигурност”, право на колективен трудов договор за държавните служители в сектора, право на синдикалните организации да се присъединяват в национално представителни синдикални организации и обвързване на заплатите в Сектор „Сигурност” със социално измерим критерий - средната работна заплата за страната.

От СФСМВР заявиха, че протестът е напълно законен, подкрепен от всички синдикати в МВР. Очаква се поне 10 областни дирекции на МВР да се включат в него.

Полицейското недоволство започна във вторник, след като стана ясно, че в проекта за бюджет за 2016 г. се предвижда 20-те заплати, които взимат служителите в сектор сигурност при напускане, да бъдат намалени на 10, годишните им отпуски да се ограничат от 30 до 20 работни дни и социалните придобивки също да бъдат намалени. Спонтанно се проведе и първият протест на полицаи на Орлов мост на 3 ноември.

Синдикатът на служителите в МВР обяви, че се очаква около 15 000 души от състава на МВР да си тръгнат, както и че ще се наложи най-вероятно да бъдат закрити и РПУ-та.

На 3 ноември синдикатите в МВР проведоха среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова и финансовият министър Владислав Горанов, след която стана ясно, че съвпадение в позициите няма. Още тогава Галентин Грозев лидер на Синдикален алианс „Сигурност” в МВР заяви, че за момента служителите в системата на МВР нямат никакво основание да се отказват от исканията си и подчерта, че така внесените предложения в законопроекта за държавния бюджет трябва да отпаднат незабавно.

След края на срещата служители на МВР блокираха кръстовището на ул. „Раковски” и „Славянска” в знак на несъгласие.

Обръщам се към тези служители на МВР, които се колебаят в момента да си дадат сметка, че разликата в сумата на тези обезщетения би им позволила да живеят без работа по-малко от една година. Оставайки, макар и с по-ниски обезщетения, на работа в МВР, те получават сигурност, възможност за кариерно развитие, означава и възможност за увеличаване на разходите и на трето място, макар и непряко като влияние, възможност да работят при по-добри условия, каза тогава Румяна Бъчварова.

Владислав Горанов пък обясни, че водещият мотив за промени в системите, е натрупванията през годините, които са довели до там, че бюджетите на практика са станали бюджети за разходи и заплати.

След още срещи между синдикати и управляващи, решение не дойде, а протестите продължиха четири дни поред - спонтанно или организирано. Включиха се и гранични полицаи, които блокираха пътищата към някои ГКПП-та.

През изтеклата седмица заваляха и рапорти за напускане от много областни дирекции на МВР в страната, съпровождани от протести.

На заседанието на Министерския съвет в сряда премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че 10-те работни заплати и обезщетения при пенсия ще влязат в сила от деня, в който бъде приет законът.

„Всички, които до тази дата са започнали работа в МВР, отбраната, остават на 20-те си заплати. Надявам се и съдебната власт да прецени дали прокурорите и съдиите трябва да получават по 20 заплати. Новоназначените в сектора ще получават по 10 заплати при пенсиониране”, обясни тогава Борисов.

Той заяви още, че отпуските остават намалени на 20 работни дни годишно, а допълнителните 2% за прослужено време ще се консолидират в работната заплата.

Това не се хареса на служителите в сектор „Сигурност” и на синдикатите на МВР, които призоваха за незабавно оттегляне на законопроекта на Закон за държавния бюджет на България за 2016 в частта му, засягащ социални права на служителите в Сектор „Сигурност”.

БГНЕС

 


От категорията

Летище София работи нормално след фалшив сигнал за бомба

Летище София работи нормално след фалшив сигнал за бомба Снимка: БНР-Letishte-Sofiya-raboti-normalno-sled-falshiv-signal-za-bomba-Snimka--BNR_1675932567.jpg

Към 9.30 ч. и на двата терминала се извършваха проверки от екипи на летището и ...

9 февр. 2023 | 10:49

Убиха известния психолог Иван Владимиров-Нав, задържан е бивш полицай

Иван Владимиров-Нав Снимка: БНТ-Ivan-Vladimirov-Nav-Snimka--BNT_1675934946.png

На място е задържан 52-годишният извършител на деянието. По първоначална ...

9 февр. 2023 | 11:25

След сигнал на ГЕРБ: Александър Николов обвиняем за газовите посредници

Александър Николов, бивш енергиен министър в кабинета "Петков"-Aleksandar-Nikolov--Gazat-ne-e-na-nay-dobrata-tsena_1671173055.jpg

През лятото ГЕРБ внесе сигнал до ДАНС за действията на министър Николов. Става ...

8 февр. 2023 | 11:11

Прокуратурата обвини Александър Николов за длъжностни престъпления. Той: Нямам вина

Прокуратурата обвини Александър Николов за длъжностни престъпления. Той: Няма вина-Prokuraturata-obvini-Aleksandar-Nikolov-za-dlazhnostni-prestapleniya--Toy--Nyama-vina_1675851939.jpg

Свежда се до това, че България не се съобрази с изнудванията от ...

8 февр. 2023 | 12:23

Най-важното

Все по-рядко чувам призиви за мир, а само за победа, без някой да е дефинирал какво значи победа, допълни той

Радев категоричен от Брюксел: Ще наложим вето, ако има санкции срещу ядрената енергетика на Русия
(Видео)

Румен Радев в Брюксел Снимка: БНТ-Rumen-Radev-v-Bryuksel-Snimka--BNT_1675933939.jpg

В момента сме състояние на вето за членството на Скопие в Европейския съюз, ...

9 февр. 2023 | 11:07

Компанията "Булгаргаз" е наред финансово, посочи Христов

Росен Христов: По времето на Александър Николов са сключвани договори в нарушение на закона

Енергийният министър е давал показания по разследването срещу предшественика му-Rosen-Hristov--V-komunikatsiya-s--Gazprom--sme--opitvame-da-dovedem-pregovorite-do-pozitiven-kray-_1661960617.jpg

Факт, че много договори са сключени в нарушение на Закона за енергетиката. ...

9 февр. 2023 | 11:54

Няма решение на МС за прекратяване на договора с "Газпром" и за неплащане по новите условия

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи-Borislav-Sarafov--Polovinata-ot-zadarzhanite-za-detska-pornografiya-sa-semeyni--s-detsa--Snimka-Novini-bg_1668768284.png

Отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. ...

9 февр. 2023 | 00:20

Зад мерките за контрол на цените прозира обърканост и некомпетентност, смята той

Димитър Маргаритов: Служебният кабинет на Радев не се справя с ценовия шок

Димитър Маргаритов-Dimitar-Margaritov_1675930197.jpg

Бившият заместник-министър на икономиката припомни, че последният действащ ...

9 февр. 2023 | 10:08

Надяваме се да се отварят повече пространства, в които да намираме оцелели, сподели той

Български пожарникар в Адана: Търсим оцелели в кухините, но откриваме само загинали

Български пожарникар в Адана: Търсим оцелели в кухините, но откриваме само загинали-Balgarski-pozharnikar-v-Adana--Tarsim-otseleli-v-kuhinite--no-otkrivame-samo-zaginali_1675933172.jpg

За голяма част от хората всичко се е случило в съня им. Откриваме ги в спалните ...

9 февр. 2023 | 10:54

Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали, много са пострадали

Ахмед Ахмедов: Тръгнаха първите три тира с помощи за Турция

Ахмед Ахмедов: Тръгнаха първите три тира с помощи за Турция Снимка: БНТ-Ahmed-Ahmedov--Tragnaha-parvite-tri-tira-s-pomoshti-za-Turtsiya-Snimka--BNT_1675937145.jpg

"Тази кампания ни показа, че българският народ е съпричастен към ...

9 февр. 2023 | 09:35

Украинският президент говори на среща на върха на ЕС (На живо)

Украинският президент говори на среща на върха на ЕС-Ukrainskiyat-prezident-govori-na-sreshta-na-varha-na-ES_1675937570.png

9 февр. 2023 | 12:12

Уотърс се противопостави на западните доставки на оръжия за Киев

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана-Rodzhar-Uotars-pred-OON--Invaziyata-na-Rusiya-v-Ukrayna-e-protivozakonna--no-provokirana_1675929289.jpg

Заместник-постоянният представител на САЩ при ООН Ричард Милс призна ...

9 февр. 2023 | 09:46

Социалистите съзнават, че партията има нужда от „огън“, но няма да направят промяна на конгреса

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51