ген. Валери ГРИГОРОВ. Снимка - Георги Колев

Бившият директор на Гранична полиция ген. Валери ГРИГОРОВ:

Полицаи си мислят, че отиват на границата на гурбет

15893 | 19 ян. 2015 | 09:49

Интервю на Илиана ДИНЕКОВА за проблемите с нелегалните имигранти и готовността ни за Шенген


- Вече 14 месеца про дължава операцията на МВР на границата с Турция. Правилно ли беше изпращането на полицаи от всички краища на страната срещу нелегалните имигранти, ген. Григоров?

- Ръководството на Гранична полиция бе поставено в ситуация да предприеме някакви действия срещу нелегалните имигранти и това вероятно са били най-правилните според тях. Аз ще се опитам да обясня защо се наложи тази операция. В периода от 1999 до май 2006 г. имахме национална стратегия за управление на границите, конкретни планове и стъпки за действие, всички усилия бяха насочени към бъдещото ни членство в ЕС. Бяха развити приоритетите ни, целите и задачите. След 2006 г. част от усилията бяха насочени към Шенген, имах ме и конкретна програма. Сега новото ръководство на МВР си задава въпроси, които според мен имат отговори. Затова бих предложил на министър Веселин Вучков да провери щата на Гранична полиция към януари 2006 г. Тогава граничните полицаи бяха над 9000. Договорено беше след присъединяването ни към Шенген те да се увеличат с още 1000. Идеята беше, когато отпадне граничният контрол по вътрешните граници, да може той да се засили в 30-километровата зона и на зелената граница. Това не се случи, а през 2006 г. службата много тежко катастрофира, когато при реформите мина под шапката на Генералната дирекция на полицията - тогава три от отделите в дирекцията бяха ликвидирани. Това постави в дисбаланс системата и наруши възможностите й. След последните съкращения в момента има около 6000 служители, а само от регионалната дирекция в Елхово бяха съкратени над 800 души. Сега искат да назначават 700. Когато правихме щата на службата през 2000-2005 г., сме се съобразявали с критериите на ЕК за охрана на външните граници. Те имат изисквания на 10-километров участък какви полицейски патрули да има, техническо оборудване, системи за наблюдение. Всичко беше разчетено до последния метър.

- Само съкращенията ли са причина за командироването на полицаи?

- Когато ме назначиха за директор през 2000 г., пред мен беше поставена задачата да изградя служба, която да има управление, структура с полицейски функции и задачи. Това вървеше успешно до приемането ни в ЕС. Тогава 90% от ръководния състав имаше юридическо образование и полицейска подготовка на високо ниво. Сега в Гранична полиция и в ръководството на службата 95% са служители, подготвени във военните училища, с военна компетентност, което е много тъжно. Това налага стила и начина на управление и работа. Неслучайно определям операциятакато чисто военна - като организация, изпълнение и дори със силовия си елемент и характер на отношение към преките изпълнители, които са поставени в изключително мизерни условия. Ако аз трябваше да вземам решение, първо, не бих унищожил службата, която създадохме, но това е политическо виждане. Не бих допуснал съкращения, тъй като това е некоректност към европейските ни партньори. Ако бяха запазили щата на службата, сега нямаше да се налага да се командироват полицаи и щяхме да имаме подготвени кадри. Това движение на униформени от областните дирекции на МВР поставя служителите в анонимност и създава среда за корупция. Някои от командированите дори са казвали, че отиват на границата на гурбет.

- Сега МВР моли армията за помощ. Това нормално ли е?

- Като експерт съм категоричен, че е недопустимо да се намесва армията като логистика или като участник в охраната на границата. Законодателството в България е категорично, че функциите са възложени на МВР и конкретно Гранична полиция трябва да организира охраната. Първо, трябва да се съобразим с факта, че особеният правен статут на границата не допуска никого по какъвто и да е повод, дори и ловен излет, в 500-метровата гранична ивица до самата бразда. Това означава, че особеният статут на тази територия предполага и особена отговорност и ангажименти към МВР и Министерството на външните работи.

- Аргумент в подкрепа на исканата помощ е, че военните могат да участват в операцията, тъй като от другата страна е турската армия.

- Турска армия няма на границата. Там има жандармерия, но тя няма нищо общо с армията. Има други механизми, които не бяха използвани в пълен обем - това са централната смесена гранична комисия и секторните комисии, за които не чуваме да функционират. Има спогодби между двете страни, които казват кога и по какви поводи да се събират. Да, има засилен миграционен натиск, но подобен имахме и през 2001-2003 г., когато започнаха военните действия в Ирак и Афганистан. Тогава тези комисии работеха непрекъснато. Това са органите, които всекидневно трябва да решават проблемите, защото отговорността на тази граница не е само българска. Армията няма място там и аргументите на военния министър Николай Ненчев са много прецизни. В периода до членството ни в ЕС България е извървяла един път и е поела ангажимент да изгради полицейска система за охрана на границата. Това беше основна част от усилията ни. Сега искаме да върнем и да наложим един армейски способ и система за охрана, това за мен би било катастрофа, а за МВР би означавало безпомощност.

- Ако вие трябваше да вземете решение в тази ситуация, какво щяхте да направите?

- Аз нямаше да съм там и затова не съм в Гранична полиция. Знаете, че останах в екипа на тогавашния министър Румен Петков до момента, в който службата запази пълния си характер и способност, която бяхме изградили. Имах противоречия с г-н Петков, тъй като категорично настоявах службата да не бъде пипана. Казах, че това ще разруши доверието на европейските ни партньори, и в голяма степен така се случи. Това са политически ангажименти на България. Не мога да се съглася, че в момента един армейски способ за охраната - защото такъв се използва при операцията - е ефективен. Гранични войски навремето са били 18 500 души, аз самият през 2000 г. заварих 7200 войници. Работеше и електросигнализационното съоръжение, т.нар. кльон, което имаше 2 активни проводника. То дава информация за състоянието на границата. Оградата, която искат да поставят сега, не би изиграла никаква друга роля, освен да има превантивно-възпиращ ефект.

- Отчитат, че след построяването на оградата край Елхово опитите за нелегално преминаване са намалели 7 пъти.

- Вероятно е така. Но защо тогава чужденците подкопават мрежата и минават у нас? Ако разсъждаваме, колко огради се прескачат ежеминутно, за да се извършват кражби? Колко прегради и препятствия, системи за охрана се преодоляват, за да се постигне дадена цел? Според мен, когато системата за охра- на е на държавно ниво, тя не може да разчита на ограда, която е тип мислене от 60-те години на миналия век.

- Предвидената 131 км ограда по цялата граница с Турция ще реши ли проблема?

- Аргументите са, че има засилен миграционен натиск по границата с Турция, но аз твърдя, че той е не по-малък и на гръцката граница, откъдето минават част от нелегалните имигранти. Това означава ли, че и там трябва да вдигнем ограда? Бих предложил на ресорния вицепремиер Меглена Кунева да попита шефовете на Гранична полиция докъде е стигнало изпълнението на основните компоненти на интегрираното гранично наблюдение. Няма да обяснявам детайли, но повечето от служителите, които говорят за интегрирано управление, дори не разбират заложения смисъл. Има такива документи в Гранична полиция, въпросът е имало ли е кой да ги прочете. След 2006 г. това беше забравено. Оградата няма да спре нелегалните имигранти. Ще похарчим много пари, а тя няма да подпомага системата за организация по охраната на границата.

- След катастрофата с граничарите край с. Горно Ябълково се разбра, че няма пътища, инфраструктура, бази. А старите застави, вишки и огради са разрушени. Защо се стигна до това? Всички обвиняват предишните ръководители, че са го допуснали.

- През 2001 г., когато министър беше Емануил Йорданов, след като обосновах развитието за управление на границите, помолих да се заложи бюджет за годината за възстановяване на кльона. Ние възстановихме 200 км, но цената за това беше 1 млн. лева. Съоръжението работеше до 1 януари 2006 г. То беше активно, в добър технически вид. Имаше активни проводници, които при нарушаване на границата информираха съответния участък в коя зона става това.

- Защо в началото на XXI век се е наложило границата да се пази с 30 волта ток?

- Тогава това беше необходимо, защото имахме повече от 7000 войници. За 3 години службата трябваше да стане професионална и да се назначат над 4000 сержанти на тяхно място. Възстановяването на съоръжението отне около година и половина. Липсваха цели участъци, но те бяха направени. Идеята беше кльонът да работи в следващите 10 години, докато се направи новата система за охрана. Става дума за всичко това, което се е случвало и сега действа на финландско-руската граница, която е около 1300-1400 км и е най-голямата външна граница на ЕС. Това беше заложено и у нас, но освен трите базови станции за контрол и мониторинг от системата ТЕТРА, изградени до 2006 г. по сухопътната граница с Турция, друго нищо не е направено.

- Можем ли да искаме влизане в Шенген, след като не можем да опазим ефективно външната граница на ЕС?

- Имам конкретно предложение за ресорния вицепремиер Меглена Кунева. Да извадят шенгенския план, приет през 2007 г., и да проверят изпълнението му. Ще се установи, че над 60% от мерките не са изпълнени. Като експерт, който работи 10 години в тази област, съм категоричен, че сега сме по-неподготвени за Шенген, отколкото през 2007 г. Ще дам един пример. Беше провален вторият проект за улесняване на търговията и транспорта, с бюджет 50 млн. евро, финансиран от Световната банка. По него до края на 2014 г. трябваше да бъде изградена изцяло нова инфраструктура на всички ГКПП на външните ни граници. Кой пункт е изграден? За Капитан Андреево и Калотина имаше дори и подробни устройствени планове. Е, готови ли сме за Шенген? В следващите 5-10 години ще имаме много тежки проблеми с трафика на тези пунк тове, тъй като те са с ограничени пропускателни възможности. А трафикът ще се увеличава. Не са направени нито видеонаблюдението, нито ТЕТРА станции, а службата от 9000 стана 6000 души. Това малко ли е?


Още по темата

Валери Григоров е роден на 4 ноември 1959 г. в Трън. Завършва ПЖИ „Тодор Каблешков“ и право във Висшия институт на МВР. В системата е от 1985 г. Работил е в СДВР и в столичното Осмо РПУ. От 1998 г. е началник на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР. От юни 2000 до 2006 г. е директор на Национална служба „Гранична полиция“. В момента е служител по сигурността на класифицираната информация в Софийския апелативен съд.

Най-важното

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Партиите от "хартиената коалиция" искат избори по новите правила, твърди съпредседателят на ПП

Кирил Петков: Европейски лидери ми признаха, че 10 години Борисов ги е лъгал за Шенген

Кирил Петков: Европейски лидери ми признаха, че 10 години Борисов ги е лъгал за Шенген-Kiril-Petkov--Radostin-Vasilev-predupredi-BSP--che-koalitsiya-s-PP-shte-e-nevazmozhna_1667545957.jpg

Докато има шанс Борисов да се върне, западните премиери нямали доверие, че ...

4 дек. 2022 | 11:50

Политическата криза у нас пречи да реализираме външнополитическите си приоритети, подчертава евродепутатът от ДПС

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз-Ilhan-Kyuchuk--Sluchvashtoto-se-s-Shengen-podkopava-doverieto-na-balgarskite-grazhdani-v-Evropeyskiya-sayuz_1670139007.jpg

След като ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ДПС е готово да преговаря с ...

4 дек. 2022 | 09:27

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22