©АНТОН СТАНКОВ

Цвятко ГЕОРГИЕВ, заместник-министър на вътрешните работи:

Полицаите се пенсионират само от страх за обезщетенията

25489 | 16 юни 2015 | 13:28

Интервю на Стефан ТАШЕВ за протестите и социалния диалог в МВР


- Г-н Георгиев, министър Бъчварова обяви, че знае кой стои зад полицейските протести, а синдикатите поискаха да ги разкриете. Успяхте ли?
- Не сме правили нищо в тази посока. Лично аз не съм мислил въобще затова и смятам, че исканията на синдикатите в основната си част са социални. Когато човек е поставен в труднообяснима ситуация, той си съставя хипотези в най-различни посоки. Така сме устроени, всички го правим ежедневно.
- Къде се разминахте със синдикатите в преговорите и защо се стигна до протест на полицаите?
- Създаде се усещане, че срещата със синдикатите миналия петък е свързана с решението за протест. Това не е така. Решението за протест бе взето две седмици преди съвета за социално партньорство в МВР. И двете неща нямаха нищо общо.
- Но защо се разминавате в диалога с тях?
- В нашите ежедневни срещи със синдикатите по всякакви теми диалогът върви добре и има конкретни резултати. Но в съвета за социално партньорство разговорите са трудни. Защото там присъстват всичките синдикати в МВР, а те са общо седем. И те много често изразяват различни тези, които си противоречат. Ръководството на МВР като работодател трябва да интегрира всичките им позиции, което прави трудно провеждането на нормален диалог. Вероятно ще има промяна на този съвет с правила за изразяване на позициите и начина на вземането на решенията в него. Вчера стана ясно, че само един синдикат иска оставката на ръководството на МВР, а останалите - не.
- Възможно ли е да се направи пенсионна реформа с протести на полицаите?
- Предложенията за пенсионна реформа са направени от екипа на вицепремиера Ивайло Калфин. В подготвителния период при изготвянето им бяха поканени синдикатите в МВР и те са участвали в обсъжданията с предложения. Трябва ясно да се каже, че този пакет не съдържа само увеличаване на възрастта за пенсиониране на полицаите. Но има и доста положителни неща за служителите в сектор „Сигурност“. Например възможността след пенсиониране те да останат да работят в МВР. Или пък при придобито право на пенсия да могат да го направят и извън системата на министерството. Тоест не се обвързва пенсионирането с работа в МВР. Нещо, което сега го няма. Освен това за хората от сектор „Сигурност“ вече ще е възможно да получат при пенсиониране и тази част от пенсията, която внасят в третия стълб, в частните фондове. Ако се прехвърлят в НОИ, ще я получат веднага, а не както сега, при навършване на 65 години. Обаче тази част от предложенията не се коментира от синдикатите.
- Защо според вас?
- Аз разговарям всеки ден с десетки редови служители на МВР. Те не могат да повярват, че по отношение на тях може да има положително развитие, а чакат само лош сценарий. И като им обяснявам добрите неща от реформата, те открито ми казват, че това няма как да се случи. Служителите в МВР са много чувствителни към социалните си придобивки, защото са много специфични. И те стоят в основата на протеста. Смятат, че с увеличаване на възрастта за пенсиониране ще им бъде отнето правото да получат обезщетение за прослужено време.
- Това са прословутите 20 заплати?
- Да точно така. 20 заплати за прослужени 20 години в МВР. По времето, когато е взето решението за този протест, преди около две седмици, в министерството се разпространяваше слух, че заедно с промените в Кодекса за социално осигуряване ще има и други промени, които или драстично ще намалят тези обезщетения, или направо ще ги премахнат. Такива слухове се разпространяват в МВР през последните 20 години, но сега уплашиха дори и директори от системата. Това доведе до кампания за подаване на молби за пенсио­ниране. Наложи се министър Румяна Бъчварова да напише успокоително писмо до структурите в МВР, че такива промени за обезщетенията не се предвиждат. И те няма да се премахнат. В основата на протестите аз виждам тези страхове.
- Колко души подадоха молби за пенсиониране заради слуховете?
- Нямам такава справка. Но това е практика в МВР. Хората не се пенсионират с мотив, че са стари и не могат да работят. А по-скоро от страх, че ще им отнемат обезщетението.
- Но синдикатите твърдят, че огнеборец на 55 години не може да гаси пожар, нито полицай на същата възраст да патрулира по улиците.
- Полицаи и пожарникари на 55 години ще има в МВР, ако бъде приета реформата, най-рано след 13 години. Заради нея ще се наложат промени и на редица закони, които да регулират как преминава държавната служба в МВР.
- Имате предвид първата категория труд едва ли не за всички в системата - от чистачката до директор на служба?
- Да. Точно. И някои от синдикатите са съгласни с това, че трябват промени с ясно посочване на длъжностите, които могат да бъдат първа категория труд. Да се направи диференциация на труда в министерството. Тя ще позволи преминаване от една длъжност в друга по по-лесен начин. И ще удовлетвори притесненията на синдикатите, че хора, които не са в добра физическа кондиция на определена възраст, ще могат да останат на работа в МВР на друга длъжност. А чистачките в министерството вече не са първа категория труд. Още от есента на миналата година се направи разделение и се опре­делиха административните структури. В тях назначаването на работа ще става по Закона за държавния служител с конкурс. И такива конкурси вече се правят в МВР. Но с уговорката, че в закона има параграф, който казва, че това не касае хората в заварено положение.
- Другото основно искане на протестиращите е да се сложи край на командировките на полицаи по границата. Може ли това да стане?
- Изправени сме пред много сериозно изпитание. МВР харчи пари за командироване на служители и това силно тежи на бюджета ни. Почти е непосилно за него. Но министерството е задължено по закон да опазва държавната граница. Това е въпрос на национална сигурност. Знаете, че миграционният натиск, особено през летния период, се засилва. Още при министър Веселин Вуч­ков масовото командироване на полицаи от страната по границата бе спряно. В момента там се изпращат само гранични полицаи и техни колеги от дирекциите в Бургас, Хасково и Ямбол. Трябва да изградим заградителното съоръжение на границата и областните упра­вители да гарантират, че ще е завършено до есента. Това ще помогне да намалим поетапно командированите полицаи. От друга страна, има обявени конкурси за назначаване на 200 нови служители в Граничната полиция. И това ще прекрати пращането на полицаи от страната на браздата.
- Наскоро публикувахме отговор на вашия колега заместник-министър Филип Гунев до синдикатите. Според неговите отчети МВР може да назначи 1300 полицаи с парите, които харчи за командировки и извънреден труд на униформените на браздата за една година. Това нормално ли е?
- Това е само механично изчисление за разходите по командироването на служителите. За да се вземе решение за назначаването на 1300 полицаи на границата, трябва да е с перспектива минимум за 30 години. Ако обаче обстановката там се промени и миграционният натиск намалее? Какво ще правят 1300 души новоназначени на границата? Веднага ще възникне този въпрос. И те трябва да се съкратят и държавата да им плаща обезщетения.
- Ще продължите ли диалога със синдикатите до намирането на компромис? Те искат публична среща с вас пред медиите за изясняване на позициите.
- Не сме в етап по изясняване на позиции. Тъй като нямаме съгласие или несъгласие по определени теми със синдикатите. Не знам дали разговорът пред медиите ще помогне служителите в МВР да са по-доб­ре. Мисля, че и двете страни можем да продължим диалога. Известно е, че министър Румяна Бъчварова е диалогичен човек. Такова е и политическото ръководство на министерството. Ще допълня, че синдикатите говорят не за съгласие или несъгласие, а по-скоро за разбиране. Веднага след провеждането на срещата в петък реакцията на синдикатите беше: „Не се разбрахме.“ Поради спецификата на работата в системата към ръководството на МВР има свръхочаквания за разбиране от служителите. И то заради социалния им статут. Те очакват да припознаваме исканията и желанията им. Както детето очак­ва родителят да го разбира.
- Това ли са големите болки на полицаите - заплати, пенсии и обезщетения?
- Това са темите, които най-много вълнуват служителите на МВР и синдикатите. Както и условията на труд. Най-вече заради непредвидената ситуация с командироването на хора по границата, за което говорих преди малко.


Още по темата

Цвятко Георгиев е роден на 19 май 1968 г. Магистър по история и география и магистър по право във ВТУ „Св. Кирил и Методий“. От 1993 до 2007 г. работи в Национална служба „Сигурност“. В периода 2004-2007 г. е заместник национален представител в Комитета по сигурността и Специалния комитет на НАТО в Брюксел. През 2008-2009 г. е директор на дирекция „Защита на класифицираната и друга защитена информация“ в ДАНС. От 2010 до август 2013 г. е сътрудник в подкомисията за контрол на СРС на парламента.

А от август до ноември 2014 г. е съветник на служебния премиер Георги Близнашки. От ноември 2014 г. е заместник-министър на МВР.

Най-важното

Преди извънредното заседание на Европейския съвет

Радев от Брюксел: Ще наложим вето, ако има санкции срещу ядрената енергетика на Русия
(Видео)

Румен Радев в Брюксел Снимка: БНТ-Rumen-Radev-v-Bryuksel-Snimka--BNT_1675933939.jpg

Време е една година след започването на тази кръвопролитната война, фокусът да ...

9 февр. 2023 | 11:07

Ердоган обеща спешно подпомагане в размер на 10 000 турски лири (около 530 долара) за всяко пострадало семейство

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия-Snimka--DPS_1675783107.jpg

В раздираната от война Сирия жертвите са 2662.Хиляди хора в Сирия все още са в ...

9 февр. 2023 | 08:18

Няма информация за жената в Антакия, която се издирва

МВнР: Намерено е тялото на издирвания българин в Искендерун

Намерено е тялото на издирваната българка в Антакия-1604296416.jpg

В Турция е потвърдена смъртта на над 12 хиляди души, ранените са над 53 хиляди

9 февр. 2023 | 08:42

Представители на ДПС заминават за Адана, за да направят анализ на нуждите на българската общност там.

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали-1634123432.jpg

В района на Адана живеят около 30 000 български изселници, които са заминали за ...

9 февр. 2023 | 09:35

Зад мерките за контрол на цените прозира обърканост и некомпетентност, смята той

Димитър Маргаритов: Служебният кабинет на Радев не се справя с ценовия шок

Димитър Маргаритов-Dimitar-Margaritov_1675930197.jpg

Бившият заместник-министър на икономиката припомни, че последният действащ ...

9 февр. 2023 | 10:08

Няма решение на МС за прекратяване на договора с "Газпром" и за неплащане по новите условия

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи-Borislav-Sarafov--Polovinata-ot-zadarzhanite-za-detska-pornografiya-sa-semeyni--s-detsa--Snimka-Novini-bg_1668768284.png

Отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. ...

9 февр. 2023 | 00:20

Уотърс се противопостави на западните доставки на оръжия за Киев

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана-Rodzhar-Uotars-pred-OON--Invaziyata-na-Rusiya-v-Ukrayna-e-protivozakonna--no-provokirana_1675929289.jpg

Заместник-постоянният представител на САЩ при ООН Ричард Милс призна ...

9 февр. 2023 | 09:46

Социалистите съзнават, че партията има нужда от „огън“, но няма да направят промяна на конгреса

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Гражданите каталясаха от избори, дори и гневът не ги мотивира

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели-1583697474.png

За да има редовно правителство някои червени линии трябва да се изтънят до ...

8 февр. 2023 | 12:20