Полицейски синдикат: Категорично възразяваме да ни наричат "еничари" от парламентарната трибуна

СФСМВР е против и "започналото политизиране на МВР през последните години"

Полицейски синдикат: Категорично възразяваме да ни наричат "еничари" от парламентарната трибуна

5796 | 4 май 2021 | 11:16

На 29 април адв. Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" обвини за полицейско насилие срещу протестите "еничарите на ГЕРБ"

Полицейски синдикат: Категорично възразяваме да ни наричат "еничари" от парламентарната трибуна-1620118147.jpg-1515765081.jpg

УС на СФСМВР категорично възразява срещу произволни емоционално и политически оцветени квалификации (като „еничари“ и други подобни), отправени от парламентарната трибуна или чрез медиите към служителите в МВР, както и срещу превръщането им в заложници и жертва на политически противоборства, в които не сме страна и няма да бъдем. Това пише в декларация на Синдикалната федерация на служителите на МВР, разпространена днес.

"Против сме и на започналото политизиране в МВР през последните години, към което редовите полицаи нямат никакъв принос.

СФСМВР от създаването си през 2009 г., до ден днешен публично защитава социалните, икономическите и трудовите права на служители в МВР, при различни управления на страната, без нито за момент да е направила компромиси по политически или конюнктурни причини. Никога не сме се притеснявали да казваме нещата право в очите на ръководствата на МВР и държавата, по най-прозрачните за това начини - чрез медиите и на площада. И при абсолютно спазване на законовите ограничения, които са ни наложени, в доста от случаите, в нарушение на международни норми за правото на сдружаване и изразяване на убеждения", пишат още от организацията.

"Заявяваме категорично, че ще поискаме и проверки за започнали в цялата страна действия на самозабравили се местни феодали, срещу наши активни представители, особено по време и след протестите ни през ноември 2020 г.

Реформата в МВР няма алтернатива и ние ще подкрепим такива действия, но не с цената на унижение на служителите на реда в Република България", пишат още от СФСМВР.

Припомняме, че на 29 април в парламента избухна остър спор между адв. Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" и бившия вътрешен министър, в момента депутат от ГЕРБ - Младен Маринов.

В декларация Хаджигенов посочи, че той и колегите му са подкрепили вчера дневния ред на парламента, въпреки че от него е отпаднало искането им за временна анкетна комисия, която да разследва данните за полицейско насилие по време на антиправителствените демонстрации от 10 юли и 2 септември м.г.

„На тези дати бяха бити, изтезавани, обгазявани български граждани“, заяви той и като извършители на тези деяния посочи „еничарите на ГЕРБ“, като специално посочи, че тогавашният вътрешен министър Младен Маринов сега е депутат в пленарната зала.

Бившият министър отговори в лично обяснение. „Използвате полицията, МВР за своите политически цели, за своята политическа алчност“, заяви тогава Маринов.

 

 


От категорията

Окончателно! ВАС потвърди: Отменя се спирането на строежа на сградата "Златен век"

ВАС сложи край на спора за небостъргача Златен век. Строежът може да продължи-1621003193.jpg

Касационната инстанция приема, че не са били допуснати нарушения на ...

14 май 2021 | 17:33

Светослав Илчовски 3 часа дава показания като свидетел в прокуратурата

Светослав Илчовски с адвокатката си Галя Гълъбова Снимка: БНТ-1620978320.jpg

Бизнесменът е бил питан за всички твърдения от изслушването му във временната ...

14 май 2021 | 15:39

ВАС пита съда в Люксембург за изтеклите от НАП лични данни

-1554994812.jpg

На практика с него се спират производствата по всички такива дела в страната до ...

14 май 2021 | 13:08

Освободиха бившия шеф на КАТ-София срещу гаранция от 5000 лева

Тенчо Тенев-1620816504.png

Той беше задържан след акция на „Вътрешна сигурност” в МВР преди два дни

14 май 2021 | 15:45