Полиция заварди редакцията на в. "Труд". Петьо Блъсков: Това е политическа репресия!

"Акцията е абсолютно незаконна "при 100% платени наеми. С всички фактури и документи," твърдят от вестника

Полиция заварди редакцията на в. "Труд". Петьо Блъсков: Това е политическа репресия! (ВИДЕО)

20323 | 6 дек. 2021 | 10:29

Обявяваме гражданско неподчинение, няма да мръднем оттук. В администрацията си раздават една на друга поръчки срещу вестник "Труд", заяви главният редактор Петьо Блъсков

Полиция заварди редакцията на в. "Труд". Петьо Блъсков: Това е политическа репресия! -1638782032.jpgСнимка: "Труд"-1638779688.jpgСнимка: В. "Труд"-1638779449.jpg

Полиция заварди редакцията на в. “Труд”. Възможно е вестникът утре да не излезе, съобщават на страницата си във Фейсбук от медията.

От "Труд" твърдят, че акцията е абсолютно незаконна "при 100% платени наеми. С всички фактури и документи".

Ето съобщението на страницата на вестника във Фейсбук:

"Полиция заварди редакцията на “Труд”. Възможно е вестникът утре да не излезе.
Издевателствата и терорът над единствената свободна печатна медия са в апогея си. Днес копоите на Радев отново ще се опитат да изхвърлят вестник “Труд” от редакцията му.
Абсолютно незаконно, разбира се. Без да се съобразяват с делото, насрочено за след месец. При 100% платени наеми. С всички фактури и документи.
Това представлява “промяната”, приятели."

Обявяваме гражданско неподчинение, заяви главният редактор Петьо Блъсков. Няма да мръднем оттук, това е политическа репресия, категоричен бе той.

 

"Аз съм в демократична държава и не мога да допусна, че ще се активира по този начин една ограничена административна власт да тероризира една медия. Какви планове да правим, въобще не съм очаквал, че ще се стигне до тази ситуация. И при това човек, който трябваше да е в съда и да го осъдят за спиране на метрото (Светослав Трайков), е дошъл тук да репресира медията. Ние не мърдаме от тук, това е гражданско неподчинение. Утре "Труд" ще излезе на първа страница с това съобщение: "Редакцията на "Труд" обявява гражданско неподчинение". Да дойде полицията да ни изнесе, да видят всички, които се борят за свободата на словото, как администрацията на България, заедно с полицията, тероризира един вестник", обяви Петьо Блъсков.

 

Очевидно него не го интересува съществуването на една медия, интересува го властта. Това е печалният факт, нищо повече. Разбира се, че ще има утрешен брой на вестника", заяви главният редактор на "Труд".

През август Министерството на културата изпрати предизвестие за прекратяването на договор за наем на офиси в своя сграда, които са отдадени на вестник „Труд“. Причината - неплатен наем и консумативи в размер на 149 450,59 лв.

В позиция на министерството тогава се посочваше, че задълженията са на фирма „Южен кръст 2001“ ЕООД, с която е сключен договора за наем, датират от 2015 г. до днешна дата. Оттам уточняват, че „не е имало и няма договор с „Труд Медиа“ ЕООД“.

Сградата на ул. „Лъчезар Станчев“ 17 е проектирана и строена за нуждите на Националния институт за недвижимо културно наследство и от министерството искат да бъде използвана по предназначение.

 

Петьо Блъсков: В администрацията си раздават една на друга поръчки срещу вестник "Труд"

Септември месец имах разговор с президента. И той ми каза: Да, господин Блъсков. Ние ще се погрижим... Колкото се погрижиха за сухото дърво отсреща, толкова и за това. Нищо! Мълчание. Само тихо някъде отзад в тъмното в администрацията си раздават една на друга поръчки срещу вестник "Труд".

Това каза главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков на импровизиран брифинг пред входа на редакцията на вестника, който беше заварден тази сутрин от полиция .

 

 

"Мен не ме интересуват сроковете на заповедите, защото те са абсолютно измислени, невалидни. Областният управител се прави на умряла лисица. Той изпълнява поръчка, нищо друго. В личен разговор знаете ли какво ми каза? Аз ходих при него с една-единствена молба. Казах му - има заведено дело по наемните отношения. Първото заседание е през февруари. И го помолих - нека да отложим тия събития с два месеца, за да мине съдебното дело. И ако съдът каже - не сте прави, договорът ви е невалиден, ние ще си излезем. И той ми каза - ти знаеш ли, че ако го направя това, още на другото заседание на Министерски съвет Минеков ще ме уволни", разказа Блъсков. "Вие представяте ли си за какво става дума", попита той.

В отговор на въпрос Блъсков напомни за мащабните и продължителни хакерски атаки срещу сайта на "Труд" преди изборите, които съвпадаха с излизането на определени публикации.

"Най-важното е, че политическата репресия срещу една медия е факт. Досега бяха приказки", посочи Блъсков.

"Защо ни спират договора - три дни бяхме закъснели да си платим наема. Научаваме и на другия ден си плащаме", напомни главният редактор на "Труд".

"Няма да мръднем оттук! Заради политическата репресия, която е измислена, която е поръчкова", заяви Блъсков. "И, разбира се, най-големият демократ на републиката - президентът Радев, не си мърда пръста да помогне за тая ситуация. Той очевидно има интерес вестник "Труд" да бъде мачкан", добави Блъсков.

 


От категорията

Президентът не каза дали ще свика КСНС за РС Македония: Искам да чуя премиера (ВИДЕО)
(Видео)

Радев: Диалогът в управляващата коалиция е нарушен-1653297355.png

Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, ...

23 май 2022 | 12:15

Пристигнаха мощите на Кирил и Методий, Радев ги посрещна в храма „Св. Неделя” (ВИДЕО)
(Видео)

Президентът Румен Радев посрещна мощите на Сметите братя в храма "Света Неделя" Кадър: Нова тв-1653297696.jpg

Светите мощи на Солунските братя дойдоха от Света гора и бяха посрещнати на ...

23 май 2022 | 11:57

Проф. Ива Христова: Маймунската шарка рано или късно ще влезе в България, но тя не протича тежко
(Видео)

Проф. Ива Христова Кадър: бТВ-1653307311.jpg

"Не само, че няма висок риск от смъртни случаи, но няма и опасност за ...

23 май 2022 | 14:58

Каракачанов: Двe теми може да доведат до предсрочни избори - промяна в позицията за РСМ и бюджет'23
(Видео)

Каракачанов: Двe теми може да доведат до предсрочни избори - промяна в позицията за РСМ и бюджет'23-1624719722.png

Войната може да приключи до месец - два, проблем е какво става с европейската ...

23 май 2022 | 14:57