Полиция заварди редакцията на в. "Труд". Петьо Блъсков: Това е политическа репресия!

"Акцията е абсолютно незаконна "при 100% платени наеми. С всички фактури и документи," твърдят от вестника

Полиция заварди редакцията на в. "Труд". Петьо Блъсков: Това е политическа репресия! (ВИДЕО)

20378 | 6 дек. 2021 | 10:29

Обявяваме гражданско неподчинение, няма да мръднем оттук. В администрацията си раздават една на друга поръчки срещу вестник "Труд", заяви главният редактор Петьо Блъсков

Полиция заварди редакцията на в. "Труд". Петьо Блъсков: Това е политическа репресия! -1638782032.jpgСнимка: "Труд"-1638779688.jpgСнимка: В. "Труд"-1638779449.jpg

Полиция заварди редакцията на в. “Труд”. Възможно е вестникът утре да не излезе, съобщават на страницата си във Фейсбук от медията.

От "Труд" твърдят, че акцията е абсолютно незаконна "при 100% платени наеми. С всички фактури и документи".

Ето съобщението на страницата на вестника във Фейсбук:

"Полиция заварди редакцията на “Труд”. Възможно е вестникът утре да не излезе.
Издевателствата и терорът над единствената свободна печатна медия са в апогея си. Днес копоите на Радев отново ще се опитат да изхвърлят вестник “Труд” от редакцията му.
Абсолютно незаконно, разбира се. Без да се съобразяват с делото, насрочено за след месец. При 100% платени наеми. С всички фактури и документи.
Това представлява “промяната”, приятели."

Обявяваме гражданско неподчинение, заяви главният редактор Петьо Блъсков. Няма да мръднем оттук, това е политическа репресия, категоричен бе той.

 

"Аз съм в демократична държава и не мога да допусна, че ще се активира по този начин една ограничена административна власт да тероризира една медия. Какви планове да правим, въобще не съм очаквал, че ще се стигне до тази ситуация. И при това човек, който трябваше да е в съда и да го осъдят за спиране на метрото (Светослав Трайков), е дошъл тук да репресира медията. Ние не мърдаме от тук, това е гражданско неподчинение. Утре "Труд" ще излезе на първа страница с това съобщение: "Редакцията на "Труд" обявява гражданско неподчинение". Да дойде полицията да ни изнесе, да видят всички, които се борят за свободата на словото, как администрацията на България, заедно с полицията, тероризира един вестник", обяви Петьо Блъсков.

 

Очевидно него не го интересува съществуването на една медия, интересува го властта. Това е печалният факт, нищо повече. Разбира се, че ще има утрешен брой на вестника", заяви главният редактор на "Труд".

През август Министерството на културата изпрати предизвестие за прекратяването на договор за наем на офиси в своя сграда, които са отдадени на вестник „Труд“. Причината - неплатен наем и консумативи в размер на 149 450,59 лв.

В позиция на министерството тогава се посочваше, че задълженията са на фирма „Южен кръст 2001“ ЕООД, с която е сключен договора за наем, датират от 2015 г. до днешна дата. Оттам уточняват, че „не е имало и няма договор с „Труд Медиа“ ЕООД“.

Сградата на ул. „Лъчезар Станчев“ 17 е проектирана и строена за нуждите на Националния институт за недвижимо културно наследство и от министерството искат да бъде използвана по предназначение.

 

Петьо Блъсков: В администрацията си раздават една на друга поръчки срещу вестник "Труд"

Септември месец имах разговор с президента. И той ми каза: Да, господин Блъсков. Ние ще се погрижим... Колкото се погрижиха за сухото дърво отсреща, толкова и за това. Нищо! Мълчание. Само тихо някъде отзад в тъмното в администрацията си раздават една на друга поръчки срещу вестник "Труд".

Това каза главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков на импровизиран брифинг пред входа на редакцията на вестника, който беше заварден тази сутрин от полиция .

 

 

"Мен не ме интересуват сроковете на заповедите, защото те са абсолютно измислени, невалидни. Областният управител се прави на умряла лисица. Той изпълнява поръчка, нищо друго. В личен разговор знаете ли какво ми каза? Аз ходих при него с една-единствена молба. Казах му - има заведено дело по наемните отношения. Първото заседание е през февруари. И го помолих - нека да отложим тия събития с два месеца, за да мине съдебното дело. И ако съдът каже - не сте прави, договорът ви е невалиден, ние ще си излезем. И той ми каза - ти знаеш ли, че ако го направя това, още на другото заседание на Министерски съвет Минеков ще ме уволни", разказа Блъсков. "Вие представяте ли си за какво става дума", попита той.

В отговор на въпрос Блъсков напомни за мащабните и продължителни хакерски атаки срещу сайта на "Труд" преди изборите, които съвпадаха с излизането на определени публикации.

"Най-важното е, че политическата репресия срещу една медия е факт. Досега бяха приказки", посочи Блъсков.

"Защо ни спират договора - три дни бяхме закъснели да си платим наема. Научаваме и на другия ден си плащаме", напомни главният редактор на "Труд".

"Няма да мръднем оттук! Заради политическата репресия, която е измислена, която е поръчкова", заяви Блъсков. "И, разбира се, най-големият демократ на републиката - президентът Радев, не си мърда пръста да помогне за тая ситуация. Той очевидно има интерес вестник "Труд" да бъде мачкан", добави Блъсков.

 


От категорията

Румен Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова (ВИДЕО)
(Видео)

Румен Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова-1656148806.png

Дипломатите в МВнР се опитваха да вкарат разнопосочната политика на премиера в ...

25 юни 2022 | 12:19

Нинова: Радев искаше да бъде скритият премиер, а Петков да е лицето на неговата власт
(Видео)

Корнелия Нинова-1656136950.jpg

Темата "Македония" бе употребена от ИТН и Борисов. Борисов се опитва ...

25 юни 2022 | 09:10

Корнелия Нинова: Имаме план в четири стъпки. Разчитаме на разум
(Видео)

Корнелия Нинова: Имаме план в четири стъпки. Разчитаме на разум-1656154338.png

Нови избори и служебен кабинет са най-лошият вариант за България и народа, ...

25 юни 2022 | 13:51

Калоян Методиев: В президентството имаше център за сваляне на кабинета. Радев е черна станция!
(Видео)

Калоян Методиев: Радев е постоянна черна станция, руши партиите чрез вътррешни опозиции-1629291305.jpg

Рушенето на политически партии чрез управление на вътрешни опозиции, за което ...

25 юни 2022 | 12:45