Ген. Томаш Древняк Снимка: stratpoints.eu

Възможностите на Запада постепенно се изчерпват, коментира ген. Томаш Древняк

Полски генерал: Украйна си постави недостижими цели, над нея надвисна призракът на поражението

27310 | 7 ноем. 2023 | 14:33

"Смятам, че западният свят ще се движи в посока на завъртане на кранчето за помощ за Украйна и опити да събере и двете страни на масата за преговори", прогнозира бившият инспектор на полските Военно-въздушни сили


Доставките на западно военно оборудване събудиха амбиции в Киев, казва генерал Томаш Древняк пред Wirtualna Polska. С напредването на конфликта стана ясно, че те са преувеличени и целите на Украйна са невъзможни за постигане. Западът искаше да свърши всичко бързо и да извлече полза, но се оказа друго.
Украински и руски войски се сблъскаха на фронта в клинч. И двете страни кървят, но призракът на поражението сега е надвиснал над украинците, казва генерал Томаш Древняк, бивш инспектор на Военно-въздушните сили и експерт на Stratpoints Foundation.

Украйна в крайна сметка губи. Това послание, макар и между редовете, четат експерти в текста на интервюто на главнокомандващия на украинската армия генерал Валерий Залужни за The Economist. Той казва, че конфликтът е стигнал до задънена улица и за преодоляването му ще е необходим голям технологичен скок, който все още не се очертава.

"Той е напълно прав, въпреки факта, че всичко тук зависи от отправната точка", коментира генералът. "Ако разсъждаваме исторически, връщайки се например към войната между Съветския съюз и Финландия, тогава Финландия отстъпи част от територията си, но до ден днешен смятаме, че тя спечели войната. И същият сценарий може да се повтори в случая с Украйна. В началото на конфликта украинците постигнаха успех, тоест успешно се защитиха, а по-късно, през есента на миналата година, извършиха успешно контранастъпление. И те вярваха, че могат да си върнат не само земите, окупирани от руснаците през 2022 г., но и тези, които Русия взее през 2014 г. И изглежда, че генерал Валерий Залужни говори за тези надежди. Не става дума за факта, че Украйна губи – в смисъл, че руснаците ще се появят в Киев след два месеца. Той по-скоро имаше предвид, че целите, които Украйна си поставя, са непостижими", обобщава ген. Древняк.

Първоначалните украински успехи, подкрепени със сериозна инжекция от западни технологии, събудиха големи амбиции в Киев. Днес се оказва, че може да са били твърде големи. За украинските власти ще бъде трудно да кажат на своите граждани за това. Посланието на президента Зеленски и неговия кръг е, че те ще спечелят този конфликт, ще върнат Крим и ще се върнат към границите отпреди 2014 г. Изглежда точно за това говореше генерал Залужни – че този сценарий може да не е осъществим, обяснява генералът.

Ако Украйна се примири със загубата на територии, това би означавало, че днес е възможно да се решават проблеми със сила. Ще се окаже, че в ХХI век в Европа е възможно да се правят такива неща с брутална военна сила. Това също изпраща ясен сигнал към полския народ - че напразно смятахме, че този конфликт ще се развие някъде далече от нас, в някакви покрайнини на света. Това е първият урок за нас – всичко това може да ни се случи.
Вторият урок е, че днес в света няма държава, може би различна от САЩ и Китай, която да е в състояние сама да води дългосрочна борба. За Полша това е още един аргумент в полза на създаването на силни съюзи в Европейския съюз и НАТО, коментира Древняк.

Украйна защити по-голямата част от своята територия, своята държавност и столицата си. Може да се окаже, че тя ще излезе по-силна от този конфликт, защото ще има гарантирани съюзи със САЩ, ЕС и НАТО. Няма да кажа, че ще разменят парче земя за съюзи, но може да се окаже, че сигурността на Украйна ще бъде по-висока, отколкото преди конфликта. И да кажеш, че Русия ще нападне някоя страна от НАТО... ВВС на страните от НАТО щяха да смажат тази Русия за три дни, нямаше да е нужен дори един танк. А Русия е в криза, изчерпва човешките и техническите си ресурси в борбата срещу Украйна - в тази ситуация да атакуваш НАТО е като да се застреляш в главата. Дори руснаците да заграбят някакво парче от Украйна за себе си, НАТО няма да им позволи да отнемат други украински територии, прогнозира генералът.

"Украйна никога преди изявлението на Залужни не е признавала грешките си - украинците пееха шумно своята шовинистична песен и го правеха доста ефективно на всички нива. Но в цялата тази мъгла, която пуснаха, се виждаха признаци, че там не всичко е наред. Смени на ръководни постове, включително министър на отбраната, оставки на дузина сериозни генерали, корупционни дела, свързани с доставката на техника и военните служби...
Много от тези неща изтекоха през стената на този шовинистичен разказ и сега виждаме, че този свят, оказва се, не е черно-бял, че Украйна има своите проблеми и генерал Залужни също говори за тях. Но аз се учудвам на Залужни, как може да мисли, че нещо се е променило в Русия от времето на царизма или Съветския съюз? Те никога не са вземали предвид хората, така че защо днес някакви загуби - материални или човешки - трябва да възпират руските военни командири и лидери от постигане на целите им?", пита риторично ген. Древняк.

Според него думите на Залужни са зов към Запада за помощ.

"Но възможностите на Запада вече не са толкова големи. Значителна част от това, което може да се даде, вече е в Украйна. Руснаците се подготвиха за този конфликт, създадоха резерви, а Западът остана в състояние на блажено спокойствие и днес този конфликт се печели не от броя на танковете и бронираните автомобили, а от логистиката. Важно е колко снаряда могат да бъдат изстреляни от оръдията, колко хиляди тона гориво могат да бъдат използвани в окопите. Разбира се, танковете и оръдията са важни, всякаква друга техника е важна, но за Украйна - на което обърна внимание и Залужни - за да се излезе от тази задънена улица, където се противопоставят сили с подобен потенциал и с подобна структура, когато украинците не могат да изтласкат руснаците от позициите им, където се окопаха и укрепиха - за това й трябва нещо специално", отбелязва висшият военен.

В дългосрочен план Украйна има нужда от авиация. Тук, разбира се, говори пилотът в мен, но е напълно възможно да си представим, че Украйна е в състояние да създаде въздушен чадър над своите войски, който да се простира на 50, а може би и на 100 километра навътре в руските укрепления. Благодарение на това украинските сухопътни сили ще получат свобода на действие при разминиране и борба с противника. Днес те нямат тази свобода - всеки украински войник, който се опитва да обезвреди мини, е обстрелван от артилерия и авиация, тъй като Украйна няма господство във въздуха. Ако имаше 150-200 модерни самолета и можеше да получи предимство в определени области, това би бил шанс да излезе от тази задънена улица, коментира генералът.

Украйна ще получи F-16, но ще трябва да почака. Но пак говорим за режим на капка по капка: четири, шест или осем самолета няма да дадат предимство на украинците. Пилотите им преминават много опростено обучение, така че те ще придобият индивидуални, но не и системни умения, тоест няма да могат да се занимават със сериозно планиране на мисии на оперативно и стратегическо ниво. За да се постигне това, са необходими години на обучение и привеждане в съответствие на системите и персонала", обяснява военният експерт.

Руснаците ще продължат да оказват все по-голям натиск, за да постигнат три цели. Първо, Западът трябва все по-малко да помага на Украйна и да бъде все по-склонен да принуди Украйна да премине от опити за военно решаване на проблема към политически методи за уреждане на масата за преговори. Второ, колкото повече Русия натиска, толкова по-силни ще са нейните козове на тази маса. Третата цел е да покажат на населението си, че в тази „специална операция“, както я наричат ​​руснаците, те могат да постигнат известен успех, обяснява ген. Древняк.

А САЩ са принудени да разделят военната подкрепа между Украйна и Израел, коментира още висшият военен.

"Тази атака на Хамас, която изненада всички, беше някак координирана. Всички сочат Русия, но аз мисля, че Иран беше този, който ги подтикна този ход, облекчавайки положението на Русия и пренасочвайки вниманието на света другаде. Иран започва да се превръща в страна, която има какво да спечели от тази ситуация - Русия получава голяма подкрепа оттам, така че вероятно ще трябва да даде нещо в замяна. И американците трябва да разделят усилията и ресурсите си в две посоки. Нека припомним, че през цялото това време американците гледаха отблизо Далечния изток и Китай. Съединените щати изпадат във все по-тежки ситуации и може да имат сериозни проблеми с желанието си да присъстват навсякъде едновременно и да доставят във всички посоки", смята той.

Възможностите на Запада постепенно се изчерпват. Очакванията бяха големи, тъй като самата Украйна подхрани тези очаквания. Днес политиците и обществеността в много страни се питат докога ще продължи този конфликт и помпането на милиарди долари и евро? Всички си мислеха, че всичко ще свърши по-бързо - Украйна ще отблъсне руснаците и ще можем да празнуваме общия си успех и да се радваме на спокоен живот, а освен това ще получим и бизнес облаги, защото, да не се лъжем, всичко това не е безплатно. И сега се оказва, че тези предимства не се виждат, защото ситуацията е в застой. Затова смятам, че западният свят ще се движи в посока на завъртане на кранчето за помощ за Украйна и опити да събере и двете страни на масата за преговори", прогнозира ген. Древняк.

"Като гледам как американците дозират оръжейни доставки, мисля, че те имат една цел с два противоположни вектора. От една страна, отслабването на Русия играе в тяхна полза, от друга страна, възниква въпросът доколко те искат да я отслабят? Американците по-скоро залагат на варианта за отслабване на Русия, но не дотолкова, че там да се извърши преврат и страната да стане нестабилна", смята военният.

"Десетките хиляди жертви оказаха влияние върху руското общество до известна степен, но всъщност там има огромна подкрепа за тази специална операция. Хората там все още вярват, че тези украинци трябва да бъдат призовани към ред. Освен това Русия не умее да преговаря – точно като в онзи виц: "Който е "за", може да си свали ръцете и да се отдалечи от стената".
Всеки вариант е добър за Русия. Прекратяването на конфликта е добро, защото тогава руснаците могат да обявят голям успех на населението си и да възвърнат самочувствието си. Затягането на конфликта също е изгодно, защото в тази ситуация Украйна ще изпитва огромен проблем с коалициите, например по отношение на влизането в НАТО, а също така затъва все по-дълбоко в ямата на фалита", обяснява генералът.

Общите изводи за ситуацията в Украйна стават все по-малко оптимистични, смята ген. Древняк.

"Трябва много внимателно да следим ситуацията и да си правим съответните изводи. Война с Русия, страна с толкова огромни територии, военна мощ и човешки ресурси, може да се води само като част от възможно най-широката коалиция. Трябва да помним това и да създадем такива политически условия, за да няма конфликт. Трябва да заемем такова място в Европа, че враг, който иска да ни нападне, да вижда не просто Полша, а участник в много по-сериозна структура като НАТО и Европейския съюз", казва в заключение ген. Томаш Древняк.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 


От категорията

Economist: Путин изглежда печели войната в Украйна - засега, западните санкции се провалиха

Economist: Путин изглежда печели войната в Украйна - засега, западните санкции се провалиха-Economist--Putin-izglezhda-pecheli-voynata-v-Ukrayna---zasega--zapadnite-sanktsii-se-provaliha_1701924133.jpg

През 2024 г. Русия ще бъде в по-силна позиция да се бие, защото ще има повече ...

7 дек. 2023 | 06:41

Боян Чуков: Зеленски вече разбира, че не е желан в Съединените щати

Боян Чуков-Boyan-Chukov-Snimka--Agentsiya--Fokus-_1697876672.jpg

Америка винаги ще избере Израел пред Украйна, Израел е нещо като 51-ви ...

6 дек. 2023 | 17:10

Гордън Браун: Победата на Тръмп ще донесе отмъщение в САЩ и хаос за световния ред

Гордън Браун-1565509442.jpg

В момент, който спешно се нуждаят от "пожарникар", който да потуши ...

7 дек. 2023 | 18:46

Президентските избори на 17 март вероятно ще подпечатат оставането на Путин на власт в Русия

Президентските избори на 17 март вероятно ще подпечатат оставането на Путин на власт в Русия поне до края на това десетилетие-Vladimir-Putin-Snimka--kremlin-ru_1692092296.jpg

За първи път в президентски избори в Русия ще имат право да гласуват жителите ...

7 дек. 2023 | 14:06

Най-важното

Здравният министър беше бламиран от ресорната парламентарна комисия, коментира тя

Илияна Йотова: Не виждам какво му остава на Хинков, освен да си подаде оставката

Илияна Йотова-Iliyana-Yotova-Snimka--BTA_1701792956.jpg

Според вицепрезидентът по-сериозното е, че скандалът в "Пирогов" ...

7 дек. 2023 | 17:42

Руският петрол се спира от 1 март, но от 1 януари се спира износа на всякакъв вид продукти, произведени от руски петрол

ГЕРБ спират дъвката "Лукойл", дерогацията пада от 1 март. Борисов и Петков постигат консенсус
(Видео)

Борисов: Оттеглихме двата проектозакона на ПП-ДБ и ГЕРБ за дерогацията-Borisov--Otteglihme-dvata-proektozakona-na-PP-DB-i-GERB-za-derogatsiyata_1701963773.jpg

Направихме един междинен вариант, така че безпокойството на колегите, че може ...

7 дек. 2023 | 17:41

Депутатите спряха заседанието на НС заради скандала с болницата

Здравната комисия защити шефа на "Пирогов" от уволнение, Той: Не ми е връчен одитния доклад
(Видео)

Здравната комисия защити шефа на "Пирогов" от уволнение, Той: Не ми е връчен одитния доклад-Zdravnata-komisiya-zashtiti-shefa-na--Pirogov--ot-uvolnenie--Toy--Ne-mi-e-vrachen-oditniya-doklad_1701961520.jpg

Когато финансов министър ти поиска оставката мисля, че няма какво да се чудиш ...

7 дек. 2023 | 15:35

Ние сме изпълнили всички условия от 2011 г. насам, изтъква евродепутатът

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове-1593865850.png

Големите разширявания обаче не са явление в европейската политика, казва той

7 дек. 2023 | 09:03

Вносители на решението са Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков

Спешно даваме още ракети на Украйна, молим НАТО да ни пази с ПВО

Спешно даваме още ракети на Украйна, молим НАТО да ни пази с ПВО-Speshno-davame-oshte-raketi-na-Ukrayna--molim-NATO-da-ni-pazi-s-PVO_1701955484.jpg

България отваря небето си за обучение на украински пилоти на F-16

7 дек. 2023 | 15:14

Вносителите на двата законопроекта за "Лукойл" заявиха писмено, че ги оттеглят (ВИДЕО)

Обрат! ГЕРБ, ППДБ и ДПС се разбраха: Отпада предложението за отмяна на дерогацията от 1 януари 2024
(Видео)

Обрат! ГЕРБ, ППДБ и ДПС се рзбраха: Отпада предложението за отмяна на дерогацията от 1 януари 2024-Obrat--GERB--PPDB-i-DPS-se-rzbraha--Otpada-predlozhenieto-za-otmyana-na-derogatsiyata-ot-1-yanuari-2024_1701947976.jpg

Само час преди това това Борисов заплаши, че ще си подаде оставката като ...

7 дек. 2023 | 13:10

Ген. Залужни критикува Зеленски, Кличко го подкрепи

NYT: Украйна се раздира от политически скандали на фона на проблемите със западната помощ

Ген. Залужни критикува Зеленски--Ukrainskaya-pravda--Zelenski-obshtuva-s-komandirite-zad-garba-na-Zaluzhni_1701685282.png

Лидерът на опозицията Петро Порошенко не беше пуснат да излезе от страната

7 дек. 2023 | 15:27

Шефът на руското разузнаване предупреди Америка, че Украйна ще стане черна дупка, която ще поглъща все повече ресурси и хора

Наришкин към САЩ: Конфликтът в Украйна ще се превърне за вас във втори Виетнам

Шефът на руското разузнаване предупреди САЩ, че Украйна ще се превърне за тях във втори Виетнам-Sergey-Narishkin_1697117178.jpg

Западът предостави на Киев повече от 246 милиарда долара военна и хуманитарна ...

7 дек. 2023 | 16:58

Иранският президент покани Путин на официална визита, руският лидер прие с благодарност

Путин: Обсъждането на палестинския въпрос е жизненоважно. Раиси: Израелските удари в Газа са геноцид

Снимки: kremlin.ru-Snimki--kremlin-ru_1701977839.jpg

Двамата лидери се съгласиха, че сътрудничеството между двете страни се развива ...

7 дек. 2023 | 21:36