В постановката на „Семирамида“ костюмите са модерни ,но и отговарящи на епохата, а на сцената се появяват и полуголи индийски сидхи.

В Покана за пътуване на 6 октомври 2019 от 18 до 19 часа по програма Христо Ботев на БНР

Полуголи индийски факири в опера на Росини в Пезаро

9947 | 6 окт. 2019 | 13:46

На вековна кръчма в Самоков. Паметник на хан Алцек в Челе ди Булгерия. 10 неща, които не бива да правите в Дубай

В постановката на „Семирамида“ костюмите са модерни ,но и отговарящи на епохата, а на сцената се появяват и полуголи индийски сидхи.-1570359699.jpgВ постановката на „Семирамида“ костюмите са модерни ,но и отговарящи на епохата, а на сцената се появяват и полуголи индийски сидхи.-1570359736.jpgВ постановката на „Семирамида“ костюмите са модерни ,но и отговарящи на епохата, а на сцената се появяват и полуголи индийски сидхи.-1570359717.jpgВ постановката на „Семирамида“ костюмите са модерни ,но и отговарящи на епохата, а на сцената се появяват и полуголи индийски сидхи.-1570359679.jpgГрузинското сопрано Саломе Жикия в ролята на Семирамида.
Снимка Архив Ирина Дилкова
-1570359615.jpgВ рамките на фестивала младите певци придобиват честта да пеят от  балкона в къщата на Росини. Представлението е безплатно.-1570359579.jpgТеатърът в Пезаро напомня на Ла Скала
Снимка Ирина Дилкова
-1570359526.jpgВ постановката на „Семирамида“ костюмите са модерни ,но и отговарящи на епохата, а на сцената се появяват и полуголи индийски сидхи.
Снимка Ирина Дилкова
-1570359486.jpgСцена от модернистичната постановка на операта „Семирамида“
Снимка Ирина Дилкова
-1570359456.jpgПоклон за диригента Микеле Мариоти.
Снимка Ирина Дилкова
-1570359417.jpgИрина Дилкова пред къщата на Росини.
Снимка Архив Ирина Дилкова
-1570359385.jpgНа фестивала в Пезаро се поставят и малко известни опери на Росини като „Деметрио“, в която тази година валяха дрехи от тавана.
Снимка Архив Ирина Дилкова
-1570359344.jpgНа фестивала в Пезаро се поставят и малко известни опери на Росини като „Деметрио“, в която тази година валяха дрехи от тавана.
Снимка Архив Ирина Дилкова
-1570359324.jpgСарафската къща е паметник на културата. Стопанисва ес от фонд „13 века“ и е в отлично състояние.
Снимка Фонд „13 века“
-1570359278.jpgСарафската къща е паметник на културата. Стопанисва ес от фонд „13 века“ и е в отлично състояние.
Снимка Фонд „13 века“
-1570359258.jpgПонеделник пазар в Самоков
Снимка вестник „Приятел“
-1570359223.jpgБельова църква в Самоков
Снимка Исторически музей на Самоков
-1570359188.jpgСтарият Самоков, от който все още има запазени къщи.
Снимка Исторически музей на Самоков
Сарафската къща -1,2
-1570359149.jpgКюмбето в гостилница „Гара Удово“.
Снимка гостилница „Гара Удово“
-1570359111.jpg В Историческия музей на Самоков научавате и че първият български журналист – Константин Фотинов също е живял в града.
Снимка Исторически музей на Самоков
-1570359086.jpgВ Митрополитската църква в Самоков има уникални дърворезби, както и икони на основоположника на самоковската школа Христо Димитров, Захари Зограф, Иван Николов Иконописец, Никола Образописов.
Снимка Храм "Успение Богородично"- Самоков
-1570359047.pngДубай е красив и притегателен за българите, но емирството има строги правила, които не бива да се престъпват.
Снимка Архив Dromomania.bg
-1570359005.jpgДубай е красив и притегателен за българите, но емирството има строги правила, които не бива да се престъпват.
Снимка Архив Dromomania.bg
-1570358987.jpgДубай е красив и притегателен за българите, но емирството има строги правила, които не бива да се престъпват.
Снимка Архив Dromomania.bg
-1570358968.jpgДубай е красив и притегателен за българите, но емирството има строги правила, които не бива да се престъпват.
Снимка Архив Dromomania.bg
-1570358951.jpgДубай е красив и притегателен за българите, но емирството има строги правила, които не бива да се престъпват.
Снимка Архив Dromomania.bg
-1570358933.jpg

В Покана за пътуване - изискано пиршество за ухото директно от оперния фестивал в Пезаро. Той празнува 40 години от създаването си и отбелязва 150 години от кончината на своя патрон – Джоакино Росини.

 

Сега е моментът да развихрите въображението си, защото онова, което ще ви разкаже Ирина Дилкова минава оттатък фантазията на меломана. Моята гостенка е бизнесдама, но и колега – в продължение на години тя работеше в радио Ватикана.

 

Преизпълнена със здравословна завист я попитах какво е усещането да си във водовъртежа на музикален празник от мащаба на оперния фестивал в Пезаро.  Тя въвежда в приключението да гледаш на живо класическа опера, претворена по модерна кройка и не спира да изненадва с разказа за Пезаро, градът на хилядите велосипеди и фестивалът на Росини с твърде смелия прочит на оперните му произведения.

 

Заради рубриката „50 места от българската история отвъд България“ оставаме в Италия, където в Челе ди Булгерия има паметник на… хан Алцек.

 

Превключваме на романтична вълна. Ще говорим за любов, която продължава вече 25 години. За споделените чувства между главния продуцент от националната телевизия и преподавател по журналистика в НБУ д-р Ралица Филипова и…Самоков. С какви незнайни магии я е запленил?

 

В местния  исторически музей става ясно, че много първи неща за Българя са се случили в незаслужено пренебрегвания заради Боровец град. Там дори работел първият фотограф и хората идвали от София за снимка.  

 

Ралица, жената, която може да се влюби в църковна фреска, отблясък от есенна ябълка или речно камъче, разказва двата си любими храма в Самоков, за интересните личности, живели там.  Но понеже и при градовете любовта минава през стомаха, вкусно преминава към любимата си кръчма, която съществува от Балканската война.

 

Според градската легенда, „Гара Удово“ била създадена от бивш войник, който я кръстил на мястото на люти сражения в Македония, където загинали много местни момци. Искал да стане средище, в което да се обменят новини от фронта.

 

Другият любим адрес на Ралица е пазарът, на който бабки от околните села носят домашни сладка, собственоръчно произведени подправки и козе сирене, квасено мляко от овцете и кравите си. Бродейки из околностите на Самоков тя се е потопила в  тайните на бусинската керамика, научила е откъде идва името на село Говедарци и е гостувала на внука на проф. Асен Христофоров – най-задълбоченият изследовател на тънката народопсихология на хората в този край.

 

Продължението от разказа на Ралица – в друго издание на Покана за пътуване.

 

След полетите на крилете на музиката, историята и на любовт, ще ви приземя с 10 безценни съвета какво да не правите в Дубай, ако не искате да отнесете, глоба, депортиране и дори затвор. 

 

Сигурно сте чували израза „Когато си в Рим, прави като римляните“. Е, същото важи и за Дубай – предпочитана посока за българите в последните години, защото включва любимото им „Три в едно“. Хем пътуват в странство и виждат свят, хем могат да полежат на плажа, хем да си напазаруват. Та нали през Дубай минава почти цялото карго от Китай и още половин свят, а стоките са безмитни.

 

Въпреки почтителното уважение към чужденците, в най-известната държава от обединените емирства имат строги правила и държат да бъдат спазвани. 

  1. Не споделяйте една и съща стая с партньор, за  когото не сте женени

 

Няма значение дали имате отколешна любовна връзка и пред света и приятелите сте двойка. Щом не сте официално обвързани, не е възможно да нощувате заедно. Разбира се, хотелиерите, запознати със западните нрави, си затварят очите. Но ако се стигне до сблъсък със закона ви грози минимална присъда от една година затвор и депортиране. 

  1. Не обличайте дрехи, които не са за вашия пол

На носенето на женски тоалети от мъже (или обратното) в Дубай не се гледа с добро око. То се приравнява към нетрадиционната сексуална ориентация. Ако искате да се правите на Кончита Вурст, изберете друго място по света. 

 

  1. Не пийте алкохол на обществени места

Употребата на алкохол не е забранена в Дубай. Това, което е незаконно е пиенето му на публично място. Както и ходенето по улиците в нетрезво състояние. Спиртните напитки трябва да се купуват от лицензирани магазини. Неспазването на правилата може да доведе до финансови санкции, глоба, затвор или депортиране.

  1. Не демонстрирайте любовта си прекалено очевидно

 

Публичната проява на чувствата ви трябва да бъде в умерени граници. Няма проблем женените двойки да се държат за ръце и да разменят кратки целувки по бузите. Но страстните ласки предизвикват мръщене, ако са на улицата, в ресторант, клуб или мол. Законът за обществената пристойност на морала в Дубай не позволява демонстрация на каквато и да било дори загатната еротика. Имайте го предвид, ако сте набелязали емиратите за медения си месец.

 

5. Избягвайте неприлични език и знаци

Някой ви засича на шосето? Запазете хладнокръвие, не показвайте среден пръст, не ругайте. Това се смята за неуважително, а  да се проявява неуважение е незаконно в Дубай. Макар да сте турист, това може да ви докара 30 дни затвор.

 

  1. Не снимайте хора без позволение

Вдъхновени сте да заснемете колкото може повече от красивите гледки наоколо, но в кадрите неизбежно попадат и местни хора. Ако нямате позволението им, избягвайте да правите снимки или клипове, особено на жени и деца. Според закона за киберпрестъпленията в Обединените арабски емирства, това е престъпване на правилата.

 

Ако ви хванат, или някой се оплаче, камерата или телефонът ще ви бъдат конфискувани, снимките изтрити. Ще ви накарат да платите глоба. Откажете ли,  ще прекарате няколко дни в затвора.

 

7. Забравете за прозрачните дрешки и шортите  

 

 

Носенето на минималистични панталонки или прозрачни тоалети се приема за неуважение в Дубай, независимо колко горещо е времето. Бикините на плажа са разрешени, но избягвайте да се разхождате без горнище на банскиядори и там. 

  1. Не яжте и не пийте по улиците по време на Рамадана

Не изкушавайте местните жители, употребявайки храна на обществени места, докато те спазват строгия дневен пост по време на Рамадана. Като представител на друга религия, не сте длъжен да се въздържате от храна и вода като домакините, но трябва да проявите уважение. Да ядете, пиете, пушите или дъвчете дъвка през деня по време на мюсюлманския пост, може да ви докара голяма беда, защото се смята за грубо погазване на законите на държавата.

 

  1. Не разпространявайте фалшиви новини онлайн

Вероятно не сте чували, но в Дубай разпространяването на неверни факти е незаконно.Разпространението онлайн на подвеждаща или непроверена информация за обществени личности или обикновени хора е равносилно на кибертормоз.

 

  1. Не танцувайте и не пускайте силна музика на обществени места

 

Дубай е пълен с барове и нощни клубове, така че ако ви напира да затанцувате и да надуете музиката, намерете най-близкото лицензирано заведение. Никога не опитвайте кръшни стъпки извън тези места – това ще се квалифицира като „неприлично и провокативно“ според дубайския кодекс на поведение. 

 

Още приключения на https://www.facebook.com/groups/149720525646318/?ref=group_headerВидео на Историческия музей в Самоков

На вековна кръчма в Самоков. Паметник на хан Алцек в Челе ди Булгерия. 10 неща, които не бива да правите в Дубай

От категорията

Пълнолуние в Дева на 24 февруари ще донесе съдбоносни промени за 3 зодии

Пълнолуние в Дева на 24 февруари ще донесе съдбоносни промени за 3 зодии-1451043912.jpg

Те ще усетят силен прилив на енергия, която ще ги отведе на вълнуващо ...

20 февр. 2024 | 14:02

Принц Уилям присъства сам на наградите БАФТА 2024

Принц Уилям присъства сам на наградите БАФТА 2024-Prints-Uilyam-prisastva-sam-na-nagradite-BAFTA-2024_1708332869.jpg

41-годишният Уилям, който е президент на Британската академия за филмово и ...

19 февр. 2024 | 10:52

Нападнаха съпругата на Алек Болдуин заради гримираната им 10-годишна дъщеря

Нападнаха съпругата на Алек Болдуин заради гримираната им 10-годишна дъщеря-Napadnaha-saprugata-na-Alek-Bolduin-zaradi-grimiranata-im-10-godishna-dashterya_1708694502.png

Последователите на съпругата на Алек Болдуин обаче не бяха толкова ...

23 февр. 2024 | 15:19

На 29 февруари жените могат да предлагат брак на партньорите си

На 29 февруари жените могат да предлагат брак на партньорите си-Prez-otivashtata-si-2023-g--v-Sofiya-sa-stanali-4378-svatbi_1703836445.jpg

Според средновековна легенда от Ирландия, Света Бриджит се оплакала на Свети ...

22 февр. 2024 | 23:24

Най-важното

Русия не може да спечели тази война. И един ден ще има правосъдие за всички военни престъпления срещу украинския народ

Денков: България остава солидарна с Украйна, Русия не може да спечели тази война

Денков: България остава солидарна с Украйна, Русия не може да спечели тази война-Denkov--Balgariya-ostava-solidarna-s-Ukrayna--Rusiya-ne-mozhe-da-specheli-tazi-voyna_1708757227.jpg

Според Денков с действията си в Украйна Русия продължава да погазва човешките ...

24 февр. 2024 | 08:46

Очаква се създателят и идеологът на Движението да се обърне с послание към делегатите на форума

Конференцията на ДПС - отсъствие на Доган, промяна в Устава, споделено председателство

Почетният председател на ДПС предложи Движението да се ръководи от двама съпредседатели - Делян Пеевски и Джевден Чакъров.-Konferentsiyata-na-DPS---otsastvie-na-Dogan--promyana-v-Ustava--spodeleno-liderstvo_1708715195.jpg

Конференцията трябва да адаптира Устава към новата ситуация с двама ...

23 февр. 2024 | 21:20

Сред основните теми са външната политика, българските финанси, европейските институции, местната власт

Бойко Борисов ще открие регионална академия на младежи-ГЕРБ в Плевен

Бойко Борисов ще открие регионална академия на младежи-ГЕРБ в Плевен-Boyko-Borisov-shte-otkrie-regionalna-akademiya-na-mladezhi-GERB-v-Pleven_1708710536.jpg

В откриването с изказвания ще се включат и председателят на Народното събрание ...

23 февр. 2024 | 19:48

Христо Иванов директно предложи в ефир Андрей Янкулов за главен прокурор

Христо Иванов: Борисов днес ми се обади, иска да преговаряме за правителство

Христо Иванов: Борисов днес ми се обади, иска да преговаряме за правителство-Hristo-Ivanov--Borisov-dnes-mi-se-obadi--iska-da-pregovaryame-za-pravitelstvo_1708717070.jpg

В меморандума се предлага процедура за номинации, според която не само партиите ...

23 февр. 2024 | 21:36

Христо Иванов е просто един малък, сладък слуга на българската олигархия, който тича по офиси

Пеевски взриви държавата: Бях омаскарен от Хр.Иванов и неговия олигарх! Искат да овладеят България!

Делян Пеевски: България ще бъде свободна от олигархията и това ще го направи ДПС-Peevski--Nedopustimo-e-BNR-da-stane-sauchastnik-v-ruskata-hibridna-voyna_1702652545.png

За Христо Иванов хората от ДПС са второ качество. Това трябва да приключи. ...

23 февр. 2024 | 12:01

Парламентът трябва да прокарва закони, а не да избира фирмите-строители

Петков: Няма да допуснем ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство в регулаторите и службите

Кирил Петков скочи срещу ГЕРБ и ДПС: Днес вдигаме високо червения флаг-Kiril-Petkov_1708597485.png

Ние вдигаме високо червения флаг. Това доверие, което трябва да има между едни ...

23 февр. 2024 | 13:03

Това е и сигнал към българските граждани да подкрепят свободата, независимостта и териториалната цялост

По идея на Тагарев: На 24 февруари сградата на МС ще бъде осветена в цветовете на украинското знаме

По идея на Тагарев: На 24 февруари сградата на МС ще бъде осветена в цветовете на украинското знаме-Tagarev--Planiranata-protivominna-operatsiya-v-Cherno-more-nyama-da-narushava-Konventsiyata-ot-Montryo_1699709627.jpg

Посланието на този акт е България да даде кураж на украинците да продължават ...

23 февр. 2024 | 16:25

Един от вносителите на Законопроекта за ВЕИ в Черно море е депутатът от ГЕРБ Делян Добрев

Бойко Борисов обяви: Перки няма да допуснем да има в морето!

Бойко Борисов обяви: Перки няма да допуснем да има в морето!-Boyko-Borisov-obyavi--Perki-nyama-da-dopusnem-da-ima-v-moreto-_1708709607.jpg

Когато се запознах детайлно за каква мощност става въпрос и да поставим под ...

23 февр. 2024 | 19:32

Христо Иванов може да се отрече и от брат си, заяви придседателят на ПГ на ДПС

Пеевски за Христо Иванов: Малка бъбрива Шехерезада, която през НТО-та рекетира държавата

Пеевски: ДПС винаги е била стабилизиращ фактор и ще бъде. Не е нормално това, което правят колегите-Peevski--Ruska-shema-za-BG-grazhdanstvo-na-hora-ot-bivshiya-SSSR-i-Rusiya-e-nechuvan-probiv-v-sigurnostta_1707329263.jpg

Христо обърна държавата на един голям телевизор, опита се да го глътне и се ...

23 февр. 2024 | 10:04