Сн. Инстаграм

Номинациите за най-престижните световни награди за кино бяха обявени днес

Пореден успех за Мария Бакалова! Актрисата е първата българка, номинирана за Оскар

8956 | 15 март 2021 | 14:31

Тя е номинирана в категорията за поддържаща роля заедно с Глен Клоуз, Оливия Колман и Аманда Сийфрид


Българската актриса Мария Бакалова официално бе номинирана за Оскар за поддържаща роля във филма "Борат 2". Номинациите за най-престижните световни награди за кино бяха обявени днес, обяви "Ню Йорк Таймс".

 

Така Бакалова става първата българска с номинация за награда на Американската филмова академия.

 

Тя е номинирана в категорията заедно с Глен Клоуз, Оливия Колман и Аманда Сийфрид.

 

Мария Бакалова вече имаше номинация за „Златен глабус“, но там бе преместена в категорията за гривна роля, която не спечели, има и номинация за британската академична награда БАФТА.  

 

93-те номинации за филмовите награди "Оскар" във всички 23 категории бяха обявени днес в Лондон от звездното семейство Ник Джонас и Приянка Чопра чрез онлайн излъчване. Гласуването за номинациите приключи в сряда.

 

В своята категория Мария Бакалова се конкурира с Глен Клоуз Hillbilly Elegy) , Аманда Сейфред („Манк“),  Оливиа Коулман „(Бащата“) и Ю Юнг Юн („Минари“) 

 

Заради пандемията на COVID-19 номинациите се проведоха малко по-късно от традиционното. Преместена беше и датата за връчване на наградите – затова церемонията по връчване на "Оскарите" през 2021 г. ще се състои на 25 април.

Продуцент ще бъде Стивън Содърбърг, режисьор на филма "Заразяване", който привлече вниманието на публиката след избухването на пандемията от коронавируса, макар че е представен за първи път 9 години по-рано.

 

Междувременно Академията продължава с търсенето на локации за голямото събитие. За първа година церемонията ще надрасне капацитета на "Долби Тиатър", като освен в прочутата зала, камерата на шоуто ще се завърти и другаде. Конкретните подробности ще зависят от местните ограничения заради COVID-19.

 

Коя е Мария Бакалова?

 

Бакалова печели световна популярност с ролята на си Тутар в "Борат 2". През март 2021 г. става първата българска артистка, спечелила наградата „Изборът на критиците“, както и първата с номинации за „Златен глобус“ (за най-добра актриса в комедия или мюзикъл), Наградата на гилдията на киноактьорите (за „изключително изпълнение на актриса в поддържаща роля“) и наградата на БАФТА (за най-добра поддържаща актриса).

Мария Бакалова е родена на 4 юни 1996 г. в Бургас. Като дете взема уроци по пеене и флейта. Впоследствие учи в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Панчо Владигеров“ в Бургас, специалност актьорско майсторство за драматичен театър и втора специалност флейта. През 2019 г. завършва НАТФИЗ в София в класа на проф. Иван Добчев.

Участва в редица филми преди големия си дебют в „Борат 2“. Сред тях са българският „XIIa“ (2017), „Трансгресия“ – за ролята си печели наградата за най-добра актриса на фестивала за алтернативен филм AltFF в Торонто през 2018 г. и номинация на Queen Palm International Film Festival, „Бащата“, спечелил Големите награди на кинофестивалите в Карлови Вари (2019) и Триест (2020), и др. Снимала се е и в няколко епизода на бургаския уебсериал – „Типично“.

Световна слава ѝ носи епизодът на "Борат 2", в който тя предлага да вземе интервю в интимна обстановка от републиканския политически деец Руди Джулиани. Играта на Бакалова е високо оценена от критиците: списание IGN нарича появяването на актрисата във филма „фантастична находка, а LA Times намира нейното изпълнение за „потресаващо“.

През ноември 2020 г. подписва договор с агенцията Creative Artists Agency, базирана в Лос Анджелис, Калифорния.

 Пореден успех за Мария Бакалова! Актрисата е първата българка номинирана за Оскар

Тя е номинирана в категорията за поддържаща роля заедно с Глен Клоуз, Оливия Колман и Аманда Сийфрид

От категорията

Панайот Панайотов и Кичка Бодурова се скараха заради концерт в Бургас

Панайот Панайотов и Кичка Бодурова се скараха заради концерт в Бургас-1656577255.png

Панайотов обясни, че преди месец и половина получил покана за участие във ...

30 юни 2022 | 11:17

И Лена Бориславова се появи с огромна цепка на роклята, втрещи министрите на заседание в МС

 Лена Бориславова се появи с огромна цепка на роклята-1656499233.jpg

Облеклото й е поредната провокация от страна на неопитните представители на ПП, ...

29 юни 2022 | 13:40

Меган се набърка в политиката, защити правото на аборт: И Хари е гневен на Върховния съд в САЩ

Меган се набърка в политиката, защити правото на аборт: И Хари е гневен на Върховния съд в САЩ-1613742384.jpg

По думите на херцогинята никой не трябва да бъде принуждаван да взема решение, ...

29 юни 2022 | 15:02

Турската звезда Ханде Йенер снима клип в костюм на български дизайнер
(Видео)

Турската звезда Ханде Йенер снима клип в костюм на български дизайнер-1656567860.jpg

След Ажда Пеккан, Фатих Осман облече и турската модна икона

30 юни 2022 | 08:43