Необходими продукти
100 г портокалов шоколад
50 мл сладкарска сметана
40 г захар
1 ванилия
1 щипка сол
2 г желатин
30 г краве масло
20 г оцет
30 г брашно
50 г малини
2 г свежа мента
30 г лешник
30 г филиран бадем
сок от вишна
масло за монтиране
2 г шафран
Начин на приготвяне
1. Загрява се шоколадът, прибавя се вряща сметана, захар и ванилия. Желатинът се разтваря. Когато набъбне, се прибавя към шоколада и сметаната. Добавя се и шафранът. Така се получава панакотата.
2. Приготвя се бисквитата от захар, краве масло и брашно. Излива се върху силиконова подложка и се пече на 190 градуса във фурна без вентилатор за 9-10 минути. След като се извади, се оставя да стегне за 10 минути.
3. Панакотата престоява в хладилника за едно денонощие, за да се желира.
4. Приготвя се крокан от филирания бадем и лешника. За целта захарта се изсипва в тиган и се нагрява на котлон, докато се разтопи. Поставят в нея бадем и лешник. После се разбърква и се изсипва върху силиконова подложка. Почива 10 минути, докато карамелът се охлади и стегне. След това се разбива на прах с кухненски робот и се поръсва върху чинията за декорация и вкус.
5. Приготвя се рагуто от малини. Това става, като заври сокът от вишна и към него се прибавят малините, малко захар и се редуцира до половината обем. Тоест да изври водата от малините и сокът да се сгъсти. Прецежда се.
6. Десертът се сглобява и се украсява със свежа мента.