Необходими продукти (за 4 порции)
5 портокала
1 ч. ч. захар
2 щипки канела
3 гвоздейчета карамфил
4 ч. ч. вода
3 с.л. нишесте
1 лайм, настъргана кора
Начин на приготвяне
1. Измийте портокалите и ги подсушете. Настържете фино кората им в купа. Към нея добавете 3 с. л. захар и разбъркайте с пръсти. Измийте портокаловите кори под течаща вода. Изцедете корите и оставете настрани. Обелете портокалите и ги нарежете на кубчета. Сложете ги в тенджера. Добавете 1 ч. ч. захар, портокаловата кора със захарта, канелата и карамфила. Разбъркайте и добавете вода.
2. Щом сместа заври, поръсете нишестето отгоре и разбъркайте енергично, докато сместа се сгъсти. Дръпнете от огъня, извадете карамфилчетата и пресипете сместа в блендер. Пасирайте.
3. Разпределете пелтето в стъклени чаши. Покрийте всяка чаша с парче прозрачно фолио и поставете чашите във фризер за 40 минути.
4. Преди сервиране поръсете с фино настъргана кора на лайм.