Посланик Виталий Москаленко Кадър: Нова тв

Не я познавам нито лично, нито задочно, каза той за новата посланичка Олеся Илашчук

Москаленко: Имаше доставки на въоръжение от запасите на Българската армия, а не само жилетки и каски

7309 | 19 февр. 2023 | 18:09

На въпрос дали би описал ситуацията с оръжейните доставки, така, както публикацията на "Ди Велт" "България - страната, която тайно спаси Украйна", посланикът отговори - "Абсолютно" и сподели, че това е пример, че България зае


След като в българския парламент беше гласувано решение за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна, бяха осъществени съответните доставки на въоръжение от запасите на Българската армия, а не само бронежилетки и каски.

 

Това заяви пред Нова тв отиващият си посланик на Украйна у нас Виталий Москаленко.

 

От началото на войната в Украйна вече мина почти една година. Русия нанесе първия удар на 24-ти февруари 2022 г. В „Срещу течението” по Нова тв Евгений Генчев разговаря с посланика. Въпреки че е на 67 години, Москаленко има интересно виждане как да е полезен на страната си.

„Не съм си мислил, че мисията ми в България ще приключи по този начин. Кой си мислеше, че ще започне война? Макар че руско-украинската война, която тече в момента, беше започнала още през 2014 г. С нахлуването на руснаците в Крим, с престъпната анексия на Крим, както и с нахлуването на руските войски в Източна Украйна”, каза посланикът.

Москаленко напуска България на 1 март. През мандата си казва, че е направил всичко възможно, за да бъде полезен. За новия посланик на Украйна в страната ни Олеся Илашчук, той обясни: „Аз не я познавам нито лично, нито задочно”.

Той подчерта, че на негово място у нас идва „човек, който има огромно желание и възможности” да продължи дейността, която са провеждали и започнали с началото на войната. „Вярно е, че не е дипломат от кариерата. Има обаче статистика, според която резултатността на хора, които не са били близки до дипломацията, е значително по-висока, в сравнение с професионалните дипломати”, смята посланикът.

На въпрос какъв сигнал към България е това, че следващият украински посланик е човек, който не е дипломат от кариерата и има информация, че по образование е сексолог, Москаленко заяви: „Не е доказано и не е известно дали тя е сексолог. Иначе, по образование е историк. Щом една персона е назначена и одобрена и от правителството, и от ръководството на МВнР, както и от българското правителство, значи човекът е напълно достоен и двете страни очакват от него резултатна работа”.

След като приключи мисията му в България, Москаленко се прибира в Киев с намерението да стане част от териториалната отбрана на града. „Аз ще се опитам да се запиша в нея. Вече правих такива опити, но честно да ви кажа - не особено успешни. Това не означава, че искам да стана военен. Просто, като гражданин, смятам за свой дълг поне да направя такъв опит да бъда полезен на бойното поле”, заявява дипломатът.

Близо година война в Украйна

„За да живеем, за да съществуваме, трябва да се борим и да се спасяваме. Единственият начин да се осигури мир в Украйна, в Европа и по света е да се освободят всички окупирани територии на Украйна и да се възстанови суверенитетът на Украйна в нейните международно признати граници”, категоричен е Москаленко.

Връщането на суверенитета на Украйна, посланикът си представя с изтласкването на руските войски зад пределите на границите на страната си. „Включително и в Крим, и в Донецка и Луганска област. Естествено, с оръжие. Иначе, с кого да преговаряме? С Путин? Това е невъзможно, защото той иска да преговаря при неговите условия и предварително от Украйна да бъдат признати окупираните територии, които той смята за свои”, разясни дипломатът.

Коментар от посланика дойде и за думите на българския президент Румен Радев, според когото няма военно решение на конфликта и трябва диалог. „От началото на войната бяха освободени почти 50% от завзетите територии. Изключително с военни средства, поради героизма и изкуството на украинските воини и всички помагащи доброволци. Диалога ще го потърсим при всички положения - след едно задължително условие - когато всички руски войски бъдат извадени от украинските територии, включително Крим и редица региони на Донбас - Донецка и Луганска област”, е мнението му.

Българският военен министър беше на среща в НАТО, след която посочи, че България вече е предоставила каски, бронежилетки, зимни облекла и медицински пакети на Украйна. Москаленко допълни: „Освен тези изброени артикули, беше предоставено и друго - въоръжение. След като в българския парламент беше гласувано решение за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна, бяха осъществени съответните доставки от запасите на Българската армия, а не само жилетки и каски”.

Москаленко направи коментар и по отношение на публикацията на „Ди Велт”, озаглавена „България - страната, която тайно спаси Украйна”. На въпрос дали би формулирал ситуацията по този начин, посланикът каза: „Абсолютно!”. Според него това е пример, че България заема страната на Украйна, включително и по отношение предоставянето на конкретна помощ.

На въпрос продължава ли въоръжаването на Украйна с българско оръжие през трети страни, посланикът отговори: „Очевидно. Аз смятам, че на този въпрос мога да отговоря по-скоро в положителен смисъл, отколкото обратното”.

В България Виталий Москаленко оставя своята дъщеря и внучето си. Обещава да се връща у нас, колкото е възможно по-често. „Напускам България така, сякаш моята родна страна”, сподели той.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 

 Посланик Виталий Москаленко: Напускам България така, сякаш моята родна страна

На въпрос дали би описал ситуацията с оръжейните доставки, така, както публикацията на "Ди Велт" "България - страната, която тайно спаси Украйна", посланикът отговори - "Абсолютно" и сподели, че това е пример, че България зае

От категорията

ДПС представи предложенията си за промени в Конституцията (ДОКУМЕНТ)

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права-Predlozheniyata-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--razdelenie-na-VSS-i-glaven-prokuror-s-oryazani-prava_1686212392.jpg

Проектът за конституционни промени предвижда още уреждане на въпроса с ...

8 юни 2023 | 11:19

Ето проектът на ДПС за промени в Конституцията: Главният прокурор да има само методическа функция

Проектът на ДПС за промени в Конституцията: Орязване на правомощията на главния прокурор-Proektat-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--Oryazvane-na-pravomoshtiyata-na-glavniya-prokuror_1686135030.jpg

Характерно за промените е, че те не налагат свикване на Велико народно ...

7 юни 2023 | 13:49

„Вашингтонският консенсус" е мъртъв. Ще има ли нов?

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан обяви "Вашингтонския консенсус", който призовава за неолиберална глобална икономическа политика, за мъртъв--Rusiya-nabarzo-organizira-psevdoreferendumi--v-Ukrayna--zayavi-dnes-savetnikat-po-natsionalnata-sigurnost-na-Beliya-dom-Dzheyk-Salivan--kritikuvayki-Moskva-_1663700489.jpg

"Новият Вашингтонски консенсус“ включва твърдост към Китай, следване на ...

8 юни 2023 | 12:12

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение-1568320806.jpg

Изтърбушена държава, абсолютно – това никак не е преувеличено. Но никой от ...

6 юни 2023 | 10:37

Най-важното

Така пред съдебния съвет остава висящо второто предложение заради изказването на Гешев, че в парламента има "политически боклук"

Шок във ВСС! Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха искането си за освобождане на Гешев

Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха първото си искане за освобождане на Гешев-Shestima-chlenove-na-prokurorskata-kolegiya-ottegliha-parvoto-si-iskane-za-osvobozhdane-na-Geshev_1686212502.jpg

То беше за твърдяни нарушения, накърняващи престижа на съдебната власт във ...

8 юни 2023 | 11:20

И Пеевски, и Карадайъ бяха категорични, че не коментират състава на комисиите в НС.

Пеевски поиска нов общестнен договор: Умнокрасивите не могат да ни налагат нищо!

Пеевски поиска нов общестнен договор: Умнокрасивите не могат да ни налагат нищо!-Peevski-poiska-nov-obshtestnen-dogovor--Umnokrasivite-ne-mogat-da-ni-nalagat-nishto-_1686215366.jpg

"Трябва да кацнат в парламента, защото се реят още и не разбират какво се ...

8 юни 2023 | 12:08

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

Финансовият министър смени ръководствата на НАП и Митниците само ден след като беше назначен на поста

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите-Asen-Vasilev--Napravihme-vsichko--koeto-GERB-poiskaha-ot-nas--sega-tryabva-da-vzemat-reshenie_1683100982.png

Искам събираемостта да се увеличи. Всеки ден получавам сводки и затова взех ...

8 юни 2023 | 11:29

Той посочи, че няма поглед върху работата на своя предшественик – Борис Михайлов

Спецов: Първо ще се запозная с реалните данни за събираемостта на приходите

Спецов: Първо ще се запозная с реалните данни за събираемостта на приходите-1641298335.png

Шефът на НАП коментира, че е имал колебания дали да влезе в ...

8 юни 2023 | 11:56

Единствено ние внесохме закони с грижа за хората, подчертава лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство се изби на втория ден

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство се изби на втория ден-Korneliya-Ninova--Upravlyavashtoto-mnozinstvo-se-izbi-na-vtoriya-den_1686212533.jpg

Последния месец и половина паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да ...

8 юни 2023 | 11:20

В програмата са и поправки в Закона за чужденците и Търговския закон

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване (НА ЖИВО)
(Видео)

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване-Deputatite-obsazhdat-udarno-zakonoproekta-anti-Geshev-Snimka-BTA_1685099437.jpg

Депутатите ще обсъдят проект на решение, внесен от Министерски съвет, за ...

8 юни 2023 | 08:10

След едночасов дебат, ВСС реши да разгледа двете предложенията за освобождаване на главния прокурор

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор-Prokuraturata--Proveryavat-se-nad-70-signala-sreshtu-Ivan-Geshev_1684843821.jpg

„Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително ...

8 юни 2023 | 08:03

Той смята, че сегашният главен прокурор Иван Гешев трябва да бъде сменен

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Като си помисля у нас какви хора стават министри на правосъдието, би било ...

8 юни 2023 | 09:49