Меглена Кунева Снимка: БГНЕС

Въпреки съпротивата на реформатори, патриоти и АБВ

Борисов заминава за Лондон. Дончев внася кандидатурата на Кунева в парламента!

6467 | 3 февр. 2016 | 03:45

Изборът на министър на образованието днес става въпрос на парламентарна аритметика, Кунева може да бъде избрана и само с 61 гласа, но и да бъде бламирана, ако противниците ѝ се регистрират всички в пленарна зала


Премиерът Борисов заминава днес за Лондон, поради което вицепремиерът Томислав Дончев ще представи днес в 14 часа в  Народното събрание кандидатурата на Меглена Кунева за министър на образованието и науката. След представянето се очаква парламентът да ягласува въпреки отказа на Гражданския съвет на Реформаторския блок да утвърди номинацията й и въпреки отказа на парламентарната група на АБВ да я подкрепи.

По времена вчерашните изслушвания от  партията на Георги Първанов са поискали отлагане на гласуването - докато се намери адекватна кандидатура, която да е в състояние да овладее кризата в МОН. Мариана Христова от АБВ е изразила категоричното становище, че Кунева  няма необходимата подготовкалза този пост. В отговор кандидаткатахзапминистър  казала, че уважава позицията им, но смята, че има капацитет за поста и призовала да я подкрепят. Кунева дала пример с Маргарет Тачър, която освен премиер е била и министър на образованиет.

От АБВ обаче опонирали, че тя премиер не е била и никога няма да стане.

Кунева беше на заседание на 4-те парламентарни групи вчера, които подкрепят правителството на Бойко Борисов. На срещата резерви са изказали ДСБ, Патриотичният фронт и АБВ. Това означава, че в пленарна зала Кунева ще бъде подкрепена предимно от депутатите от ГЕРБ. След срещата от АБВ категорично обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата ѝ.

Така днешният избор става въпрос на парламентарна аритметика. За да е успешен, трябва да има кворум от най-малко 121 народни представители. Това означава, че новият министър може да бъде избран най-малко с 61 гласа, което е напълно по силите на ГЕРБ.

Ако обаче, противниците на Кунева решат да обединят усилията си, то те могат да вдигнат кворума и така гласовете на ГЕРБ няма да стигнат за нейното избиране. Тук вече става въпрос не за качествата на даден кандидат, а как той може да бъде промушен през парламентарното гласуване.

Всички народни представители имат фокусиран интерес върху българското образование, което е добро начало за тази политика. Това обясни  вчера  пред журналисти вицепремиерът Меглена Кунева, след срещата в НС с парламентарната група на БДЦ, на която бе обсъдена кандидатурата ѝ за образователен министър,. На въпрос как е преминал разговорът ѝ с парламентарната група на БДЦ, тя отговори: „Интересно. Разговорът беше интересен и задълбочен”. Меглена Кунева отказа да коментира дали от БДЦ ще подкрепят номинацията ѝ за образователен министър с думите: „Не мога да говоря от името на парламентарните групи”. По-късно стана ясно, че и тази група е разцепена в позицията си относно новия кандидат-министър.


Спешните ми приоритети, разказала Кунева,  са подготвяне на държавните образователни стандарти за новата учебна година, Закона за висшето образование и доброто изпълнение на оперативната програма. 


В спешен порядък следващите месеци трябват да бъдат завършени оставащите 16 (от общо 19) държавни образователни стандарта, за да може да се приложи Законът за предучилищното и училищното образование и да започне нормално следващата учебна година, посочила Кунева. И подчертала, че е важно да се намери скоростно решение с учебниците за първи и пети клас.

Според Кунева ключово е в обсъждането на учебните програми да има диалог и консултации със всички заинтересовани страни, за да не излиза, че се правят на тъмно и това да създава излишно обществено напрежение.

 

Като втори спешен приоритет вицепремиерът откроила промените в Закона за висшето образование. Финансирането и приемът трябва да се основават на качеството, да са съобразени с пазара на труда, с приоритетите на държавната политика, категорична е Кунева.

Третата непосредствена задача е ускоряване на дейностите по оперативна програма "Наука и иновации за интелигентен растеж". Това са средства за училищна инфрастурктура, за мерки срещу ранното отпадане на деца от училище, за иновации и за учене през целия живот, уточнила Кунева. Ключово е да се създаде добра организация за работа в министерството и изключително професионален екип, казала тя.

 

Сред дългосрочните си приоритети изброила повишаване на грамотността на българските ученици в класациите като PISA, модернизацията на образованието и прегледа на стратегиите в системата.


Както Епицентър.бг писа, номинацията на лидера на „България на гражданите“ за министър на образованието окончателно разцепи Реформаторския блок. Вече втора седмица крехката коалиция между петте партии се тресе от скандали, след като премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Тодор Танев, а чрез процедурни хватки ДБГ успя да номинира Кунева за негов наследник.

Резултатът от поредния скандал за власт е зейналото недоверие между  органите  и лидерите на Реформаторския блок и категоричният отказ на 9-има депутати от 23-членната парламентарна група да подкрепят вицепремиера за образователен министър. Предложението на премиера Бойко Борисов трябваше да бъде гласувано в сряда и вече е ясно, че тя ще поеме министерството само благодарение на ГЕРБ.

В понеделник се разбра, че Меглена Кунева няма да получи подкрепата на четиримата депутати от гражданската квота. След заседание на Гражданския съвет Гроздан Караджов, Иван Иванов, Петър Славов и Мартин Димитров решиха да гласуват с "въздържал се". Пред „Епицентър.бг депутатът от ДСБ Вили Лилков потвърди, че ще гласуват срещу вицепремиера, тъй като още в края на миналата година Радан Кънев обявил, че партията ще бъде „опозиция“ на правителството.

БСП, ДПС и „Атака” вече обявиха, че няма да подкрепят номинацията на вицепремиера, като посочиха различни мотиви - липса на компетентност, позицията й за затварянето на първите 4-ри блока на АЕЦ "Козлодуй", принадлежност към комунистическата номенклатура и прочие.

Депутати от гражданската квота, чийто представител в изпълнителната власт бе Тодор Танев са убедени, че оставката му е поискана от „Движение България на гражданите“ заради 1,3 млрд. евро по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Реформатори припомнят, че тон на негативната кампания срещу Танев е дал триумвиратът „Меглена Кунева-Даниел Вълчев-Димитър Танев“.

Вълчев е бивш министър на образованието в правителството на Тройната коалиция, а Димитър Танев беше главен секретар на ведомството. С отстраняването на Танев, тройката слага ръка върху всички европейски средства за наука и образование. Именно те ще разпределят милиардите за университети, БАН и неправителствени организации.


Еврохолд

Още по темата

Йорданка Фандъкова: Хаосът заради учебните програми създаде опасност за реформата

Йорданка Фандъкова Снимка: БГНЕС-1447397619.jpg

„Въпросът не е само какво ще учат, а защо го учат, какво искаме да знаят и да ...

2 февр. 2016 | 18:30

Извънредно от парламента!

Отлагат гласуването на Кунева за министър. Била неадекватна. Тя се сравни с Маргарет Тачър! (обновена)

Снимка: БГНЕС-1454424414.jpg

Освен ДСБ, Кунева не получава подкрепата и на Патриотичният фронт и АБВ

2 февр. 2016 | 17:23

Столът на Меглена Кунева се клати. ДСБ са против избора ѝ. Патриотите - умуват

-1454410959.jpg

Гражданският съвет е нелегитимен, номинацията на лидера на „Движение България ...

2 февр. 2016 | 12:21

Кунева разцепи окончателно Реформаторския блок

-1435910966.jpg

От „Движение България на гражданите“ свалили Тодор Танев заради 1,3 млрд. евро ...

2 февр. 2016 | 14:47

Най-важното

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята той

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35

Левицата! поиска консолидация на левите формации, вече можело и с БСП

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС-Rumen-Petkov--Poslednite-tri-parlamenta-sa-chast-ot-destabilizatsiyata-na-sadebnata-sistema_1666092582.jpg

Първи крачки вече се правят. Сега, повече от всякога - осъзнатата необходимост ...

16 юни 2024 | 16:47