Разпрата за външния министър ще доведе ли до парламентарни и кметски избори заедно с европейските

Ако на 8 февруари на "Московска" 33 не се избере председател на СОС, че нещата в сглобката ще ескалират до ниво разпадане

Разпрата за външния министър ще доведе ли до парламентарни и кметски избори заедно с европейските

15184 | 7 февр. 2024 | 13:20

ГЕРБ даде залп по "Промяната", за да им изясни картинката - ако не ви харесва Габриел за премиер и външен министър - предсрочни парламентарни избори, може и кметски в София за капак


Мария Габриел да бъде премиер и външен министър, категорични са от ГЕРБ.

Не! Ротацията означава да се завъртят с Денков и нищо повече, не се предават от "Промяната".

 

И това предизвиква въпроса може ли разпрата за това кой да е външен министър да доведе до предсрочни парламентарни и кметски избори в София заедно с европейските на 9 юни?

 

Звучи шокиращо! Но не е невъзможно, ако скандалът в некоалицията ескалира до нива, отвъд разума и политическия консенсус.

 

Но да видим защо това въобще е възможно.

 

На 8 февруари ще бъде осмият опит на Столичния общински съвет (СОС) да избере председател. Досегашните седем се провалиха.

Засега също няма големи надежди за успех. Отношенията в управляващата сглобка толкова силно скърцат, че може да я счупят. А това, което става в София, винаги има пряко и непосредствено отношение към управлението на държавата.

Напреженията между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ ескалират с всеки изминал ден. От ГЕРБ дадоха мощен залп по "Промяната", за да им изяснят картинката - или се съгласяват на техните условия, или заедно с евроизборите на 9 юни ще има и парламентарни. А защо не и кметски в София.

 

Сутринта (на 7 февруари) след дълго мълчание знакови депутати от ГЕРБ – СДС мощно атакуваха правителството на акад. Николай Денков. В един тон, макар и отделно по трите национални телевизии, бившите министри от кабинети на Бойко Борисов Теменужка Петкова, Деница Сачева и Делян Добрев поискаха едно – при ротацията на 6 март Мария Габриел да стане и министър-председател, и външен министър.

Най-остър бе Добрев, когото лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарича „вътрешнопартийната опозиция“. Добрев заяви, че правителството "Денков" е „пълен провал“, „3-процентният Шенген е бутафория“, няма да влезем в еврозоната нито през 2025-та, нито през 2026-та години, само във външната политика нещата са ОК и следователно – всички министри, без Габриел са за смяна.

„С 36 депутати от „Продължаваме промяната“ се опитват да наложат диктат, ние сме встрани от това службогонство“, даде своя принос към разгромяването на кабинета „Денков“ и Деница Сачева.

Теменужка Петкова обобщи ситуацията така: „За ротацията имаме изискване – трябва да бъдат спазени договореностите, постигнати в рамките на управленската програма. Договореното между партиите в некоалицията се предвижда Денков да бъде вицепремиер и министър на образованието, а Мария Габриел – министър-председател и министър на външните работи.“

Накрая в канонадата по ПП се включи и самият Борисов, като разказа как той вижда нещата: „До този момент направихме огромен компромис. Ние сме първа политическа сила, дадохме си мандата, дадохме си премиера. Не виждам повече какви компромиси трябва да направи ГЕРБ! ГЕРБ има 69 депутати, а цялата изпълнителна власт е в ПП-ДБ, които са с по 30 депутати.“

И за капак сложи в пазарлъка около ротацията и ситуацията в София. Осланяйки се на заключението на експертите по делото за касиране на кметския вот в столицата, което води червената Ваня Григорова, Борисов каза, обръщайки се към медиите: „Те (ПП – ДБ – СС – б.р.) са купили и манипулирали изборите! Купени избори правилно ли е да има?! Нали не искате да има манипулирани с флашки избори?“

Борисов имаше предвид съдебно-техническата експерти, назначена от Административния съд в София, която откри разминавания между официалните резултати от изборите в столицата през ноември и данните от устройствата за гласуване в 300 секции. След което магистратите разпоредиха да се направи анализ на всички 1639 протокола на секционните комисии, отчели резултата от машинното гласуване на местния вот през есента. Тогава кметът Васил Терзиев беше избран на втория тур само с 4786 гласа преднина пред кандидатката на БСП Ваня Григорова. И точно заради това Григорова и екипът й оспориха вота.

А с изказването си Борисов на практика включи въпроса за избор на председател на СОС в пазарлъците с ПП – ДБ около ротацията. Затова е по-вероятно на 8 февруари отново да не бъде избран пръв измежду равни в Столичния съвет.

 

И думите на Ваня Григорова от миналата неделя няма да се окажат пророчески.
„Смятам, че има що-годе пълен консенсус в Столичния общински съвет затова да бъде подкрепен един от представителите на коалиция ПП-ДД-СС. В този смисъл по-скоро очаквам на 8 февруари да имаме председател“, каза тя в ефира на БНТ на 4 февруари. Ден по-късно Вили Лилков, съветник от „Синя София“ също изрази надежда утре на „Московска“ 33 да има бял дим. По думите му имало „осъзнаване на отговорността“ сред общинарите. Лилков избяга пред вятъра, оправдавайки се предварително за подкрепа към кандидата на ПП - ДБ - СС - според него гласуването за една личност за председател не означавало коалиция.

Лилков обаче едва ли има решаващата дума, особено, ако столичните нерешени въпроси станат част от националните, свързани с ротацията.

Тримата общинари от „Синя София“ бяха избрани от десни хора, несъгласни със сглобката на национално ниво. И затова съветниците от „Синя София“ едва ли са заинтересовани от нови избори за общински съвет в столицата, които най-вероятно биха ги изхвърлили от СОС.

Според позивните от днес, най-вероятно утре ще се повтори картината от последното заседание на СОС на 25 януари. Тогава ПП – ДБ – СС предложиха Цветомир Петров, БСП – Диана Тонова, ИТН – Пламен Данаилов, а ГЕРБ – СДС и „Възраждане“ - не издигнаха кандидати за председател. Никой не надделя и бе насрочен ден за следващ опит.

Но на 8 февруари може въобще да не се стигне до посочване на нова дата за заседание на СОС. Защото този въпрос вече е в „пакетния договор“ за сглобката. А там е ясно в каква посока се движат преговорите – ако „Промяната“ не се съгласи на кабинет с мандата на ГЕРБ, премиер и външен министър – Мария Габриел и състав на Министерския съвет – доминиран от ГЕРБ, предсрочните парламентарни избори стават неизбежни. И за гарнитура към тях – избори за кмет и общински съветници в София.

Неотдавнашно социологическо проучване на „Алфа рисърч“ показа с какво доверие се ползва „Промяната“ - 9,4%. Както се казва, ако не вярват – има възможност да проверят. Засега от ПП явно отказват да вникнат в логиката на ГЕРБ. Според тях на 6 март двамата - Денков и Габриел просто трябва да се завъртят. И толкова, всичко останало си остава по местата. Премиерът има тежки задачи и не може да ги съвместява с отговорностите на първи дипломат, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков. "Ясно се казва "ротация" и никъде няма документ, който да регламентира, че Габриел ще бъде външен министър", обясни своята гледна точка той.

 

Но политиката е състезание, в което отделните участници непрекъснато "играят съчетанията си". ГЕРБ показва, че има воля и ресурс да променя и обогатява своето "съчетание". Докато за "Промяната" не стоят така нещата. "В София е хаос" - каза им Борисов. И като нищо ще остави утрешният ден да даде поредните доказателства в тази посока, като откаже да подкрепи кандидат на ПП за председател на СОС.

 

Ако утре на "Московска" 33 не се избере председател на СОС, става ясно, че нещата в сглобката ще ескалират до ниво разпадане. И под въпрос вече е и самата ротация на 6 март. Ако тя не се случи, е много вероятно да отидем на предсрочни избори за парламент. Междувременно, ако СОС три месеца не се събере, отиваме и на избори за съветници. А и за кмет, ако оспорването на Григорова в съда успее.

 

Да се надяваме, че този черен сценарий няма да се случи, защото докато ГЕРБ И ПП  показват непремиримост в позициите, председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски се опитва да сложи ред в сглобката: "Споразумението е ясно - Денков става образователен министър след ротацията!"

 


От категорията

Древната професия на Христо Иванов: От "нито глас за Пеевски" до скута на Пеевски (Видео)
(Видео)

Архивите говорят: Къде отиде националното достойнство на Христо Иванов!?-Arhivite-govoryat--Kade-otide-natsionalnoto-dostoynstvo-na-Hristo-Ivanov-_1708615719.png

На видео послание към избирателите Христо Иванов заявява: "Нито глас за ...

22 февр. 2024 | 17:24

Избори 2 в 1? Предстоят тежки препирни, докато в сглобката стигнат до това решение

Тежки препирни в сглобката, докато стигнем до избори 2 в 1-Kiril-Petkov--Hristo-Ivanov--Boyko-Birisov---sglobkata-skartsa-li--skartsa--a-ha-da-se-razpadne--no-ne-se-razpada_1700754463.jpg

Срокът между два парламента би могъл да бъде и по-кратък - например един месец, ...

21 февр. 2024 | 17:34

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина-Volodimir-Zelenski-Snimka--UNIAN_1702480122.jpg

Градовете на изток сега се опасяват, че ще бъдат следващите мишени на Русия, ...

22 февр. 2024 | 17:43

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53