Разпрата за външния министър ще доведе ли до парламентарни и кметски избори заедно с европейските

Ако на 8 февруари на "Московска" 33 не се избере председател на СОС, че нещата в сглобката ще ескалират до ниво разпадане

Разпрата за външния министър ще доведе ли до парламентарни и кметски избори заедно с европейските

16315 | 7 февр. 2024 | 13:20

ГЕРБ даде залп по "Промяната", за да им изясни картинката - ако не ви харесва Габриел за премиер и външен министър - предсрочни парламентарни избори, може и кметски в София за капак


Мария Габриел да бъде премиер и външен министър, категорични са от ГЕРБ.

Не! Ротацията означава да се завъртят с Денков и нищо повече, не се предават от "Промяната".

 

И това предизвиква въпроса може ли разпрата за това кой да е външен министър да доведе до предсрочни парламентарни и кметски избори в София заедно с европейските на 9 юни?

 

Звучи шокиращо! Но не е невъзможно, ако скандалът в некоалицията ескалира до нива, отвъд разума и политическия консенсус.

 

Но да видим защо това въобще е възможно.

 

На 8 февруари ще бъде осмият опит на Столичния общински съвет (СОС) да избере председател. Досегашните седем се провалиха.

Засега също няма големи надежди за успех. Отношенията в управляващата сглобка толкова силно скърцат, че може да я счупят. А това, което става в София, винаги има пряко и непосредствено отношение към управлението на държавата.

Напреженията между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ ескалират с всеки изминал ден. От ГЕРБ дадоха мощен залп по "Промяната", за да им изяснят картинката - или се съгласяват на техните условия, или заедно с евроизборите на 9 юни ще има и парламентарни. А защо не и кметски в София.

 

Сутринта (на 7 февруари) след дълго мълчание знакови депутати от ГЕРБ – СДС мощно атакуваха правителството на акад. Николай Денков. В един тон, макар и отделно по трите национални телевизии, бившите министри от кабинети на Бойко Борисов Теменужка Петкова, Деница Сачева и Делян Добрев поискаха едно – при ротацията на 6 март Мария Габриел да стане и министър-председател, и външен министър.

Най-остър бе Добрев, когото лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарича „вътрешнопартийната опозиция“. Добрев заяви, че правителството "Денков" е „пълен провал“, „3-процентният Шенген е бутафория“, няма да влезем в еврозоната нито през 2025-та, нито през 2026-та години, само във външната политика нещата са ОК и следователно – всички министри, без Габриел са за смяна.

„С 36 депутати от „Продължаваме промяната“ се опитват да наложат диктат, ние сме встрани от това службогонство“, даде своя принос към разгромяването на кабинета „Денков“ и Деница Сачева.

Теменужка Петкова обобщи ситуацията така: „За ротацията имаме изискване – трябва да бъдат спазени договореностите, постигнати в рамките на управленската програма. Договореното между партиите в некоалицията се предвижда Денков да бъде вицепремиер и министър на образованието, а Мария Габриел – министър-председател и министър на външните работи.“

Накрая в канонадата по ПП се включи и самият Борисов, като разказа как той вижда нещата: „До този момент направихме огромен компромис. Ние сме първа политическа сила, дадохме си мандата, дадохме си премиера. Не виждам повече какви компромиси трябва да направи ГЕРБ! ГЕРБ има 69 депутати, а цялата изпълнителна власт е в ПП-ДБ, които са с по 30 депутати.“

И за капак сложи в пазарлъка около ротацията и ситуацията в София. Осланяйки се на заключението на експертите по делото за касиране на кметския вот в столицата, което води червената Ваня Григорова, Борисов каза, обръщайки се към медиите: „Те (ПП – ДБ – СС – б.р.) са купили и манипулирали изборите! Купени избори правилно ли е да има?! Нали не искате да има манипулирани с флашки избори?“

Борисов имаше предвид съдебно-техническата експерти, назначена от Административния съд в София, която откри разминавания между официалните резултати от изборите в столицата през ноември и данните от устройствата за гласуване в 300 секции. След което магистратите разпоредиха да се направи анализ на всички 1639 протокола на секционните комисии, отчели резултата от машинното гласуване на местния вот през есента. Тогава кметът Васил Терзиев беше избран на втория тур само с 4786 гласа преднина пред кандидатката на БСП Ваня Григорова. И точно заради това Григорова и екипът й оспориха вота.

А с изказването си Борисов на практика включи въпроса за избор на председател на СОС в пазарлъците с ПП – ДБ около ротацията. Затова е по-вероятно на 8 февруари отново да не бъде избран пръв измежду равни в Столичния съвет.

 

И думите на Ваня Григорова от миналата неделя няма да се окажат пророчески.
„Смятам, че има що-годе пълен консенсус в Столичния общински съвет затова да бъде подкрепен един от представителите на коалиция ПП-ДД-СС. В този смисъл по-скоро очаквам на 8 февруари да имаме председател“, каза тя в ефира на БНТ на 4 февруари. Ден по-късно Вили Лилков, съветник от „Синя София“ също изрази надежда утре на „Московска“ 33 да има бял дим. По думите му имало „осъзнаване на отговорността“ сред общинарите. Лилков избяга пред вятъра, оправдавайки се предварително за подкрепа към кандидата на ПП - ДБ - СС - според него гласуването за една личност за председател не означавало коалиция.

Лилков обаче едва ли има решаващата дума, особено, ако столичните нерешени въпроси станат част от националните, свързани с ротацията.

Тримата общинари от „Синя София“ бяха избрани от десни хора, несъгласни със сглобката на национално ниво. И затова съветниците от „Синя София“ едва ли са заинтересовани от нови избори за общински съвет в столицата, които най-вероятно биха ги изхвърлили от СОС.

Според позивните от днес, най-вероятно утре ще се повтори картината от последното заседание на СОС на 25 януари. Тогава ПП – ДБ – СС предложиха Цветомир Петров, БСП – Диана Тонова, ИТН – Пламен Данаилов, а ГЕРБ – СДС и „Възраждане“ - не издигнаха кандидати за председател. Никой не надделя и бе насрочен ден за следващ опит.

Но на 8 февруари може въобще да не се стигне до посочване на нова дата за заседание на СОС. Защото този въпрос вече е в „пакетния договор“ за сглобката. А там е ясно в каква посока се движат преговорите – ако „Промяната“ не се съгласи на кабинет с мандата на ГЕРБ, премиер и външен министър – Мария Габриел и състав на Министерския съвет – доминиран от ГЕРБ, предсрочните парламентарни избори стават неизбежни. И за гарнитура към тях – избори за кмет и общински съветници в София.

Неотдавнашно социологическо проучване на „Алфа рисърч“ показа с какво доверие се ползва „Промяната“ - 9,4%. Както се казва, ако не вярват – има възможност да проверят. Засега от ПП явно отказват да вникнат в логиката на ГЕРБ. Според тях на 6 март двамата - Денков и Габриел просто трябва да се завъртят. И толкова, всичко останало си остава по местата. Премиерът има тежки задачи и не може да ги съвместява с отговорностите на първи дипломат, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков. "Ясно се казва "ротация" и никъде няма документ, който да регламентира, че Габриел ще бъде външен министър", обясни своята гледна точка той.

 

Но политиката е състезание, в което отделните участници непрекъснато "играят съчетанията си". ГЕРБ показва, че има воля и ресурс да променя и обогатява своето "съчетание". Докато за "Промяната" не стоят така нещата. "В София е хаос" - каза им Борисов. И като нищо ще остави утрешният ден да даде поредните доказателства в тази посока, като откаже да подкрепи кандидат на ПП за председател на СОС.

 

Ако утре на "Московска" 33 не се избере председател на СОС, става ясно, че нещата в сглобката ще ескалират до ниво разпадане. И под въпрос вече е и самата ротация на 6 март. Ако тя не се случи, е много вероятно да отидем на предсрочни избори за парламент. Междувременно, ако СОС три месеца не се събере, отиваме и на избори за съветници. А и за кмет, ако оспорването на Григорова в съда успее.

 

Да се надяваме, че този черен сценарий няма да се случи, защото докато ГЕРБ И ПП  показват непремиримост в позициите, председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски се опитва да сложи ред в сглобката: "Споразумението е ясно - Денков става образователен министър след ротацията!"

 


Еврохолд

От категорията

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

Чистката в руското МО: Белоусов окончателно изхвърли и последните от екипа на Шойгу

Андрей Белоусов и Сергей Шойгу-Andrey-Belousov-i-Sergey-Shoygu_1718700252.jpg

Сред новите лица се откроява името на Олег Савелиев, на когото, както шушукат в ...

18 юни 2024 | 11:41

Георги Марков: Урсула няма да стане шеф на ЕК

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Моравецки и Орбан се срещнаха с победителя в Словения Янез Янша, който ще влезе ...

18 юни 2024 | 10:01

В момента всичко зависи от ИТН

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство-Prof--Dimitar-Vatsov--GERB-i-DPS-sa-v-mengeme--koeto-gi-zadalzhava-da-napravyat-pravitelstvo_1718716295.jpg

Те имат най-висока електорална легитимност, защото имат най-висок процент от ...

18 юни 2024 | 16:10

Най-важното

Решаващ ден! 50-ото Народно събрание стартира със залог - Рая Назарян председател или нови избори

Решаващ ден! 50-ото Народно събрание стартира със залог - Рая Назарян председател или нови избори -Reshavasht-den--50-oto-Narodno-sabranie-startira-sas-zalog---Raya-Nazaryan-predsedatel-ili-novi-izbori-_1718738781.jpg

19 юни 2024 | 05:50

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Решението на изключването на Калоян Методиев от групата обаче не е минало гладко

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим депутат

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим независим-Kaloyan-Metodiev--Edinstvenoto-vazmozhno-pravitelstvo-e-nadpartiyno--s-konkreten-srok-i-prioriteti_1716649664.png

Изпълнихме решенията на Националния съвет за невключването на Калоян Методиев в ...

18 юни 2024 | 20:38

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

Пътят на Рюте към поста бе проправен от Унгария, която обяви, че няма нищо против той да застане начело на алианса

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО-Premierat-na-Niderlandiya-pravi-mnogo-malko--za-da-ubedi-niderlandskiya-parlament-ili-da-poeme-otgovornost-i-da-zayavi--che-v-interes-na-Evropa-shte-se-saglasi-v-Saveta-Rumaniya-i-Balgariya-da-se-prisaedinyat-kam-Shengen-_1666298011.jpg

Това дава възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на срещата на ...

18 юни 2024 | 20:57

имаме една протоколност и фанфарност, които не носят авторитет на страната ни

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност-Keremedchiev--Svaleniyat-amerikanski-dron-e-intsident--Rusiya-ne-tarsi-pryaka-konfrontatsiya_1678868438.png

Нормално е срещи да закъснеят с няколко минути, каза експертът и даде за пример ...

18 юни 2024 | 21:08

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21

Твърдо оставаме опозиция, обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Кирил Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1718726944.jpg

На въпрос за коментара на избрания за евродепутат Радан Кънев, че коалицията ...

18 юни 2024 | 19:08